Zeeltkolder XII (Zeeltkoooooorts)


Het is donker en koud. Ik had mijn warmtepak mee moeten nemen, want zit nu te blauwbekken aan de waterkant. Het dunne jasje kan me moeilijk warm houden.
Ok, ok. De 51er in het eerste half uur deed me natuurlijk wel iets. Dat is alweer 2 uur geleden.
Ik besluit wat rond de stek te lopen. De 2 boiliestokken doen het toch even niet.

Hier en daar hoor ik wat geritsel. De hoofdlamp verraadt het muisje.Ze blijft rustig zitten.In de lucht is geen wolkje te zien. Ik kan als ik wil sterren tellen, maar dan val ik zo in slaap. Geen optie! Ik wil wakker blijven. In mijn broekzak trilt de telefoon. Het is een smsje van Koen en op mijn display staat:

Koen: Rustig daar?

Net op het moment dat ik terug wil mailen klapt uit het niets mijn waker tegen de lak van mijn hengel.
Een geweldige run zorgt ervoor dat mijn lichaamstemperatuur in no time stijgt en ik stop de telefoon terug in de broekzak.

Ik sta te drillen. De hoofdlamp schijnt op het water, ik zie helemaal niets. Ik voel horten en stoten.
Dit is zeelt. Duidelijk en ze wil de plompen in. Toch kan ik haar sturen. Ze gaat naar links. Dat is mooi, want de 2e hengel staat rechts, dus geen problemen. Dan zwemt de vis mijn kant op. Het gaat allemaal wel te makkelijk.

Foto 2:Beetje verschoven naar links, maar ze haalt het ruim hoor. Wel even op het vinnetje letten, Pomp!
Het grote karpernet ligt al in het water. De duistere schim zwemt zo in de grote zwarte driehoek. Snel schijn ik op de vis. SODEKNETTER!! WAT EEN LAP!! DAT IS MIJN NIEUWE PR!!!

Ik krijg het warm, ik voel de zweetpeentjes al komen en ik leg de vis op de landingsmat.
Ineens krijgt ze door dat ze gevangen is en ze gaat even helemaal uit d’r panty. Wild klappert ze in het net.
Ik leg haar toch even terug in het water.

Na een halve minuut probeer ik het nog een keer en daar ligt ze dan. Ze blijft rustig.
Mijn lamp schijnt nu op een grote zeelt, het is een vrouwtje. De eerste indruk zegt dat het nog wel meevalt met de lengte van de vis, maar dan schuif ik een lange staart onder het net vandaan. “Hallo zeg!!”

“Pomp, ouwe postzegel dat je bent!” “Dit kan em wel eens zijn jongen” en mijn hart klopt in mijn keel.

Foto 3: Pompie op z’n knietjes. Man, wat mooi!
De meetplank gaat eronder en ik durf bijna niet te kijken. ” Dik zevenenvijftig centimeter!!! Zevenenvijftig centimeter!!!” en ik smile van oor tot oor!

Hier moet ik even snel een foto van maken en ik probeer de vis stil te leggen. Dat gaat lastig met die gladde aal en ik knip gewoon. Op de foto kun je zien dat de vis iets naar links verschoven is, die zevenenvijftig cm haalt ze makkelijk. JIEHOEEEEEE!!!!

Foto 4: Daar mag je terecht blij mee zijn jongen!
De vis gaat weer even terug het net in. Ik leg deze weer in het water en pak de unster en stel het statief op. Wanneer alles klaar is haal ik de vis weer tevoorschijn. Ik weeg haar op net geen 3 kilo. Dat kan ook wel kloppen, want het is echt een lange dunne vis.
Ik schiet platen en kan mijn prodentsmile niet verstoppen. Man, man, man, wat ben ik happy!!
Na de foto’s zet ik haar terug en ik wil even zitten.

Een half uur geleden stond ik nog flink te kleumen. Nu gutst met het zweet van het gezicht. Wauw!!!
Snel sms ik de boys en ontvang ik de felicitaties. Dit is zo mooi, dit is zo mooi. Hier heb ik al die tijd op zitten jagen.Super!!!

Foto 5:Lang en dun. Who cares. Ik ben er superblij mee.
Ik blijf nog even vissen. Krijg weer een run en land nog een 52 cm mannetje. Een schitterende vis, maar eigenlijk ben ik er klaar mee, ik stop!

In het donker ruim ik mijn spullen op. Heel relaxed, heel rustig.
Het net is nat. Stinkt een uur in de wind, net als de landingsmat. Het deert me niet. Ik ben zooooo happy.
Voordat ik mijn foedraal om de schouder hang, trek ik mijn jas nog even uit.
Jemig, wat heb ik het warm. Ik kon wel koorts hebben:)

17 reacties

 1. Nico schreef:

  Ge-wel-dig Marcel.. wat een mooie vis!! ….net nu het zeeltseizoen op zijn eind begint te lopen…vang jij alsnog je nieuwe pr!!!
  Ik vind het in ieder geval een dik verdiende beloning op de immense jacht op een grote zeelt en als het dan ook nog mag lukken…dan is dat ooo zzzooo verdiend!!

  Kortom…superrrrtop…geniet er maar lekker van!!! Hoop dat je een 22inch scherm hebt anders past ie er niet op….

  groet
  Nico

 2. André schreef:

  Gefeliciteerd kerel! Blijven mooie vissen die zeelten!!!

 3. Bart schreef:

  Hey Mister Tinca Tinca Gefeliciteerd met je nieuwe PR Zeelt, aan het einde van het seizoen tog nog even je PR verbeteren super en je hebt het ook zeker verdiend na al je mooie zeelt sessie,s

  Groet Bart

 4. Marco schreef:

  AH YEAHHHHH! Congrats, de aanhouder wint, blijkt maar weer eens!

 5. Pomp senior schreef:

  Pompmans, Fantastisch wat een mooie zeelt. Toch verbaast het mij niet helemaal
  dat er toch nog op de valreep een nieuwe PR uit is gekomen.
  Kijk eens hoeveel tijd en niet te vergeten hoeveel energie je er in hebt gestoken. Onvermoeibaar ga je door met je stek(ken) te creëren, dat kost veel tijd en uithoudings vermogen.
  Dat het dan beloond wordt kan niet uit blijven.
  Pompmans nogmaals proficiat.

 6. Ron schreef:

  Heeee Pompie,…

  Nice work.

  Je hebt zo veel gevoerd dat ze moesten groeien, ha ha ha.
  Suc6 en proficiat man !
  Eindelijk de beloning na alle investeringen.

  GreetZ
  Ron.

 7. Gert schreef:

  Deze zat eraan te komen… Had ook niet anders verwacht.
  Gefelciteerd man! 🙂

 8. john schreef:

  Gefeliciteerd met je nieuwe PR Zeelt Marcel, mooie vis!!!

 9. Ed schreef:

  Man, als ik jou zo bezig zie ga ik bijna denken dat het vangen van grote vissen niets voorsteld.
  Gefeliciteerd met deze droomvis !!

 10. Koen schreef:

  Helemaal geweldig!!! Na alle nieuwe technieken die je hebt ontdekt, na al die uren boilies draaien, na al het voeren, na al die uren vissen, heb je dan eindelijk weer je PR verbroken. Blijf nog maar lekker even een tijdje zitten op je roze wolk :):)

 11. Sander schreef:

  geweldig,en misschien maar goed dat je nog niks zag in het donker,kon je ook niet zenuwachtig worden toen hij boven kwam. wat een lap zeg.
  ik weet wat een 52er is maar dit gaat serieus naar de zestig toe.
  en de andere zijn ook niet mis.
  succes, we spreken elkaar als het seizoen weer begint,lijkt me erg leuk.

 12. Sander schreef:

  Enne feli met je nominatie.(weer)

 13. Marcel schreef:

  Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de felicitaties. Ik ben enorm blij dat het me is gelukt. Het heeft me best wel veel tijd en energie gekost, maar dat wordt niet altijd gezien natuurlijk.

  Ik heb me het schompes aan boilies zitten draaien.De Toko werd gek van mijn meeltjes en kruiden hahaha. Voerstekken gemaakt en onderhouden.
  Het moeilijkste was misschien wel de onderlijn. Ik werd in het begin gek van de lossers. Inmiddels heb ik de juiste lengte gevonden en i.c.m een goede scherpe witvishaak dodelijk voor tinca tinca 🙂
  Loodkeuze was in het begin ook lastig. Viste ik 20 gram te zwaar dan zakte de boel in de drassige bodem en bleven de aanbeten uit. Ook daar zat ik in het begin nog flink mee te klooien. Er kwam dus best wat bij kijken.

  Ik zal later een kleine samenvatting maken van hoe het me allemaal is vergaan.

  @Nico: Hee Nico, thanx voor je steun man. Je weet wat het voor mij betekent 🙂
  @Andre: Hee Dree, dank u
  @Bart: Hoi Bart. Thanx voor je support
  @Marco: Hee marco, dat is zo klaar als een klontje. Ga er voor en je zult het halen.
  @Pa: Thanx Pa, leuk dat je ook meerdere sessies hebt meegevist.
  Zo zie je maar dat een beetje investeren in je stek best tot iets kan leiden he. Super dat je meedeed.
  @Ron: Ronnie, er zwemmen nog grotere vissen. Dus ik heb weer een target voor volgend jaar 🙂
  @Gert: Hoi Gert, leuk dat je reageert. Ikzelf was er niet zo zeker van. Ik wist dat er veel zeelt zwom, alleen is het lastig tussen al die (kleinere) vissen een grote vis weg te plukken he. Dat was de onzekere factor op een gegeven moment. Aan mijn materiaal en aas kon het niet meer liggen. En ookal waren de verwachtingen hoog. Je moet het wel even doen he.
  @John: Hee John, thanx dat je het weer hebt gevolgd man.
  @Ed: Hoi Ed, zie boven. Het lijkt zo simpel he, maar je weet ook zelf dat een goede voorbereiding, stekkenkennis, ervaring, tijd en energie van groot belang is om je target te halen he. Thanx voor je compliment
  @Koen: Koen, jij weet als geen ander hoeveel tijd en energie het kost om succesvol te zijn. Ik vond het super dat we elkaar op de hoogte hielden van onze vangsten. Vond het ook top dat ik voor vragen e.d. bij je terecht kont. Helemaal top dat je mee hebt gevist en een kijkje in mijn keuken hebt genomen. Volgend jaar maar weer hoor. hartstikke leuk.
  @Sander: Hoi Sander, ja man. Ik had natuurlijk al een 55, 54, 53 e.d. gevangen. Ook allemaal grote vissen. Maar het blijft me verbazen dat 1 of 2 cm de vis ook meteen eens stuk groter maken. We hebben het maar over 2 cm zou je zeggen, maar toch. Alles is groter aan de vis. Het blijft super.
  Lijkt me weer leuk om samen weer achter de rovers aan te gaan dude.
  Gaan we doen..

 14. Pieter S schreef:

  Van harte Pomp, het zij je zeer gegund

 15. Marcel schreef:

  Hoi Pieter, Thanx man!

 16. Rob schreef:

  He Marcel,

  Ik was je site een beetje uit het oog verloren, maar je melding op Total-fishing heeft me wakker geschud.
  Prachtige vis man.
  Niet echt het gewicht wat je bij deze lengte zou verwachten maar absoluut loon naar werken! En volledig verdient!!

  Gr. Rob

 17. Marcel schreef:

  Hallo Rob, Leuk dat je weer komt buurten.
  Het was inderdaad een dunne spriet, maar ondanks dat ben ik er blij mee.
  Bedankt voor de felicitatie. Je weet hoe het voelt:)

Laat een reactie achter