Zeeltkolder XI (Joop)

Joop was de local hero van het water. De man viste er ruim 30 jaar en had menig mooie vis op zijn naam staan. Af en toe pakt hij nog even een hengeltje. Zo verschalkte hij vorige week een prachtige zeelt. Ruim 60 cm en bijna 6 kilo.

Vandaag was een mooie dag. Joop’s oude Jack Russel kreeg weer kriebels, de kleine keffer moest naar buiten.De baas wilde langs het water. Even kijken of er nog wat leuke vangsten te melden waren. Zo ontmoeten Koen en ik, Joop!

“Jongens, hebben jullie al wat gevangen?”
“Nou, we zijn net begonnen”, antwoordde ik en Joop knikte begrijpelijk.
“Mag ik vragen waarop jullie vissen?”
“Wij vissen op alles wat los en vast zit, maar voornamelijk witvis, brasem of een leuke zeelt.”
“Zeelt?”, vroeg Joop.
“Zeelt zit hier genoeg. Ik had er vorige week 1 van 62 cm en bijna 6 kilo!”

Mijn oren klapperden. Ik kon het amper geloven. Koen en ik zochten oogcontact.
“Dat is een beste zeelt”, complimenteerde ik Joop en hij was in zijn nopjes.
“Hebben jullie hier al karper gevangen? De afgelopen 3 jaar is hier geen karper meer gezien.”Lichtjes fonkelden zijn ogen.
“Karper hebben we hier nog niet in het net gehad, maar dat moet hier toch ook rondzwemmen?”
Joop stamelde. “Ik weet niet waar die beesten zijn gebleven, maar ik zeg je: Die karpers zijn al naar de eeuwige jachtvelden.”

Foto 2: Prachtige zeelt hotspots.
Het gesprek viel een beetje dood. Koen en ik wilden graag zonder pottenkijkers vissen en Joop kende de regels van het spelletje.
“Mannen, ik wens jullie veel succes!” Het baasje riep zijn Jack Russel.

Koen en ik waren er klaar voor. Na een zeeltloze sessie (zie zeeltkolder x) zou Koen vandaag met een zeelt naar huis gaan. Maar ja, zoiets kun je niet afdwingen. Of toch wel? Eén ding is zeker. Joop kreeg ongelijk! Lees snel verder.

Terwijl Joop zijn hond naar huis dirigeerde stonden Koen’s hengels in de aanslag.
Onder de haak zat een VisPomp boilie. Een boilie waar ik 4 dagen mee gevoerd had.
Deze keer hadden we besloten om alleen met het vastlood systeem te vissen. De boilies zouden het vandaag moeten doen.

Foto 3: De eerste zeelt van vandaag.
Toch wat gespannen zat ik op mijn stoel. De boilies hadden zich de vorige keer wel bewezen, maar hoe zat het met vandaag? Op de stek was het me te rustig. Geen bellenplakaten, geen boeggolven. Geen goed voorteken.

Maar dan uit het niets gaat de bairtunner van Koen. In een tel staat Koen op en heeft hij de hengel in zijn handen. Helaas, een slappe lijn. Wat een pech.
Gelukkig is er activiteit. Niks te zien boven water, maar onderwater des te meer.
Binnen het half uur een 2e run voor Koen. Hangen, gewicht, los!!!! Het is niet te geloven.

Er gaat 70 gram aan de safetyclip en Koen gooit opnieuw in. Gespannen kijken we beiden naar Koen’s wakers. Als een duvel uit een doosje giert de baitrunner. Maar niet die van Koen.
Strompelend ren ik naar mijn hengel. Ik sta te drillen!

Foto 4. Mooie brute kop en hoge rug.
Ik voel het al. Het is zeelt en eigenlijk voel ik mij ongemakkelijk. De eerste zeelt is voor mij, terwijl Koen em had moeten vangen. Dikke pech.Het is een vrouwtje van 49 cm. De vis is helemaal gaaf en na de kiekjes mag ze weg.

Ik verontschuldig me bij Koen, maar onze vriend wuift het weg. “Voor het zelfde geld, had ik er nu zelf ook twee.” Hij heeft gelijk.
Die 70 gram hoeft het overigens niet aan te liggen. Persoonlijk vis ik lichter en de laatste sessie ving ik ze ook op licht materiaal. Het blijft lastig te achterhalen wat het probleem is.

Foto 5. De wakers waren bij Koen erg onrustig
Het is niet te geloven. Koen krijg een 3e run en na even voelen lost de vis opnieuw. Gek worden we ervan. Misschien zijn het wel hele voorzichtige aanbeten.
Terwijl Koen en ik brainstormen en montages vergelijken giert mijn baitrunner als nooit tevoren.

Snel pak ik de stok, leg mijn hand op de spoel zoals ik altijd doe, maar wat is dit!
Er is geen houden aan. De vis neemt een run en zwemt zo de plompen in.
Ik vrees het ergste, laat de vis zijn gang gaan en probeer te blokken. Dat lukt wonder boven wonder en de vis stopt met zwemmen. Ik neem langzaam lijn terug en probeer meters te winnen.

Foto 6: Een karper op Pomp’s eigen zeeltboilies. Wat een kick geeft dat zeg!
“Het is karper, kan niet anders!” , zegt Koen.
De vis zwemt zich uit het plompenveld en duikt nu het riet in.
Toch kan ik de vis mijn kant op leiden en dan krijg ik een eerste glimp. Ons vermoeden was juist. Karper!!!

De overige hengels worden nu het water uitgehaald. De vis heeft nu alle ruimte om runs te nemen en dat doet ze ook. Koen staat al klaar met het net en adviseert me de vis nog even goed te laten zwemmen. Ik vind het allemaal te spannend en vraag Koen of hij al kan scheppen. Koen lacht en ik heb door dat ik nog even geduld moet hebben.

Foto 7: De raket van 14 pond. Prachtige bijvangst natuurlijk.
Dan geeft onze karper het op en sluit het net rond de vis. Yes!!!
Ik had de ogen van Joop wel willen zien. Man, man, man wat een toeval.
Eigenlijk kom het ook niet uitblijven. Met boilies vissen is vragen om moeilijkheden.

Foto 8: Daaaag…You made my day.
Het is geen dikkerdje. Meer een slanke langwerpige vis. Aan de unster weegt ze een kilo of 9.
Netto komt ze op 7 kilo, 14 pond en ik ben superblij.
Snel maken we foto’s, snel gaat ze terug en ik glunder van oor tot oor. Mijn eerste karper op zelfgedraaide boilies. Ontzettend Cool!

Foto 9: Door veel vissers wordt zo’n stek ontweken. Toch kan dit mooie vis opleveren.
We moeten verder met onze missie. Koen is na 4 runs nog steeds visloos en de tijd begint te tikken. Ik besluit even iets uit de auto te halen en wanneer ik terugloop zie ik nog net dat Koen een hengel pakt. Het is raak. De hengel buigt goed door en de pechvogel staat eindelijk te drillen.

Eindelijk, eindelijk is het dan zo ver. Zal dit de eerste worden?
Als een stel kleine jongens die voor het eerst een grote vis staan te drillen staan we aan de kant. Koen met de hengel en ik met het schepnet. Prachtig om te zien.

Foto 10. Koen met zijn eerste Gooise zeelt. Eindelijk en missie geslaagd.
Niet veel later schep ik de zeelt voor Koen.
We zijn zo blij, zo blij, dat de vis in Koen zijn net zit en niet in die van mij.

De vis wordt gemeten. Een mannetje van 46 cm heeft de dag gered. Alle volgende vis is bonus. Lang hoeven we daar niet op de wachten.
Kennelijk brengt de zonsondergang wat leven in de brouwerij, want weer is daar de run voor Koen.

Foto 11: Teruglopers hadden we vandaag niet!
Het wordt een mooi gevecht, waarbij de vis steeds de plompen in wil, maar geen kans krijgt.
Moe en leeggestreden glijdt de vis weer in het net. Snel is daar de onthakingsmat en wordt tinca tinca daarna gemeten. 48 mooie centimeters. Nummer twee wordt genoteerd en ik feliciteer vriend Koen. Hehe, dat was wel even lekker zeg.
Eigenlijk heb ik voor niks zitten stressen. Het komt natuurlijk voor dat je een vis gaat lossen, maar vier keer? Het moet niet gekker worden.

Foto 12: Wederom een zeelt voor Koen. Deze was echt licht van kleur. Prachtig.
Enfin. We staan op 3 zeelten en een prachtige karper, maar we zijn er nog niet. Pomp vangt nog een 44 cm vrouwtje op zijn boilie en dan is het gebeurd. De auto’s worden weer volgestouwd met natte netten en stinkende spullen en Koen en ik nemen afscheid. Het was een super spannende dag met prachtige vangsten. Helemaal top!

Je kunt begrijpen dat ik uitermate tevreden ben met de boilies. In drie boiliesessies werden 10 zeelten en een karper gevangen. Ontzet-tend cool,natuurlijk!

Foto 13: Kijk die fonkelrode ogen. Typisch zeelt!
Heb ik nu nog niet genoeg zeelt gevangen dan? Mijn antwoord is… Nee!
Er zit nog zoveel rek in mijn zeeltmissie dat ik nog even door wil gaan.
Ergens moet er nog een verrassing zwemmen. Ergens zwemt nog een buiten proportionele vis waar ik nog wel wat uurtjes in wil steken.

Door Joop ben ik ook wel weer op scherp gezet, moet ik zeggen. Jammer dat hij er niet bij was toen wij de karper vingen…..

Hoewel? Misschien ook maar beter zo…. 🙂

10 reacties

 1. Nico schreef:

  Waauuw Marcel…wat een mooie karper zeg!!! Ik had eigenlijk verwacht je ‘m al veel eerder zou vangen gezien je manier van vissen, maar nu is ie er dan eindelijk…en wat voor 1!!

  Koen, gefeliciteerd man met je eerste gooische vrouwen…als het niet echt meezit en je vangst er dan uiteindelijk toch nog 2 dan is de kick eingelijk alleen maar groter!!!

  Ben benieuwd of de zeeltkolder nog die ene monstervis gaat opleveren…je zou zeggen als een mooie karper die boilies pakt, dat een dikke zeelt ook voor de bijl zou moeten gaan… k blijf het volgen en ik verwacht nog wel wat moois!!

  groet
  Nico

 2. bart schreef:

  Wat gaaf Marcel je eerste karper op je home made bolies hahahahah en de Catana gaat dan echt hoepeltje krom he.

  En weer een paar mooie zeelten er bij super man, Ja als er dan iemand langs komt en zegt dat hij een 60 cm zeelt daar heeft gevangen dan zou ik op dat water ook nog wel wat uurtjes willen investeren.

  Koen tog nog cool om 2 zeelten te vangen na 3 lossers

  Groet Bart

 3. Pomp senior schreef:

  Mannen,
  Dat was weer een mooi zeeltsessie. Koen gefeliciteerd met je Gooise Zeelten,
  top man. Mas. ook gefeliciteerd met jouw Karper op Pomps-boilies.
  Trouwens is het jullie opgevallen wat een knieën heeft die man.(ha, ha)
  Pompmans ik hoop dat er snel ook nog wat Zeelt op ons ligt te wachten.
  Ik hoop dat ik getuige mag zijn van een nieuw persoonlijk record van jouw
  Zeeltsessie.

 4. Gary schreef:

  Wederom een genot om je verslagen te lezen. Je passie voor deze mooie vis doet mij goed. De manier waarop jij je vissessies beschrijft zorgt er zeker voor dat er veel mensen anders naar het vissen gaan kijken. Ik geniet er in ieder geval met volle teugen van.

 5. Ron schreef:

  Wat een heerlijk verhaal om te lezen, lekker de spanning opbouwen en dan lekker vangen ,…
  En een zeer mooie bijvangst van de Karper.

  Top mannen !

  GreetZ
  Ron.

 6. Marcel schreef:

  @Nico: Hee Nikos, Eigenlijk was ik zelf ook verbaasd dat ik nog niet eerder karper verschalkt had na zoveel zeelten. Nou moet ik zeggen dat ik wel het idee heb dat die zeelten eerder op de voerstek zijn dan hun grote soortgenoten.Jammer dat we niet een kijkje onder water kunnen nemen.
  Of die topvis er nog uit komt? Ik hoop het!
  @Bart: Ha Bart, die Catana hield het wonder boven wonder prima. Toch ben ik bang dat ik met zwaardere vissen problemen ga krijgen. We zien het wel. Het voelde in ieder geval geweldig. Maar dat heb je zelf ook al meegemaakt 🙂
  Nog een beetje aan het zeelten?
  @Pa:Hee Pa, die knieën heb ik duidelijk van jou hahaha
  We zullen zien wat het nog op gaat leveren. Zou mooi zijn als het nog lukt. Anders hebben we voor volgend jaar weer een uitdaging.
  @Gary: Heee Gary, leuk dat je het allemaal nog volgt. Ik mis Zweden enorm!!!
  Het was zo geweldig daar! Ik heb de filmpjes op een dvdtje staan en kijk nog regelmatig op groot scherm naar onze trip. Geweldig!!! Ik wil volgend jaar weer terug. Hoe en wanneer moet ik nog even plannen, maar ik ga je daar nog over contacten, Gary. Thanx voor je enthousiaste reacties.
  @Ron: Hee Ronnie, eigenlijk moeten we jou ook nog aan een zeelt helpen he.
  Misschien toch maar een tripje barbelen ruilen voor een zeeltsessie? We overleggen wel even.

 7. Koen schreef:

  Wat een leuke reacties allemaal mannen!! De reacties die persoonlijk aan mij gericht zijn vind ik erg leuk, maar de eer gaat helemaal naar Marcel. Hij heeft er een verzorgd uitje van gemaakt voor mij, ik hoefde alleen maar vis te vangen. Ik weet hoeveel tijd en denkwerk er gaat zitten in het opbouwen van een goede stek. Bedankt Marcel!!!

  Het was trouwens een prachtige ervaring om Marcel daar te zien staan met aan de andere kant van de lijn een karper. Je hebt die karper er toch knap uitgekregen hoor op zo’n lastig stukje water met obstakels.

  Ook vond ik het mooi om te zien dat de zeelten niet zomaar te vangen waren. Het discussieren met jou over montages, de andere manier waarop een zeelt aast t.o.v. de karper, eventuele stekdressuur, etc. was weer leerzaam voor ons allebei. Ik blijf je zeeltavonturen natuurlijk volgen en hoop dat er dit jaar nog een knaller van een zeelt gevangen wordt!!

  Nogmaals bedankt Marcel.

  Gr Koen.

 8. Ron schreef:

  Ej Pompie
  Hët lijkt me fantastisch om ook een keer de Zeelt achter de schubben te zitten en ruil graag de barbeelsessie hier voor om.

  En Koen, je hebt gelijk wat je zegt over Marcel, al die uren die hij er in heeft gestoken werpen nu hun vruchten af.
  Dat je dan met Marcel samen vist en ook nog eens vangt is een hele eer.
  Maar vlak jezelf niet uit, je moet eerst nog wel die vis uit het water zien te krijgen en dat is ook een kunst.

  Pompie, we spreken elkaar.

  GreetZ
  Ron.

 9. Hey Marcel!!
  Wat geweldig dat je een karper vangt op je zelf gemaakte Pomps-boilies,
  En natuurlijk al je zeelten die je al gevangen hebt op je Pomps-boilie!!
  Ik lees elke keer weer je verslagen met veel plezier.
  Ben erg benieuwd of je die 60+ zeelt nog vangen dit jaar 🙂
  Succes met je vangenste Marcel en tot 20 september 🙂

  Groeten

 10. Marcel schreef:

  @Koen:Leuke lange reactie. Top dat je het naar je zin had. Doen we gauw een keer over en anders maar weer eens achter de grote snoeken aan he.
  Veel succes met je karpermissie.
  @Ron: Hee Ronnie, pm is verstuurd en we gaan eens kijken of je zeelt gaat vangen. Komt wel goed, daar gaan we natuurlijk een leuke uitdaging van maken.
  @Tim: Heee Tim, ouwe barbeeltopper. Jullie zijn lekker bezig en hoop gauw dat je weer eens leesvoer plaatst man! Thanx voor je complimenten, doet me altijd goed te horen dat het gewaardeerd wordt. Ennuh..tot 20 september. Ben benieuwd wat het gaat worden. Schijnen meer dan 80 inschrijvingen te zijn.

Laat een reactie achter