Zeeltkolder VI (The Method Man)


Ik zit me te vergapen aan de mooie zeeltplaten. Het boek A Time for Tench van Chris Turnbull is een waar juweeltje voor iedere zeelthunter.
Het leest super lekker weg (wel in het Engels) en je wordt meegezogen in de belevenissen en ontdekkingen van Chris en consorten, prachtig.
Een uur later leg ik het boek weg en maak een reisje naar dromenland. Welterusten, Pomp.
Vrijdag 22 mei 2009
Uitgerust pak ik mijn spulletjes in. Ik heb mij na de sessie met Roeland (Mr. Method), maar eens verdiept in de methodfeeder. Ik weet, er zijn meer wegen die naar Rome leiden, maar dat wil ik graag zelf ondervinden en zo heb ik de afgelopen dagen zitten prutsen met deze vorm van vissen.

Foto 2: De bekende plompenbladen zijn er weer. Mijn jachtterrein.

De Method
Methodvissen is hot. Sla een visblaadje open en er wordt wel gesproken over carp, flatbed en method feeders.
Miniboilies en vooral de witte mini’s doen het momenteel erg goed bij de brasemvisserij. Ik heb in 2007 ook eens een poging gedaan, maar het duurde me allemaal veel te lang.
Liever zag ik de directe actie die een pennetje heeft, maar goed. We zijn een paar jaar verder en ik heb meer geduld gekregen.

Zoals ik al schreef zijn er meerdere feeders te krijgen in de hengelsportzaak. Ikzelf gebruik de lichte plastic methodfeeders. Even kort. Mijn montage bestaat uit een hoofdlijn, methodfeeder, onderlijn. Om de methodfeeder wordt een bal gekneed. Dit kan een kant en klare methodmix zijn(bijvoorbeeld dynamite methodmix), maar ook een karper grondvoer met particles of iets dergelijks.
Denk erom dat de mix goed kleeft en niet te snel uit elkaar valt. Je moet er nog wel mee kunnen gooien.
Onder de methodfeeder hangt je onderlijn, met of zonder hair, met onder de haak bijvoorbeeld een miniboilie, pellets of mais.

Foto 3: Verschillende soorten feeders. Hier de Method en flatbed
De methodbal ligt dus op de bodem en de vis tikt telkens tegen de bal aan om hiervan de eten. Je ziet af en toe dan ook kleine tikken op je hengeltop.
De bal wordt kleiner of valt langzaam uit elkaar en dan is daar nog je haakaas. Erg aantrekkelijk om dat hapje te pakken, niet? En dat is waar wij vissers op hopen.

Zo zit ik met 2 methodballen aan het water. De lichte wakertjes hangen aan mijn lijnen en ik ben gespannen. De linkerhengel is voorzien van blikmais, terwijl ik op de rechter een rits
rode inmitatiemaiskorrels aan de hair heb zitten (artificials noemen ze deze dingen in de boeken)
Nog voordat ik mij wat drinken in kan schenken klapt het rechter wakertje tegen de hengel en ik sla meteen aan.
Het is raak, ik voel de weerstand, te sterk voor brasem en al gauw wil de vis de plompen in. Ik geef de vis geen kans en dirigeer deze meteen de andere kant op. Jij bent van mij.

Foto 4: Het eerste mannetje dient zich aan.
Het is een mannetje van 45 cm. De grote vinnen steken onder de buik vandaan. Snel even wat plaatjes. Het wegen laat ik achterwege en hups, met een klap duikt de vis weg.Dat ging aardig snel. Binnen het kwartier al vis. Wauw!!

Ik kneed een nieuwe bal om de method en gooi in. Veel activiteit op de stek. Af en toe wat boeggolven en eigenlijk verwacht ik hier ook wel karper. Onder de haak weer de blikmais en ik wacht. Rustig nip ik aan mijn blikje dr.pepper en met een schuin oog kijk ik naar mijn wakertjes.

Rrrrrrt, heel even licht mijn rode wakertje op. Ik wacht even met slikken, ben uiterst geconcentreerd en houd mijn adem 5 seconden in. Dan zakt het wakertje weer heel langzaam naar beneden en nu houd ik mijn hand op het handvat.


Foto 5: Mijn lichte rode wakertjes
.
De waker gaat nu weer heel langzaam omhoog en valt dan met een smak terug op de grond. Whap!!!!! Ik geef de hengel een hengst en het is raak. Een grote kolk ontstaat en ik saai paniek tussen de plompebladen. Ik houd de spanning op de lijn, deze kan wat hebben en langzaam zwemt de vis uit de plompebladen. Maar wanneer ik denk dat het over is sprint ze nog even een ander plantenbed in. Ik krijg de zenuwen. Ze komt nu mijn kant op, zwemt nu langs de kant en voor ze het weet zit ze in mijn schepnet, YES!!!!!

Foto 6: Een mooie dame van 2,6 KG.
Het is een mooi dikkerdje en snel leg ik haar op de meetplank. Het vrouwtje is net geen 50 cm, maar wel weer een prachtige vis zeg.
Op de mat ligt de haak met daaronder de nepmais korrels van Berkley. Deze werken dus ook, cool!
De vis wil ik ook nog even wegen en ze weegt 2.6 KG. Wat wil je ook, ze zit vol met kuit.
Ik zet haar na de fotoshoot voorzichtig terug en ze zit nog vol energie. Als een gebeten hond schiet ook zij weg. Dit ging wel heel snel zeg.

Foto 7: Even meten hoor.
Steeds meer ben ik onder de indruk van deze vorm van vissen. Op Tenchfishers.com wordt deze vorm van vissen ook recommended zoals ze dat zo mooi zeggen en ik ga hier nog even goed mee testen. De methodmix met blikmais en hennep wordt weer om de method gekneed en de bal gaat weer te water.

Lang hoef ik niet te wachten, de waker hobbelt weer en gaat zenuwachtig op en neer. Ik sla maar aan en wat ik dacht wordt bevestigd. Een grote brasem is het bokje.
Het gevecht duurt maar een paar tellen, alvorens ik de vis met de hand land. Toch even een snellle foto en ze zwemt weer weg.
Kennelijk heb ik een schooltje te pakken, want ik vang er nu een stuk of 5. Ja ja, zo is het wel genoeg.

Foto 8: Heerlijk in de natuur en alles in bloei.
Deze hengel houden we even aan de kant. De andere stok heeft nu activiteit en ik ben alert.
Snel trek ik nog even een jasje aan, want het begint nu goed af te koelen, maar veel tijd krijg ik niet.
De baitrunner giert het uit en de vis neemt lijn. Pomp pakt het handvat en voelt grof gebonk. Daar is zeelt nummer 3.


Foto 9: Prachtig mannetje van 47 cm.
Om het verhaal kort te houden land ik nog een mannetje van 47 cm en zo staat de teller op:

Mannetje 45 CM
Vrouwtje 49 CM en 2,6 KG
Mannetje 47 CM

Ik mag niet klagen toch? Even later belt Roeland. Hij vist me 2 andere vismaten en ze hebben in totaal 3 zeelten, allen onder de 50. En zo slaagt de Methodfeeder met vlag en wimpel en ben ik hier nog niet mee klaar. Wat een resultaat zeg!!!

Foto 10: Big Tench en Hèt zeeltboek, A time for Tench. Super leesvoer voor iedere zeeltliefhebber.
Thuisgekomen, noteer ik mijn stats om vervolgens weer in het boek van Chris Turnbull te duiken.
Ik vergaap me nog eens aan de mooie platen van 8 en 9 ponders en zit weer te genieten. Ooit komt de dag…

12 reacties

 1. kevin schreef:

  Mooie vissen Marcel!

 2. sander schreef:

  ehhhh?! marcel?
  je bent zeelt aan het vangen hoor…,geen voorntjes aan het tikken.
  tjeemig lekker aantal zo.
  erg mooi verslag weer,zat helemaal in het verhaal.
  gr sander

 3. Gaat lekker met jouw he Marcel! Weer 3 mooie vissen!!
  Ik heb mijn eerste Barbeel gevangen.
  we Meeten elkaar snel!

 4. Nico schreef:

  Superverslag weer…boeiend om te lezen!!

  Vind het toch knap dat je constant blijft vernieuwen qua montage & techniek en dat het ook steeds weer goed uitpakt…lekker bezig dus!!

  Ik trek binnenkort ook die methodfeeders maar weer eens uit de voorraadkast….

  groet
  Nico

 5. bart schreef:

  Toch weer mooi om te zien dat je op diverse manieren Zeelt kan vangen
  Toevallig heb ik afgelopen zondagmorgen ook met 1 hengel de methodfeeder geprobeerd en niet zonder succes mag ik wel zeggen een nieuw PR Karper

  Groet Bart

 6. Ron schreef:

  Hey Pompie,….

  Wat een prachtige vissen en verhaal,…

  mannetje, vrouwtje, mannetje,…..
  wel mooi dat je dat kan onderscheiden middels de onderste staartvinnen, ..
  ik heb er bij de barbeel nog nooit op gelet en kon het alleen maar zien tijdens de paaiperiode.

  hom, kuit, hom, op de onthakingsmat,..
  Anyway,….. je bent weer goed bezig man !

  GreetZ
  Ron.

 7. Pomp senior schreef:

  Mas,

  Weer een paar mooie exemplaren van de Tinca Tinca Pompmans.
  Wederom een mooi verhaal ,je ziet je zelf al zitten tussen
  de dotters.Ik hoop binnenkort ook weer aan de slag te kunnen.
  Succes Mas met de nieuwe methode.

 8. John schreef:

  Mooi verslag weer Marcel, en hele mooie foto’s

 9. Marcel schreef:

  @Kevin: Dank je Kevin
  @Sander: Hee ouwe roofvisser, het is weer tijd om je kunstaas te laten zwemmen he? Ben benieuwd naar je vangsten.
  @Tim: Hoi Tim, gefeliciteerd met je eerste barbeel. Lang geleden dat ik barbeel in het eggie heb gezien 🙂
  @Nico: Nikos, ik vind het super om een nieuw target helemaal uit te melken, te lezen over hoe het ook kan en je eigen techniek aan te passen. Dat het met behulp van boeken en anderen ook nog lukt is super. Zie je gauw, ouwe
  @Bartolomeus:Gefeliciteerd met je nieuwe PR Bart. Ja, die method gaat ons nog leuke dingen opleveren.
  @Ron: Hee Ronnie, dat is misschien nog een goeie om uit te dokteren, wat barbeel betreft. Even in duiken man. Cheers!
  @Pa: Hoi Pa, dat watertje van jou moeten ook nog aardig wat buffels zwemmen, ben benieuwd.
  @John: Hoi Jon, thanx man, altijd leuk te horen 🙂

 10. Joey schreef:

  Mooi verslag weer. Ik lees je verslagen altijd met veel plezier. Ik ben ook al een tijdje bezig om zeelt te vangen maar het wil nog niet echt lukken.

  Gisteren voor het eerst ook redelijk succesvol gevist met the method. 4 brasems van dik in de 50 cm. ook nog 2 lossers. Terwijl ik op de andere hengel slechts 1 beet heb gehad.

  Maar nog geen zeelt helaas.

  Groeten, Joey

 11. Marcel schreef:

  Hoi Joey, leuk te horen man. Wat je eigen zeeltperikelen betreft. Vroeg of laat moeten ook die zeelten komen. Heb heel vaak gehad dat tijdens het vangen van brasem, even later de zeelt vanzelf kwam. Wat je nog kunt proberen is vlak tegen de kant te vissen, bijna tegen het riet. Zet 3 maiskorrels op de hair en wachten. Ik had op een gegeven moment ook last van brasem en heb toen hetzelfde gedaan. Maar een zekerheidje is het natuurlijk nooit. Succes en laat maar weten wanneer je succes hebt, altijd leuk te horen

 12. bas schreef:

  mooie vissen!!
  wil ook keer method feeder uittesten, maar wat is een geschikte hengel?
  graag reactie

Laat een reactie achter