Zeeltkolder V (Pomp krijgt les)


Na mijn nieuwe PR Zeelt was het over met de pret. Ik blankte 2 sessies en besloot de stek een tijdje met rust te laten. Op naar nieuwe stekken, op naar nieuwe mogelijkheden en zo zat ik op een donderdagavond aan een prachtige rietkraag.

Het eerste wat ik deed was peilen. Is er een talud? Ligt er een plaat en hoe diep is het hier eigenlijk?
Daar kwam ik al snel achter. Er leek voor de kant een plaat te liggen van een meter of 4.Plompebladen er omheen en even verderop een talud. Mmm, zeer interessant en ik besloot te vissen. Bij de eerste aanbeet op de wakerhengel sloeg ik mijn montage vast. Wat er ook zat, ik kreeg de lijn niet los
en moest lijdzaam toezien hoe ik mijn montage sinds lange tijd had verspeeld.

Toen ik eveneens met de penhengel vastlopers kreeg en daarbij een pen en een complete montage verloor, had ik em goed zitten en zo reed ik na 2 uur klooien naar huis. Natuurlijk was het balen, dit kostte me gewoon weer vistijd, maar in deze potentiële stek moest eerst maar eens wat harktijd gestoken worden.

Vol goede moed besloot ik het zaterdagochtend weer te proberen. 05:15 uur zat ik op de stek, maar buiten een dikke brasem van 3,5 kg kreeg ik geen tik. Oei, dat was flink balen.

Foto 2: Pomp met een mooie zware brasem als troost.
Thuis krijg ik telefoon van Roeland. De karpervisser vroeg of ik zin had in een avondje zeelten op een voor mij onbekend water en dat leek mij natuurlijk reuze interessant.
Nou moet ik zeggen dat ik al wel bekaf was. Een kinderfeestje organiseren en in goede banen leiden, vergt enorm veel inspanning en eigenlijk was ik zwaar gebroken.
Toch wilde ik me dit visavondje niet ontnemen en zo stond ik even later naast Roeland aan het water.

“Tomme Roeland, prachtig water!!”, en mijn zeeltradar draaide op volle toeren. Overal plompebladen, veel riet, ideaal en al snel bouwden we ons kamp op.

Hoe te vissen op zeelt?

Even in het kort.Vaak wordt er gevraagd met welk materiaal je nou gericht op zeelt kunt vissen?
Die vraag is makkelijk te beantwoorden.Op legio manieren.
Vaste stok, winckle picker, feeder, penhengel, matchhengel,karperstokken. Met zo’n beetje iedere hengel en de juiste lijndikte kun je op zeelt vissen.
Meestal vis ik wat lijndikte betreft vrij dik (16-22/00) i.v.m de aanwezigheid van riet en plompebladen, maar met 10/00 a/d vaste stok i.c.m. elastiek heb je ook enorme sport.

Maar in welk water kun je zeelt vinden?
Ook dat is geen probleem. In bijna ieder lokaal water gedijt de zeelt. Van polderslootje, tot grote plassen, van grindgaten, tot aan stadswater. De kunst is om de zeelt te vinden.

En hoe doe ik dat?
Het is bekend dat de zeelt zich makkelijk verraad. Grote bellenplakaten tonen namelijk de aanwezigheid van deze mooie vis.
Dus let goed op de bruisplakaten in het water. Kijk maar eens bij rietkragen, plompenbladen e.d.
Sowieso zijn rietkragen en plompenbladen geschikte plekken om op zeelt te jagen, dus daar zit je goed.

Foto 3: Plompenbladen, altijd goed.
En welk aas kan ik gebruiken?
Ook hier zijn verschillende methoden mogelijk. Maden, casters, wormen, mestpiertjes, (mini)boilies, pellets, partikels, brood.
De vis lust nagenoeg veel, maar ook hier is het juist de truc uit te vinden wat het aasje van de dag is.

Grote zeelt
Hoe te vissen op grote zeelt? Dat vind ik een lastige vraag om te beantwoorden.
Allereerst moet je je afvragen wat je onder een grote zeelt verstaat. Bij onze Hall of Fame krijg je een speldje wanneer je een vis van 52 cm of groter hebt gevangen. Een specimenvis wordt in de UK pas als specimen gezien wanneer de vis een gewicht heeft vanaf een pondje of 8, terwijl de lengte er totaal niet toe doet.
In Nederland wordt vooral gekeken naar de lengte. Over het algemeen zijn de vissen rond de 60 cm wel de toppers en zijn de vissen van Pieter en Rob in de Hall of Fame echte droomvissen. Toch kijk ook ik steeds meer naar het gewicht van de vis en wordt iedere zware vis gewogen.

Heb je inmiddels de smaak van het zeeltvissen te pakken en wil je een specimenvis op je conto schrijven, dan zul je eerst goed over je targetwater na moeten denken.
Allereerst moet het water redelijk oud zijn. De grote vissen zijn aardig op leeftijd en zwemmen daar dus al een tjidje. Het voedselaanbod moet natuurlijk goed zijn om uit te dijen tot het formaat droomvis en daarom zijn karperwaters niet eens zo gek om te gaan bevissen, als je begrijpt wat ik bedoel.
In de Engelse zeeltboeken die ik momenteel lees hebben ze het trouwens veel over water dat lastiggevallen wordt door de cormorant (aalscholver). De aalscholver zorgt natuurlijk behoorlijk voor overlast en zal menig vis wegkapen. Het gevolg is dan wel dat voornamelijk de grote vis (Lees grote zeelt) overblijft. Toch leuk om te weten als specimenhunter.
Feit is natuurlijk dat we proberen het kaf van het koren te scheiden en dat is nou juist wat wij nu al die weken proberen te doen.

Foto 4: Roeland met de eerste van 39 cm.
Enfin, terug naar ons verhaal.
Roeland vist net als ik met 2 hengels. We vissen beiden met een penhengel, alleen vist Roeland nog met een methodfeeder en ik met een popupje en zo wachten we op aanbeten.
Dat duurt bij Roeland niet erg lang. Binnen het kwartier klapt de waker tegen de hengel en drilt hij zijn eerste zeelt. We zien overigens al snel dat het een vechterbaasje is en na de korte dril ligt het mannetje op de meetplank. 39 cm!! De kleinste zeelt van dit seizoen. Cool!!!

Foto 5: Duidelijk een mannetje.
Het uur dat volgt heeft Roeland het gewoon druk met aanslaan en mag ik lijdzaam toezien dat die methodfeeder het toch wel heel goed doet vandaag. Ik heb overigens de methodfeeders ook bij me, maar blijf toch stug doorvissen met de popup. Aan de penhengel pak ik na het uur pas mijn eerste brasem en dan begint het bij mij ook te draaien.
Wel is het voornamelijk de penhengel die mij helpt de vis binnen te krijgen ,maar dan besluit ik van taktiek te veranderen.
I.p.v. op de haak te vissen besluit ik met een hairtje onder de dobber te vissen. Ik zet 2 pellets op de hair en wacht.

Het begint inmiddels donker te worden en Roeland heeft al behoorlijk wat brasem binnen. Dan krijg ik ineens actie op de popuphengel. Al snel zie ik de waker bewegen en deze valt naar beneden. Snel sla ik aan en weet eigenlijk al dat het brasem is. De dril verraad de vis en dan zie ik de vis met de boilie bovenkomen. 54 cm, niet verkeerd.
Kennelijk heb ik een schooltje op de stek zitten, want er volgen nog 2 van die platten.

Foto 6: Een Pomp met kleine oogjes en zijn trofee.
Het is superweer, Roeland en ik genieten en de breekstaafjes zitten op de pennetjes. Ineens zie ik de mijne wegschieten en meteen een paniek tussen de plompenbladen.
Ik voel kopstoten, de vis scheert door het water en ik heb moeite deze onze kant op te sturen. “Dat is een flinke”, roept Roeland en 2 seconden later staat Mr. Method naast me met het schepnet in de hand. Onze hoofdlampen schijnen nu op het water en dan verschijnt er een grote vis. “Zoo heee, daar gaat je PR joh” en ik zie dat het een beste vis is.
Toch twijfel ik, de vis is hoog, lijkt wel de bouw van een brasem en snel leggen we het net op de landingsmat.

Foto 7: Daar past toch een behoorlijke Boilie in hoor.
De vis wordt onthaakt, ik zie dat het hairtje uit de bek van de vis steekt en Roeland meet. Toch maar 52 cm, maar wat een vis! Na het meten komen we op een netto gewicht van 2,75 KG en dan mag ze nog even op de foto. Pomp kan z’n ogen bijna niet meer openhouden en ik probeer er een glimlach uit te persen hahaha. Roeland knipt en de vis gaat te water.
Grappig dat het hairtje i.c.m de pellet zeelt opleverde, terwijl ik op de haak voornamelijk brasem te pakken kreeg. De zeelten zijn binnen.

Foto 8: Kijk eens naar die prachtige hoge rug!
Roeland tikt rustig zijn brasems binnen, Pomp mag weer eens een platte van een popupje verlossen en zo hebben we een prachtavond.
Dan knalt de waker weer tegen de hengel, maar is het de hengel van Roeland en mag hij weer in de ankers.
Ontsnappen lukt de vis niet en snel schep ik de vis. Weer een prachtige zeelt en tevens een vrouwtje. 51 CM meet ze en Roeland is er natuurlijk blij mee. 3 zeelten een hele rits brasems, het kan slechter toch?

Foto 9: Roeland met zijn 51 cm en 3e zeelt van de avond.
Na de zoveelste brasem houden we het voor gezien. Het is inmiddels 01:00 uur en we beginnen het koud te krijgen van vermoeidheid.

Zo zie je maar weer dat je op heel veel verschillende manieren op zeelt kunt vissen. Dat bijvoorbeeld die methodfeeder een dodelijk wapen is om de vis aan de schubben te komen en zelfs een hairtje onder de pen net dat kleine verschil kan maken.
Niet alleen hebben we gemerkt dat switchen van techniek van invloed kan zijn, maar dat tevens wisselen van aas die dag de doorslag kan geven.
Dat maakt het nou zo leuk om te vissen. Het is het puzzelen, het zoeken naar het juiste stukje dat mij iedere keer weer een uitdaging geeft.

13 reacties

 1. Koen schreef:

  Mooi verslag weer Marcel. Die zeelt van jouw lijkt natuurlijk extra groot met die kleine slaperige oogjes op de achtergrond, haha.

  Gr Koen.

 2. Tim aka IamBarbeel schreef:

  Mooi verslag weer Marcel. Foto 4 lijkt wel een zoeloe zeelt haha, daar gaan zeker een boellies in!
  Succes met de rest van je sessies op Tinca Tinca!

 3. Pomp senior schreef:

  Mas,
  Het wordt zo langzamerhand eeen echte specialiteit dat zeeltvissen.
  Maar uiteraard wel erg leuk en een geweldige uitdaging.
  Toch ook weer een paar prachtige vissen mannen, ok die van Roeland van 51 cm
  Hij lijkt langer als je het zo ziet, maar ja de cmband liegt niet.
  We wachten op de volgende story.

 4. bart schreef:

  Prachtige Zeelten hebben jullie gevangen de foto,s zien er weer als altijd toppie uit. Ben benieuwd wat je volgende sessie gaat brengen

  Groet Bart

 5. Marcel schreef:

  @Koen: Hahaha, die is goed hehehe. Eens kijken hoe groot zo’n vis wordt wanneer ik de ogen dicht heb 🙂
  @Tim: Hoi Tim, thanx man. Ik kan je vast verklappen dat er een hoop leuke dingen staan te gebeuren. Hou het in de gaten.
  @Pa: Hoi Pa, de manier van foto’s maken bepaalt natuurlijk of een vis groot lijkt of niet. In principe is 50 cm of 55 cm natuurlijk peanuts vergeleken bij een meter he. Maar goed, we proberen de vis er zo mooi mogelijk op te zetten he
  @Bart: Hor Bart, ik verwacht dit seizoen zeker nog een paar mooie vangsten. Hoest me je eigen zeeltvisserij trouwens? of zit je weer aan de IJssel?

 6. Marco schreef:

  Mooi verslag weer Marcel, en zeker mooie zeelten.
  Dan maar iets langer moe zijn 😉
  Zelf vorige week een avond gericht gezeeld, maar helaas.
  Zoonlief is megatrots op z’n speld en zelfs op school moet ie op 🙂

  Groet,
  marco

 7. Pieter S schreef:

  Mooi verslag en prachtige vissen. Dit weekend geen vissen voor mij, ik ben er een weekendje tussenuit :). Jij waarschijnlijk weer wel weer vissen vermoed ik ;). Succes in ieder geval.

  Groet, Pieter

 8. Mike schreef:

  Mooi verlag Marcel. En wat een mooie vissen weer. Top man.
  Groet Mike

 9. Grietha schreef:

  Mooi verslag Marcel. En mooie zeelten gevangen.
  En natuurlijk bedankt voor de vermelde tips.

 10. Kevin schreef:

  Mooie vissen marcel!

 11. Marcel schreef:

  Pieter, Mike, Grietha en Kevin, thanx allemaal en er komen nog heel wat zeeltverslagen aan. Hou vooral deze maand in de gaten, er gaan leuke en spannende dingen gebeuren.

 12. Robert W schreef:

  Hallo Marcel,

  Mooie site en leuke verhalen. Hier ben ik nog lang niet uitgelezen. Roeland is een goede vismaat van me en had me op je site gewezen, net als een aantal collega’s van me. Ik ben dit voorjaar ook bezig geweest om gericht op zeelt te vissen, met name met de pen. Ben een aantal keren met Roeland en Koen op pad geweest waar ook ik mijn meerdere moest erkennen. Ze zjin zoooo mooi!

  Tight lines!

 13. Marcel schreef:

  Hee Robert, Leuk dat je even komt buurten man en thanx voor de complimenten.
  Lachen dat dat fanatieke zeeltgroepje al groter wordt en ook nog eens in de buurt. Super man! We komen elkaar vast nog wel een keer tegen. Succes met je zeeltelarij en tot aan de waterkant. Top dat je even reageert, Robert.

Laat een reactie achter