Stormtroopers aan de Nederrijn


Ik vind alles leuk op sportvisgebied. Kies een vissoort, geef me een hengel en ik vermaak me wel. Zondag stond er weer eens een feedersessie met Wolf op het programma. Lekker relaxed aan een rivier, smijten met korfjes, staren naar de top en hopen op de tikken die ons vis moeten brengen.
Het is lang geleden dat ik naar één van de grote Nederlandse rivieren ben getrokken. De laatste keer moet september richting Grensmaas geweest zijn en zodoende snakte ik ook wel weer naar een sessie aan de Waal of de IJssel. Echter zijn we afhankelijk van de waterstand. Momenteel staan de kribben op desbetreffende rivieren onder water en zo nam onze barbeeljager mij mee naar de Nederrijn.

Foto 2: Pompie en Wolf aan de Nederrijn.

De Nederrijn
Op wikipedia vond ik een stukje over de Nederrijn. De Nederrijn is een Nederlandse rivier en de tak van de Rijn die vanaf Angeren, net voor de afsplitsing van de IJssel bij Arnhem de voortzetting vormt van het Pannerdensch Kanaal. Vanaf Wijk bij Duurstede wordt de hoofdstroom Lek genoemd en de oude stroom Kromme Rijn. Om de verdeling van waterafvoer tussen de verschillende takken van de Rijn te regelen zijn er in de Nederrijn verschillende stuwen gebouwd. Als de stuwen dicht staan is de stroomsnelheid in de Nederrijn vrij laag en wordt het meeste water door de IJssel afgevoerd.

Foto 3: Een klein stukje Nederrijn.

Bovenstaande betekent dat we aan de Nederrijn gewoon op en rond de kribben kunnen vissen omdat de stand van het water voornamelijk wordt bepaald door de stuwen. Helemaal top dus en zo trokken Wolf en ik richting Nederrijn.

Wolf en ik rijden over de dijk en de zon komt langzaam door. Ik kijk mijn ogen uit en geniet van het prachtige landschap. Vanaf deze kant van de Dijk lijjkt het wel een plaatje uit Duitsland of België. Heerlijk dat vakantiegevoel en ik heb er enorm veel zin in. De auto’s worden geparkeerd, onze witvisspullen worden de auto uitgedragen en kamp Stormtroopers wordt weer opgebouwd.

Foto 4: Een bekend aanzicht. Veel vogels, Ganzen, Kieviten, Scholeksters vliegen voorbij.

Pomp heeft zijn witvisstellage meegenomen en binnen no time staan 2 feederhengels op scherp. Daar ik niet al te veel ervaring met feederen op witvis heb, legt Wolf me nog het 1 en ander uit. Hij legt nog even uit hoe ik goed moet gooien, leert me hoe ik op de clip moet vissen en hoe ik de hengel tijdens het gooien even naar achteren moet halen en de klap weer op moet vangen, prachtig allemaal.
Voor velen gesneden koek, voor Pomp geen wekelijkse kost en zo leer ik iedere keer wat bij. In tegenstelling tot Barbeelvissen, vissen we nu niet op de kop van de krib, maar tussen de kribben in. We mijden dus min of meer de volle stroming waar we normaal op zoek zijn naar de barbeel.
Foto 5: Kamp Stormtroopers is klaar voor de Match.

Over barbeel gesproken, waarom vissen we daar niet op? Omdat de barbeel zich met lage watertermperaturen nog niet laat zien aan de Waal en de IJssel, gokken we erop dat het hier ook niet van een leien daktje gaat en zodoende gaan we dus voor Brasen, Voorn, Windes en andere slokkoppen. Enfin, terug naar het feederen. Als eerste worden er wat korfjes lokvoer richting voerplek gebracht, dit laat ik lekker door Wolf doen, omdat ik nog zit te stoeien met het op dezelfde plek gooien van diezelfde korf.
Foto 6: Wolf aan de dril. Prachtige sport aan de feeder.

Dan heb ik het een beetje door en weet warempel het hele spulletje op zo’n 40-50 meter te brengen. Het is nu wachten op tikken op de top en al gauw krijgen we actie. Wolf mist wat aanbeten, maar er is zat activiteit. Pomp mist wat aanbeten, want vergeet op tijd aan te slaan.

De zon schijnt, scholen scholeksters en kieviten vliegen voorbij en wij zitten in de zon, super!!! Dan is er eindelijk vis en Wolf noteert de eerste brasem, een mooie dril van deze sterke rivierbrasem zet ons weer op scherp en de eerste vis is binnen.


Foto 7: Makkelijk landen zo.

Snel worden er weer wat voerkorfjes richting stek gegooid en zijn we weer in opperste staat van paraatheid. Een paar minuten later sta ik te drillen en ik kan de vis mooi in het ondiepe water pakken. De 2e vis is nu ook binnen, maar dan krijgen we een mindere periode. We krijgen nog wat aanbeten, maar de wind trekt nu ook aan.

Foto 8: Rivierbrasem nummer 1 en dat er maar meer mogen volgen.
De zon wordt nu verdrongen door donkere wolken en langzaam neemt de wind ook nog ik kracht toe. Onze paraplu’s worden bijna omver geblazen en we krijgen steeds meer het gevoel dat we in een nieuwe aflevering van de stormtroopers zitten. Voor de vaste lezers van de VisPomp moet er een belletje gaan rinkelen (zie Stormtroopers deel I, II, III, IV)
Foto 9: Soms schilderachtige plaatjes waar ik echt van kan genieten.

De wind is nu ook gedraaid en Wolf en ik wachten op de aanbeten. Ik besluit even een rondje te lopen en loop langs een sliert van kokkels, prachtig om te zien. Op de kop van de krib kijk ik naar de neringen. De grote kolken zijn ’s zomers het onderkomen van de barbeel en ik vraag me af of ze er nu al liggen. Met de langzaam stijgende watertemperatuur zal het er eindelijk eens een keertje van moeten komen, maar volgens de laatste vangstberichten is het nog bar en boos.
Foto 10: Pompie aan de Brasem. Ik heb iets met brasem hehehe

Wanneer ik weer terug ben in het kamp mag Wolf nog een brasem noteren, maar verder is het niks meer. Met de zon op het plat wilden de vissen nog wel bijten, zodra de wind ging draaien en de zon verdrongen werd door de donkere wolken was het over met de pret. Jammer, het begon zo goed. De stormtroopers zijn het inmiddels beu. De harde wind houdt ons voornamelijk bezig het kamp overeind te houden en daarom besluiten we om 13:00 te stoppen.
Foto 11: Supertrots met mijn Nederrijnvangst

De omgeving, het water en de verhalen van Wolf hebben me wel geïnspireerd hier nog eens vaker te komen vissen. Al was het alleen maar vanwege het prachtige schilderachtige landschap.
En zo mag ik weer een prachtige rivier toevoegen aan mijn lijstje favorieten.

Wolfie, thanx voor het gezelschap en de uitleg man, vond het super. Gauw weer eens doen, wanneer het wat warmer is. Wil wel eens een net vol rivierbrasem meemaken.

10 reacties

 1. Pomp senior schreef:

  Pompmans,
  Eerste witvis avontuur is er weer, gelijk met het weer wordt het langzaam beter moet je maar denken.Velen staan in de startblokken, ook Pomp-senior.
  Toch ook al weer een paar mooie foto’s en maak je het enthousiasme weer los.
  Tot gauw.

 2. sander schreef:

  mooi verhaal en dito fotos weer.
  zijn denk een brokje sterker daar de brasems.
  succes met de stormtroepers,en dat je(missie)een volle leefnet gauw krijgt.

 3. Nico schreef:

  Hee mannen!!

  Ziet er prachtig uit daar…zo met dat strandje en die schelpen….heeft wel iets!! Erg mooie foto’s en dito vissen… de kop is er weer af..de eerste platten liggen weer in het netje!!

  Met de oplopende temperaturen beginnen de voorjaarskriebels toch echt te komen, hopen dat het de vis ook een impuls geeft..ik kan in ieder geval niet wachten tot het zover is!!

  groet
  Nico

 4. André schreef:

  Leuk verslag mannen! Altijd leuk om rivier brasems te vangen. Met het juiste materiaal kan je ook aan deze brasems mooie sport beleven.

 5. Mike schreef:

  Ha die stormtroepers

  Wat een idylische plaatjes zeg. Mooi verslag. Gelukkig begint er langzamerhand steeds meer leven in de rivieren terug te komen.
  Groet Mike

 6. wolf schreef:

  ondanks het koude water toch nog een flink aantal aanbeten, 2x er door, 1x een losser van mij en pompie, ons hoor je niet klagen en hebben een hele leuke sessie gehad. Pompie nog ff oefenen met ingooien en de volgende keer gaat het leefnet vol. Maar dan wel met de opening boven water :-). GreetZ Ron (wolf)

 7. Marcel schreef:

  @Pa: Hoi Pa, ja het kriebelt weer he, mooi weer, rietkragen beginnen straks weer te groeien, witvis begint straks weer te azen, helemaal top!
  @Sander:Die rivierbrasems zijn zeker sterk Sander, maar niet te vergelijken met grote vriend Tinca Tinca hoor 🙂
  @Nico: Hee Nikos, ben benieuwd wat jij aan je eigen watertje gaat vangen dit jaar. Ga er van uit dat je PR Zeelt verpulverd gaat worden hoor hahaha
  @Andre: Heee Dre, zeker met een lichte feederhengel heb je supersport, alhoewel het je als barbeelvisser altijd zal tegenvallen wanneer je het gaat vergelijken met vriend Barbus
  @Mike: Hoi Mike, jullie hebben daar aan de IJssel ook prachtige natuurplaatjes, hoop zodra het warm is weer eens bij jullie te komen vissen. Super die omgeving daar.
  @Wolf: Ha Wolfie, ja er had zeker meer ingezeten, maar goed, mij hoor je inderdaad niet klagen. Heb veel geleerd, genoten van de omgeving en gezelschap,volgende keer gaan we knallen.

 8. Mark van de Waal schreef:

  Mooie plaatjes en leuk verslag weer mannen, feederen is ook helemaal niet verkeerd op z’n tijd 🙂

  Groeten,
  Mark

 9. Barbeeljager schreef:

  Enneh Pompie, het was ook wel weer even een lekker gevoel om weer iets te vangen, ‘k zit al weer een tijdje te blanken op de barbeel, maar de drill met de rivierbrasem aan een witvismontage is ook een leuke strijd.

  Maarre volgende keer gaat het net vol !

  GreetZ
  Ron

 10. Marcel schreef:

  Hoi Mark: Feederen is zeker niet verkeerd, maar de drang naar de penhengel is weer aan het aanwakkeren hoor hahaha. Het gaat weer beginnen.
  @Wolfie: Heee ouwe, gefeliciteerd met je eerste Barbeel van 2009. Even kijken op http://www.barbeel.eu mensen.

Laat een reactie achter