De Waal met Frans en Ronald


Donderdag visdag en zo reed ik rond 13:30 uur al richting water.
Samen met Frans en Ronald zouden we een krib gaan bestoken en ik had er ook enorm veel zin in. Eigenlijk nadert het barbeelseizoen zijn einde, maar Frans wil toch doorgaan met vissen om te kijken hoe lang de Barbus Barbus te vangen is. Het werd weer een superdag!

Ik kom aanrijden en de 2 mannen zitten al op een krib. De zon schijnt fel tussen de stapelwolken door en achter me komt langzaam een regenbui aanschuiven.Snel pak ik mijn fishinggear en strompel bepakt en bezakt naar de Barbelhunters.

Ronald heeft een dikke grijns op zijn gezicht en zijn zonnebril blinkt mij tegemoet. Ja hoor, meneer heeft al een 64er gescoord en dat begint dus al goed.Frans zit er ook. De beste man was er al rond een uur of 12, maar kwam erachter dat hij zijn molens was vergeten. Ik heb nog nooit iemand zo horen foeteren en tieren aan de andere kant van de telefoon. Gelukkig was Ronald in de buurt en kon ook Frans gewoon gaan vissen.Echter op het moment dat ik arriveer staat Frans nog op 0 en hoopt ook hij nog op een vis.

Daar zitten we dan. Frans op de kop, Ronald ernaast en ik daar weer naast. Een beetje druk op een krib, maar het kan net. Toch wel gezellig zo en ook ik gooi mijn spulletjes in. We praten over de vangsten van de afgelopen dagen. Dat het op de IJssel flink bikkelen is en op de Waal nog steeds aardige vangsten worden geboekt.

Ondertussen komen er grote vrachtschepen voorbij en soms gaan ze rakelings voorbij. Op het moment dat zo’n duwboot voobij komt moet je oppassen. Echt een potentieel aanbeet moment. Je ziet het vaker. Door de zuiging van die schepen komt alles natuurlijk los en een ideaal moment voor de vissen om te azen.

Terwijl een duwbak voorbij komt gooi ik in en nog geen 5 seconden later begint mijn top te klapperen. Nu betekent dit meestal dat je korf aan het rollen is,maar nu klappert de stok toch wel heel hard op de steun. “Uhhh jongens, wat is dit??”, vraag ik een beetje schuchter en Ronald begint te lachen.”Dat is een aanbeet, Marcel!” en snel pak ik de hengel van de steun. De vis begint te beuken en de Catana barbel slaat krom.

Frans valt bijna van z’n stoel van verbazing en schreeuwt: “Hij weer!!!”,” Die man komt net een half uur zitten en vangt er meteen al 1” en Ronald en ik liggen krom van het lachen.Ik dril de vis, Frans pakt zijn camera en schiet wat plaatjes. Ronald schept en de eerste voor mij ligt binnen het uur op de mat. Yes!!! De vis is mooi. Niet op een boilie maar op een blokkie extra belegen en snel meet ik de vis. 65 cm, niet gek voor een barbeel en na de fotoshoot gaat de barbeel terug.

”Zo, dat is de eerste”, zeg ik en Frans kijkt me wat lacherig aan.”Hoezo eerste? Ik heb niks gezien, heb je foto’s ?” en snel stopt hij zijn camera in de tas.” &@^^(#&”, roep ik en dit keer moet ik Ronald van de grond rapen van het lachen. Frans noteert in zijn logboek.”Donderdags niet meer vissen met Pomp”

De toon is gezet. We grappen en grollen en genieten van het weer. We krijgen af en toe een bui, die maximaal 10 minuten duurt en worden daarna weer getrakteerd op een prachtige lucht met een mooi zonnetje.Toch blijft het frisjes en gelukkig hebben we onze warmte pakken aan.

Dan gebeurd er iets raars. Frans zijn lijn hangt slap en het lijkt op een terugloper. Wanneer Frans checked of hij weerstand krijgt en niks constateert legt hij de hengel terug in de steun, maar de lijn snijdt naar rechts om vervolgens weer via de kop van de krib naar boven te komen. “Wat is dit?” en alsnog draait Frans binnen. Een monster van een Winde komt

boven en snel schep ik de vis en terwijl ik dat doe heeft Ronald weer en aanbeet.Frans en ik bekommeren ons om de winde, terwijl Ronald staat te drillen. Vlug meten we de vis en deze is 52 cm!!!! Wat een bakbeest van een Winde!!!

De gebruikelijke foto’s worden gemaakt en ik ren naar Ronald.Die staat zijn 2e barbeel te drillen en deze is wat kleiner, ik denk in de 40.Dat maakt helemaal niet uit. Gezamenlijk staan we al op 3 barbelen en een winde van 52, dus slecht is dit zeker niet te noemen.Hierna is het weer even stil op de stek en boten stomen voorbij.

Het water zakt overigens waar we bij staan en de stroming is soms helemaal verdwenen, echt heel maf om te zien.We gooien in en de korf blijft gewoon liggen en dat is toch wel bijzonder voor dit grote water.

Maar dan….Ineens staat Frans zijn hengel in een hoepel en het lijkt alsof een vis de hengel zo het water in wil trekken. De top wijst ons waar de vis is en Frans pakt zijn Barbel Classic. “Hangen!!!”, is zijn kreet en dan begint de dril. Echt prachtig om te zien hoe die hengel staat te krommen en de parabolische actie wordt flink getest. Het wordt inmiddels donker en een bui sluipt over onze krib, maar het deert ons niet.

10 minuten later is de vis binnen en in de regen zet ik de 60er op de foto. Eigenlijk hebben we het niet eens door dat het regent. Je bent zo bezig met je spulletjes dat je alles om je heen vergeet. De foto’s thuis vertellen nogmaals het verhaal en daarbij komen de herinneringen terug. Anyway, Mr.Barbeel heeft zijn 284e barbeel van dit jaar en is ook nu weer in z’n nopjes. Het logboekje komt erbij en daar gaat Frans weer. Alles schrijft die man op.

Dan gaan we weer zitten en letten weer op onze topjes. Weer krijgt Ronald een beuk op zijn stok. De hengel wordt bijna dubbelgevouwen en weer mag de Wolfman drillen. Frans maakt schitterende plaatjes, waaronder de allereerste foto en wij genieten mee.

De vis wordt vervolgens netjes uitgedrild en ik schep de vis. Overigens moet je bij deze vis enorm goed oppassen bij het scheppen. Een rubber net is meer een uitkomst want de rugvin heeft kleine weerhaakjes aan de voorste Pen en deze blijft heel gauw vastzitten aan het net. Oppassen dat je alsnog je net niet moet verknippen en ik had alle moeite de vis te bevrijden.

Ronald poseert vervolgens met zijn 3e barbeel en deze meet 62 cm
Met 5 barbelen en een winde mogen we momenteel niet klagen. Zoveel barbeel wordt er ook niet gevangen deze dagen en na deze barbeel moet Frans weg wegens andere verplichtingen.

Ronald en ik blijven nog even zitten en hopen op nog een aanbeet.
Dan ineens klapt de hengel van Ronald weer dubbel en het is een buffel, dat kan niet anders. Ronald heeft enorm veel moeite de vis binnen te halen en met grote halen krijgt hij beweging. De vis bonkt enorm, maar heeft er geen zin in en vlak voor de kant schiet de boel los. De onderlijn is geknapt en we balen allebei. Dit was een Big One, maar ja daar heb je helemaal niks aan.

Teleurgesteld nemen we weer plaats op onze zitjes en we zien verder niets bijzonders meer dan de ondergaande zon.

Frans en Ronald, het was nogmaals een superdag en ik heb enorm gelachen en genoten van alle grappen en grollen. Dat daar dan ook nog 6 vissen bijkomen is alleen maar een grote bonus. Ik wil jullie daarom wederom bedanken voor deze prachtige middag.
Wat is het toch super om zo’n dag te ervaren met mensen met dezelfde passie. Cool!

*Schitterende close-up foto’s gemaakt door Frans Vogels.

 

8 reacties

 1. Wolf schreef:

  Marcel, echt weer een leuk verslag, …

  Ik heb hem uitgeprint en word bewaard.

  Ook jij bedankt voor deze supermiddag

  GreetZ
  Ronald

 2. Bart schreef:

  Weer een mooi verslag van ik mag wel zeggen de 3 barbeelspecialisten van de diverse forums Top Mannen

  Bart

 3. de bomber schreef:

  Het ziet er naar uit dat het seisoen nog niet is afgelopen pompmans. Tof verslag en zeer mooie vissen
  greetz de bomber

 4. Koen schreef:

  Weer een mooi en lang verslag. Prachtige vissen ook! Toch wel heel mooi dat de Waal vanaf je werk zo dichtbij is.
  Tot morgen Marcel, ik heb er zin in!!!

 5. Marcel schreef:

  @Frido: Ik hoop dat er morgen flink geknalt gaat worden, volgens mij hebben we superweer.
  Looking forward:)
  @Wolf: Thanx Ronald,insgelijks, Topdag!
  @Bart: Dank je Bart, het werkt ook zo verslavend he, daar kun je over meepraten.
  Maar specialist? Laten we het maar bij liefhebbers houden 🙂
  @Bomber: Toch merk je dat het op de IJssel moeilijker gaat. Er wordt naar verhouding veel minder gevangen per sessie. Het is natuurlijk nog steeds de vraag waar die vissen zich ophouden, maar duidelijk is dat de barbeel zomers veel actiever is. Gelukkig willen ze op de Waal nog steeds bijten. Best wel maf eigenlijk.
  @Koen: Dank je Koen. Nu weer een dagje omschakelen naar roofvissen. Ook erg leuk overigens. Zie je morgen. Heb er ook zin in.

 6. Rolo schreef:

  Mooie foto,s, lekker verhaal. Een prima dagje wederom zo te lezen. En wat een bak van een winde! Damn!

 7. dick schreef:

  Het blijft mij elke keer weer facineren,om het verhaal en de prachtige opnames van auteur pomp te lezen en te bekijken.Mooie dag,leuk gevangen en weer een ervaring rijker. En dat de baarddragers nog bijten hebben jullie wel bewezen.Veel succes met de volgende barbeelsessie,en ik wacht met spanning af wat de volgende maanden aan barbus barbus opleverd.
  groet dick.

 8. Marcel schreef:

  Zo, net terug van het mede organiseren van een roofvisdag. Het was supertof en heel gezellig.
  Gelukkig werd er ook nog gevangen. Een verslag volgt.
  Voor een eerste impressie check http://www.peuteraar.nl
  @Rolo: Die winde was echt een bak. Die vangen we hier niet zo snel hoor.
  @Dick: We gaan nog even door Dick, maar ik denk dat het nu wel veel minder wordt met die koude dagen. We zullen zien wat het wordt. Thanx voor het compliment:)

Laat een reactie achter