Dressuur of geen dressuur

Barbeelvissers keken al een tijdje uit naar de maanden augustus en september.
Op basis van vorig jaar waren deze maanden Oogstmaanden om het zo maar even te noemen. Aan de Waal werd er gegrossierd in 70 plussers en aan de IJssel werd het Nederlands record gevangen. Barbeelvissers konden hun lol op. Maar ook bij deze groep toekomstvoorspellers geldt tegenwoordig de bijsluiter.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

September is niet meer en men vraagt zich tegenwoordig af waar het grote gros van de barbelen is gebleven.
Menigmaal krijg ik mail van barbeelvissers en evenzoveel wordt mij gevraagd of het bij de hardcore barbeelbelagers ook zo slecht gaat?

Tja, wat is slecht? Vang je deze maand een gemiddeld aantal barbelen van 2 per sessie, dan doe je het toch niet zo slecht zou je zeggen? “Ja maar vorig jaar ving ik er veel meer in diezelfde maanden” , krijg ik dan als antwoord. Tja, je gaat je afvragen of vorig jaar niet een verkeerde graadmeter is.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk niet echt goed kan vergelijken met vorig jaar.
Natuurlijk, vorig jaar ving ik lekker aantallen met in de maand Augustus en September een gemiddelde van 3 barbelen over 13 sessies, inclusief 1 blankdag. Ga je naar de afgelopen 2 maanden kijken dan heb ik veel minder gevist, toch aardig gevangen, maar ook 4 blanksessies gehad. Heb je het dan slecht gedaan? Nee toch?

De mensen die er vorig jaar ook bij waren zullen het beamen. Vorig jaar augustus en september waren topmaanden. Tegenwoordig mag je blij zijn met iedere vis.

Maar hoe kan het toch dat de vangsten veel minder zijn dan vorig jaar?
Kunnen we al van Dressuur spreken in de nog zo jonge barbeelvisserij?

Laten we hier eens over nadenken. Wat verstaan we in dit geval onder dressuur? Onder dressuur in de visserij worden verschillende dingen verstaan, maar ik wil even kijken naar aasdressuur en stekdressuur.
Aasdressuur kan ontstaan doordat we steeds hetzelfde (k)aasje aanbieden.
Vissen gaan het steeds meer associëren met gevaar en laten het vervolgens links liggen.
Stekdressuur kun je even simpel omschrijven doordat vissen op bepaalde stekken voorzichtiger worden.

Aasdressuur:
Daar we allemaal overtuigd zijn dat ons Hollands kaasje nog steeds nummer 1 is, ga ik ervan uit dat de meeste mensen daar nog steeds mee vissen.
M.b.v. de vangstmeldingen zagen we de laatste tijd een tendens.
Zo vingen we tot het midden van Augustus voornamelijk op kaas, maar was het qua vangsten niet denderend
Eind Augustus brak de hel los. Er werd volgens de vangstmeldingen heel weinig op kaas gevangen en de boys die naar maden switchten waren spekkoper. Iedereen was in rep en roer, dressuur, dressuur, het is zover. De hele barbeelscene was ontgoocheld.

Er werd druk gespeculeerd.”Jongens hebben we dan toch te maken met het feit dat de barbeel kaas associeert met gevaar?.” Wat dacht je van strakke lijnen, herkennen van lood, korfjes? Mmm…

In principe zou het kunnen dat de barbelen voorzichtiger zijn geworden. Minuten lang aftasten, pulken of er niets verdachts achter dat stukje kaas zit, of de boel gewoon negeren. Het zijn tenslotte karperachtigen en dressuur is al jaren een bekend verschijnsel.

Stekdressuur:
Laten we het eens over een andere boeg gooien.
Inmiddels hebben alle hardcore barbeelvisssers favoriete stekken.
Tevens weten we allemaal welke mensen wekelijks hun portie barbeel vangen, welke mensen grote vissen vangen en welke mensen er in de winter vangen. Wat doen we met z’n allen?

We trekken massaal naar dezelfde stekken toe. Als de toppers daar vis vangen, dan moeten wij er ook zijn. Heb je vrijdag een 80er gevangen, dan weet je dat er zaterdag en zondag mensen op die kribben zitten. Het is soms werkelijk niet te geloven. We klitten lekker bij elkaar en er ontstaat een enorme hengeldruk.

“Maar er zwemmen toch een heleboel barbelen rond??? Dus dat zal wel meevallen toch?” Mmm, dat kan wel zo zijn maar er zou meer aan de hand kunnen zijn.

Kijk even naar de Waal. 85 km klotsend water, 85 kilometer rivier met barbeel. Zou het nu al zo zijn dat we iedere barbeel hebben gevangen? Heeft dus iedere barbeel inmiddels kennis gemaakt met ons gouden blokje Hollands trots? Ik denk het niet.
Sterker nog, ik denk dat de Waal en IJssel barsten van de barbeel. En dat betekent dat we nog aardig wat te vangen hebben.
Maar hoe kan het dan dat we toch minder vangen?

Ik heb menig discussie gehad met verscheidene barbeelvissers.
Het zou toch best kunnen dat vissen alleen in bepaalde sectoren zwemmen? Ik bedoel, net als zeelten zouden die barbelen een bepaalde aasroute kunnen hebben, toch?

We horen steeds vaker dat vissen meerdere keren gevangen worden.
Mooie voorbeelden zijn Leo met zijn gebochelde barbeel, Jos met zijn 76 cm PR, Frans met een domme 77 cm en zo kan ik nog wel meer vissen opnoemen. Geheimpje, “Mijn” Brutus is nog een keer gevangen, oeps…


Wat dit zou kunnen betekenen?

Sommige vissen worden dus gedubbeld, zelfs getrippled. Dit bewijst dus dat ze in dezelfde sector azen. Je zou verwachten dat deze vissen hun lesje geleerd hebben, maar dat is bij deze vissen dus niet het geval. Ze gaan nog steeds voor dat stukje kaas, onweerstaanbaar, weegt niet op tegen het af en toe beet genomen worden. Je hebt dus altijd hard lerende vissen. Maar waar het om gaat is dat deze vissen in dezelfde sector blijven. Gaan we nog iets verder, dan weten we allemaal dat barbelen in scholen leven he!

Het schijnt dus moeilijk te verklaren waarom we in verhouding tot vorig jaar veel minder vangen. Hooooo..correctie!
We schijnen veel minder te vangen op onze vertrouwde stekken.Hoe dat komt? Ik heb wel een idee en het was gewoon weer vangen met kaas de afgelopen 2 sessies.

11 reacties

 1. Frans Vogels schreef:

  Tja het blijft een moeilijk onderwerp….we hebben het er al vaak over gehad.
  Momenteel bezoek ik veel nieuwe kribben, allemaal ver lopen. Soms kom je stukken tegen waar nog nooit geen mensen geweest zijn….op die kribben wordt dan meteen goed gevangen, veel aantallen. Daarna is het ook met die stekken snel gedaan.
  De hengeldruk op bepaalde stekken is enorm, de ene is aan het inpakken, de volgende staat al weer klaar.
  Dressuur? Of herkenning en bang zijn, of juist een kunstje leren en telkens opvoeren.
  Momenteel heb ik ruzie met een barbeel. Al 4 vrijdagavonden lang haak ik hem op dezelfde stek, aan hetzelfde aas.Telkens binnen tien minuten na aanvang. Maar ook al 4 keer is hij me te slim af. Wat dan typisch is, dat er op die stek minimaal 2 dagen lang weinig te vangen is…en toch ligt hij er niet alleen.
  De laatste tijd begonnen mijn zinnen vaak met waarschijnlijk hebben we te maken met een intelligente vis….na wat ondervindingen de laatste weken is die zin bijgesteld naar….we hebben te maken met…

 2. Martie schreef:

  Kaas kaas kaaas kaaaaaaaaaaaaaas en nog eens kaas(of toch niet?).

  De laatste tijd wordt er flink gediscuteerd over een aanname dat de barbelen kaas op veel dezelfde beviste stekken het blokje gaan associ

 3. Martie schreef:

  waarheid

  Heb het al zo vaak meegemaakt dat de barbelen in de herfst gaan groepperen voor de winteropmaak. Kijk maar naar de berichten op de forums. Vaak dezelfde afmetingen in korte vistijd. Ze zijn aan het migreren naar de winterplaatsen. In het hoogseizoen is het een wir war van diverse afmetingen, en dat maakt het zo verleidelijk om telkens je knuisten om het handvat te krommen.
  We gaan weer op zoek naar de overwintering plaatsen van de barbeel. We zijn weer aan het zoeken naar antwoorden, en soms heel soms krijg je voldoening hiervoor in de vorm van een wintervis.

  Het is heel makkelijk voor mij om te reageren op reacties uit het verleden. Zie je nou dat ik gelijk heb?. Het is een rode draad die door alles heen probeert een uitweg te vinden naar boven.
  Hou je stek in de toekomst gereserveerder. Het afromen van een goede stek moet gedoseerd gaan, niet te vaak op dezelfde stek. Wel op je zelfde stuk. Kan je later nog overschakelen naar andere plekken op jouw stuk van de rivier. We weten allemaal dat de ene dag de andere niet is. Hier moet en zal je genoegen mee moeten nemen wil je nog plezier hebben aan je visserij naar de toekomst gericht.

  Een barbeel is intelligent, is trouwens al heel lang bekend. Maar wij zijn intelligenter, en ga daar maar mee aan de slag zou ik zeggen.

  Het gaat hier niet alleen om de kaas maar het belangrijkste vergeten we bijna allemaal. Juist de hair. De Hair is de boosdoener onder ons. Het is geen boosdoener maar we moeten wel een beschuldigde wijsvinger plaatsen naar ons eigen onwetendheid.

  Je hair langer maken is een onbegrijpelijk iets, maar het brengt op plaatsen waar de barbeel veelvuldig is geprikt weer meer vis op het droge. Hij pakt het met enige aarzeling zonder geprikt te raken. Hij kan wat langer rommelen, maar ook uitspugen. We cre

 4. Nico schreef:

  Ik kan in deze moeilijk een stelling nemen.
  Dressuur?? Vorig jaar waren september en oktober inderdaad hele goede maanden. Dit jaar waren juni en juli en augustus super. September heb ik maar 2 keer kunnen vissen. 1x blank en afgelopen weekend wel een mooie barbeel.
  Tijdens die blank sessie werd er door bijna iedereen dat weekend slecht gevangen, m.i. mede door de plots hoge waterstand.
  Vorig jaar heb ik niet in juni/juli en augustus op barbeel in Nederland gevist dus kan ik dat vergelijk in die maanden met vorig jaar niet trekken.
  Ik registreer sinds vorig jaar wel alles qua vangsten en omstandigheden in een logboek, wellicht dat ik daar op de lange termijn conclusies kan trekken.
  Ik merk wel dat het aantal aanbeten in mijn afgelopen 2 september sessies minder zijn dan vorig jaar, maar daarintegen nog wel net zo heftig. en wat zeggen 1 of 2 mindere sessies??

  Ik ben geen kribhob(en ook geen hiphop)-type dus houd ik zoveel mogelijk vast aan favoriete stekken en aas en tot dusver mag ik over de vangsten niet klagen.
  Ik ben het met Marti eens dat er heel veel met de montage en aasaanbieding gedaan kan worden en aangezien ik ook maar beperkte vistijd heb wil ik die zo goed mogelijk benutten en heb/neem ik geen tijd om constant te verkassen, wellicht soms tegen beter weten in….

 5. Leo schreef:

  Ik denk dat er meer aan de hand is dan dressuur of aas aanbieden of diverse montages
  Als ik met andere sport vissers praat klaagt iedereen over de vangsten,met de vaste stok,feeder,match,karper en niet te vergeten de roofvissers kijk de grootte wedstrijden maar eens allemaal mindere vangsten dan andere jaren natuurlijk zijn er uitzonderingen maar die dagen heb je met barbelen ook.
  Ervaring is er genoeg bij die vissers lijkt mij die lopen al jaren voor.Dus waar het wel aan lig ik weet het niet.We zullen het misschien nooit weten maar daardoor blijft het vissen wel spannend.

 6. Pieter beelen schreef:

  Marcel een super actueel stuk weer hoor toppie!
  In het stuk van Marti staan veel waarheden! Mijn complimenten hiervoor. Kan me er goed in vinden. Kom zelf onderandere uit de karperwereld en kan je vertellen dat je op 100 verschillende manieren kan vissen met hetzelfde aas. Haal hier dus ook je winst uit zonder meteen paniekerig over te schakelen naar allemaal vreemde aassoorten. Het is natuurlijk wel leuk om te expirimenteren maar kaas zullen de barbelen altijd blijven eten. De manier van azen zal zeker door negatieve conditionering verandren. Sonja bakker babelen of veganistische barblen zullen er nooit rond zwemmen. Zodra een vis weet wat voeding voor hem bevat zal hij dit blijven eten. Een aas waarmee een barbeel minder negatieve ervaring heeft zal wellicht met minder argwaan opgenomen worden.
  De tijd zal leren of we echt met dressuur te maken hebben op de genoemde wateren.

 7. Marcel schreef:

  De barbeelscene bestaat voor het grootste gros uit witvissers en deze club maakt over het algemeen voor het eerst kennis met eventuele dressuur. Karpervissers hebben wat dat betreft een hele ruime voorsprong en kennen het klappen van de zweep. Het is daarom super te horen hoe zij daar mee omgaan en hopelijk kunnen we daar van leren i.c.m. met onze witvis en barelenkennis die we reeds hebben opgedaan.

  Ik heb hier met Martie natuurlijk al eens eerder over gesproken. Het leek me daarom leuk om andere ervaringen te horen en er is duidelijk animo voor,aan de bezoekersaantallen te zien. Aleen schort het nog wat in de reacties.
  Mensen, deel daarom je ervaringen en laat weten wat je denkt.

  Ikzelf ben alweer een tijdje aan het testen met montages, onderlijnen, aas e.d.
  En 1 ding waar ik wel tegenaan gelopen ben is dat variatie in aasaanbieding loont.

  Korte onderlijnen heb ik altijd mee gevist, maar ook die truc leek vriend barbus door te hebben. Een verhelderend gesprek met hardcore karpervissers als Pieter, Martie en Mark over montages en toch hetzelfde aas heeft mij o.a. doen besluiten eens van mijn standaardmontage af te wijken. Met resultaat!

  Dat het volgens de wedstrijdvissers momenteel overal slecht is qua vangsten geloof ik ook wel. Zou het misschien kunnen dat de vissen naar andere sectoren zijn verhuisd omdat het voedselaanbod op bewezen stekken achteruit is gegaan? Of misschien zijn die stekken wel bezweken onder de hengeldruk? Dat zou ook een boel kunnen verklaren. Want sommige delen van de Waal zijn werkelijk doodgevist. Althans, zo lijkt het 🙂

 8. Harold Zeebregts schreef:

  Een tijdje terug viste ik meestal op een redelijk druk bezocht stuk van de Waal.
  Toen de vangsten daar sterk minder werden ben ik op zoek gegaan naar andere stekken.
  Ik belandde zo bij een stek waar ik vooral qua formaat een aantal mooie vissen heb mogen vangen.
  Afgelopen 2x was het echter erg slecht.
  De eerste keer heb ik nog 2x vis gevoeld, 1x lijnbreuk en 1x een losser.
  De laatste keer heb ik de hele dag geen vis gevoeld, de enige aanbeet die ik kreeg sloeg ik mis.
  Om na 2x op deze stek geblankt te hebben te zeggen dat er dressuur is vind ik te vroeg.
  Helaas heb ik dit weekend geen tijd, maar volgende keer zal ik wat sneller van krib wisselen en meer op speurtocht gaan, misschien helpt dat.
  Ook andere aasaanbiedingen zijn soms aan te raden denk ik, in het voorjaar heb ik een paar keer gevist met 1 hengel met kaas op de haak en 1 hengel met hair.
  De eerste 2 keer dat ik zo viste ving ik beide malen 7 barbelen op de hengel zonder hair en 1 op de hengel met hair…

  Dat er over het algemeen dit jaar gemiddeld sterk minder gevangen wordt dan vorig jaar baart me toch wel zorgen.
  Ik geloof best dat er een soort van dressuur ontstaan is onder de barbelen, ik geloof echter niet dat dit de enige oorzaak is van de teruglopende vangsten.
  Volgens mij heersen de slechte vangsten dit jaar niet alleen in het barbeel-circuit, ook van andere (wit)visserij hoor je slechte verhalen.
  Of er in de waterkwaliteit wat veranderd is of dat de beroepsvisserij en een rol speelt of de vissers uit Duitsland en Polen die veel vis meenemen of dat de bodemstructuur veranderd is of dat het natuurlijk aas verminderd is of dat het een optelsom is?!

  Dat wisseling van aas wel eens wil helpen ben ik met je eens Marcel.
  Heb meestal minstens 3 soorten aas bij, soms helpt het, soms echter ook niet.

  Er zijn veel oorzaken van de minder vangsten mogelijk, ik denk dat het een optelsom is van eerder genoemde factoren.

  Groet Harold

 9. Mark van de Waal schreef:

  Er zijn een aantal zaken gaande onder water dat staat buiten kijf. Dressuur is daar vermoedelijk één van, een andere factor kan zijn de toenemende hengeldruk met name op de hotspots maar ook in het algemeen. Ook kunnen we een deel van de schuld denk ik geven aan de kwakkelzomer die we net achter de rug hebben.

  Zo zullen er nog tal van factoren zijn die van invloed kunnen zijn op onze vangsten.

  Langs de IJssel heb ik o.a. samen met jou Marcel met eigen ogen kunnen zien dat kaas soms totaal genegeerd werd en dat we op alternatieve aassoorten toch goed vis wisten te vangen. Ze zaten er dus wel en in dergelijke gevallen kunnen we in zekere zin wel spreken van dressuur denk ik. Ook omdat het geen op zichzelf staande gevallen zijn we hebben het namelijk over meerdere sessies die we individueel van elkaar gevist hebben. (met hetzelfde resultaat)

  Op de Waal heb ik ook meegemaakt dat ze op zowel topstekken als nieuwe stekken wekenlang vrijwel al het aas negeerden om vervolgens amper een week later op een nieuwe stek goed te vangen aan kaas. Ging je er een dag later weer vol vertrouwen naartoe blankte je keihard..

  Hier lijkt het er sterk op dat er gewoon geen vis aanwezig was op het moment dat ik daar aan het vissen was. De vis migreert van stek naar stek en lijkt minder honkvast te zijn dan voorgaande 3 seizoenen.(vermoed ik)

  Als karpervisser ben ik wel van mening dat het op de rivieren minder noodzakelijk is om allerlei rare fratsen uit de kast te halen het moet vooral functioneel en veilig zijn.

  Variëren met aas en onderlijnlengte en materiaal helpt in veel gevallen maar natuurlijk niet altijd… Zo is er regelmatig sprake van dressuur maar niet altijd…

  Het lijkt er op mannen dat we met z’n allen nog veel te leren hebben op het gebied van barbeelvissen. Leuk he? 🙂

 10. Wolf schreef:

  Verandering van spijs doet eten is mijn motto, ook ik ben van alleen kaas af gegaan en heb diverse soorten haakaas bij me, ik heb net als Marcel altijd gevist met hele korte onderlijnen, tot wel 15cm en de Barbelen hebben die truc echt wel door, want afgelopen jaar heb ik er niet veel mee gevangen, na heel veel experimenteren en wisselen van lengte in onderlijnen, hair en haakmaat wist ik op dezelfde stek waar ik een uur daarvoor geen enkele beet kreeg, alsnog een paar Barbelen te vangen.

  dressuur, tja, ik laat het antwoord in het midden, want er worden nog veelvuldig Barbelen gevangen op de kaas door mij en wordt juist al het andere aas genegeerd.

  Persoonlijk ben ik ook geen kribhopper en maak graag uren op 1 stek en vaak ook op dezelfde stek, daardoor leer je de stek het beste kennen en weet je waar je aan toe bent, hengeldruk probeer ik te voorkomen door niet elke week op dezelfde stek te gaan zitten en heb een 6tal stekken die ik bevis.

  Ik heb het afgelopen jaar wel een paar keer een aantal kribben bezocht in 1 sessie en leverde me een leuk aantal Barbelen op, maar waren wel de kleinere, ik heb wel gemerkt dat wanneer je langer op 1 stek blijft, dat je wel grotere Barbelen vangt.

  Ook heb ik samen met Frans een experiment uitgevoerd en dat leverde op die stek een aantal prachtige grote barbelen op.
  Het verschil tussen de montages werd hier ook heel duidelijk, dan duidt ik met name naar de aasaanbieding, dus ook hier ga ik verder mee aan de slag.

  Ik heb met Marcel en Frans afgelopen jaar en vorig jaar ontzettend gebuffeld en ik ga dit jaar een aantal stekken bevissen waarvan de vermoedens zijn dat dit winterstekken zijn, maar vooralsnog zijn dit speculaties en moet het nog maar blijken of het inderdaad zo is, aankomende winter zal ik zeker op de Barbeel blijven vissen en het aasaanbod op alle mogelijke manieren aanbieden.

  We zijn intilligent, maar een instinct verander je niet, eten is eten en met name op een rivier is het voor vissen van levensbelang om te eten, want het is eten of gegeten worden.

  Ik ben wel van mening dat dressuur voor komt op zwaar beviste stekken, dressuurdoorbrekend vissen levert op diezelfde stekken dan wel weer vis op, dat kan dan in de vorm zijn van aasaanbieding of wisseling van aas.

  Een uitlating van “ik eet ook niet elke dag pizza” gaat ook niet op, want in de dierenwereld gelden andere regels over eten dan bij ons mensen.
  Kijk eens naar bijvoorbeeld jagers zoals de leeuw of luipaard, die eten alleen maar vlees.

  De manier van aanbieden is zeker belangrijk en ben daar het afgelopen jaar veel mee aan het experimenteren geweest, en zal daar de resterende tijd mee door blijven gaan.

  Verder is het ook zo geweest dat ik op eenzelfde stek met hetzelfde aas, zelfde aasaanbieding de ene dag goed ving en de volgende dag keihard had geblankt, ze liggen er dan gewoonweg niet, of juist wel en herkennen de montage ?? who know’s.

  Ik kan ook van bepaalde stekken zeggen dat er alleen op die tijd gevangen wordt doordat ik er vele uren heb gemaakt, maar ook nu op die stekken wordt er geblankt op die tijden, dus weer eens een andere tijd proberen en leverde weer vis op.

  De Barbus Barbus, een ongekend talent van een vis en dat maakt het jagen er op nou zo mooi.
  Een dag niets gevangen is wel een dag van leren en ontspanning, je leert je stek kennen en je zit lekker in de natuur, wat kan een mens zich nog meer wensen ??

  GreetZ
  Ron

 11. Gert schreef:

  Dressuur? 100% zeker.
  Vissen die eenmaal gehaakt zijn zullen dat aas wantrouwen tenzij er voedselnijd ontstaat of als je het aas net even op een andere manier aanbiedt.
  2 dingen om over na te denken.
  Is het niet opvallend dat heel veel beginnende barbeelvissers gelijk een P.R. vangen en daarna de grootste moeite hebben dat P.R. te verbreken.
  Beginnersgeluk wordt dat altijd genoemd maar volgens mij komt dat gewoon omdat die net even ” anders” vissen.
  En ik vis nog weleens in het buitenland en de laaste paar weken was dat in de kreeks rondom Parimaribo en hier is geen enkele sprake van dressuur. De vissen bijten hier als gekken. Hun eerste ervaring met de haak is meteen de laatste want dan verdwijnen ze in de pan.
  Kortom: het is onze taak om als ‘sportvissende barbeelvissers’ telkens weer met nieuwe technieken / tactieken te komen om de ‘Prince of the river’tot een aanbeet te verleide.

  Nauw Pompstra, heb ik det mooi ezeg of nie?

  Gert

Laat een reactie achter