De Grensmaas Full T(h)rottle


Soms heb je van die memorabele dagen. Vis ik een dag met Nico Breevaart en Leon Haenen dan staat dat garant voor iets spectaculairs. Gisteren was wederom zo’n dag! Nico en ik waren gisteren weer uitgenodigd om te komen trotten (met de dobber op de grote rivier) en we gingen op zoek naar alles wat schubben had.

Wanneer we het over trotten hebben, dan zie ik een aflevering van VisTV, waarbij Ed Stoop en Markro Kraal op bezoek gaan bij een man genaamd Leon Haenen. De knakker vangt prachtige vissen aan de Grensmaas en doet dit d.m.v. trotten. In het woordenboek zoek ik naar de betekenis van het woord “trotten” en kom op het volgende.

Trotten: voortsukkelen, sjokken

In datzelfde woordenboek staat niets over de combinatie vissen en trotten, maar wanneer we daar eens goed over nadenken, valt alles op zijn plaats. Leon vangt zijn vis namelijk met een rivierdobber. Dikke bovenanttene, lange onderantenne, secuur uitgelood en langzaam driftend (in dit geval dus voortsukkelend/sjokkend) probeert hij zijn vis te verschalken en dat gaat hem héél goed af.

De typische rivierdobber die gebruikt wordt voor het trotten.
Precies een jaar geleden maakten vriend Nico en ik al kennis met het trotten. Het leek zo makkelijk, maar oooh wat werden wij door onze gastheer naar huis gevist. Niet dat wij dat erg vonden, integendeel. We hadden genoten, het was super leerzaam,we maakten zelfs een Grensmaas Missie en gingen met 2 dikke brasems en mooie herinneringen naar huis.

Zondag 5 April 2009, precies een jaar later,  staan Nico en ik wederom aan de Grensmaas. Het is kaum 7 uur, maar wij die-hards hebben het er voor over. Leon komt ons tegemoet, we begroeten elkaar en tuigen onze hengels op.

Een korte Trot introductie:
Even een korte introductie voor de mensen die geen ervaring met trotten hebben en ik hoop dat ik het een beetje goed heb. De echte diehards en zeer geoefende trotters vissen met een centerpin, prachtig om te zien. Nico en ik vissen met een matchhengel. 18/00 nylon op je spoel, haakmaatje 10, 6-8 grams dobber aan je lijn en secuur uitloden.

Een slechte en een goede drift. Kijk eens goed naar de stand van de antenne.

Easy peasy zou je zeggen, maar dat valt even goed tegen. Het secuur uitloden wil hier zeggen dat je moet zorgen dat je aas over de bodem hobbelt. Zit je te diep, dan haak je grond. Zit het aas te ver van de bodem , dan  zweeft je onderlijn achter je aan  en kun je aanbeten vergeten. Heb je je loodzetting goed voor elkaar dan kun je i.c.m. een goede drift prima vis vangen, maar ook een goede drift is afhankelijk van de interactie van de visser.

Aan de Grensmaas heb je namelijk net als op de Waal en de IJssel te maken met kolken(neringen). Zit je met je dobber in zo’n nering dan is deze eigenlijk stuurloos en heb je dus geen mooie drift. Een goede drift kenmerkt zich  o.a. door het juist voortsukkelen van de dobber. Wanneer deze mooi recht staat, niet al te veel snelheid heeft en ook nog eens goed is uitgelood kun je mooie aanbeten verwachten. Aan Nico en mij de taak om dit voor elkaar te krijgen en dat was knap lastig.

Een prachtig kenmerkend plaatje van de Grensmaas
Nico krijgt een opfris cursus  bij Leon, ik piel eerst zelf even wat aan, maar ben niet echt succesvol en zo rommelen we wat aan.
Dan pakt Leon zelf de hengel en laat ons in no time zien hoe het moet.
De beste man creëert een voerspoor. Om de zoveel minuten gooit hij een bos maden te water en vervolgens laat hij zijn dobber driften.
Eenmaal op een bepaald punt wordt de dobber ineens onder getrokken en de eerste aanbeet is een feit.

Leon met een Blankvoorn Topper van maar liefst 39 cm.
Een prachtige grote blankvoorn vecht wat hij waard is en Leon drilt de eerste vis. Wanneer de vis eenmaal genet is meten we 39 cm. Wauw! Wat een bakbeest en ik vraag of ik de vis mag hebben om te gebruiken als aasvis voor mijn Metersnoekmissies (geintje)

Dan is het de beurt aan Nico.  Mister Breevaart trot er op los dat het een lieve lust is. Zijn dobber drift mooi over de Grensmaas en met een sierlijke slag haalt hij zijn lijn weer binnen.
Wederom wordt de rivierdobber ingegooid. Deze wordt met wat corrigerende tikjes recht gezet en daar begint de drift. Maar dan…
Met een ferme ruk verdwijnt de rode antenne. Nico slaat aan en jawel het is raak.

Nico in de ankers, wat een power hebben die barbelen toch.

De top van de hengel stuitert, meestal duidend op barbeel, maar zeker weten doen we het niet en we wachten in spanning af.
Dan een flinke rug, goudgeel lichaam en jawel een prachtige Barbeel snijdt door het water.
“Volhouden Nico, laat een alsjeblieft niet ontsnappen, het zou toch mooi zijn dat…”

Prachtige Grensmaasbarbeel, kenmerkend is de schitterende goudbruine kleur.
Leon en ik wachten vol spanning af op wat komen gaat en na een paar runs schept Leon de vis.
Wanneer we de vis zien, gaan onze monden open van verbazing, wat een schitterende vis, goudbruin van kleur, wonderschoon.

Snel onthaakt Nico de vis en Leon helpt bij het meten. Maar liefst 73 cm meet deze Barbus en dat zijn natuurlijk de krenten uit de pap.
Vriend Nico heeft al menig 70er op zijn naam staan  en kent het klappen van de zweep, maar dit moet toch wel één van zijn mooiste barbelen zijn hoor, wat een beauty!
We schieten vlug wat foto’s  en met een smile van oor tot oor poseert Nico met de vis. Wat een monster, wat een bak en wij vieren mee.
Dan wordt ook deze vis teruggezet en al snel vindt de vis zijn weg terug. Wauw!

Nog een keer, omdat deze zo ontzettend mooi is.
Inmiddels krijgt Nico het aardig onder de knie en demonstreert Leon nog maar weer eens hoe het werkt. De ene brasem na de andere tikt hij binnen.
Zelf heb ik minder succes op de stek en we besluiten wat te rouleren. Leon gaat nu op mijn plek staan en ik sta nu naast Nico.

Het peilloodje komt tevoorschijn en ik peil, maar dat is met de stroming knap lastig. Beter is het om je dobber telkens een stukje hoger te zetten, pas wanneer de dobber grond haakt tijdens de drift weet ik dat ik weer wat lager moet met de dobber en zo denk ik dat ik ongeveer goed zit.

De dobber gaat te water, Nico voert nog een keer bij en dan zakt ook mijn trotboei naar beneden. Whap!!! en ik voel contact. Er zit eindelijk vis aan de andere kant van de lijn en ik probeer de vis te drillen. Dat valt knap tegen met die volle stroming en vlak voor de kant komt de vis boven.

Pompie met een Hybride? Hij is in ieder geval wel mooi!
De eerste indruk zegt dat de vis een brasem is, maar deze is meer goudkleurig, met hele grote schubben. “Kon wel een soort kruising zijn”, oppert Nico en Leon roep dat het een Hybride is. Leon komt toch even kijken en zegt “Dat is een hybride”, “Een kruising tussen een brasem en een winde” en verbaasd bekijken we de vis.

“Vorig jaar een meerval, nu dit weer, jij moet ook altijd weer iets aparts vangen, Pomp”,zegt Nico en vrolijk kiekt Nico mij op de foto.

Een kruising tussen een Winde en een Brasem?
Superblij zet ik mijn vangst terug en weer vissen we door.
We nemen nauwelijks tijd om te eten, de adrenaline giert ons door de keel en we willen geen tijd verliezen. De vissers achter ons doen volgens mij ook goede zaken en daarom besluiten we ook nog maar even door te vissen. Dit is echt kicken zeg.

En weer een Brasem voor Leon
Leon zit in de Brasemmodus. De ene na de andere dikke platte wordt geland en de karakteristieke en passievolle manier van vissen siert de man. Met uiterste precieze weet Leon zijn dobber te driften en indien gevangen, geniet hij van elke vis.  Ook kan hij genieten wanneer wij onze vissen verschalken, ontzettend cool natuurlijk.
Nico en ik zijn net 2 kleine kinderen spelend in de nieuwe zandbak en Pa zag dat het goed was.

Ondertussen heeft Nico het aan de stok met een sterke vis. De dril is anders dan bij een platte, meer zenuwachtig en al snel is duidelijk waarom. Een knappe winde maakt het Nico moeilijk en Leon staat al klaar met het schepnet. Prachtig om te zien hoe die hengels hier krom gaan door deze sterke riviervissen. Wanneer de vis wordt geland vallen onze ogen wederom uit onze kassen, want deze vis heeft een enorme buik. De winde is zwanger, zit vol met kuit en Nico houdt de vis voorzichtig vast. Snel meten we de kanjer, is 55 cm, maar wat een enorme mooie zware vis.

Een dikke winde tijdens de dril.
Geen van ons allen heeft een unster bij zich, we waren hier om platten te komen vangen, maar eigenlijk is het maar goed ook. Ik schiet een paar plaatjes en Nico zet zijn Megavangst terug, wat een joekel.
Felicitaties gaan over en weer, wat een schitterende vangst. Eerst die prachtige barbeel en nu die ongelofelijk zware winde, om je vingers erbij af te likken. Wat een dag!

Wat een ontzettend mooie en zware Winde is dit zeg, niet normaal meer
Er is eindelijk tijd om even wat te eten, een biertje te nuttigen en we evalueren de vissen die Nico reeds op zijn conto heeft staan.
Leon vertelt ons dat hij eigenlijk verwacht had dat we nog meer aanbeten hadden moeten krijgen. Een kwestie van goed uitloden, maar wij zijn allang tevreden.

Kogelrond maar oh zo mooi. Super!
Na de minibreak gaan we snel weer verder en Mr. Grensmaas komt nog even bij mij buurten. “Ik zou het loodje nog even verschuiven, Marcel”, “Weet je wat? Doe er nog maar een loodje bij!” en gehoorzaam volg ik zijn raad op.

Er wordt een extra loodje gezet om het aas beter over de bodem aan te bieden.
Het zijn echt details die het die dag tot een succes of blank kunnen maken. Gelukkig hebben we Leon aan onze zijde.

Weer een bijzondere vangst voor Pomp
Nog geen kwartier later is het eindelijk weer eens raak voor Pomp. De vis voelt licht, zenuwachtig drilletje, hengeltop stuitert alle kanten op.
Nico haalt snel de camera en ik dril het fanatieke visje uit, voor zover je het drillen kunt noemen. Dan doemt er voor mijn voeten een zwart gevlekte vis op en ik roep verbaasd “Forel!!”.

Een mooie Beekforel?
Ik probeer het snelle visje te pakken, maar deze aalglad en glipt telkens door mijn handen. Gelukkig sta ik nog in het water en valt deze niet op de grond. Nico pakt het meetlint, meet 31 cm en ik mag weer een vissoort op mijn conto zetten. Het beestje is prachtig en voorzichtig tik ik de haak tussen de rij tandjes vandaan.

Forellen schijnen heel kwetsbaar te zijn en ik moet het beestje reanimeren. De vis heeft aardig wat tijd nodig, maar dan komt er langzaam beweging in. Uiteindelijk voel ik dat de vis weer op krachten is gekomen en langzaam laat ik los. Dan zwemt ze langzaam weg en feliciteert Nico mij met mijn prachtige vangst.

En natuurlijk weer “Free to go…”
We zijn er nog niet uit wat voor soort forel het is en Nico herinnert zich dat hij een soortenboekje bij zich heeft. Snel worden onze foto’s vergeleken met die uit het boekje en het zou een beekforel kunnen zijn. Inmiddels heb ik die vraag bij Sportvisserij Nederland geplaatst en wacht ik op de uitkomst. Tot die tijd gaan we er maar vanuit dat het om een beekforel gaat. Het maakt niet uit, ik ben happy!

Nico met zijn nieuwe PR Blankvoorn van 38 cm.
Het houdt niet op, de ene prachtige vis na de andere wordt gevangen. Leon landt zijn zoveelste brasem en ik ben de tel inmiddels kwijt. Pompie pakt ook een brasem en Nico verpulverd nog even zijn PR Blankvoorn en zet deze op 38 cm. Ik geniet, Nico staat te stuiteren en Leon loopt met een glimlach rond. Wat kan vissen mooi zijn!

Dan breekt het zonnetje door. De vangsten worden minder en we hebben het zwaar. De schouders, nek en rug beginnen te protesteren en we soppen inmiddels in onze waadpakken. De aandacht verslapt een beetje door de vermoeidheid en door de wisselende waterstand weten Nico en ik niet of we op het juiste stukje driften. Leon weet echter nog wel een paar brasems te schaken, maar deze kent natuurlijk ieder geultje. Weer een detail die in je voordeel kan werken.

Pomp krijgt les van Leon, super!
Rond 14:30 uur stoppen Nico en ik ermee. We moeten nog 2 uur terugrijden en het is dus nog een hele zit. Nico en ik bedanken Leon weer voor deze memorabele dag. Het was een waar feest met schitterende vissen op een prachtige locatie en goed gezelschap. Leon blijft nog even Trotten en zo scheiden onze wegen hier aan de mooie Grensmaas en gaan Nico en ik “Full Throttle” naar huis.

Even resumeren: Trotten is dus een hele speciale en spectaculaire manier van vissen. Het voortsukkelen, sjokken van die rivierdobber, het wegzakken van diezelfde dobber, het aanslaan en de prachtige rivierdril. Het lijkt zo makkelijk van…dat doe ik wel even, maar dat valt vies tegen. We hebben gezien dat een minimaal verschil in loodafstelling een wezenlijk verschil kan zijn in vangen of niet vangen. Het zit em echt in de details en dan heb ik het nog niet over het lezen van het water.

Leon, nogmaals bedankt voor deze superdag, hij was sjiek, erg sjiek!!

Geen reacties mogelijk.