De Grensmaas (Deel III)


Verslag van maandag 15 september 2008.

Diep in het holst van de nacht ontwaakt de Prince of Darkness.
Het is 04:45 uur, tijd om te gaan, tijd voor een nieuw avontuur.

Prince of Darkness. Ik heb mezelf die naam maar gegeven omdat ik tegenwoordig in het donker van huis ga om te vissen of in het donker thuiskom. Zeker met de winter voor de deur worden mijn visuren steeds minder, omdat ik overdag andere verplichtingen heb.

Het was dus een heerlijke verademing dat ik vandaag tot laat in de middag kon vissen en daar wilde ik volledig gebruik van maken.

Het is 07:08 uur en ik rijd de Grensmaas tegemoet. Zo dadelijk heb ik een afspraak met Leon Haenen en Rinko Oosterveen en ik ben een uur te vroeg.

Ik ben bewust een uur eerder. Ik wil nog even met vastlood testen en onder een prachtige blauwe lucht gooi ik alvast een hengel uit.
Na 3 kwartier zonder aanbeten berg ik de spulletjes op en rij naar de afgesproken plek.We schudden elkaar de hand, hijsen ons in het waadpak en een kwartier later staan we in het water.

Foto 2: Leon Haenen aan de Grensmaas, prachtig!

Trotten:
De bedoeling van vandaag is dus al trottend een barbeel te vangen. Hoe moet ik dat even simpel uitleggen?
We gebruiken een matchhengel i.c.m. een rivierdobber van 6 a 7 gram (afhankelijk van de stroming) en proberen al driftend over een stuk van 20 a 30 meter een barbeel te verschalken. Drijft de dobber op ongeveer 30 meter, dan slaan we aan en draaien weer binnen. Een erg actieve maar zeer spannende bezigheid mag ik je vertellen.
Foto 3: Een dobber in de volle stroming, echt kicken

Het lijkt overigens zo simpel, maar probeer maar eens op stromend water een stuk van 30 meter te peilen met een peilloodje.
Of probeer maar eens een bosje maden over de bodem te laten drijven op een snelstromende rivier. Iets Wat Leon Haenen overigens tot in de puntjes beheerst.


Foto 4: Pomp in opperste concentratie.
Enfin, Pomp en Rinko staan inmiddels dobbertje te driften en we hebben de smaak al aardig te pakken. Om de 5 minuten voeren we maden en telkens proberen we in hetzelfde voerspoor onze aasjes aan te bieden.

De omgeving is prachtig en we hebben schitterend weer, maar vissen haken, ho maar. Leon vreest al een beetje dat het taai wordt, want normaal gesproken springt er wel vis rond.
Foto 5: Rinko tijdens het trottten.
De matchhengel gaat even aan de kant en ik besluit het met een feedermontage te proberen, maar ook dit werkt niet. Wanneer we om 14:00 uur nog geen activiteit hebben gehad besluit ik ermee te stoppen, want moet nog een eindje rijden.
Ik neem afscheid van de mannen en vervolg mijn weg richting het westen des lands.

Zo zie je maar weer dat het niet altijd van een leien dakje gaat, ook al doen de vangstverslagen dat soms niet geloven. Maar vissen blijft vissen, geeft geen garantie op vangen.

Foto 6: Leon in betere tijden. Prachtige Grensmaasbarbeel.

Leon en Rinko, ik wil jullie hierbij nogmaals bedanken voor de leuke dag.
Mijn wens om al trottend een grensmaasbarbeel te vangen zal nog even alleen bij dromen blijven. Desondanks vond ik het weer uitermate gezellig en hoop jullie gauw weer aan de waterkant te zien. Cheers!

Voor meer Grensmaas, Deel I en Deel II en VisPomp de Missie Grensmaas

p.s. Mensen, het zijn drukke tijden.Sorry voor het lange wachten 🙂

11 reacties

 1. Rinko Oosterveen schreef:

  Hey prince of Darkness, mooi stukje.
  Ik vindt dat dit ook wel eens geschreven mag worden, en zelfs zonder vangsten is het een mooi sfeer verslagje geworden!
  Als ik de foto’s zie dan wil ik zo weer richting het zuiden afreizen.
  Ik zal Wendy even vragen wanneer ze weer in Limburg moet zijn voor haar werk.(hahaha)

 2. dick schreef:

  Marcel weer een leuk artikel,ik had op de site van Rinko ook al het een en ander gelezen.
  Ik kan ook genieten van de morgenstond aan de rivier de IJssel,ik hoef dan helemaal niets te vangen alleen de stilte en het natuurschoon om mij heen doen mij al genieten van het vissen.
  Trouwens mooie plaatjes geschoten in een prachtige Limburgse omgeving.

  groet dick

 3. Leon Haenen schreef:

  The prince of darkness?……..jaja…..wat mij betreft zijn jullie per direct weer allebei welkom om er een te komen vangen ” bij ons”. . vind het bijzonder spijtig dat we de nul hebben gehouden. …..zeker als je bedenkt dat we er ook nog eens speciaal vrij voor genomen hebben…de aanhouder wint.

 4. Andr schreef:

  Mooi verslag jongens! jammer dat er geen vangsten waren maar “het plaatje” doet al veel goed volgens mij.

  Ik ga in oktober nogmaals naar Belgie om daar een barbeel proberen te vangen op de Ourthe / ambleve. Op de terugreis rij ik even langs de grensmaas om eens te kijken hoe mooi het daar is. Misschien dat ik dan in de toekomst ook nog eens een keertje naar het zuiden afreis om die prachtige rivier te bevissen.

  Ik krijg een vakantiegevoel van die foto’s 🙂

  Andr

 5. Tsak schreef:

  hey Marcel,

  Weer een mooi verslag met prachtige foto’s. Ach wel of geen vangsten, zo’n daggie met stralend weer pakken ze je niet meer af. Tis toch gewoon lekker genieten, van de omgeving, frisse neus halen, de spanning ervoor gedurende de voorbereidingen en tijdens de heenrit. Volgende keer beter!

  Afgelopen zondag probeerde ik in Ijmuiden een zeebaarsje te vangen. helaas zonder succes. Maar t was echt genieten van het mooie weer.

 6. Wolf schreef:

  Ej Pompie,…

  Ben je extra vroeg opgestaan en dan nog blanken,….zonde man,…

  Maar het avontuur, de prachtige omgeving en het onder de knie krijgen van nieuwe technieken maakt zo’n dag altijd weer helemaal goed.

  Wie weet de volgende keer h

 7. Marcel schreef:

  @Rinko: Hee Rinko, tja, ik vind het moeilijk hoor om over niets te schrijven. Het is dat ik wat foto’s had, anders had ik het niet geplaatst.Toch kun je achteraf aan de foto’s zien dat de grensmaas toch iets magisch heeft wat de IJssel ook heeft. Iets romantisch, zo van het schilderij geplukt, prachtig.
  Toch maar gewoon weer proberen.
  @Dick:Hoi Dick, ik kan heel erg genieten van een ochtend aan het water. Zeker wanneer het een prachtige dag wordt en de zon langzaam stijgt. De lucht wordt blauw, alles begint te leven en ik zit op de punt van de krib, of ergens in de natuur, starend naar een dobbertje.
  @Leon: Hoi Leon, ik zei het al in het verslag. Het blijft vissen, onvoorspelbaar!
  Als gastheer heb ik ook graag dat mijn gasten de vissen vangen, maar je kunt ze er gewoon niet aan knopen. We blijven stug volhouden, eens komt die eerste trot-barbeel:)
  @Andre: Hoi Andre, je hebt ook nog een paar ritjes voor de boeg, maar zeker de moeite waard. Ookal vang je geen barbeel, maar kopvoorn, winde of iets dergelijks. Het feit al dat je daar een vis vangt is al kicken. En vang je niks, kijk om je heen, prachtig gewoon.
  @Tsak: Hoi Tsak, Precies. Ik heb heerlijk genoten van de dag hoor, geen enkel probleem. Soms zit het mee,soms zit het tegen. Het is niet anders. Misschien ook wel eens leuk om te horen dat het niet altijd feest is.
  @Wolf: He Ron. Kijk, now you’re talking. Ik vind het altijd weer een avontuur wanneer ik richting de rivieren trek. De pret vooraf, de spanning van “Gaan we vangen”, de omgeving, prachtig. En zo moet het ook zijn natuurlijk. Better luck next time.

 8. Frank schreef:

  Ik ga eens een hartig woordje spreken met die barbelen hier… Iemand z

 9. Pieter Beelen schreef:

  Leuk verslag jammer dat je op zulke momenten weinig af kunt dwingen. Zeker voor Leon die gastheer was en gedegen voorbereidingen getroffen had.
  Ik was gister ook echt zo zenuwachtig dat het niet zou lukken… Zeker als er gasten komen (redactie van de Beet). Zat met mijn gedachte geheel bij het vissen, kon me niet concentren tijdens de colleges. En dan is het moment daar we gaan vissen!Gelukkig waren de barbelen braaf en werd de voorbereiding beloond. Meer hierover in de beet.

 10. Marcel schreef:

  @Frank:Hoi Frank,dat is wat ik ook dacht:)
  Er komen zeker nog meer kansen en dat laat ik jullie dan echt wel weten hahaha
  @Pieter: Hoi Pieter, ik ken dat gevoel ook wel als gastheer. Ik mag graag dat de gasten het naar de zin hebben en het liefst met vis.
  Kan echt balen als er niks gevangen wordt, terwijl de mensen van ver komen, maar goed, net als wat je zegt. Je kunt het niet altijd afdwingen. Zeker die barbelen niet.

 11. Mark van de Waal schreef:

  Heb maar

Laat een reactie achter