De Grensmaas (Deel II) Super Thursday


Verslag van donderdag 17 April 2008.
Op dit moment is er gesloten tijd voor o.a. de Barbeel.
Wat houdt dit in? Volgens de site van Sportvisserij Nederland wil dit het volgende zeggen:

Gesloten tijd vissoorten:
Voor een aantal vissoorten bestaat een gesloten tijd. Vangt u zo’n vis in die periode, dan moet u hem met de grootst mogelijke zorg behandelen en levend en onbeschadigd direct in hetzelfde water terugzetten.

Je kunt hetgeen hierboven staat, op verschillende manieren interpreteren en er is hier al veel over gediscussieerd op verschillende Forums. Waar we het allemaal wel een beetje mee eens zijn is dat deze regels een beetje verouderd zijn.
We kunnen op hetzelfde water wel rustig op Brasem vissen, maar niet op Barbeel en vertel die Barbeel maar even dat deze van het aas af moet blijven. Beetje kromme regelgeving. Het wordt tijd dat deze regelgeving wordt aangepast of dat deze anders wordt geformuleerd.
Er is dus tijdens het gericht vissen op Brasem, Barbeel gevangen…Wat een pech.

Ik smacht alweer naar het water. De drang om weer naar de hengeltoppen te kijken is groot en ik surf via de digitale snelweg naar de Actuele Waterstanden.

Het is al weken bar en boos aan de Waal en op een enkele krib na, staat de boel onder water. De waterstand aan de IJssel schommelt ook heen en weer. Bij deze kribben staat het water inmiddels ook tot aan de lippen en vissen is op dit moment niet echt te doen, tenzij je graag je loodvoorraad opnieuw aan wilt vullen.
Foto 2: Nog steeds te hoog om aan de Waal en IJssel te zitten.

Ouwe bikkel Wolf probeert het toch aan de IJssel, maar komt ook van een koude kermis thuis.De vastlopers zijn niet te tellen en mijn vermoeden wordt bevestigd. Ik krijg mail van Jos. De vriendelijke baas uit het Zuiden des land is misschien de enige visser die staat te springen bij hoog water en bericht me vaak over de vangsten daar.
Ik vertel Jos dat vissen er wederom niet in zit vanwege de hoge waterstand en Jos biedt aan om donderdag naar het zuiden te komen.

Mmm, heel aantrekkelijk allemaal, maar om een beetje normaal die kant op te kunnen rijden wil ik liever wel buiten de spits aankomen. Ik weet het al, ik vraag een halve dag aan en donderdagmiddag zit Pomp in de auto richting Barbeel Walhalla, waar ik vriend Jos ga ontmoeten.

Ruim 2 uur later zit ik samen met Jos aan het water, maar de beste man is niet helemaal tevreden. Het water is zakkende en dat schijnt hier heel hard te gaan.
Als Grensmaasleek kijk ik het allemaal wel aan en we beginnen met het optuigen van onze spulletjes. Ik zet mijn Aërodynamisch steun naast de Homemade steun van Jos en we beginnen te vissen. 5 minuten later zien we de top van Jos bewegen en met een zwieper zet hij de haak.

Foto 3: De eerste driehoekige vin is gesignaleerd.
Aasaanbieding:
Even snel iets over aasaanbieding. Aan de Waal en de IJssel gebruiken de meeste barbeelvissers het hairsysteem.
Ik mag wel zeggen dat bij ruim 90% van de aanbeten de vis goed gehaakt wordt, maar aan de grensmaas kiest men toch voor een hele andere vorm van aaspresentatie. Veelal wordt hier met het aas op de haak gevist. Een hele andere discipline die ik jammer genoeg nog niet tot in de puntjes beheers. Jos is hier werkelijk een meester in en zijn vangsten zijn meer dan fantastisch.

Foto 4: Prachtige Grensmaasbarbeel.
Enfin, een prachtige donkere vis probeert zich te ontdoen van de haak en de 5 meterhengel voorkomt dat de vis zich vast zwemt. Heel duidelijk is te zien dat de lange hengel goed het hefboomeffect gebruikt en zonder al te veel moeite schep ik de vis.

Jos vindt het jammer dat hij de eerste vis ving. Hij heeft mij op zijn stek laten zitten en nog vangt hij de eerste vis. Mij maakt het op dat moment nog niet uit en we vissen verder.

Hengels:
Over de ideale barbeelhengel wordt veel gediscussieerd. Momenteel zijn alle op de markt bestaande barbeelhengels zo’n 3,60 m. De meeste barbeelhengels worden geleverd met een Avon en een Quiver set.
De Avon set bestaat uit 2 delen en de Quiver set bestaat uit 3 delen,waarbij de tips verwisseld kunnen worden door 2,3 en 4 oz tips (feeder uitvoering)

Al naar gelang de voorkeur heb je prima actie om een barbeel te drillen. Toch missen deze barbeelhengels voor onze grote rivieren een stuk lengte om de vis boven de basaltblokken goed uit te kunnen drillen en dit resulteert in vastlopers. Ik lees het telkens weer op forums, heb het zelf meegemaakt en gezien bij andere vissers. Naar mijn mening zijn de huidige barbeelhengels te kort voor onze rivieren. Heb je een hengel met meer lengte, dan zal het hefboomeffect veel beter uit de verf komen en de vis nog minder kans geven om te duiken.
Vanwege de actie vis ik toch graag met de barbeelhengels. Door de hengel hoog te houden probeer ik de vis naar de kant te drillen. Tevens ben ik ook in het bezit van 2 Extreme heavy feeders van 4.20 m en dat gaat ook prima.

Foto 5: Prachtige actie van die lange stok.
Jos vist met 5 en 6 meter en het is goed te zien waarom hij menig grote vis weet te landen.
We discussiëren al vissend over verschillende dingen en wat hengels betreft zijn we het wel met elkaar eens. Dan gaat wederom de top van de 5 meterhengel op en neer en weer mag Jos drillen. Prachtig om die strakke lijn door het water te zien snijden en wanneer we de loodmontage zien weten we dat de vis zich overgeeft.

Foto 6: Barbeelpower
Het is een beauty,69 cm lang en prachtig van kleur.
Ook deze vis mag even op de foto en dan vlucht ze snel de diepte in. Wauw, wat een vangst.
”Dit was eigenlijk niet de bedoeling ,Marcel” en Jos verontschuldigd zich. “Ik kan ze er moeilijk aanknopen, Jos” en langzaam begin ik wat vertrouwen in mijn montage te verliezen.

Foto 7: Een mooie 69 cm voor Jos.
De montage die goed werkt aan de IJssel en Waal doet het hier om de 1 of andere reden niet en ik kan het maar niet geloven, maar ook de montage die ik in de Ardennen gebruik werkt hier kennelijk niet, ik baal wel een beetje.

Dan krijgen we bezoek van Frank. De vaste vismaat van Jos is op de hoogte van de komst van de VisPomp en ziet met lede ogen aan hoe ik sta te blanken. Jos biedt aan om van plek te wisselen en ik vind het een goed plan. Maar 5 minuten na de wissel begint de hengel van Jos voor de 3e keer te stuiteren en dit keer heeft een kopvoorn zijn aas gepakt. Een prachtige kopvoorn ligt in het net dat ik voor de 3e maal mag hanteren en terwijl ik de vis op de onthaakmat leg, komt Leon Haenen aangelopen.

Foto 8: Ook kopvoorn kon het aas niet weerstaan.
Deze is net getuige van de prachtige 53 cm en ik vertel dat ik les krijg.
Leon pepert me nog eens in dat het zelfhaaksysteem hier niet zo goed werkt als het aas op de haak en ik moet me er bij neerleggen.

Het is natuurlijk ook niet zo gek. De beste Jos vist hier al zo lang en heeft alles al uitgedokterd. Alle soorten onderlijnen, alle typen van aasaanbieding. Warteltjes, lijnafhouders, powergum, nylon, dynema, fluor, stekken. En ook niet geheel onbelangrijk, het water kunnen lezen.

Jos vervangt zijn onderlijn en gooit weer in. We hebben nog een uur en ik heb er een hard hoofd in dat ik überhaupt nog wel wat vang, laat staan, beet krijg. En wanneer Jos zijn zoveeltste aanbeet (ik denk wel 10) krijgt en zijn 3e barbeel van de dag drilt, heb ik em goed zitten.

Foto 9: Pompie en de barbelenkoning van het zuiden 🙂
Ik ben blij voor Jos, de 59 cm is prachtig, maar met 0 aanbeten, ben ik toch wat teleurgesteld en Jos biedt aan met 1 van zijn hengels te vissen. De lange hengel met oude zeemolen ligt op mijn steun en we hebben nog een kwartier te gaan en met de moed der wanhoop zeg ik: “Het zou toch mooi zijn als ik er nog 1 in het donker vang he” 5 minuten later zie ik 2 forse tikken en sla aan.”Jos!!!!!! IK HEB BEEEEEEEET”

Foto 10: Het oude materiaal werkt nog prima
De dril is prachtig, de vis is prachtig,de onthaakmat is prachtig, ik vind op dit moment alles prachtig. Man, wat ben ik gelukkig en ik omhels Jos en ben dol van vreugde.
Jos viert met me mee en heeft volgens mij nog nooit iemand zo blij met een vis gezien.

De foto’s worden geschoten en ik kan zo in de reclame van een tandpastamerk en nogmaals feliciteert Jos me met mijn vangst. Hierna ruimen we de boel op en evalueren de dag.
We hebben van 15:30 uur tot 21:15 uur gevist, met als resultaat 4 barbelen en een kopvoorn, brasems niet meegerekend. Niet slecht voor een paar uurtjes Grensmaas.

Foto 11: Prodent heeft inmiddels gebeld.
Jos is superblij dat het laatste kwartier mij nog een barbeel opleverde en hij vond het zelfs mooier dan al die andere vissen. Dat siert de man en ik ben hem wederom erg dankbaar voor de uitnodiging.
Na het herbeleven van de dag schudden we elkaar de hand en moet ik nog 2,5 uur terugrijden, maar dat gaat helemaal goed komen. Mijn dag kan niet meer stuk.

Zo zie je maar weer dat ieder water zijn eigen manier van aanpakken heeft.
De vertrouwde montages en de manier van vissen zeggen niets over de successen op ander water. Het is daarom goed te zien hoe collega-vissers het doen. Het levert soms verbazingwekkende dingen op en ik heb weer enorm veel stof tot nadenken gekregen.

Jos, ik wil je nogmaals bedanken voor de superdag. Ik heb weer enorm veel geleerd en gezien en ben je zeer dankbaar voor het delen van info. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken.

Leon, leuk dat je even langskwam en Frank, erg leuk je ontmoet te hebben. We gaan elkaar nog wel eens zien aan de Waal 🙂

15 reacties

 1. Wolf schreef:

  Fantastisch man,…..

  En respect voor Jos dat hij zo veel vangsten boekt.

  b.t.w.
  Smile,……. you’re on Pomps Camera 😉

  Zo’n grijns op je gezicht ontstaat helemaal vanzelf als je een Barbeel vangt, kun je niets aan doen en moet je ook niets tegen doen.

  Laterrrrr barbelenbonker,….

  GreetZ
  Ron

 2. Ferdinand schreef:

  He pomp,

  Gefeliciteerd met die mooie barbeel man. Dan is het nog wel de moeite om er zo’n eind voor te rijden. Maar de waal is nu flink aan het zakken dus daar kunnen we snel weer terecht!

 3. Rinko Oosterveen schreef:

  Prachtig Marcel, en Jos.

  Wat een mooi verhaal (maar we zijn ook niet anders gewend) en wat een mooie vissen zijn er daar in het zuiden weer gevangen.

  Mooie Barbelen, maar zo’n kopvoorn is ook helemaal geen straf om te vangen.

  Als ik dat zo zie dan heeft de Grensmaas toch ook wel iets magisch, het is jammer dat het voor mij niet naast de deur is.

  Marcel, we wachten alweer af wat je volgende avontuur gaat worden, zal het eindelijk weer de waal of de ijssel zijn?

  Barbel Greetings,
  Rinko Oosterveen

 4. Marcel schreef:

  @Wolf: He ouwe,prachtige vissen he. Wordt tijd dat we de Waal weer gaan bestoken. Het water zakt inmiddels.
  @Ferdinand: Hoi Fer, het is natuurlijk wel lang rijden, maar dat heb ik er graag voor over. Het water staat al weken hoog en dan maak ik graag een uitzondering. Zie je snel 🙂
  @Rinko: Hoi Rinko, Thanx man en 2,5 uur is misschien net te doen hoor, maar eenmaal vis op het droge maakt het allemaal weer goed.

  Ik snak overigens wel weer naar de IJssel of de Waal hoor. Ziet er naar uit dat we aan het eind van de week weer op onze normale stekken kunnen zitten. Ik heb er weer zin in. En ik niet alleen denk ik hahaha

  @Frank: Hoi Frank, zou leuk zijn zeg. Hoop dat we dan ook van die aantallen en maten vangen. Hoewel je die kopvoorn daar kunt vergeten hoor hahaha. Zie je aan de waterkant, Frank 🙂

 5. Koen schreef:

  Wel heel leuk om te lezen dat per water de techniek om barbeel te vangen heel anders is. Je hebt er weer een mooi verslag van gemaakt en mooi voor je dat je toch nog hebt gevangen!

  Groetjes,

  Koen.

 6. Pomp senior schreef:

  Mas en Jos, wat een mooi resultaat.
  Jos je hebt laten zien dat elk gebied zijn
  eigen benadering heeft.
  Wel ben ik nieuwsgierig hoe hoog de waterstand in het zuiden was en hebben jullie daar geen lood verspeeld?
  Ligt dit dan toch aan de langere hengels?

 7. Nico schreef:

  Super mannen!! Leuk verslag om te lezen en wat een mooie barbelen en niet te vergeten die knoeperd van een kopvoorn!!
  Mooi dat je in de blessuretijd nog een vist vangt…dat geeft altijd een extra kick…zeker als het daarvoor maar niet wilde lukken.
  Je ziet maar weer dat elk water een andere aanpak vergt en dat je dankzij een ervaren rot in het vak een mooi avontuur beleefd met als resultaat schitterende vissen!!

 8. Jos.R schreef:

  Wolf Ferdinand Rinko Frank Koen Nico en Pa Pomp allen bedankt voor de leuke reacties .Zelf heb ik ook geweldig van dit alles genoten en ben blij dat ik het kon doen. Het is niet zo moeilijk om met Marcel een superdag te hebben. En voor Pa Pomp ,de waterstand was ong. 41m NAP. om een idee te geven ..De zomer stand is 37.5..Vissen kan ik tot 43 nap. Dan verspeel ik inderdaad veel lood .Maar met zomerstand vind ik alles weer terug, want dan staat het daar droog..
  Hartelijke groeten Jos.R

 9. Wolf schreef:

  @ Jos.

  Nou Jos, dat is dan wel heel erg super als je bij laag water zo je lood weer op kunt rapen, in de Waal of IJssel ben je het gewoon kwijt.

  En Jos, respect voor je hoor,….. ben benieuwd als je een keer naar de Waal af kunt/wil reizen of je dan ook met die methode barbeel kunt vangen,…… (lees : je bent nu officieel uitgedaagd, ha ha ha ha)
  Dan wil ik ook wel een keer met je op de krib zitten, vis ik met mijn eigen montage en jij met de jouwe.
  Draaien we het een keer om, ha ha ha.

  En Pompie, jij moet daar natuurlijk ook bij h

 10. IamBarbeel schreef:

  Geweldig stuk weer Marcel!!
  Gefeliciteerd met je eerste “GrensmaasBarbeel”

 11. wouter schreef:

  he jos en marcel,

  ziet er goed uit mannen.belangrijkste is dat jullie een mooie dag hebben gehad!

  Jos we zien elkaar snel weer aan de
  fantastische grensmaas..

  groet Wouter

 12. Marcel schreef:

  Beetje late reactie van mij, helemaal vergeten.
  Hoi Koen: het is wel maf om te zien dat je IJssel/Waal montage het aan de Grensmaas gewoon niet doet hoor.
  Desalniettemin weer veel geleerd en gevangen he
  @Pa: We hebben wel degelijk lood verspeeld. Althans ik wel, maar hoort er inmiddels een beetje bij he. Kost je overigens klauwen met geld.
  @Nico: Je hebt inmiddels zelf ervaren door de Ardennen dat ieder water z

 13. wouter schreef:

  He marcel..

  Als je nog een keertje zin hebt in de grensmaas met zijn mooie barbelen,ben je welkom!ik woon int dorp waar je met leon hebt gevist! 1 minuutje rijden vanaf.

  Groet wouter

 14. Marcel schreef:

  @Wouter, ik hou het in mijn achterhoofd
  Heb al aardig wat uitnodigingen gekregen om daar nog eens te komen vissen 🙂 Erg leuk…

Laat een reactie achter