De Gluhwein Boys


Verslag van maandag 24 december 2007.

Het is rustig op het barbeelfront. De vangstmeldingen zijn nihil of er wordt wel gevist, maar geen melding gedaan en moet je weer uitgaan van je eigen kunnen.

Dat is best wel jammer, want samen kun je zoveel meer informatie vergaren en conclusies trekken.
Daarom vind ik het leuk dat er onderling contact is tussen Frans, Ronald, Nico en mij. Gewoon mensen met dezelfde passie, die ook nog eens info met elkaar delen, ook als het niet lukt. Te gek natuurlijk.

Het is inmiddels weer een tijdje geleden. Frans en Ronald hebben van de week al gevist maar geen tikkie gezien. Bij Pomp kriebelt het ook en Nico staat ook in de startblokken. Een week eerder hadden we afgesproken en wanneer Frans informeert wat we gaan doen, heeft hij er ook wel oren naar.

Wolf moet helaas werken en zodoende gaan we met z’n drieën op pad.

Het is nog donker wanneer ik richting grote rivier rij en éénmaal op de dijk zie ik mist. Er ligt soms nog ijs op de weilanden en bomen staan nog onder water en dat geeft mooie plaatjes(zie eerste foto). Wanneer ik op de afgesproken plek kom is Frans er al en nog geen 20 seconden later arriveert Nico.We hebben er weer zin in en we zijn klaar voor onze missie.Ik ben gek op missies en zodoende hebben we weer een plan en dat ziet er als volgt uit.

Foto 2: Pomp, moederziel alleen op een waalkrib. Nico maakt de foto.

Op basis van Frans zijn eerdere sessie met Ronald gaan we er van uit dat het moeilijk wordt.Zij hebben van de week geen tik gehad en wij zullen deze ook nauwelijks gaan krijgen, denken we.We kunnen met z’n drieën op één krib gaan zitten en allen met 1 hengel gaan vissen omdat we niet al teveel ruimte hebben of….

We pakken elk een krib, ieder met 2 hengels.Na 2 uur gaan we even koffie doen en overleggen dan wat we verder gaan doen.3 kribben, 6 hengels, dat is 200% meer kans op vis, toch??? We besluiten het laatste te doen en meteen scheiden onze wegen..

In de dichte mist lopen we naar onze kribben en baan ik mij een weg over de gladde basaltblokken. Man, wat voelt dit goed. Het eerste dat me opvalt is dat de stroming niet optimaal op deze krib uitkomt en wanneer ik ingooi wordt het lood meteen ver tussen de kribben ingeduwd, dat is balen. Vervolgens speel ik met wat lood en we gaan het proberen.

Foto 3: Er was een rare veranderlijke stroming

Het is koud. Mijn handen doen al pijn wanneer ik ze in de zakken steek en ik besluit mijn thermoskan met Glühwein te nuttigen op de vroege ochtend. Aaahhh, dat smaakt goed.

Af en toe kijk ik achterom. Nico kan ik nog net zien, maar van Frans zie ik geen spoor, ik ben benieuwd of zij al wat hebben gevangen. Hee, wacht even, Nico spoelt zijn net zo te zien. Toch maar even bellen en wanneer ik Nico aan de telefoon heb, klopt het. Zijn eerste winde lag net op het droge op een toch wel mooie aanbeet. Cool!!

Foto 4: Nico start met een mooie winde.

Het is inmiddels 10:30 uur geweest en we besluiten even te gaan koffiedrinken bij Nico. Binnen 5 minuten is het boeltje ingepakt en strompel ik richting krib “Nico”. Frans komt niet veel later aanhobbelen en zo staan we met z’n drieën te blauwbekken. Ik denk meteen aan de Glühwein en ik bied de jongens een warm drankje aan. Frans is niet zo van de alcohol maar die Glu Glu Glu wein gaat er goed in, wat een zuipschuit. Nico is volleerd drinker en kegelt dat drankje bijna als jenever naar binnen.
Foto 5: Nico in opperste barbeelconcentratie.

We praten over onze kribben en het blijkt dat Frans en ik aardig last hebben van troep aan de lijn.
Nico heeft dit keer een lekkere krib met weinig rommel en geen vastlopers en we besluiten hier de laatste 2 uurtjes te zitten. Wegens andere verplichtingen kunnen we niet de hele dag zitten, helaas.

Dan nemen we onze posities in. Nico haalt 1 stok weg en ik leg de mijne naast die van hem. Frans zoekt een ander plekje op de krib en besluit achter ons te vissen en dan is het weer wachten.Al gauw krijgt Frans een aanbeet en begint met binnendraaien. Eerst twijfelen we omdat we inmiddels met 4 hengels zitten te vissen en dat wil wel eens in elkaar draaien, maar nee hoor. Frans drilt.

Foto 6: Toch weer een barbeel of….

We zitten met spanning te wachten. Nico en ik schieten vast plaatjes en Frans is bezig met lijn inhalen.De decemberbarbeel hadden we al, maar het zou toch mooi zijn als we na de echte vorst weer een snorremans kunnen scoren en dan komt de vis boven. Het is… het is….een winde.
Toch ietwat teleurgesteld staan we naar de prachtige vis te kijken, maar jullie weten inmiddels wat wij graag wilden zien. De vis gaat op de foto en wordt teruggezet

Foto 7:Prachtige vis, maar geen barbeel.

Even later is het weer de hengel van Frans die gaat, maar na 3 halen lost de vis. Mmm, zouden ze daar zitten? En Frans gooit zijn aas weer richting stek.

Het is inmiddels 13:30 uur en ik moet er vandoor. Nico blijft nog even en ik ruim mijn boeltje op. De Glühwein boys zien het nog wel zitten en ik moet visloos naar huis, het is niet anders.Toch vond ik het weer een superdag en een paar uur later bel ik nog even hoe het verder is gegaan.Frans had wederom een aanbeet, maar zijn onderlijn knapte. Oef, daar had meer ingezeten, maar dit keer geen barbeel voor Frans.

Velen zeiden in november al dat het barbeelseizoen voorbij was.Er werd nauwelijks tot niks gevangen en die conclusie werd al snel getrokken. Maar toch zullen die vissen ook moeten eten en dat hebben we begin december bewezen met 3 barbelen.

Zolang je niet vist, vang je ze ook niet en daarom vissen Nico, Frans, Ronald en ik gewoon door, omdat we nog steeds dat ene beetje hoop hebben om die prachtige vis te vangen.
Foto 8: De Glühwein Boys.

Nico en Frans, bedankt weer voor de super gezellige dag. Het bikkelen wordt zo een stuk aangenamer.Tot gauw.

7 reacties

 1. Wolf schreef:

  Het Pompie, …..

  ’t is weer een leuk verslag man,…..
  Jammer dat er geen barbeel tussen zat, maar toch i.i.g. nog 2 windes gevangen.

  Enneh die gluwijn is natuurlijk ook een lekkere pleister op de koude wonde, ha ha, stelletje alcoholisten,……

  Maar a.s. Donderdag weer eens een 2tal lijnen uitzetten, het water is nu voldoende gezakt, nu maar hopen dat er een zilveren torpedo zin heeft om te bijten.

  GreetZ
  Ron

 2. Nico schreef:

  Heej Marcel,

  Bijna volgens traditie weer een geweldig verslag. Het was idd weer genieten en bovendien leerzaam… weet nu dat gluhwein ook lekker is!!

  Op naar de volgende sessie en wie weet dat we dan wel onze vriend kunnen verleiden tot een aanbeet.. te be continued zou ik zeggen!!

  groet
  Gluhweinico

 3. Koen schreef:

  Wat een mooie foto’s zeg! Jullie gaan natuurlijk voor de barbeel maar die windes mogen er ook zijn.
  Als die aanbeten van Frans barbelen waren hebben jullie misschien toch een mooie winterstek gevonden. Ja toch??

 4. Pomp senior schreef:

  Mannen, toch weer twee mooie vissen gevangen.
  Dit ondanks het gluhweinweer.
  Top dat jullie het nog steeds volhouden en wat de barbelen betreft er ligt toch nog geen sneeuw, niet waar.

 5. sander schreef:

  damn mannen weer erg mooie vissn,die windes.
  lijkt me een mooie ervaring op zulk water te vissen,lijken me allemaal sterkere vissen als normaal.
  succes verder,en er is niks mooier dan zo met elkaar info te kunnen vergaren,er is niks mooiers ervan.

 6. Rinko schreef:

  Hey!!!
  Marcel, weer een leuk verslag geworden.
  Helaas kan ik nog niet de tijd vinden om te gaan barbelen, druk druk druk, maar dit is voor een goed doel….. barbeel seizoen 2008.
  en als ik kan, dan staat het water te hoog of het is beesten weer.(misschien ga ik het komende week een keer proberen.)
  Keep up the good work, and cheers!

  p.s.
  Wat betreft het vangen van de windes, een hele mooie vis maar als je gaat voor de barbeel, beter iets dan niets maar in mijn ogen blijft het een stukje onkruid.hahahaha

 7. Marcel schreef:

  @He Wolfie: Het is echt bikkelen geblazen en dat heb je inmiddels zelf ook wel gemerkt. Ben echt benieuwd waar die vissen uithangen
  @Nico: Hij was weer gezellig jongen en zeker to be continued. Ik zal even wat Gluhwein inslaan hahah
  @Koen: He Koen, die windes zijn ook mooie vissen hoor, mij zul je ook niet horen klagen wanneer er zo’n vis aan de andere kant aanhangt. Er zijn overigens plenty mooie plekken aan die machtige rivier. Ik ga je nog een keer meenemen in het nieuwe seizoen jongen.
  @Pa: Begin december was het water kennelijk nog niet zo koud. Na die 1,5 week vorst zal dat zeker enige invloeg hebben gehad, maar ja, die vissen moeten toch eten he. We gaan nog even stug door.
  @Sander: Ook jij ben in het nieuwe seizoen uitgenodigd om een keer mee te gaan. Ik weet zeker dat je het leuk vindt man.
  @Rinko: Ben benieuwd of ze van het weekend aan de IJssel nog willen bijten? In ieder geval is het weer wat zachter dan afgelopen weekend. Hopelijk zijn er meerdere mensen die gaan vissen, want ben erg benieuwd of ze nog gevangen worden.
  En over die windes. Ik heb er nog niet zoveel gevangen, 3 welteverstaan, dus mij hoor je niet klagen hoor 🙂

Laat een reactie achter