De Ardennen V (Rode Duivels)


Terwijl half Nederland de Albert Heijn voetbalplaatjes spaart, blader ik door mijn Paniniboek van het WK 82 in Spanje. Paolo Rossi was de revelatie van het toernooi. Hij won met Italië het WK.
Diego Armando Maradona was het meest begeerde voetbalplaatje. Echter redde Argentinië het niet.

Op pagina 24 staat het Belgisch voetbalelftal. Toppers als Jean Marie Pfaff, Eric Gerets en Jan Ceulemans staan afgebeeld. Michel Preud’ Homme was toen nog reservekeeper. De Rode Duivels hadden in de jaren 80 een prachtig elftal.
Mooie herinneringen passeren bij het doorbladeren van dit boek.

Op visgebied heb ik ook mooie herinneringen aan België. Met vriend en vismaat Nico Breevaart heb ik menig sessie in de Ardennen gevist. Dit leverde prachtige vissen en schitterende plaatjes op.

Thuis kan er nauwelijks gevist worden. Hoewel de dooi lijkt door te zetten ligt er nog steeds ijs op slootjes en plassen.Toch blijft het kriebelen en daarom spraken Nico en ik weer eens af om richting de Belgische Ardennen te rijden. Dat betekent wederom, vroeg opstaan en 2,5 uur reizen. Iets waar wij totaal geen problemen mee hebben.
Er is geen plan. We vissen zoals altijd lekker relaxed en proberen te genieten van het mooie Belgische landschap. Vangen is bijzaak. Dit soort tripjes zijn voor ons een vakantie in één dag.

Foto 3: Voor dit soort plaatjes rijden wij graag naar België.
Nico en ik rijden inmiddels door het Belgische landschap. De sneeuw die vanmorgen nog op mijn auto lag is hier nauwelijks meer te bekennen. Hier en daar liggen nog wat kleine hoopjes. De weg is goed begaanbaar.

Donkere wolken vechten tegen de zon. Zonnestralen sterven op de uitgestrekte weilanden. Het ziet er naar uit dat het een grauwe dag wordt. Even later staan Nico en ik aan het water. De buitentemperatuur is net boven het vriespunt.
De watertemperatuur kunnen we helaas niet meten. De thermometer ligt nog thuis.

We vissen vandaag ieder met 2 hengels. De aasjes zijn onze vertrouwde Smac en de Crabpellets van Sonubaits. Deze hebben hun dienst de laatste tijd wel bewezen aangezien Nico er goed op heeft gevangen. Mijn vismaat is zo’n beetje kind aan huis in de Ardennen en niet met het minste resultaat.

Foto 4: De Tacklebox van Pomp en de Sonubaits Crab Pellets.

Vier hengeltoppen staren naar de hemel. Wij zijn er klaar voor.
Net als aan de Nederlandse wateren ben je behoorlijk afhankelijk van de waterstand. Ga je met een te hoge of lage waterstand naar België dan ga je eigenlijk voor niets. Wij zitten vandaag gebeiteld. Houd de waterstanden goed in de gaten en check deze op http://www.slalom.nl/peil.html


Foto 5: De Waterstanden in de Ardennen.

Nog even terug naar de aasjes. Zoals we van Ardennerspecialist Leon Haenen hebben geleerd, vissen we met ieder 1 hengel met smac op de haak. De andere twee hengels zijn voorzien van een hair en een pellet. Zo spreiden we onze kansen.

Foto 6: Een broodje eten kan. Maar blijf die toppen in de gaten houden.
Het duurt een uur voordat mijn partner in crime Nico staat te drillen. Uit het niets een wegtrekker en we zijn meteen wakker. De vis zwemt stroomopwaarts, om zich vervolgens weer af te laten zakken. Nico blijft rustig. Ik krijg een glimp van de vis te zien. Het is Barbeel. Wauw!!!
Schitterend om de vis door het heldere water te zien snijden. Een paar minuten later mag ik de vis netten. Een prachtige goudbruine barbus kijkt me aan.

Foto 7: Onze Nico met een prachtige barbeel. Cool!!
Ik geef Nico het schepnet en ik kan foto’s maken. Het is een schitterend beest van maar liefst 55 cm lang en terwijl Nico de vis vasthoudt, klik ik er op los. Onvoorstelbaar dat deze vissen met deze temperaturen nog actief zijn.

De vis zit nog vol leven en schiet weg wanneer Nico haar te water laat. Helemaal happy feliciteer ik mijn vismaat. De dag is al geslaagd. Het is het bekende smacblokje, die de vis niet kon weerstaan en ik twijfel of ik van aas moet wisselen, aangezien ik net met 2 pellets zit te vissen.


Foto 8: Kijk dan toch wat mooi!

Voordat ik ook maar de kans krijg om hierover na te denken is het mijn hengel die uit het niets staat te stuiteren. Sh.t!!!
De pellet is gegrepen en de vis spurt er als een haas vandoor. Ze duikt meteen de volle stroming in en ik heb moeite met drillen.

Twee keer zwemt de vis zich vast en blijft ze plat op de bodem liggen. Twee keer gooi ik de beugel open en wacht. Telkens heb ik de mazzel dat mijn lijn het houdt.

Foto 9: Pompie is niet zo zeker van zijn zaak en moet vol in de beugels.
Nico ziet een glimp en schreeuwt dat het een dikke barbeel is. Ik houd mijn adem in.
Dan komt de vis boven. Ze gooit haar kop in de lucht en dat is het teken dat ze het opgeeft. Langzaam leid ik haar naar de kant. Mijn gabber sluit het net boven haar dicht. De buit is binnen.

Foto 10: Prachtige 58 cm Ardenner Barbeel.
Nico brengt mij het schepnet en de vis wordt snel gemeten. We klokken een dikke 58 cm en Pomp gaat vol trots op de foto. Dit is zo mooi. Dit is zo prachtig. Wat een vis!

Wanneer de barbeel in vrijheid wordt gesteld, staan twee vrienden langs de kant te flippen!
In anderhalf uur tijd 2 rode duivels vangen! Onvoorstelbaar wat mooi. Ik grap dat we nu onze spullen in kunnen pakken. De missie is voltooid. En we lachen.

Foto 11: Oh wat ben ik blij met deze trofee. (Tim, nogmaals thanx voor de sweater man)
De vis werd dus op de sonubaits crabpellet gevangen. Eerst wilde ik er niet aan geloven, maar dit kan geen toeval meer zijn. Zoals Frans Vogels al eerder bewezen heeft, worden Pellets net als in Engeland de toekomst voor de barbeelvisserij. Ik ben ook over.

Foto 12: De release. Wat een klein visje lijkt het zo he 🙂
Nico en ik dubben wat en ik stel voor te verkassen. Even wat sightseeing. Even wat mooie platen schieten van de schitterende omgeving waarin wij vertoeven. Ik hou daar wel van. We spreken af om rond 12 uur in te pakken.

Nog voordat we opruimen besluit Nico zijn hengel wat verder in te gooien. Dat was geen slecht idee, want plots zie ik zijn hengel stuiteren. Al strompelend pakt Nico zijn hengel en drilt zo zijn 2e barbeel. Wauw! Wat een dag!!!

Foto 13: Lucky shotje tijdens de dril.
Weer is het blokje smac gepakt en weer is het barbeel. Je kunt zeggen wat je wilt, maar die vissen blijven dit aas bestoken. Gecontroleerd drilt Nicos Barbelos zijn vis en voor de 3e keer sluit het net zich rond de vis.

Wat een mooie donkere vis. Voor de tweede keer vandag een 55 cm en Nico poseert met zijn vangst.

Foto 14: Kijk eens naar die snorharen. Gevoelig visje.
Wat opvalt is dat niet alleen de kleur van de barbeel, maar ook de baardharen van deze vissen in de Ardennen, langer lijken dan de vissen van de Ijssel en de Waal. Natuurlijk barbeel, maar er zijn echt duidelijke verschillen. Prachtig.

Foto 15: Onze Ardennengoeroe met de 2e barbeel van de dag.
Wanneer ook deze vis zijn vrijheid krijgt, besluiten Nico en ik te verkassen.
We kunnen hier nog wel meer vangen als we willen, maar de buit is binnen.
Binnen 15 minuten zitten we in de auto en we praten lekker na.
Onderweg is het zoeken naar nieuwe stekken en we schieten plaatjes van de mooie omgeving.

Foto 16: Nikos Barbelos gaat los.
Een uur later rijden we langs een smal stukje water. Dit lijkt ons wel wat en al gauw stappen we uit. Het kamp wordt weer opgebouwd en zo staan Nico en ik weer in ‘the middle of nowhere’.

Boven ons vliegen roofvogels en wij kijken naar het prachtige landschap dat voor ons ligt.
De rivier stroomt hier hard en de lijnen worden naar binnen gedrukt. 20 gram wordt vervangen door 40 gram. Nu blijft het aas liggen.

Foto 17: Kijk die Pomp eens zitten. Hier kan ik echt van genieten.
Wat vandaag ook opvalt is dat we weinig vastlopers hebben. Een dagje Ardennen staat garant voor montageverlies vanwege de vele stenen en obstakels. Niet deze dag. Het zit ons kennelijk mee.

Jammer genoeg krijgen we geen aanbeten meer. Dat deert ons niet. De buit is allang binnen.
Je kunt natuurlijk de hele dag op een succesvolle stek zitten en de ballen uit je broek vissen.
Maar je vergeet vaak in wat voor omgeving je soms verkeerd. Geweldig!

Foto 18: Partners in Crime.
Wanneer de klok half drie aangeeft pakken we onze spullen en rijden terug naar Nederland.
Met 3 rode duivels op zak kwam ook aan deze schitterende dag een eind.

16 reacties

 1. Duncan schreef:

  Oh ben benieuwd!!!
  lezen lezen lezen…

 2. Roger schreef:

  Oh nog eens een verslag, leuk man!
  Is wel al heel lang geleden, eigenlijk te lang. Maar ben reuze benieuwd!

 3. Frank schreef:

  Rode duivels? Dan denk ik bij vissen aan die Amerikaanse rode rivierkreeften. Ik hoop dat je wat leukers in petto hebt dan dat Marcel! 😉

 4. Nico schreef:

  Eejj Marcel!

  Ik was weer erg benieuwd naar ’t verslag en ik moet(zoals gewoonlijk…)zeggen dat het echt weer nagenieten is als ik jouw verslag lees en die mooie foto’s zit te bekijken. Was echt weer ‘one of those days’ waar alles in een mee zat! Ik vond ’t zeker ook super om naast het vissen heerlijk door die mooie ardennen te cruisen…ik heb er weer van genoten….thanks for your company!

  Cheers
  Nikos B.

 5. Duncan schreef:

  Sjonge jongens wat een mooie vissen!
  Zo mooi bruin van kleur ook. En die pretoogjes (ja, van de partners in crime bedoel dan)echt leuk om te zien die blijdschap.
  Ook uit het verhaal proef je de passie, geweldig.
  Zou er haast binnenkort ook naar toe rijden, maarja eerst andere prioriteiten…

  Goed gedaan heren.

  gr,

  Duncan

 6. Ronald schreef:

  Nou Pompie en Nico, ’t was weer een suc6 volle dag, 5 uur rijden is dan wel de moeite na 3 barbelen te hebben geland.

  Prachtig en Top !

  GreetZ
  Ron.

 7. Pomp senior schreef:

  Mannen,
  Prachtig resultaat en niet te vergeten die drie mooie barbelen.
  Prachtig van kleur. Natuurlijk ook weer een boeiend verhaal waardoor het bij mij ook weer begint te kriebelen. Laat het voorjaar maar komen nietwaar?
  Mas. bedankt voor de mooie foto’s

 8. Rinko schreef:

  Prachtig verslag (haha ik had ook niet anders verwacht)en mooie vangsten mannen!!!!
  inderdaad een fantastische omgeving maakt het plaatje hellemaal compleet.

 9. Hey Marcel!
  Geweldig verslag weer. Ik weet precies hoe het voelt om in de Ardennen tezijn!
  En dan ook nog Barbeel vangen! SUPER!
  Ik ben benieuwd wat je de aankomende tijd gaat doen? Staat snoek weer op het programma? Ik ga het van het weekend proberen op de ijssel. Kijken of we een snorremans aan de kant kunnen krijgen! Zal heel moeilijk worden!

  Groet
  Tim

 10. Mark van de Waal schreef:

  Marcel en Nico: schitterende vissen in een prachtige omgeving.

  SUPER !!!

 11. Grietha schreef:

  Zo dan, jullie hebben er echt wat voor over om even een visje te vangen. En als het dan ook nog lukt gaat is het helemaal top. Leuk verslag, het plezier in een gezellige dag spat er van af. En het mooiste van alles is nog wel dat wij er als lezers weer volop van kunnen meegenieten!

 12. John schreef:

  Hoi Marcel,

  Top verslag weer, heb het zoals altijd weer met veel plezier zitten lezen.
  Waanzinnige foto’s ook, foto 13 springt er echt uit top foto.

  Gr. John

 13. Marcel schreef:

  @Duncan: He Duncan, welkom bij de VisPomp.
  @Roger: Hoi Roger, Inderdaad te lang, maar goed, je weet de reden. We gaan het weer proberen. Het weer wordt langzaam beter 🙂
  @Frank: En?? Is het zo goed Frank hahaha
  @Nikos: Heee Nikos. Waterstandje is niet zo goed op dit moment he. Stelletje mazzelpikken zijn we toch.
  @Duncan: Zijn inderdaad mooie vissen. Zelf wel eens barbeel gevangen in België misschien?
  @Ronnie: Hee Ronnie, thanx ouwe. De Waal treedt ook buiten zijn/haar voegen he. Nog even wacht wat barbelen betreft. Of niet?
  @Pa:Hoi Pa, mooi he die omgeving. Nog even en dan kunnen we weer achter de zeelt aan. Vorig jaar was het Koninginnedag, weet je nog?
  @Rinko: Ha Rinko, Als je de kans hebt ook maar eens richting Ardennen vertrekken. Die vissen zijn daar zo mooi van kleur. Echt de moeite waard. Ik weet het. De afstand is het struikelblok 🙂
  @Tim: Hoi Tim, Ik zit nog te dubben. Eigenlijk ben ik wel klaar met snoeken en het snoekseizoen is morgen officieel gesloten. Ik zit al in de BZR modus moet ik zeggen. Jij succes aan de IJssel.
  @Mark: Hee Mark, leuk dat je ff reageert man. Die snoeksessies van ons gaan em niet meer worden na al die winterperikelen. Maar een keer zeelten of barbelen dan he 🙂
  @Grietha: Hoi Grietha, hahaha ja een eindje rijden schuwen we niet hoor. En dan valt 2,5 uur nog mee in verhouding tot een ritje Zweden he 🙂
  @John: Hee John, leuk te horen man. Wel super dat het weer wordt gewaardeerd hoor. Thanx man! Foto 13 ga ik inlijsten. Vind em zelf ook erg mooi.

 14. Pieter Beelen schreef:

  Hoi Marcel en Nico,

  Leuk verhaal en super mooie fotografie.
  Mijn target is 3 kg… aankomen dan haha. 6 weekjes goed eten en fitnessen. Dan ben ik volkomen aangesterkt voor een knallend visseizoen.

  Groeten,

 15. Marcel schreef:

  @Hee Pieter. Aankomen? Ik probeer al tijden 3 kilo eraf te krijgen hahaha
  Spreek je weer gozert en thanx

 16. Ronald schreef:

  Hey Pompie.
  De Waal gaat inderdaad ver uit z’n voegen en barbeel is er al te vangen, maar het water mag wat mij betreft weer snel gaan zakken om aan de waterkant te gaan zitten.

  Tot onverwachts

  GreetZ
  Ron.

Laat een reactie achter