De Ardennen III (On Fire)


Verslag van Zaterdag 08 Maart 2008

Nico en ik wilden afgelopen zaterdag de kribben aan de IJssel onveilig maken, maar het leek erop dat we natte voeten zouden krijgen. Het water stond veel te hoog en tja, wat moet je dan? Er werd een noodscenario bedacht en dat was meer dan een goed idee.

Nico:”Goeiemogguh!!”
Aan de andere kant van de telefoon heb ik Nico aan de lijn.Het is altijd ’s morgens bij die gozer en je zou zweren dat hij net uit z’n bed stapt haha.

Pomp:”Het ziet er naar uit dat we de IJssel kunnen vergeten en
de Waal is ook geen optie, want daar krijgen we eveneens natte voeten.”
We zitten met een dilemma, maar dan komt Nico met een idee.

Nico: “Wat nou als we morgen doorrijden naar de Ardennen?”
Pomp:”De Ardennen? Wil je 5 uur rijden, voor 3 uur vissen?”
Nico:”Waarom niet? Je zult maar vis vangen, dat heb ik er wel voor over”
en even krab ik mij achter de oren.
Tja, of je zit 5 uur zonder actie op een krib aan de IJssel of je zit 3 uur in de Ardennen en je hebt net iets meer kans op een vis.

Pomp:” Zullen we dat maar doen dan?”
en Nico gaat akkoord.
Nico:” Nou, tot zo dan”, lacht Nico en met een smile hang ik op en prepareer mijn spullen.

We besluiten vroeg op pad te gaan, tot 12:00 uur te vissen en om 12:30 weer in de auto richting huis te rijden. Dit wegens andere verplichtingen en we hebben dus ongeveer 3 uur netto vistijd. Leon wordt nog even ingelicht, de auto’s worden ingeladen en we zijn WEDEROM klaar om te gaan. We’re going on Holiday, again!!!


Foto 2: Het Ardenner landschap, prachtig rijden hier.
Heerlijk dat vakantiegevoel. Het is het 3e tripje naar de Ardennen in krap 3 maanden tijd. Nico en ik hebben inmiddels meer uren in België gemaakt dan in Nederland. Het moet niet gekker worden.

Om 05:45 uur zit ik in de auto en rijd richting Zaltbommel. Eigenlijk ben ik een kwartier te vroeg, maar op de A2 komen we elkaar al tegen (hoezo, we hebben er zin in?) Snel rijden we naar de carpoolplaats, verhuizen Nico’s spullen naar mijn auto en in no time rijden we weer. Goed 2 uur later rijden we de bergtoppen tegemoet en bevinden we ons in de Ardennen.

Het adrenalinepijl stijgt gestaag wanneer we bij het water komen. Ook hier is het water flink gestegen en kolkt enorm vergeleken bij de vorige keer. Oei, dit wordt lastig. Snel maken we onze hengels klaar en om 08:30 uur liggen onze lijnen in het water. Ik vis vandaag met de dikkere Avon top op de Shimano Catana Barbel Classic. De quivertips heb ik thuis gelaten omdat deze toch te licht bevonden worden en eenmaal wanneer ik de hengel in de hand heb en het aas te water is voelt dit stukken beter.


Foto 3: Het stroomde weer lekker hard.
Nico vist met zijn Spro Heavy Feeder en dat gaat overigens ook prima.
Aan onze lijnen hangt 40 gram lood, maar dat is vandaag veel te licht. De lijn wordt meteen weggedrukt en Nico heeft gelijk al vastlopers. We switchen naar 50 en 60 gram en dit biedt meer perspectief.

We vissen trouwens alles vanuit het handje. Leon heeft ons de vorige keer het 1 en ander geleerd en daar staan we dan. Je moet trouwens wel over uithoudingsvermogen beschikken hebben we gemerkt.
Als ervaren luie strandsteunvissers zijn wij natuurlijk niks gewend en na een paar uur met de hengel in de hand voel je em echt wel zitten. Gelukkig bezitten Nico en ik ook over doorzettingsvermogen en tasten we onze hengels af,hopend op een klein tikkie.

Die komt er helaas niet en ik besluit wat verder te lopen.Na 20 minuten hou ik het daar ook weer voor gezien en loop terug naar de auto om mij pak uit te doen. Vanmorgen vroren je de vingertoppen van de handen. Nu zit ik te stomen in mijn winterpak en deze trek ik uit.
Wanneer ik terugloop zie ik Nico met een kromme hengel staan en snel ben ik ter plaatse. “Hij ligt nog geen 15 seconden in en hij ging al”, roept Nico en snel pak ik het schepnet.

Foto 4: De eerste van de dag is binnen. 55 CM Ardenner hamlapje.
Nico drilt en is voorzichtig. Het is misschien wel de enige vis van de dag en beheerst houdt hij de vis aan het lijntje.Het water is superhelder en de barbeel ziet het schepnet, zwemt weer de diepte in om even later langszij te zwemmen. Hèt moment voor mij om te scheppen en Yes!! ik schep met succes.”Jiehoeeee”, roepen we beiden in koor en het is een hangbuikzwijntje.


Foto 5: Prachtige goudbruine barbeel.
Ik schiet plaatjes, Nico meet 55 cm en we bekijken de vis. Het is een prachtexemplaar.Het schubbenkleed en de kop zijn goudbruin van kleur, de dikke buik is mooi wit.

Mischien wel leuke info. De barbelen verschillen nogal van kleur per rivier.
De barbelen in de IJssel zijn wat gelig van kleur, de barbelen in de Waal zijn meer wit en deze barbelen zijn goudkleurig, echt ontzettend mooi.


Foto 6: Hoezo trotst.Super Nico!
Nico poseert trotst voor de camera en na het te water laten feliciteer ik mijn vismaat.
Na 1,5 uur hebben we dus eindelijk beet. Het mocht ook wel een keertje, want we begonnen em al aardig te knijpen. Super is dit en snel vissen we verder.

Nog geen half uur later sta ik ineens met een kromme hengel en roep Nico die 50 meter verderop staat. Al klimmend op de rotsblokken komt Nico me te hulp en staat me bij met het schepnet.
“Is het er één?”,” Ik denk het wel”, roep ik en de vis zwemt nu van rechts naar links en zwemt tegen de stroming in. Ik zei al dat het hard stroomde en het is onvoorstelbaar dat die vissen er gewoon tegenin zwemmen.

Foto 7: Mijn allereerste van 2008, prachtig!
Dan laat de vis zich afzakken en zwemt nu met de stroom mee en Nico schept de vis.
Ik schreeuw het uit en ben superblij en Nico joelt mee.
Mijn dag is ook weer goed en Nico schiet plaatjes van Pompie met een Big Smile.
De vis wordt ook gemeten en komt op 54 cm. Wel een behoorlijk verschil qua postuur overigens.
Nico’s vis had duidelijk een buik en die van mij is daarentegen gewoon mager. We houden het erop dat de eerste een vrouwtje was en de mijne een mannetje.

Bij het te water laten schiet de vis er meteen vandoor en wij geven elkaar een High Five.Onze dag is geslaagd en we zijn superblij en we besluiten een pakkie uhhh bakkie koffie te nemen.De zon staat nu hoog aan de hemel en we hebben er prachtig weer bij. Man, wat is het leven toch goed.

Foto 8: Pakkie en Bakkie koffie. Altijd lekker op een lege maag.

We hebben nog ruim een uur te vissen en we besluiten nog even te gaan knallen.
De hengel gaat de lucht in en geconcentreerd kijk ik naar de top die zachtjes dijnst.
Ik voel het duidelijke rollen van het aas en dan stopt het rollen.
Al snel krijg ik een kleine trilling en meteen sla ik aan. De hengel kromt zich en er voelt iets zwaars aan de andere kant van de lijn. “Het is niet waar???”,”Het is niet waar?”


Foto 9: Wederom een mooie vis voor mij

Maar het is wel waar en ik sta weer te drillen. Nico sprint naar het net en ik kan de vis niet houden en de slip giert het uit. De Catana buigt prachtig door en de vis zwemt stroomafwaarts.Er lijkt geen houden aan.De vis pakt meters en mijn spoel verliest lijn in sneltreinvaart.
Dan besluit ik de hand op de spoel te plaatsen en rem de boel een beetje af. Meteen draait de vis zich om en zwemt tegen de stroom in en ik kan inhalen.
Foto 10: Een 59 cm Ardenner Barbus Barbus
Gelukkig hebben we Nico nog en als een volleerd badmeester duwt hij de haak(in dit geval het net) onder de vis en haalt deze binnen. Yes !!! Yes!! Yes!!! roep ik en Nico roept dat het een dikke is.
Snel loop ik naar hem toe en de goudbruine vis ligt al op de onthaakmat. Wauw!
Een prachtig donkere barbeel ligt op apegapen en ik onthaak haar.
Ik geloof dat Nico de vis meet, want ik weet het niet meer en de vis komt op 59 cm, Cool!
.
Foto 11: Meten is weten was het credo van vandaag.

Snel schieten we platen, maken een klein filmpje (zie hieronder en klik op rewind en play) en laten de vis weer te water. Weer is daar de High Five en nummer 3 is een feit.
3 vissen al in 2,5 uur tijd, dat is toch wel super en we zijn helemaal enthousiast.
We hebben nog een half uur te gaan en Nico zet de Lunchworst weer op de haak.

Het zou toch wat zijn als die Nico er nu ook nog 1 vangt. Dan zou de dag helemaal super zijn. En nog binnen dat laatste halfuur worden we opgeschrikt door de gierende slip van Nico.

“Wat voelt dit toch goed”, hoor ik Nico zeggen en ik geniet mee van het geluid.
“Val er alsjeblieft niet af, val er niet af”, maar de vis blijft gehaakt en Nico drilt de vis naar de kant.

Ik zie een donkere rugvin boven komen en Nico zie ik in mijn ooghoek alweer glimlachen.De heavyfeeder trekt de vis langzaam richting net, Pomp staat in de aanslag en met 1 beweging net ik ook deze vis en we roepen samen. ” We vangen gewoon 4 barbelen man!!”

Foto 12: Nico met zijn 2e van de dag.

Terwijl Nico de vis onthaakt sta ik nu te filmen en Nico poseert nog even.
Deze vis is 50 cm lang en met 4 vissen boven de 50 mogen we niet klagen,wat zeg ik? Dat is supergoed voor Ardenner barbelen is mij ooit verteld.
De release gaat ook weer op video en wij staan te glunderen. Dit hadden we niet durven dromen.

We checken snel de foto’s, kijken 10 x naar de filmpjes en we zijn helemaal klaar.

Snel kijk ik op de klok en het is net 12 uur. We besluiten daarom ook te stoppen en in een roes ruimen we onze rommel op. 4 vissen in 3 uur netto vistijd, dit is toch niet te geloven.

Om 12:26 uur zitten we in de auto en op de automatische piloot rijden we Les Pays Bas binnen. Het wordt inmiddels een gewoonte he hahaha.

Foto 13: De kleinste van de 4 en 50 cm.

Tijdens onze terugreis zijn we natuurlijk vol van deze dag en we herhalen wel 20 x hoe mooi het allemaal was. 4 vissen boven de 50, mooi verdeeld en nog superweer ook, wat wil je nog meer?
Thuis aangekomen gaan de mailtjes met foto’s en filmpjes over en weer en Leon wordt ook nog op de hoogte gesteld. Ook hij is superenthousiast dat we er 4 vingen en dat allemaal uit het handje. Wauw!!

Zo kwam er een einde aan deze prachtige dag en mogen we constateren dat hoog water aan de IJssel toch barbeel heeft opgeleverd hahaha.
Nico, bedankt voor wederom een prachtige sessie die me nog lang zal heugen en Leon natuurlijk bedankt voor de onschatbare en waardevolle info. Zonder jou was het ons niet gelukt man, cheers!!!!

p.s. Mensen er zitten 2 filmpjes bij. Even op terugspoelen klikken en dan op Play

19 reacties

 1. Koen schreef:

  Dit is echt geweldig mannen! Vooraf kun je zeggen dat jullie een beetje gek zijn, haha. Zo lang autorijden voor een paar uurtjes vissen?? Achteraf zal niemand dit zeggen, want wat een resultaat!!!
  Een mooi verslag met prachtige foto’s. Ik geniet er echt van als ik dit lees 🙂
  Gefeliciteerd hoor, ik gun het jullie allebei.

 2. Nico schreef:

  Wederom een superverslag van een geweldige visdag. Er zijn van die dagen dat alles klopt… en dit was er weer eens zo 1!!!
  Super ook met die filmstreams, thanks marcel voor de gezellige en zeer geslaagde sessie!!
  Koen, kan me voorstellen dat mensen ons voor gek verklaren om in verhouding zo ver te rijden tov die paar visuren, maar zoals je ziet hebben we toch het risico genomen en werd het dit keer dik beloond!!

 3. Klasse gedaan heren. Wederom een aantal mooie vissen. Dan is het tripje de moeite wel waard he?

 4. Rinko schreef:

  Super, Marcel en Nico!!!
  Wat een prachtige barbelen, en ik heb weer genoten van het verslag en de mooie foto’s.
  Wederom jarloers geworden tijdens het zien van de foto’s en het lezen van het avontuur 😉
  En ik maar natte voeten krijgen aan de ijssel, maar goed, verschil moet er zijn.

  Ik wil niet zeikerig over komen, maar mij is verteld dat er in de ardennen op het moment gesloten tijd is???

  Maar ook al is dit zo, na zo’n mooie dag maakt een boete ook niet uit.

  Nogmaals klasse mannen!!!

 5. Marcel schreef:

  @Rinko: Wij hebben uiteraard navraag gedaan en je mag vissen TOT het laatste weekend van maart, daarna is het gesloten seizoen tot na( NA) het eerste weekend van Juni, anders waren we natuurlijk niet gegaan he…
  Ik reageer maar even snel, anders krijgen we scheve gezichten he 🙂 Thanx for the comps 🙂
  @Koen:Dank je wel Koen en goed te horen dat je meegeniet.
  @Nico: He Jongen, was met 1 woord top, maar ja dat kunnen we niet genoeg herhalen
  @Leon(Visvangstcrew):Was het tripje zeker waard man. 5 uur rijden om 3 uur te vissen hahaa

 6. Pomps senior schreef:

  Marcel en NIco,
  Jullie hebben weer een prachtige visdag gehad, zowel wat het weer en het landschap en bovenalles natuurlijk het resultaat.
  Het is weer eens bewezen de aanhouder wint.
  Gefeliciteerd mannen.

 7. Leon Haenen schreef:

  beste Marcel en Nico,

  Vet dat jullie ze uit het handje hebben gevangen. super dat jullie de avon tip gemonteerd hebben. registreert gewoonweg beter tot in de handgreep van de hengel.
  Ik vind echt dat jullie er goed aan gedaan hebben om te kiezen voor een paar kwaliteitsuren die vis opleveren. Ik zou er ook een groot stuk voor rijden….

  Ik hoop jullie snel weer te begroeten.

  @Rinko: echt waar, tot het laatste weekend van Maart mag je in de Ardennen vissen, dus niet tot en met!!
  De Waalse overheid controleert streng.

  Groet

  Leon Haenen

 8. Jos Raaijmakers schreef:

  Hoi Nico en Marcel
  Van harte gegund,schitterend ieder twee barbelen.En wat is het in de Ardennen adembenemend mooi.
  Barbelen groeten van Jos Raaijmakers

 9. frans vogels schreef:

  hee jongens proficiat. wel een hele gok….
  Deed ik ook door toch naar de waal te gaan, en ook dat werd beloond met 2 mooie barbelen. Inspanning loont………..

 10. Marcel schreef:

  @Pa: Hoi Pa, de natuur en omgeving zou je ook wel aanspreken. Maar ruim 8 uur rijden om 3 uurtjes te vissen gaat zelfs mij te ver haha.
  @Leon: Dank je Leon, het was helemaal de moeite waard en ook nog wat opgeleverd, super gewoon!! Tot gauw dan 🙂
  @Jos: Hoi Jos, we hebben geweldig genoten en toch top dat jullie dan zo dichtbij die Ardennen wonen zeg. Dan kun je nog een keer van riviertjes en stekken wisselen he
  @Frans: Was zeker een gok Frans, maar wat ik al zei, we hadden ook aan de IJssel kunnen zitten met dat hoge water en helemaal niks vangen. Het was te proberen. En we hebben goed gegokt. Gefeliciteerd met je eigen 2 barbelen 🙂

 11. dick schreef:

  Marcel wederom een prachtige sessie, en de weergoden waren jullie gunstig gezind.
  Gefeliciteerd met de twee mooie snorrenbaarden de eerste van 2008 begrijp ik.
  In een fantastische omgeving is het doorzetten dus eindelijk beloond. Als het weer een beetje meezit volgende week, dan ga ik ook op barbus jacht want het begint bij mij ook aardig te kriebelen naar al deze mooie sessies.

  Groet Dick

 12. Bart schreef:

  mannen wat is dit weer een geslaagde sessie ,en pompmans gefeliciteerd met je eerste 2008 barbeel je hebt het verdiend na menig barbeel loze sessies

  bart

 13. Wolf schreef:

  Uiteraard van mij ook nog een felicitatie met maar liefst 4 barbelen !!!

  Waar die Avon top toch al niet goed voor is h

 14. Marcel schreef:

  @Dick, Dank je Dick. Ik hoop voor je dat je volgende week jou eerste van 2008 zult vangen, want je hebt lang genoeg gewacht :)S
  Succes en ik hoor het wel
  @Bart:Hoi Bart, bedankt voor je medeleven en ben er ook superblij mee hoor. Het heeft even wat sessies gekost, maar uiteindelijk wint de aanhouder he.
  @Wolf: He wolfie. Ja, die Avon top ben ik nu helemaal van overtuigd. Op de Waal is er geen houden aan en zelfs in de Ardennen tijdens de sessie met Leon boog deze helemaal door en dat met 70 gram.
  Die quivertips kunnen de prullenmand in hahha
  En…..eindelijk van de 0 af 🙂
  Spreek je snel gozer.

 15. sjors schreef:

  blijft dat SMAC van UNOX gewoon zitten of moet je het nog koken of zo en hoe groot moeten die stukjes SMAC zijn 2cm bij 2cm ofzo

  groetjes sjors

 16. Marcel schreef:

  @Sjors: Gewoon even proberen, de 1 vist met 1×1, de ander 2×2. Het blijft niet zo lang zitten, maar er zijn inderdaad trucs voor bijvoorbeeld door het even licht aan te bakken .Bij ons bleef het zonder bakken aan de haak.
  Succes 🙂

 17. sjors schreef:

  thanx man!

 18. sander schreef:

  erg mooie vissen weer pompie en nico.prachtige omgeving
  hoop dat ik het ooit een keer mee mag maken met jullie.

 19. Marcel schreef:

  @Sander:Natuurlijk mag jij een keer met me mee, man.
  Die afspraak staat. In het hoogseizoen ga jij je eerste barbeel vangen. Lijkt me ontzettend cool om jou met zo’n vis in je handen te zien. Zal overigens wel de Waal worden, Sander. Is nog een keer te rijden voor je.

Laat een reactie achter