De Ardennen II (Met Leon Haenen)


Verslag van Zondag 24 Februari 2008.

De hele week waren we onrustig. Bij Nico slaan bij elk avontuur de ziektekiemen op hol en wanneer ik bel krijg ik meestal te horen dat er weer een verkoudheidje op komst is. Zelf kan ik rond die dagen maar moeilijk in slaap komen en wordt vaak wakker. Waar het aan ligt? Ik denk gezonde spanning.

Eindelijk was het zover. Ditmaal zouden we dus vergezeld worden door niemand minder dan Leon Haenen. Ardennen here we come.

Alvorens ik mij in het barbelenwereldje waagde keek ik vaak naar VisTV.
Ed Stoop en Marco Kraal delen hun missies met het publiek en ik mag er graag naar kijken. De aflevering met de barbelen aan de grensmaas bleef me goed bij. Prachtige donkere vissen passeerden de revue en Ed en Marco waren lyrisch. De missie slaagde met vlag en wimpel en dit allemaal dankzij een Limburger in een waadpak. Die Limburger was Leon Haenen.
Foto 2: Leon (links) en Marco Kraal, tijdens Vistv de Missie

Midden Januari maken Nico en ik contact met Leon. We hadden in Januari een expeditie richting de Ardennen gepland om op de bonnefooi achter de barbelen aan te gaan en Leon voorzag ons vriendelijk van informatie. Het bleek moeilijker dan gedacht en de barbelen bleven uit.
Kennelijk klikte het onderling zo goed, dat Leon ons aanbood mee te gaan en zo werd er voor 24 Februari 2008 een afspraak gemaakt. Nico en ik zaten te flippen en een paar weken later was het eindelijk zover.

Het is 4 uur in de ochtend en ik ben klaar wakker. Ik hoef er pas over een uur uit, maar ik kan de slaap niet meer vatten. Het komt er dus op neer dat ik veel te vroeg bij de Brug van Zaltbommel ben waar Nico en ik om 06:30 uur hebben afgesproken.
Gelukkig is Nico ook vroeg, maar is vanwege alle commotie zijn telefoon vergeten. Dat begint al lekker.
In het donker vertrekken we richting Limburg.Het land van de vlaai en….. barbelen.

Het is rustig op de weg en in no time bereiken we het tankstation waar we met Leon hebben afgesproken. Niet veel later rijdt een breed grijnzende Leon ons tegemoet.
We schudden elkaar de hand en het lijkt alsof we elkaar al jaren kennen. Niet echt vreemd natuurlijk na het zien van de vistv aflevering en we gaan op pad.

Foto 3: Schitterende bergen doemen op.

Leon rijdt voorop en leidt ons via pittoreske dorpjes naar de bestemming en Nico en ik kijken onze ogen uit. Het is hier schitterend en het weer zit ook nog mee. Wat wil je nog meer? Een barbeel misschien?

We rijden alweer een tijdje, totdat Leon ons naar het water brengt. Het is hier prachtig.
We stappen uit de auto, pakken onze gear en beginnen met optuigen. Dan legt Leon het één en ander uit. We gaan vandaag vissen met het aas op de haak, i.c.m. een zinkloodje van ongeveer 40 gram.
Bij tikken op de top is het zaak meteen aan te slaan en dit vergt dus heel veel concentratie.In tegenstelling tot deze vorm van vissen maken we aan onze grote rivieren gebruik van een vastlood systeem i.c.m. een hair. Het is voor ons dus compleet nieuw en dat maakt het ontzettend leuk.

Nico en ik staan dus blokjes smac te snijden. Deze worden op de haak geplaatst en in het voor ons ondiepe water gegooid. Het water staat momenteel erg laag en als er 50 cm water staat is het veel. Al gauw zien we tikken op de top, echt harde tikken, maar Pomp slaat mis. Leon houdt onze toppen goed in de gaten en geeft aan wanneer wij moeten aanslaan. Geweldig is dit!

Foto 4: Nico geniet

Het is zo rustig hier en het water rolt voorbij. Dit is genieten, dit is zo mooi en Leon zag dat het goed was. We krijgen allemaal goede aanbeten, maar slaan vaak mis. En als het dan zover is, is het van korte duur, die vissen zijn gehaaid.

Leon vist zelf ook mee en vist met een Fox Barbel Duo. Hij vist graag met de wat stuggere top en is daar zeer tevreden over. Normaal gesproken vis ik ook met dezelfde top op mijn Shimano Barbel Classic. Dit is de wat stuggere top, waarbij de hengel uit 2 delen bestaat.

Foto 5: Nico en Pomp met de hengel in de hand.

Echter had ik voor vandaag de quivertips meegenomen, voor betere beetregistratie, maar dat was niet nodig. De hengel bestaat nu uit een 2e deel waar weer feedertips van 2,3 en 4 oz topjes ingestoken kunnen worden. Een volgende keer gewoon weer de Avon top meenemen en steeds vaker hoor ik dat die quivertips eigenlijk niet nodig zijn.

Foto 6: Nico en Leon tijdens het opmeten

Ineens hoor ik de slip van Nico gieren en deze keer blijft de vis hangen. De spanning is te snijden en de adrenaline giert door de keel. “Kom op Nico, go get em”, fluister ik zacht en ik sta inmiddels met het schepnet in het water. Leon kijkt het ook vol spanning aan en de vis heeft er zin in.

Foto 7: Pomp schiet plaatjes

Af en toe zien we een glimp van een driehoekvormige rugvin en we weten dat het onze missievis is.
De eerste keer schep ik mis, wat me nooit overkomt, maar de 2e keer is het raak.
Een luid gejoel over de Ambleve verraadt de feestvreugde en de prachtig donkere vis ligt op de onthaakmat. Leon pakt het meetlint en meet maar liefst 60 cm en een beetje. Voor Ardenner barbelen is dit een grote vis hebben we begrepen en we zijn allen dolenthousiast.
Nico’s Ardenner PR stond ook nog eens op 52 cm en dat maakt het helemaal compleet.
Foto 8: Een trotste Nico met 60 cm Barbel Power.

De schitterende donkere vis wordt bekeken en beschoten met onze camera’s. Wauw, wat een genot!!!
Snel wordt de vis vervolgens terug in zijn habitat gezet en Leon glimt ook van oor tot oor.


Foto 9: Ook ik mag even poseren. Wat mooi!

We feliciteren Nico en Leon roept: “Missie geslaagd” en schouderklopjes gaan over en weer.
“Nu is het de beurt aan Pomp”, wordt er geroepen, maar ik ben al dolblij met dit resultaat en geniet volop. We vissen verder, krijgen nog wat aanbeten maar er wordt verder niks verzilverd en dan wordt het stil.

Foto 10: Boven ons is het prachtig blauw.

Er wordt overlegd. Of we gaan nog even door of we zoeken een volgende stek en gezamenlijk kiezen we voor het laatste. Omdat we rond 15:00 uur terug willen rijden, willen we graag nog wat andere plekken zien en we rijden al snel door het mooie landschap en de zon lacht ons tegemoet.

Onderweg kijken Nico en ik onze ogen uit en Leon moet inhouden om ons niet te lossen. 3 kwartier later stoppen we ergens in de middle of nowhere en kijken we naar een kabbelend stukje water.
Schijn bedriegt want tijdens het ingooien wordt de lijn goed meegenomen. 40 gram is niet genoeg en ik moet er zelfs 70 gram aanhangen.

Foto 11: De meester himself.

Roofvogels cirkelen boven onze hoofden, hoog in de lucht en Leon spot een havik tussen 3 buizerds.
De zon schijnt in de rug en geconcentreerd kijken we weer naar onze toppen. Pats! Een aanbeet, maar ik sla weer eens mis. Pats! Leon een aanbeet en ook hij is er niet bij. Nico zit een stukje verderop en heeft veel vastlopers. Ikzelf zit minstens zo vaak vast, maar Leon leert ons een truc en meestal komen we wel weer los.

We pauzeren even, praten met elkaar, ik laat mijn barbeelboek zien en Leon schrijft iets achterin.
Na de boterhammen vissen we nog 1,5 uur ,maar de aanbeten zijn verdwenen.

Foto 12: De SMAC BOYS.

Rond 15:00 uur besluiten we op te ruimen, want Nico en ik moeten nog 2 uur rijden.
De auto’s worden weer ingeladen, de rommel wordt opgeruimd en we praten nog even na.
Leon excuseert zich dat we maar 1 barbeel hebben gevangen, maar Nico en ik wimpelen dat snel weg.

Het doel was de techniek af te kijken, eventueel een barbeel vangen en er een mooie dag van te maken. In alles zijn we daarin geslaagd en ook al is het bij 1 barbeel gebleven, dat deert helemaal niet. Toch wil Leon een keer op herhaling, omdat het hem kennelijk niet lekker zit en dat siert hem.
We bedanken Leon, maken een afspraak om een keer aan de IJssel of de Waal te vissen en rijden achter Leon aan.

Foto 13: Dit is echt genieten.

De Ardennen laten we achter ons om vervolgens terug te keren naar onze lage landen en Nico en ik glunderen de hele terugweg van oor tot oor. Dan scheiden ook dit keer onze wegen om vervolgens goedgemutst, een bult info en een berg mooie foto’s richting huis te keren. Wauw!

Leon, ik wil je namens Nico en mij bedanken voor je gastvrijheid. Echt super dat je met 2 volslagen onbekende gasten deze missie aan wilde gaan en we kunnen je niet vaak genoeg bedanken.
Je was heel erg open en hebt ons van allerlei informatie voorzien en dat waarderen we zeer.

Nico en ik hebben je al eens uitgenodigd om eens te komen vissen aan onze grote rivieren, maar bij deze doen we dat nogmaals. We hopen dan dat je net zo tevreden en glunderend terug zult rijden, zoals wij dat afgelopen weekend hebben gedaan. Echt super bedankt en tot gauw.

p.s. De prachtige platen zijn overigens geschoten door Leon, ontzettend cool dat ik ze mocht gebruiken.

18 reacties

 1. Bart schreef:

  Dat is toch echt genieten om in zo’n omgeving te vissen .Prachtige barbeel nico ,super verslag weer pumpy .

 2. Wolf schreef:

  Ej Pompie,

  Jammer dat je zelf niets hebt gevangen.
  Maar belangrijker is het avontuur en het samen zijn op een prachtige lokatie waar je nog nooit eerder hebt gevist.
  De technieken die daar gebruikt worden moet je ook eerst leren, al je kennis die je hebt opgedaan op de Waal en Ijssel kun je dus overboord gooien zoals ik lees in je verhaal.
  Dit vergt dus een geheel andere dicipline. Ik wil het wel eens proberen in de Ardennen, maar als ik het zo lees moet je hier heel erg actief vissen.

  En uiteraard Nico gefeliciteerd met je Barbeel, …..
  een prachtige vis met een mooie bruine kleur.

  Maar wederom een schitterend avontuur en verslag.

  GreetZ
  Wolf

 3. Pomps senior schreef:

  Mas, weer een prachtig avontuur.
  Jouw kennende heb je met volle teugen genoten, ondanks dat je zelf geen barbus hebt gevangen. Jij kunt als geen ander genieten als er maar wat gevangen wordt.
  Als het dan ook nog een barbeel is dan ga je uit je dak ook al is hij door iemand anders gevangen. Pomps het was weer een pracht verhaal en jouw dag komt wel in de Ardennen.
  Nico nog gefeliciteerd ook jij hebt niet minder genoten gezien de brede smile.

 4. Nico schreef:

  Hey Marcel, super verslag weer jongen, zit weer op het puntje van mijn stoel en vang die barbeel in gedachten nog een keer.
  Was een geslaagde en gezellige visdag, mooie omgeving en dito rivier en ook zijn we geslaagd voor onze missie…barbeel!!! uiteraard alle credits aan Leon..zonder hem was het een stuk moeilijker geweest.
  @wolf: thanx man!
  @pomps senior: bedankt en het was idd genieten… ik heb nu nog spierpijn in mijn gezicht van mijn big smile….

 5. Andr schreef:

  Wat een dagje voor jullie jongens!! Het lijkt alleen al een ontzettende kick om in zo’n mooie omgeving te mogen vissen. Ik ga in April naar de Ardennen, hoop dat er dan ook een barbeel op mijn ligt te wachten ;-).

  Vanmiddag nog even naar de Ijssel geweest, helaas geen vis…

 6. Leon Haenen schreef:

  Ik heb ook enorm genoten. De omgeving is top, het weer en het gezelschap waren supertop. Doen we nog een keer over…..laat ik een kaarsje voor Marcel branden…
  @Andre: Andre, in April mag je op alle Ardeense rivieren niet op witvis vissen. Let goed op. de openstelling voor witvis geldt voor de Maas!!!Na het eerste weekend van Juni mag je pas weer op de Ourthe, Ambleve en de Semois vissen.
  De Belgische boswachters die de controles uitvoeren op vergunningen zijn onverbiddelijk. Daarnaast zijn het allemaal Walen en hebben ze geen genade voor ” ons Hollanders” .

  Groet

  Leon Haenen

 7. Andr schreef:

  @leon, hartelijk bedankt voor je tip! Ik wil zeker geen gedonder hebben daar! Begrijp ik goed dat ik wel op de Maas mag vissen?

 8. Leon Haenen schreef:

  @andre: Ja, op de Maas mag je wel vissen op witvis, barbeel incluis……
  De beste tijd voor de Ardennen begint vanaf September en duurt eigenlijk ( afhankelijk van het weer) tot en met Maart. Deze barbelsessie met Marcel en Nico heeft mijns inziens niet de hoeveelheid vis geleverd die ik gehoopt en eigenlijk ook verwacht had, want Februari was vorig jaar een echte topmaand. Soms zit het mee, soms zit het tegen Verder spreekt het verslag wel voor zich. Het was een topdag.

 9. Koen schreef:

  Geweldig!!!! Samen met Leon Haenen in zo’n prachtige omgeving vissen en dan nog vangen ook! Het is al vaker gezegd, maar wat hebben wij toch een prachtige hobby 🙂
  Ik zie mezelf in de toekomst daar ook nog wel een keer staan.
  Nico gefeliciteerd en Marcel jij eigenlijk ook gefeliciteerd want jij bent er net zo blij mee, toch?

 10. Gert schreef:

  Marcel… jij ook nog de beste wensen he! 😉 Ja ik weet het, ben even weggeweest maar volg nog altijd alles! Heel erg mooi verslag en dito fotos, fantastisch…

 11. Marcel schreef:

  @Bart: Heee Bart,thanx en leuk weer even van je te horen man:)
  @Wolf: Zoals je wel kunt zien, genoot ik echt mee hoor. De vis was een superbonus en als iemand anders em vangt, no probs, ik was er weer bij net als de 72 cm van jou 🙂
  @Pa: Je hebt gelijk hoor Pa. Dit is zeker voor herhaling vatbaar en mijn dag komt zeker nog, echt een belevenis.
  @Nico:Helemaal mee eens. Alle credits naar Leon. Superdag, supervis, supercrew 🙂
  @Andre: We willen natuurlijk wel even op de hoogte gehouden worden van jou Ardennen avontuur he 🙂 Het is nog steeds mondjesmaat barbelen aan de IJssel en Waal he.
  @Koen: Je kent me inmiddels wel, Koen. Ik was net zo blij. Natuurlijk wil je zelf een vis vangen, maar het was gewoon een taaie dag en zelfs Leon ving niks. Wanneer de verhoudingen scheef waren, waarbij er 10 vissen werden gevangen en ik 0, dan was ik wel zuur geweest ja, maar wie niet hahaaha
  @Gert: Heeeee Gert, leuk dat je er weer bent man en leuk te horen dat je achter de scherm en mee blijft lezen:)Toppie!

 12. Ferdinand schreef:

  He Pomp,

  wat is dat voor misleidende foto dat jij met een kromme hengel staat? Je had hem zeker aan de overkant in de bomen hangen haha! Mooi verslag weer en jammer dat je niks gevangen hebt.

 13. Marcel schreef:

  @Ferdinand: He Fer, ik sloeg net aan op de zoveelste aanbeet, denk ik haha. Mooie plaat toch? 🙂

 14. Rinko schreef:

  1 woord…………..GEWELDIG!!!!!
  Nou, nog een paar woorden dan, na het lezen van dit mooie verslag en de prachtige foto’s kriebelt het nog meer om eens naar de ardennen te gaan om zo’n mooi bruin/goud gekleurde barbeel te mogen vangen, maar helaas het is daar nu dus een gesloten tijd.
  Dus nog even geduld, maar nogmaals superverslag, en de foto’s van de omgeving, om jaloers op te worden.

  Groeten Rinko Oosterveen

 15. frans vogels schreef:

  Marcel ,

  weer een topdag…..mooi verslag en schitterende foto’s.
  Jammer dat we die natuur hier niet hebben, met dat water.

 16. dick schreef:

  Marcel,

  Een prachtig avontuur en mooie opnamen daar in de natuurschone Ardennen. Toch nog een mooie barbeel gevangen ook. Het voorjaar komt eraan en ik heb ook erg zin om de barbeel achter de schubben aan te zitten. Ondanks dat ik weinig heb gevist in de wintermaanden, ben ik toch bijgebleven over het barbeel vissen dankzij jou mooie verhalen in deze donkere maanden.

  groet dick.

 17. sander schreef:

  een mooie dag weer en een super mooie omgeving zeg das een en al genieten.

 18. Marcel schreef:

  @Rinko: Hoi Rinko, neem de fototoestel maar mee, het is echt geweldig daar. Prachtige omgeving en met al dat groen in de zomer zal het nog mooier zijn. Thanx man.
  @Frans: Dat is zeker jammer Frans, maar elk water heeft z’n charmes hoor. Ik weet nog dat ik voor het eert met jou en Nico op een krib zat in de zomer,super met al die weilanden om je heen.
  @Dick:Niks te danken Dick. Nog even en je kunt weer volop achter de snorharen aan. Het begit bij mij ook alweer te kriebelen hoor.
  @Sander: Hoi Sander, was ook wel iets voor jou geweest die omgeving, denk ik, er zit ook forel trouwens. Spinghengeltje, blinkertje 🙂

Laat een reactie achter