Zeeltkolder XIII (Slot)


Zoals wel meer mensen, heb ik wat met getalletjes.
Op de basisschool was ik met tafels altijd als eerste klaar. Vol trots leverde ik dan mijn 100 sommen in bij de meester. Ik maakte er wekelijks een sport van.
Op de middelbare school vond ik kansberekenen reuze interessant. Het berekenen van de kans op 4 x kop in 4 x gooien met een muntstuk. De kans op 2 azen in de hand tijdens een spelletje poker. Geweldig vond ik dat.

De afgelopen maanden hield ik een lijstje bij.
Ik wilde weten hoeveel vissen ik had gevangen, hoeveel vrouwtjes/mannetjes, hoeveel 50+ vissen, welk aas, welke methode, etc…etc…
Dat begon vanaf 25 maart 2009. De aankondiging van mijn missie “Zeeltkolder

Foto 2: Rietkragen. Prachtige zeeltstekken.
Zeeltkolder bestond uit meerdere minimissies. Hieronder staan ze nog een keer.

 • Zo zou het mooi zijn als we het PR van 53 cm nog even op konden krikken.
 • Zou het super zijn als we een zware zeelt zouden vangen (PR staat nu op 5 pond)
 • Wil ik graag nog zeelt vangen op een pop up montage.
 • Misschien een PR aantallen (staat op 4).
 • Zeelt vangen aan de home made boilies.
 • Zeelt vangen op ander water.
 • Zou het mooi zijn als er nieuwe vissen en mensen in de Hall of Fame komen.
 • En wil ik graag weer lekker vissen met vismaten en dezelfde passie uitoefenen.

Zo begon ik aan Zeeltkolder. Welnu, 25 sessies later vind ik het welletjes.
De buit is binnen. Het begint kouder en eerder donker te worden.De vangsten worden minder. Het is tijd om de balans op te maken.
Hieronder een samenvatting van “Zeeltkolder”

Toen ik op 25 maart aankondigde weer te beginnen met zeelten, was 1 van mijn doelstellingen mijn PR zeelt te verbreken. Eigenlijk dacht ik dat het een onbegonnen missie zou zijn. In 2008 moest ik namelijk enorm veel moeite doen om mijn toenmalig PR van 52 cm op te schroeven naar 53 cm. Ik had er een zwaar hoofd in.

Foto 3: Al gauw geëvenaard. 53 cm zeelt.
Het verliep gelukkig anders. De 53 cm van vorig jaar werd gevangen aan het pennetje. Een dobbertje weg zien zakken is nog steeds een van de mooiste dingen om te zien.

Toch wist ik dat ik met andere technieken misschien wel succesvoller kon zijn. Ik besloot met 2 hengels te vissen. De penhengel in de hand en de andere hengel voorzien van een vastlood systeempje met een pop-up. Al heel snel evenaarde ik mijn PR van vorig jaar.
Ik ving in de 3e Zeeltkolder een vis van hetzelfde formaat. 53 cm en wel op de pen!!!

Foto 4: Mijn nieuwe PR van 55 cm. Al vroeg in het seizoen.
In Zeeltkolder IV was het raak. Op 2 mei 2009 haakte ik een zeelt van ruim 3 kilo op een Pineapple Popup. Deze vis was….55 CM!!!! Het PR was dus al heel snel verbroken en het seizoen was nog maar amper begonnen!

Ik vang mijn zeelten, maar het houdt niet over. De klad komt er in en ik begin mijn geduld te verliezen. Op het juiste moment kom ik Roeland tegen. Deze enthousiast karper/zeeltvisser laat me kennis maken met de methodfeeder en weet me weer helemaal in de goede richting te duwen.

Foto 5: Wakervissen. Super lichte hangertjes. Prachtig werk.
De methodfeeder is hot bij Pomp en ik blijf hier mee vissen…..en scoren.
Het loopt nu als een trein. Ik vang gemiddeld 4 zeelten per sessie en het is alweer bijna Juni.
De vissen worden jammer genoeg niet groter dan 52 cm en wederom mogen we wel concluderen dat 52 cm een toch wel magische grens begint te worden.

Dan is het 13 juni 2009. Met kompaan Nico maak ik de reis naar Zweden om daar achter de Zweedse schonen aan te gaan. Ik sta in mijn droomwater en voel me de koning te rijk.
Nico en ik vissen er 2 dagen. De methodfeeder is helemaal ingeburgerd en we vangen goed. We noteren in totaal 13 zeelten, waarvan 2 vissen boven de 52. Respectievelijk 54 en 55 cm. De maten doen er eigenlijk helemaal niet toe, want het was een prachtavontuur.
We kunnen weer een rijtje vissen aan ons lijstje toevoegen.

Foto 6: Zeelten in Zweden. Zo cooool!
Bij terugkomst in Nederland wil ik het nogmaals over een andere boeg gooien.
Ik draai mijn eigen boilies. Begin aan voorvoeren en de boilies slaan enorm aan.
Weer vang ik mooie aantallen en vang opvallend veel 50+ vissen.

Foto 7: Karper als bijvangst. Regelmatig haakte ik wat van deze snoepers
De boilies brengen ook wat bijvangsten. Zo haak ik meerdere karpers, maar weet er maar 2 te landen. Niet de grootste karpers. 14 en 10 pond, maar ik ben er superblij mee. Vangen op eigen boilies is gewoon kicken!

Op 12 september gebeurde dan toch waar ik op gehoopt had. In het donker vang ik een prachtige, maar vooral dunne en lange zeelt van maar liefst 57 cm. Wederom een nieuwe PR. De beloning van het harde werken. Ik ben een happy man.

Foto 8: Mijn nieuwe PR van 57 cm. Een mijlpaal in mijn zeeltvisserij.
Het is ook meteen de intrede van de koude avonden. Ik vis nog 2 x na de 57 cm, maar kom van een koude kermis thuis. De aanbeten worden minder. Ik haak nog 2 x 52 cm en dan vind ik het welletjes. Het kruit is op. Ik ben zeeltmoe. Het is goed zo.

Zeeltkolder heeft me enorm veel plezier gebracht. Ik heb weer nieuwe technieken geleerd, heb nieuwe ervaringen opgedaan en vind zelf dat ik behoorlijk ben gegroeid in deze visserij.
Eigenlijk had ik niet durven dromen dat het een prachtig zeeltjaar zou worden. Ik kan alleen maar zeggen dat ik voor volgend jaar alweer een nieuwe missie heb.

Foto 9: Pa Pomp deed ook twee sessies mee.

En nu de getalletjes.
In 25 sessies werden 65 zeelten gevangen, maar werd er ook 4 x geblankt.
Van de 65 werden er 14 door mijn metgezellen gevangen en 51 zeelten door mijzelf.

 • Van de 51 stuks waren er 19 mannetjes en dus 32 vrouwtjes.
 • De kleinste vis was een 39 cm mannetje
 • De grootste vis was een 57 cm vrouwtje
 • Het grootste mannetje was 54 cm en ook meteen het zwaarste mannetje, namelijk 3,05 KG.
 • Het grootste vrouwtje was dus 57 cm en 2,95 KG
 • Het zwaarste vrouwtje was 55 cm en 3,10 KG
 • 8 Vissen werden op de pen gevangen
 • 24 stuks op een boilie
 • 19 vissen op de method
 • Van de 51 zeelten, waren er 20 stuks 50 cm of groter.
 • 14 van deze 20 werden op een boilie gevangen.
 • 5 zeelten waren groter dan 52 cm, respectievelijk 2×53, 1×54,1×55,1×57
 • Het grootste aantal in 1 sessie was 5 zeelten. Niet echt bijzonder, maar dat komt ook omdat ik gemiddeld sessies van een uur of 4 maak.


Foto 10: Vrouwtjes waren vaker de pineut.

De doelstellingen van Zeeltkolder zijn op 1 na, allemaal gehaald. De vis van 7 pond moet nog even op zich laten wachten, maar er moet wat te wensen over blijven he. Net als de magische 60 cm.

Dit was “ZeeltKolder’ Ik hoop dat jullie ook van de zeeltperikelen hebben genoten. Ik in ieder geval wel.

Ik kan iedereen aanraden eens achter de zeelt aan te gaan. Het blijft een prachtvis.
Allemaal bedankt voor de reacties en de steun die ik heb gekregen. Tevens wil ik hier de boys bedanken die hebben meegevist en de zeeltkolder met mij aan de waterkant hebben ervaren. Super! De zeeltstokken gaan in het vet. Tijd voor een andere visserijen. Tot gauw.

10 reacties

 1. Marco schreef:

  Das een mooie resume Marcel. Kan me voorstellen dat je er een goed gevoel aan overhoudt en dat je genoten hebt. Well done

  Ben wel nieuwsgierig naar roxy en estelle by the way 😉

 2. Koen schreef:

  Het is een mooi zeeltjaar voor je geweest. Ik ben het met je eens dat je gegroeid bent. Ik neem aan dat je van tevoren voor zo’n resultaat getekend zou hebben, ik wel in ieder geval! Maar goed, het resultaat heb je natuurlijk zelf afgedwongen, ja toch?

  Ik vind het ook erg leuk dat ik met je heb meegevist. De zeeltvisserij was voor mij een leuke afwisseling naast het karperen. Jij stopt met zeelten en ik ga nog zo lang mogelijk door met karperen. Toch zal ook ik de snoek af en toe gaan belagen en hopelijk doen we dat ook nog een (paar)keer samen. Altijd gezellig met jou vissen 🙂

  Gr Koen.

 3. André schreef:

  Wat een lijst man. Moet je zien waar je doorzettingsvermogen je gebracht heeft! zo’n beetje alles waar je op gehoopt had heb je gehaald. De tijd die je geïnvesteerd hebt heeft zich volgens mij dubbel en dwars terug verdiend met de resultaten.

  Ik ben benieuwd of de missie naar Roxy & Estelle ook zo verloopt.

 4. Bart schreef:

  Dit lijkt me een meer dan geslaagde zeeltkolder jaar voor jouw Marcel een prachtige lijst zeelten aan het einde van dit seizoen.
  Al je uren van voorbereiding ,bolies draaien, montages testen, stekken opbouwen.
  Je hebt het meer dan verdiend,deze mooi lijst.

  Groet Bart

 5. Pomp senior schreef:

  Mas, Een mooi Zeelt jaar zit er op Pompmans, met prachtige resultaat.
  Zoals je PR weer werd verbroken.
  Ook ik had het genoegen met jouw te gaan zeelten, op één avond vijf van die moeie groene rakkers. Niet slecht dus. Zo leerde je mij ook met jouw made in `t schuurtje gedraaie boilies te vissen op zeelt. Een heel leuke ervaring
  Mas nogmaals bedankt en succes met de jacht op de snoek.

 6. Nico schreef:

  Super om je zeeltseizoen zo in beeld te zien…werkelijk een geweldig en wervelend zeeltkolder-project…heb echt meegeleefd en van je avonturen genoten, met als hoogtepunt voor mij natuurlijk onze zweden trip!!

  Blijf het knap vinden om jezelf openlijk zoveel targets te stellen en dat je de meeste dan ook neg eens haalt zegt m.i. genoeg over hoe je je ontwikkelt en gespecialiseerd hebt in deze visserij, complimenten bikkel!!

  Ik hoop net zo te genieten van je pike-hunt…ik blijf ’t volgen!

  groet
  Nico

 7. Pieter S schreef:

  Mooie resultaten pomp. M/V statistieken komen goed overeen met de mijne. Ik zit al jaren op 1/3 mannetjes 2/3 vrouwtjes. Kleinste dit jaar was voor mij net boven de 20 cm, grootste een goeie 52. Niet veel spectakel. Veel getest maar ook veel dingen fout gedaan. Maarja daar leer je dan weer van. Wat wel vervelend is is dat ik de afgelopen 3 sessies 15/15 runs van zowel brasem als zeelt gevangen had, maar afgelopen zaterdag slechts 1/5 ving. Alle aanbeten waren de altijd lastige zakkers. Ook veel losse piepen gehad (lijnzwemmers e.d.) Het was wel een mooie zeelt. Ik heb een filmpje van het terugzetten dat ik binnenkort wel eens op youtube zal zetten. Ik denk dat ik de komende twee zaterdagen toch nog doorga. Kan nog niet stoppen met dit prachtige zeeltweer 🙂

  Spreek je snel, en samen vissen komt volgend jaar!

  Groet, Pieter

 8. Marcel schreef:

  @Marco: Roxy en Estelle? Ik ga morgen bij het water kijken, spannend!!!
  Nog even geduld dus….
  @Koen: He Koen, ik ben meer dan tevreden. Had zeker vooraf getekend voor dit seizoen. Ik wil overigens niet weten hoeveel uur ik gedraaid en geinvesteerd heb in het voeren en vissen hahaha. Het was het wel allemaal waard.
  @Andre: Doorzettingsvermogen is ook een factor die zeker meetelt. Niet meteen bij de pakken neerzitten als het niet lukt. Blijf vertrouwen in de dingen die je doet. En onthoud dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Soms kies je een foute manier, maar uiteindelijk kom je er ook, met de ervaring op zak dat het ook anders kon. Cheers Mate!
  @Bart: Dank je Bart. Ik heb het nu een paar keer teruggekeken, maar was een verschil met vorig jaar. Het is echt kicken!
  @Pa: Pa, top dat je er een paar keer bij was. Volgend jaar gaan we kijken wat we met deze ervaring kunnen doen. Ben heel benieuwd!!!
  @Nico: Nikos. Thanx voor alles dit zeeltjaar. Zonder jou was ik niet naar Zweden gegaan. Tot nu toe mijn mooiste Zeeltherinnering, ondanks alle mooie PR’s. Ik heb echt genoten van onze trip. Zal het me nog vaak voor de geest halen.
  @Pieter: Hoi Pieter. Volgend jaar maar eens samen vissen. Kunnen we even brainstormen aan de waterkant. Ik hoop dat je er nog een paar mooie vissen uithaalt. Spreek je weer!

 9. Ron schreef:

  Wat een getallen zeg, ….

  Al die uren die je er in hebt gestoken in het ontwikkelen en de vastberadenheid om je doel te bereiken hebben wel hun vruchten afgeworpen.

  En dan een lijst van gevangen Zeelten bekijken aan het einde, ….

  WoW !

  Fantastisch gewoon en niet alleen jij hebt er van genoten, maar je heb mij en ik denk ook vele anderen geïnspireerd met je prachtige verslagen van je sessies.

  GreetZ
  Ron

 10. Marcel schreef:

  @Ron: Hee Ronnie, thanx voor je mooie woorden.
  Leuk dat je het ook gevolgd hebt. We spreken elkaar gauw. Heb wel weer zin in een ritje Nederrijn.

Laat een reactie achter