Centerpin Pompie


Het is december 2010. Ik lig op de bank en kijk naar de TV. Mijn goede vriend en vismaat Nico Breevaart heeft mij 2 dvdtjes gestuurd. Barbel Days & Ways Volume 1 en 2. Ik kijk naar prachtige beelden, geschoten in Engeland.
Het landschap, de riviertjes, de natuur. Alles spreekt me aan. Het brengt me tijdelijk terug naar de dagen die ik samen met vismaten Rik, Frans en Nico in Engeland heb doorgebracht. Nog steeds droom ik van die dagen.

Met grote ogen kijk ik naar het beeldscherm. Aan het woord is Steve Pope. De barbeelgoeroe vertelt dat hij al sinds de jaren 70 met een centerpin op barbeel vist. Een J.W Young & Sons Rapidex welteverstaan i.c.m. een Free Spirit Barbel Tamer hengel.

Terwijl Steve praat, krijgt de beste man een aanbeet. Als een dolle wordt er lijn van zijn centerpin getrokken en evenzo rap pakt Steve zijn Tamer.

Foto: Steve Pope in Barbel Days & Ways Volume II
De man sleurt en leurt. (Filmpje)De ratel van zijn pin maakt overuren.De Barbel Tamer gaat hoepeltje rond.
Ik zit inmiddels op het puntje van mijn stoel en zie hoe Steve drilt en tegelijkertijd naar adem hapt.
Even lijkt het erop dat Mister Pope het moet afleggen tegen de conditie van de barbeel. Helaas voor de vis wint ook dit keer de mens. Zodoende ligt er een paar minuten later een prachtige barbus op de onthaakmat.

Ik ben verkocht. Ik moet en zal dit ervaren. Ik wil graag een barbeel op deze manier vangen. Ik ga daarom op zoek naar mijn nieuwe barbeeluitrusting. Een Young & Sons Rapidex en een Free Spirit Barbel Tamer.
Het probleem is echter dat deze materialen niet meer gemaakt worden. Ai, dat wordt een lastige opdracht.

Maar alsof de barbeelgoden mij goed gezind zijn, krijg ik het binnen een paar weken al voor elkaar. De oude rapidex bleek toch niet zo moeilijk aan te komen.Zelfs de Freespirit barbel tamer komt via Schotland bij Pomp. Lang leve Ebay. Ik kan mijn geluk niet op! Dan doet de winter zijn intrede en duikt Pomp in zijn winterslaap.

Het is inmiddels februari wanneer ik Nico aan de telefoon heb.
“Pomp, zullen we weer eens gek doen? Zullen wij morgen eens met z’n tweeën naar de Ardennen rijden?” Ik geef Nico te kennen dat ik eerst met mijn eega ga overleggen, maar na 5 minuten krijg ik al groen licht. Zodoende sta ik mijn auto op vrijdagavond in te pakken. En ondanks dat de wind mij probeert tegen te houden (Ik krijg de schuurdeur nauwelijks open) sta ik te popelen om die tweeënhalf uur durende rit te maken. Op naar de barbelen.

Winterbarbelen
E
én ding moeten we je even vertellen. Ga niet naar de Waal of de IJssel wanneer je in de winter een barbeel wilt vangen. Het is onbegonnen werk, het is niet te doen, je krijgt alleen maar koude klauwen. Geloof ons nou maar. Been there, Done that…

Foto: Kenmerkend landschap in de Belgische Ardennen.
Een grotere kans maak je aan de Grensmaas of de rivieren in de Ardennen. Kijk maar eens op www.barbelen.nl Hier kun je bijvoorbeeld de wekelijkse activiteiten volgen van Frans Vogels,Leon Haenen, Rik Lemmens en kornuiten. Diehards die tijdens de wintermaanden doorgaan. Op zoek naar barbeel.
Nico en ik hebben de mazzel dat wij af en toe ook tot die groep kornuiten behoren, al is het dit jaar wat minder dan voorgaande jaren.

Terug naar ons ritje. Het is ondertussen ochtend en wij zijn inmiddels gearriveerd in de Ardennen. De hengels worden opgetuigd, de montages met pellets of smac gaan te water.Nico is als eerste klaar. Ik ben nog bezig met het knopen van onderlijnen als Nico na twee minuten al met een kromme hengel staat. “Pomp, ik sta al te drillen!!!”

Foto: Nico met een schitterende goudklomp zoals ze dat wel zeggen.
Ik denk dat Nico een geintje staat te maken, maar als ik mij omdraai, staat mijn vismaat inderdaad in de drilstand!Ik laat mijn spullen vallen, vervloek Nico dat ik niet eens de kans krijg om mijn hengel in te gooien en al schaterlachend moet mijn vismaat wachten op Pomp en het schepnet.

Ik heb niet eens tijd om de dril te fotograferen. Het ging allemaal zo snel. Binnen 5 minuten ligt daar de eerste vis op de mat. Dit is wel een heel goed begin. Het is een prachtige vis. 55 cm lang en een prachtige gouden gloed kleurt de vis. “De eerste is binnen, maat! Dat er nog veel meer mogen komen.”, Nico is in zijn nopjes.

Foto: Close-up van dit winterschepsel.

Ik ben dan eindelijk klaar met de voorbereidingen. Op de steun ligt een barbeelhengel, merk shimano, type barbel classic.
Mijn andere hengel is de Free Spirit Barbel Tamer i.c.m. de Rapidex centerpin. Het voelt allemaal wat onwennig aan. Mijn eerste worp komt nog geen 2 meter ver, maar al gauw kom ik tot een meter of zeven. Op dit moment ver genoeg en zo sta ik op gevoel te vissen.

We krijgen het ineens enorm druk. Niet alleen krijgen wij aanbeten, we lossen ook vis en komen vaak vast te zitten.Kennelijk heeft het hoge water de afgelopen weken huisgehouden en is ons visgebied veranderd. Het kost ons enorm veel montages.

Foto: Pompie in actie.
Terwijl wij voor de zoveelste keer onderlijnen staan te knopen volgt opnieuw een aanbeet. Het is Nico’s barbeelstok die staat te stuiteren. Mijn vismaat maakt een gebaar en gunt mij de barbeel. Heerlijk om ook weer eens barbeel te drillen en ik bedank mijn vismaat.

Maar zo goed als het begon, verdwijnt het geluk als sneeuw voor de zon. We zitten meer vast dan we aan vissen toekomen. Uren gaan voorbij, zonder ook maar een vis te zien. Onderlijnen knopen wordt onze voornaamste bezigheid. Het is flink balen, maar het is niet anders. De tijd verstrijkt in rap tempo en ik heb er een hard hoofd in dat mijn Centerpin vandaag ontmaagd gaat worden.
Foto: Een mooie winterbarbeel
We gooien nog een keer in. Op goed geluk plaats ik mijn aasje, maar al heel snel voel ik ineens een tik op de top van de Barbel Tamer.
Met een snelle beweging sla ik aan en voel de hengel buigen. Onwennig draai ik aan de centerpin, maar voel me compleet onmachtig. De barbeel duikt in de stroming, neemt in een ruk meters lijn en mijn rapidex ratelt als een dolle.
“Nico, ik heb beet!”, maar Nicos barbelos denkt dat IK dit keer een geintje maak.
Foto: Barbeel gevangen met de centerpin.
Als Steve Pope sta ik te drillen,. Mijn Barbel Tamer kromt en ik probeer mijn centerpin met de hand af te remmen. Dat lukt met moeite . Heel langzaam zwemt de vis nu in mijn richting. Ik puf, ik steun, krijg de vis langzaam uit de stroming en vraag Nico om hulp. Nico draait het opgeruimde schepnet in rap tempo weer in elkaar. Hij staat reeds klaar om mij te redden.
Dan vouwt het net zich om de barbeel. Een uitgeputte Pomp is opgelucht! Jieeeehoeee!!!

Foto: En altijd weer terug.
Er worden wederom foto’s genomen. De schitterende vis wordt gemeten en weer te water gelaten. Vervolgens is het feest. We dansen als indianen rond de onthakingsmat. Dit was zoooo mooi. Dit was zo cool!!!

Wanneer Nico de laatste spullen in de auto heeft gezet en ik  nog één blik op het water werp, hoor ik mijn vismaat achter me zeggen: “Centerpin Pompie dit it….again!”

15 reacties

 1. Tim schreef:

  Marcel kicken man!
  Je hebt er wederom een mooi verhaal van gemaakt.
  Ik ben benieuwd wat je nog meer gaat vangen dit jaar met je Centerpin. Zeelt? Ruisvoorn? Brasem? Misschien haak je wel een Karper… Ik ben erg benieuwd!

  Tot snel!

 2. Nico schreef:

  Heeyy Marcel,

  Super om zo’n visdag op deze manier weer te herbeleven….zoals gewoonlijk weer een gruwelijk goed stukje visliteratuur!!!

  Visdag begon als een raket en eindigde geweldig met die barbeel op de centerpin…geeft toch echt een extra dimentie aan het vangen!

  Thanks voor deze topdag bij onze zuiderburen!!

  Nikos B.

 3. Dennis schreef:

  Hallo Marcel,zag je foto al bij TF staan dus ik dacht eens even spieken bij vispomp voor updates hhhaha.Goed bezig geweest dus ,toppertje !By the way,de foto was binnen 3 dagen van het internet verdwenen ;).En we gaan absoluut weer zeelten,ga dat wat meer met de feeder doen is het plan.In het najaar had ik er 1 tijdens het witvissen en het lijkt me wel een leuke visserij om er gericht mee op de zeelt te gaan.Als deze maand voorbij is en het word niet meer al te koud,dan mag het snel weer gaan gebeuren :)Groet Dennis.

 4. Ronald schreef:

  Wat een prachtig avontuur weer mannen.
  En de Centre Pin is een prachtig stukje gereedschap, binnenkort hoop ik ook de sensatie van een barbeel op de Ikonix te krijgen.

  Maar weer heerlijk kijk- en leesvoer hoor !

  GreetZ
  Ronald

 5. Rik schreef:

  Hey makker!

  Welcome to the wonderful world of centrepin fishing! Is dit kicken of niet?! Als je eenmaal een sterke vis aan de pin hebt gevangen, wil je gewoon niet meer anders! Super gewoon dat je net zo’n schitterende combi als die van Steve Po(m)pe hebt kunnen bemachtigen! Het geheel tilt deze visserij naar een nieuwe dimensie!

  Tight lines & hope to C-ya soon!

  Rik

 6. Pieter Beelen schreef:

  Gaaf hoor Marcel! Volgende keer een op de vliegenlat?

  Groeten,

  Pieter

 7. André schreef:

  Super Marcel! Wat een super ervaring moet het zijn om een barbeel met een centerpin te vangen. Ik zie jullie vreugde dansje al helemaal voor me :).

 8. Rinko Oosterveen schreef:

  Marcel en Nico,

  Prachtige vangsten, mooi verslag en extra leuk is de manier waarop….gefeliciteerd Marcel, dus we zien je straks ook met de centerpin op de Nederlandse rivieren de Barbus belagen? haha!

 9. Koen schreef:

  Hé Marcel, eindelijk weer een update!! Leuk man, en ook meteen een prachtig verhaal.

  Groeten,

  Koen.

 10. Harold schreef:

  Mooi stuk weer Marcel!!
  Lijkt me toch een prachtige ervaring om barbeel te vangen met een centerpin! En dan met een lekker soepele 1,5lbs hengel, moet een spektakel geweest zijn!

  Groet Harold

  PS: Ook zoveel onderlijnen geknoopt? 😉

 11. Marcel schreef:

  @Tim: Hoi Tim, het is de bedoeling dat we ook gaan pennen op zeelt, dus ik ga dit setje ook inzetten voor andere doeleinden.
  @Nico: Hee ouwe dibbes. Thanx weer voor deze dag en tot de volgende keer he ::
  @Dennis: Hee Dennis, thanx en goed te horen dat het met die foto prima is gegaan. Ben zeer benieuwd naar jullie perikelen. Altijd leuk die bijdrages. Doe Joost de groeten. Succes nog even in deze periode.
  @Ronald: Ha Ronald, wordt centerpin dit jaar jongen. Ben benieuwd hoe jij het eraf gaat brengen. Het is nog best wel lastig dat inwerpen he.
  @Rik: Ha Rik, Steve Po(m)pe hier hahaha. Jij hebt natuurlijk al flink wat ervaring met de centerpin he. Kicken man en ik ga hier echt meer mee vissen. Zooo cool. Tot in de Ardennen, maat.
  @Pieter: Hee ouwe kwabaalcatcher. Vliegenlat? Ben al blij dat dit me een beetje lukt hahah. Maar ik zeg niet, nooit. Misschien iets voor later. Pompie gaat vliegen ofzo hahaha
  @Andre: Hee andre, leuk weer wat van je te horen man. Hoop straks ook weer verslagen van jullie te lezen.
  @Rinko: Hee Rinko, Thanx man. Je hebt gelijk dat het wat moeilijk wordt m.b.t onze grote rivieren, maar gelukkig kun je met dit setje ook perfect pennen op zeelt. Dat is ook een beetje de insteek hoor. Anders was ik snel uitgevist met deze set hahaha
  @Koen: Hoi Koen, thanx mate
  @Harold :Hee Harold, Ik heb eelt op mijn handen gekregen van het knopen man. Wat kan dat per week verschillend zijn he. Ik ben benieuwd of jullie deze week wat meer geluk gegund is. Thanx voor je reactie!!

 12. Paul schreef:

  Hoi mannen,

  Ik vis sinds vorig jaar ook met een centerpin (okuma sheffield) gekocht bij Wout v Leeuwen want daar verkopen ze verschillende soorten centerpin’s. En was meteen verknocht aan zo’n ding. Ze zijn moeilijk te verkrijgen mede doordat ze nogal prijzig zijn en niet iedereen er bekend is.
  Vind het leuk te lezen dat jullie ze nu ook ondekt hebben, want het is wekelijk een leuk stuk visgereedschap, en bovendien een spannende en boeiende visserij met zo’n pin.

  Veel visplezier!

 13. Marcel schreef:

  Dag Paul, Leuk dat je even komt buurten.
  Het is zeker een leuk gereedschap. Lekker direct vissen, hoewel ik daar nog even aan moet wennen. Je draait je een ongeluk hahaha.
  Verder zal ik dit ook toe gaan passen tijdens een dagje pennen op zeelt.
  Lijkt me ook super spannend.Ja, ik heb er weer een hobby in de hobby bij hoor.

  Groet,

  Marcel

 14. Paul schreef:

  Hoi Marcel,

  Hier eventueel nog een leuke site: http://www.floatfishingconnection.com

  groet Paul

 15. Marcel schreef:

  Ha Paul,
  Thanx voor de leuke link. Ga ik even op neuzen. Groet, Marcel.

Laat een reactie achter