BZR Virus – (Zwaar Verslaafd)


In de wereld van de Engelse Tenchfishers spelen de ponden net als bij het karpervissen een grote rol van betekenis. Het vreemde is dat we in Nederland alleen bij het karpervissen naar het gewicht kijken.  In ons kikkerlandje wordt nog steeds d.m.v. de lengte bepaald of er een kapitale vis is gevangen. Raar eigenlijk, want je zou toch zeggen dat je liever met een snoek van 1 meter 13 en 30 pond op de foto staat, dan met een graatmagere vis van 1 meter 16.

Enfin, wij Nederlanders moeten altijd een beetje uit de pas lopen en zodoende blijven wij naar de meetplank kijken in plaats van naar onze unster. Op karpervissers na dan.
Als zeeltvisser heb ook ik me telkens blind gestaard op de magische grens van 60 cm. Iets dat me tot op heden nog niet gelukt is om te overschrijden. Toch keek ik het afgelopen jaar steeds meer naar het gewicht van deze prachtige vissoort en je zult na het lezen van dit stukje ook zien waarom.

Vorig jaar maakte ik kennis met het boek, a Time for Tench van Chris Turnbull.
Mijn mond viel open van verbazing bij het zien van vissen van over de 5 kilogram. Ik wist niet eens af van het bestaan van dit soort monsters. Onvoorstelbaar voor Nederlandse begrippen. Of toch niet? Ik ging op zoek naar deze zware dames en heren, maar bleef maar rond de 2,5 en 3 kg zitten. Zelfs in Zweden kwamen we niet verder dan een 3,10 kg.
Ik was ietwat teleurgesteld.Trok al veel te vroeg mijn conclusie en had mij er min of meer bij neergelegd dat die buiten proportionele vissen buiten mijn gading zouden zijn.
Maar het zat me niet lekker. Pomp is niet voor een gat te vangen en ik keek alweer uit naar het nieuwe zeeltseizoen.

Ik heb dit jaar daarom het roer omgegooid. Zoals jullie weten ben ik op groot water gaan vissen. Niet de kleine lokale watertjes, waar de zeelten min of meer opgestapeld liggen, maar nauwelijks willen groeien. Nee, groot water, waar ik uren moet draaien. Water, waar ik me in vast moet bijten. Water voor die-hards. No pussies allowed.

En zo blankte ik dat het een lieve lust was. Af en toe verkaste ik toch naar het lokale watertje om wat vertrouwen op te doen, maar ik bleef gefocust.
Ondertussen bleef ik a Time for Tench bestuderen. Droomde over niets dan grote zeelten en staarde naar het Britse record van Darren Ward. (15.03 Engelse Ponden, 6,9 KG)
Dan is het sessie 21! Mijn hengels liggen in en ik berust me in het feit, dat het de zoveelste moeilijke dag wordt. Het blijkt die dag anders te gaan. Mijn baitrunner giert al na een half uur en ik pak mijn hengel. Zware stoten aan de andere kant van de lijn en ik heb moeite met het sturen van de vis.

Foto: Een mooie dame van 56 cm en 3,64 KG (8lbs). Mijn zwaarste zeelt tot nu toe!
Als na 10 minuten het net zich rond de vis sluit, staar ik met open mond naar een geweldige zeelt. Snel gaat ze in de weegzak. De vis wordt nauwkeurig gewogen en blijft steken op een respectabele 3,64 KG, dat is 8 lbs!!!!
Kun je je voorstellen. Een zeelt, zo zwaar als drieënhalf pakken suiker!

Foto: Nog even van een andere kant. Mooi rond al.
Ik ben als een kind zo blij. Ga ik dan eindelijk in de buurt van de barrière van 4 kg komen? Gaat het misschien toch binnenkort gebeuren? Er worden snel platen geschoten, maar veel tijd krijg ik niet. Om een lang verhaal kort te houden. Ik krijg een sessie waar ik lange tijd op gehoopt had, met niet de minste  zeelten. In krap vier uur tijd vang ik 4 wonderschone vissen.

Foto: Een Mannetje van 55 cm en 3,32 KG. Kijk eens naar die opgezette buikvinnen.

Hieronder de statistieken:

– 56 cm vrouwtje, 3,64 kg, Nieuw PR gewicht vrouwtje
– 50 cm mannetje, niet gewogen, geen foto
– 55 cm mannetje, 3,32 kg, Nieuw PR lengte mannetje, Nieuw PR gewicht mannetje
– 54 cm vrouwtje, 3,31 kg


Foto: En nog een dame van 54 cm en 3,31 KG. Weer anders gebouwd. Mooie hoge rug.
En zo krijg ik loon na werken. Ik vang in deze sessie drie maal een 3 kilo vis. Mijn vertrouwen is flink aangesterkt en ben ik klaar voor de volgende klapper. Zal Pomp die 4 kilo grens en 60 cm gaan halen? Dat gaan we hopelijk meemaken. Ik zit in ieder geval op de goede weg en ben ‘zwaar’ verslaafd 🙂

8 reacties

 1. Nico schreef:

  Geweldig Marcel…wat een supersessie met kolossale vissen en een mooi pr als resultaat!!! Kan me heel goed voorstellen dat dit zwaar verslavend is. Hard werken op een groot water heeft nu de welverdiende vruchten afgeworpen….hetzij je echt gegund ouwe topper!!

  groet
  Nikos

 2. Koen Verweij schreef:

  Hé Marcel, we hadden het één en ander al telefonisch besproken en zo blij als je toen klonk ben je, volgens mij , nu nog steeds! En terecht hoor. Op dit soort wateren moet je een doorzetter zijn, maar als je dan succes hebt is het extra lang nagenieten hè?

  Nogmaals gefeliciteerd Marcel en ik ben heel benieuwd naar het volgende succesverhaal. Zet ‘m op!

  Gr Koen.

 3. Pomp senior schreef:

  Mas,

  Wat een paar geweldige Kanjers, die zullen wel aardig wat weerstand hebben gegeven.
  Zo als je zelf al hebt gezegd op naar de 4 kilo grens.
  Succes Pompmans.

  Senior

 4. Dennis schreef:

  Eeeeeh…bizar 😮 wat een klapper,feli!Schitterende vissen,voor dit soort maten zal ik ook een ander water moeten vinden denk ik…prachtig.Grappig trouwens die vergelijking van die snoek van 1.16 m.Precies dezelfde maat heb ik 3 jaar gelden op de kant gehad en echt graat en graatmager,een indrukwekkende kop als elke grote snoek en daar achter een totaal uitgemergeld gestel.Echt geen gezicht,de foto`s bekijk ik nog steeds wel eens,heel apart.Topverslag en op naar de gouden beker.Grts!!

 5. Marco schreef:

  Kicken Man!

 6. Thijs schreef:

  Dikke vissen daarom Pompie, zeker die eerste is echt een schoonheid! Ik ben benieuwd naar de volgende sessies!

  Ciaoo

 7. Grietha schreef:

  Mooi man, loon naar werken.
  Ik hoop voor je dat je je doel gaat bereiken.

 8. Marcel schreef:

  @Nico: Hee Nikos, ik denk dat er zelfs meer in het vat zit, maar dat wordt nog even flink werken. To be continued
  @Koen: Hoi Koen, inderdaad. Het is veel blanken, maar als er gevangen wordt, dan heb je ook wat. Ik hou je op de hoogte.
  @Pa: FF duimen draaien Pa. We zien wel
  @Dennis:Dennis, dat is inderdaad toevallig hahaha. Die grote vissen komen vanzelf. Ik denk dat jullie nog een beetje geluk nodig hebben. Weet zeker dat die 50er ook komen
  @Marco: Yes!! Ben er superblij mee
  @Thijs: Leuk dat je het nog volt from Down Under.
  @Grietha: Hoi Grietha. FF voor me duimen he. Zou toch mooi zijn als ik over een tijdje weer een vreugdedansje kan maken.

Laat een reactie achter