BZR Virus – (De Ruisers Fluisteren)


Het is heerlijk weer en ik loop langs mijn viswater. Even contact zoeken met de omgeving. Even contact zoeken met de bewoners, zei een vismaat laatst tegen me.

Op het water is het een drukte van jewelste. Meerkoeten maken elkaar het leven zuur. Eenden zijn onrustig. Meeuwen draaien dat het een lieve lust is en tussen het dooie riet banjert een waterhoentje. Iedereen is vrolijk, iedereen heeft de lentekriebels.

Stiekem ben ik nieuwsgierig naar wat activiteit. In ieder hoekje kijk ik naar kringen aan de oppervlakte. Daar!!! In de luwte. Ruisvoorn?…… Het zal toch niet?

Mijn BZR Virus speelt op. (Lees eerst de introductie)
Ik krijg ineens enorme jeuk en zachtjes zet ik mijn nagels in mijn wang. Ik krijg het warm. Mijn voorhoofd gloeit, maar ik negeer ieder symptoom van BZR.
“Pomp, hou je in! Het is nog veel te vroeg in het seizoen.” “Wacht nou nog even!!” Ai…Het is te laat!!!
Met flinke passen loop ik naar de auto. “Ik zal en moet terug naar deze plek”, “Ik zal…..ik moet!!!”

Foto 2:Een waterhoentje tussen het riet.
Thuis aangekomen loop ik linea recta richting schuur. Ik pak mijn Fairplay vlokstokkie, schepnet en tas. Haal wat maden uit de koelkast. Trek 3 plakken witbrood uit de vriezer en grijp de kleine camera uit de la. Niemand die me stoppen kan.

Binnen “No time” ben ik weer terug aan het water. Volg de grote passen die ik achterliet en nader het slagveld. Afgepeigerd sta ik in de jachthouding. Hengel in de nek, ietwat door de hurken en ik tuur naar het water.

De zon schijnt nu pal op het hoekje. Het krioelt er van de vis. Althans, het stikt er van de kringen.
Het bakje met maden gaat open. Ik vul mijn katapult en schiet. Een hele zwerm witte wormpjes doet een luchtaanval. De kringen verzamelen zich. Nu is het mijn beurt en rustig plant ik mijn gloednieuwe vlokdobber tussen de vissen.

Pats!! Weg is de dobber en verschrikt sla ik aan. Een uitgezogen made komt me tegemoet. Ik weet het arme beest nog net te ontwijken. Vlug zet ik een nieuw trosje op de haak en plaats het dobbertje terug. Ondertussen speelt mij de jeuk weer parten en ik krab.

Foto 3: De eerste ruisvoorn van het seizoen en meteen 26 cm! Op mijn nieuwe Fairplay natuurlijk.
Ik krijg trek. Stop een plak witbrood in mijn mond. Dat stilt eventjes. Ik blijf honger houden en ook het tweede plak gaat naar binnen. Ik lijk wel niet goed wijs.
Dan loopt mijn dobbertje weer weg. Pats!!! Weer sla ik aan en dit keer is het raak.  Mijn Fairplay Schreiner buigt en buigt. Wat is dit?

Foto 4: Prachtige vlokdobbertjes.
Ik zie een glimp, een ruiser. Kan niet anders. Snel schuif ik mijn schepnet te water en heel even later net ik een prachtige ruisvoorn. Zo hee!! Dat is meteen een beste. Mooi hoog gebouwd en 26 cm! Vlug een fotootje en terug.

De kringen zijn nog steeds aanwezig en ik probeer het dit keer met een vlok witbrood. 3 x sla ik mis. Iets te vroeg? Iets te laat? Ik knoop er weer een paar maden onder. De dobber ligt er maar net en met een noodgang verdwijnt deze onder water. Weer haak ik een bak van een ruisvoorn.

Foto 5: Kijk die opstaande bek. Echte oppervlakte jager.
In het laatste uur vang ik nog een aantal ruisers. Een paar kleintjes van een cm of 15,een paar hoge 20ers en een uitschieter van 31!!! Onvoorstelbaar in deze tijd van het jaar. Kennelijk een mooi winterstekje gevonden.
Misschien dat die 40er daar ook wel zwom, maar daar kom ik niet meer aan toe. Het is mooi geweest. Wat een BZR begin!!!Wauw!!

Foto 6: Gelijk een paar 30ers erbij.
Ik ben er de rest van de avond nog vol van. “Marcel…….De ruisers roepen. De ruisers fluisteren!”
’s Nachts doe ik geen oog dicht. Ik draai en ik krab. Ik heb het warm en zweet me het schompes.
Om 02:30 uur loop ik naar beneden, neem een paracetamol en werk een halfje wit weg.
De volgende ochtend ben ik vroeg. De kringen ontbreken. Het vuilhoekje is geen vuilhoekje meer. De wind is gedraaid!!! Ik haak niks dan een paar possies en wat alvers.

Teleurgesteld druip ik af, prop 3 plakken witbrood in mijn mik en rij naar huis. To be continued….

14 reacties

 1. Rubenko schreef:

  Heerlijk verhaal, schitterende dobbers en fantastische ruisers.. well done Pomp!

 2. Mike schreef:

  Hallo Marcel

  Ook dus succesvol de lente in gegaan. En al de eerste medicijnen binnen voor het bzr virus. Mooie capsules (dobbers), 3 x per daags of per week;) Ik kijk uit naar de nieuwe verhalen van je genezingsproces.

  Groet Mike

 3. Nico schreef:

  Heej Marcel,

  Gaaf verslag om te lezen en super dat de eerste ruisers zich hebben gemeld…en wat voor…zo’n goudklomp van 31cm is echt een hele beste!!!
  Dat het dan die 2e sessie effe niet meer lukt, maakt die vangst van die eerste sessie alleen maar mooier!!

  Ik zou zeggen blijf krabben en slaap lekker!

  groet
  Nico

 4. Marco schreef:

  Beterschap Marcel 😉

 5. Thijs schreef:

  Haa Marcel!

  Topverhaal hoor, klinkt als een mooi avontuurtje, zulke ruisers zijn de moeite waard!

  Groet vanuit Australië 😎

 6. Koen schreef:

  He Marcel,

  Prachtig verhaal en mooie ruisvoorns hoor!

  Extra leuk zeker op je nieuwe hengel?

  Gr Koen.

 7. Pomp senior schreef:

  Pompmans

  De Lente is begonnen en de viskoorts slaat toe.
  Je hengelverzameling is weer uitgebreid.
  Nou de schuur nog.
  Maar dat is wel weer de moeite waard met een stel prachtige ruisers.
  Hoop snel een keer weer samen te jagen en dan vooral op die groene
  rakkers.
  Pompmans de koorts loopt op.

 8. Ronald schreef:

  Bij het lezen van het verhaal dacht ik “wat ruist er door het stuikgewas”,….

  Geweldig man !

  En een paar prachtige ruisvoorns op de koop toe.

  GreetZ
  Ron

 9. Marcel schreef:

  @Rubenko:Thanx Ruben.Ruisers zijn inmiddels ergens anders naartoe getrokken.
  Geen tikkie meer gehad. Heb mazzel gehad.
  @Mike: Hoi Mike. Kennelijk was het een goed weekend, maar ben benieuwd wat het weekend brengt. Temperatuur gaat naar beneden.
  @Nico:Hee Nikos, ik krab lekker verder hahaha. De 2e keer was meer nieuwsgierigheid. Ik had de buit natuurlijk al binnen. Ben benieuwd wanneer het echt los gaat. Zo cool dit. Dit lichte werk
  @Marco: Dank je Marco. Verwacht dit seizoen nog een dikke zeelt van je 🙂
  @Thijs: Hee Thijs, lachen zeg vanuit Australië. Ben benieuwd wat voor vissen je daar tussendoor nog haakt. Zullen wel een boel snappers zijn.
  @Koen: Hoi Koen, Dat Fairplayhengeltje is zo cool. Mooi licht en gaat al snel krom. Ben benieuwd wat er gebeurt als er toevallig iets groters aanzit. Mooi man!
  @Pa: Nog even geduld Pa. Nog een paar keer goed weer en we gaan weer. Vorig jaar begonnen wij pas op 30 April he.
  @Ron: Heee Ronnie nog even geduld voor jezelf he. Het barbeelseizoen gaat langzaam beginnen.

 10. Pieter Stam schreef:

  Hey Pomp, ik zie dat jij ook nog af en toe vist ;). Mooie vangsten. Bij mij is de kop eraf. Vanmiddag mn eerste zeelt in’t kleine slootje. Een redelijk formaat voor daar met 42 cm. De resten voer heb ik daarna in een andere sloot vlakbij huis gemikt en daar zag ik ook al volop aasbellen op. Alleen was het al veel te laat om nog te gaan vissen. Binnekort maar weer op groot water proberen, en hopelijk eindelijk een fatsoenlijke nieuwe stek vinden.

  Succes en goed weekend verder, Pieter

 11. Marcel schreef:

  Hey Pieter, gefeliciteerd jongen. Hier in de buurt ook al de eerste meldingen van zeelt. Mijn eerste laat nog even op zich wachten 🙂
  Succes dit seizoen en hou me even op de hoogte he

  Pompie

 12. sander schreef:

  hee,
  mooi stukje weer en weer zo lekker enthousiast.leest erg lekker.
  enne een pracht van een hengel zeg,dat gaat een hoooop plezier opleveren.
  succes gr sander

 13. Marcel schreef:

  Hee Sander. Thanx man. Mooi he die Schreiner.
  Ben er superblij mee. We gaan daar nog wel even mee op pad 🙂

 14. Gerhard schreef:

  Dat zijn mooie vlokdobbers. Maak je die zelf? Zou je me evt kunnen mailen waar ze vandaan komen? Ik zoek er een paar en zie ze bij geen enkele winkel liggen…

  Groet’n uit het Noord Oosten,

  Gerhard

Laat een reactie achter