BZR Virus – (Geslijm & Gesnotter)


Ik lig weer te draaien en schraap mijn keel. Slijmophopingen in de luchtwegen houden me wakker en het zweet breekt me uit. Wat is dat toch?? Midden in de nacht loop ik naar beneden. De fles hoestdrank is leeg, de antiflu is op. Ik heb een probleem!
Zo sta ik om 02:30 uur al naast mijn bed. Met griep onder de leden kleed ik me aan en om 03:15 uur zit ik in de auto. Dit is toch niet normaal. Dat BZR-Virus gaat me een keer opbreken. Ik dacht dat ik van dat Abramis Brama Influenza af was.

Abramis Brama Influenza: Een gemuteerde vorm van de Griep dat zich voornamelijk onder vissers verspreidt. Dit gaat gepaard met ernstige slijmophoping in de luchtwegen. Door toedienen van 60+ Brasemelixer zal de griep binnen 2 weken verdwijnen. Wel wordt aangeraden de kuur volledig af te maken.

Ik moet dus voor de zoveelste keer op brasemjacht. Had ik in April nog een succesvolle sessie met Gert Broeze, kennelijk is het virus nog niet uitgeroeid.
Het is nog aardedonker. Al snotterend til ik mijn visspullen uit de auto. Als een pakezel loop ik naar het water. “Man, waar ben ik aan begonnen?”

Ik zal eens en voor altijd met dat virus afrekenen. Abramis influenza, tabee.  Ik blijf net zolang zitten tot er een 60+ brasem in mijn net ligt. Oei, daar moet je niet mee spotten. Voor je het weet zit je er de hele week. Maar vol goede moed begin ik aan mijn sessie. Aan doorzettingsvermogen geen gebrek.

Foto: De nieuwe foxwakertjes zijn super!!
Wanneer de hengeltoppen richting water wijzen. De ballen voer weer op de bodem van de stek liggen, plof ik neer op mijn stoel. De armen gaan over elkaar en ik dommel weg. Snurk, snotter, roggel,kuch..

Piep……Tussen mijn oogleden door zie ik het rode lampje van de rechterwaker. Piep…het rode gewichtje zakt nu langzaam naar beneden. Pieeeeeeeeeeeep!! Zwiep..zwiep, de waker stuitert nu op en neer!!  Abrupt word ik in mijn slaap gestoord en ik spring op.
Binnen twee seconden sta ik met een kromme hengel. Yes!!!
Mijn lijn scheert als een mes door de boter, maar ik voel geen gebonk. Nieuwsgierig wacht ik op wat komen gaat. De vis is log, vecht voor geen meter en dan….

Vlak voor de kant komt ineens een lap van een brasem bovendrijven. Ik verslik me zo wat en hoest het uit.  Roggel, roggel, kuch. De vis geeft nauwelijks weerstand en ik schep de slijmjurk .
Wanneer ik de vloermat wil tillen gaat dat met moeite. Man, wat is ze zwaar.

Foto: Een enorme lap op de meetplank.
Snel leg ik haar op de mat, ontdoe haar van de haak en sta vol ongeloof te kijken.
De meetplank wordt uit de tas gehaald en daar gaat ze. Deze brasem is maar liefst 67 cm lang!!!
Kannone wat een lap!!! Ik ben benieuwd naar het gewicht. Waar is de unster? Het is toch wel een beste vis.

Foto: Ik ontdekte dat de SVN meetplank een foutje bevat. 66,67,67,69. Met 68 CM heb je een probleem!
Vol ongeloof kijk ik naar de weegschaal. Een paar jaar geleden was ik blij met een 2 kg brasem. Deze Abramis Brama komt op een netto gewicht van…..4,4 KG Wauw!!
Tjonge wat ben ik blij. Proestend en hoestend zet ik de vis op de foto. Dit gaat niet echt van een leien dakje en ik zit onder de slijm. Nu niet alleen van binnen , maar ook van buiten. Al stinkend zet ik de vis terug. Mijn broek en shirt zitten onder grote klodders plaksel. Wanneer ik de Brasem terugzet, de rust is wedergekeerd voel ik me stukken beter. Een grote glimlach siert mijn gezicht.

Foto: 67 Centimeter Abramis Brama. 4,4 KG zwaar. Wat een bak.
Dit is zo kicken. Dit is zo gaaf. Weer een PB naar de knoppen, en hoe!!! 61 cm naar de filistijnen. Jieeeehoeeee!

De hengel ligt weer in de steun. En ik zit weer op mijn stoel.
Voordat ik mijn fototoestel kan pakken om de foto’s te bekijken staat de waker alweer onder de hengel te dansen en ik sla aan.

Foto: Nog een fotootje met deze Megabrasem.
Weer is het alsof ik een plastic zak sta te drillen. Wederom voel ik iets logs aan de andere kant van de lijn. Het hele riedeltje herhaalt zich en binnen een paar minuten ligt de tweede grote brasem op de mat.  De vis wordt onthaakt, gaat op  de meetplank  en komt op……66 cm. Nog zo’n knots van een brasem. Het moet niet gekker worden!!
De weegschaal wordt in stelling gebracht en deze vis komt op een mooie 4,2 kg!!  Prachtig, prachtig!.
De brasem gaat na het hele gebeuren te water en ik realiseer me dat ik nog geen foto heb gemaakt.
Kennelijk was ik zo in de roes van die eerste brasem, dat ik het met die 66 wel goed vond.
Wat een pannenkoek ben je Pomp, maar ach…mijn dag kan niet meer stuk. Twee megabrasems die mijn oude PB van 61 cm verpulveren.

Het snotteren en roggelen is ineens gestopt. Van de griep ben ik pardoes genezen. Het ademhalen gaat weer als vanouds. Sjonge jonge, zou het dan toch??
Ik draai mijn hengels in en besluit lekker een paar uur op mijn rug te zitten.
De pet gaat over de ogen, de armen over elkaar. Niks geen gehoest, niks geen geschraap. Welterusten.

Beste lezers,
Allemaal een fijne vakantie. Ik ga zelf ook even uitwaaien. 1 september ben ik er weer. Tot dan.

8 reacties

 1. Pieter Stam schreef:

  Mooie vissen, ondanks dat ik liever zeelten heb :). Dit formaat is leuk. Goeie vakantie Pomp. En trek er een paar mooie vissen uit de komende weken.

  Groet, Pieter

  P.S. misschien is die plank van jou wel een collectors item. Ik zou er zuinig op zijn 🙂

 2. Grietha schreef:

  Gefeliciteerd wederom met het verbreken van je PR.

  Fijne (vis)vakantie!

 3. Pomp senior schreef:

  Pompmans,
  Dit zijn twee hele mooie lappen van Brasem en 67 cm en niet te vergeten
  4,4 kg. Dat is een mooie afsluiter om op vakantie te gaan.
  Zo dan kunnen nu weer nieuwe plannen ontspruiten uit het Koppie
  Pompmans een hele goeie Vakantie en droom over een zeelt van 60 +.
  Ook die komt er aan.

  Senior

 4. Jurgen schreef:

  Hey Marcel allereerst gefeliciteerd met je nieuwe pr.
  Wat een bakbeesten heb je weer gevangen man!

  Ik wens je een hele fijne welverdiende vakantie toe.

  Groetjes, Jurgen

 5. Pieter Beelen schreef:

  Hej Marcel,

  Dat van die fout klopt ja! Kwam er een tijdje geleden achter. Het is echter maar aan een kant. Er staan 2 lijnen met getallen bij een lijn zit die dubbeling er in. Bij de volgende bestelling bij de drukker laat ik dit corrigeren.

  Of je vangt gewoon niet meer van die belachelijk grote brasems! haha. Nee top man mooie bak.

  Groeten,

  Pieter

 6. Ronald schreef:

  Hey Pompie.

  JE had me al ingelicht over je supervangsten, maar nu ook nog eens het verhaal er bij maakt deze vangsten nog mooier.

  Enneh die meetplank, je hebt niet het enige exemplaar, ha ha, ….
  Gelukkig staat er aan de bovenzijde wel het juiste getalletje.
  Het is maar een kleine bijkomstigheid en je vis is uitstekend te meten.

  Topvangst en hopelijk is je BZR nu eindelijk eens afgelopen.

  Fijne vakantie en vele vangsten toegewenst.

  GreetZ
  Ron.

 7. Roeland schreef:

  He Pomp,

  Ben zelf ook een paar dagen beroerd geweest. ik ga dit echter niet met brasem oplossen maar hoop morgen een paar uitzetjes en misschien een oude beer te vangen. Mooie platten op weer een mooi stekkie pomp.

  Ik spreek je snel weer,

  Roeland

  P.S.

  Die hengel van jouw blijft geen maand in de kast dus kijk al weer uit naar een nieuw avontuur.

 8. Leon schreef:

  Zou ‘m effe insturen naar Beet…. Wie weet heb je de grootste van dit jaar…

  Groeten uut ’t Wold.

Laat een reactie achter