BZR Virus – (Double Digits)


Het is de derde keer op rij dat ik om 05:00 uur uit mijn nest rol. Ik vertik het om vroeg naar bed te gaan en daar betaal ik uiteindelijk de prijs voor.  Ik ben brak.
Mijn hengels liggen weer lusteloos in de steunen. De wakers hangen bewegingsloos aan het nylon. Niets wijst erop dat er vandaag iets gaat gebeuren. De pet hangt scheef over de ogen. Ik kan nog net door de kieren van mijn oogleden zien dat er in de verte iemand nadert. “En is het wat?”, hoor ik de beste man zeggen. Ik herken de stem en kijk voorzichtig achterom. Het is Dick, de karpervisser. Hij is net klaar met werken en komt even buurten.
“Het wordt weer blanken, Dick. Ik word er een beetje tureluurs van. Dat staren…naar niks!”
“De aanhouder wint he..” De dooddoener doet het altijd goed bij vissers.
Dick gaat naast me zitten. Ik bied hem mijn droge onthaakmat aan, maar hij weigert mijn aanbod. Echte bikkels bikkelen ook na het vissen.

Foto: Kantjes met riet. Altijd potentiële zeeltroutes.
Dick kent mijn dromen. De passie voor het zeelten is hem reeds bekend. Zoveel gekken zijn er niet die karpers als bijvangst beschouwen.Ik begin weer over de grote tinca’s en Dick luistert aandachtig. Ik heb het over de 60ers en de 4 kilo zeelten. Vissen die tot nu toe onhaalbaar zijn. Zeelten die ik alleen nog maar in boeken heb mogen aanschouwen.

In mijn ooghoek zie ik de waker omhoog kruipen. De lijn loopt heel geniepig weg en in een flits  sla ik aan. Dick schrikt, deinst achteruit en zegt: “Dat was een snelle reactie.”
Inmiddels sta ik met een kromme hengel. Ik voel iets logs, het bonkt niet. Ik twijfel.
“Is het zeelt?”, vraagt Dick. “Ik weet het niet, kon ook brasem zijn, maar ze blijft wel erg lang onder.”

Dick vraagt of hij straks moet scheppen en ik stem toe. Binnen 3 minuten komt de vis langs de kant.
Ik zie een schim, kan het moeilijk inschatten, maar dat hoeft niet meer. Dick heeft de vis te pakken. Wanneer het net uit het water wordt getild, schrik ik me een ongeluk. In het net ligt een monster van een zeelt. De vis heeft het door en gaat nu volledig uit haar panty. We laten haar even uitrazen.

Video: Even om een indruk te geven hoe groot en zwaar deze zeelt is.

“Sodeknetter, wat een bak!”, zeg ik en ik sla bijna stijl achterover.
Dick is er stil van en legt de vis op de mat.
“Wat een zeelt, Marcel. Wat een bakbeest.”
Ik neem de boel over. De vis gaat meteen op de gereedliggende meetplank en komt op…….
58 centimeter!!! Sjeuzus, wat een knoert!!
“Moeten we em wegen?”, vraagt Dick.
“Jazeker gaan we em wegen!”, is mijn antwoord en snel pak ik het net.
De vis is groot. Niet alleen is ze deze  keer een centimeter langer dan mijn oude record, maar de dame is zeker een stuk zwaarder dan de 3,64 KG van laatst. Ik leg Dick uit dat dit een kapitale zeelt is. Ik wil alles zo goed mogelijk wegen en meten, desnoods gaat ze eerst in de bewaarzak. Dick snapt dat het belangrijk voor me is.

Foto:Een kapitale vis van 58 cm en maar liefst 4,76 KG (10 lb 7 oz)
We gaan de zeelt wegen. Als eerste wordt het schepnet genuld en dan gaat het boeltje omhoog.
“Wat is je oude PR?”, vraagt Dick. Terwijl ik het net hoog houd.
“3,64 KG!”, pers ik eruit. Vragend kijk ik Dick aan.
“Schrik niet jongen. Deze vis weegt 4,7 KG!!!”
“Dat kan niet!”, zeg ik vol ongeloof. “Dat kan niet! Kijk nog eens goed!”
“Ok, ok, de vis schommelt tussen de 4,7 en 4,8 KG. Laat mij straks maar wegen”
De vis gaat even in de bewaarzak, terug het water in en ik moet bijkomen.
“Dick, we gaan dit hele riedeltje nog een keer doen.” “Ik wil het zeker weten, alles moet goed zijn.”

Ik kan er nog steeds niet bij. Het fototoestel wordt klaargemaakt, het net wordt opnieuw genuld, de onthaakmat wordt nat gemaakt en de meetplank ligt weer klaar.
Voorzichtig wordt de enorm zware vis uit het water gehaald en ligt weer op de mat. Net gaat eronder weg en ik leg de vis op de meetplank. Ondertussen legt Dick het hele gebeuren vast op video.De vis is achtenvijftig centimeter en gaat daarna in het schepnet. Het gewicht schommelt nog steeds tussen de 4,7 en 4,85 kg en Dick vraagt om het over te nemen. Dat gaat beter. Dick heeft een vaste arm en houdt de unster stil. Het gewicht stoekt op een onvoorstelbare 4,76 KG en daar houden we het op. 4,76 KG voor een zeelt!! Wauw!!!

Foto: Nog maar eens. Gewoon een kilo zwaarder dan mijn oude PR en een centimeter langer.
Snel worden er plaatjes geschoten. Snel wordt de vis voor eeuwig vastgelegd. Wanneer ik de vis te water laat, schiet ze weg. Ik schreeuw het uit van vreugde. Dick geeft me een vette handdruk en feliciteert me met mijn nieuwe PR. Ik ben ongelofelijk blij!!

Nu moet je als zeeltleek even het volgende weten.
De gemiddelde lengte van mijn gevangen zeelten ligt op zo’n 51 cm. Nou is daar niks opvallends aan, maar nu komen we op het gewicht. Het gemiddelde gewicht van mijn zeelten steekt op 2,6 KG.
Ik denk dat de gemiddelde zeelt in Nederland ook wel ongeveer op dat gewicht zit. Echter was de vis van vandaag 58 centimeter lang en 4,76 KG!!! Kun je je voorstellen dat daar 2 kilogram extra zeelt aan vast zit!! Onvoorstelbaar!!
Toch schijnen er nog  zwaardere zeelten in Nederland te zijn gevangen. 5 Kilo monsters, Mega zeelten.Maar ik mag trots zijn op mijn nieuwe PR.  Ook deze zeelt is een buiten proportionele vis.

Foto: Nog maar eens met mijn nieuwe PR. Ik kan er geen genoeg van krijgen!
Ik sms wat tincahunters en ik word gebeld. Ik excuseer Dick, maar hij begrijpt het. Van alle kanten word ik gefeliciteerd. Wat een feest. Wanneer de rust is wedergekeerd,  praten Dick en ik nog wat na. Ik ben helemaal van mijn à propos.
Hier doe ik het allemaal voor. Dit zijn de vissen waar naar ik op zoek ben. Dit is de bom.
Als Dick besluit om huiswaarts te keren, ruim ik op. Het is klaar voor vandaag.

Thuis worden de platen en de video bekeken. Ik stuur wat foto’s rond en pak het boek ‘A Time for Tench’ erbij. Ik zie foto’s van kolossale vissen en blader verder. 8 LB 2 oz, 9 LB 6 oz, 10 lb 9 oz
Allemaal omgerekend naar Engelse Ponden (Libra Pound) of Lbs.
Nieuwsgierig als ik ben, reken ik om en kom op 10 lb 7 oz en nog een beetje. Kanonne! Ik heb een echte Double gevangen. Een Double Digit. Cool!!

Ik loop de hele dag op adrenaline. Weer zit ik op die roze wolk. Het woord ‘brak’ komt vandaag even niet voor in mijn woordenboek.

16 reacties

 1. Pieter Stam schreef:

  Pomp, de vis is geweldig! De foto’s en het filmpje ook. Droomvis, ook voor mij. Dat weet je 🙂 Maak je ook foto’s met het viswater op de achtergrond? Vanzelfsprekend plaats je die niet op het www maar voor mezelf vind ik dat altijd heel erg mooi.

  Over dat gemiddelde gewicht van 2.6 kg…. vergeet het maar Pomp. Daarovoor ben je al teveel verwend 😉 Ter vergelijking, dat is ongeveer het gewicht van mijn dikke vis van 51 die ook op deze site staat (2.7 kg) Dat was tot dan toe een van mijn zwaarste zeelten ooit. Ik denk dat de gemiddelde zeelt de 2 kg niet haalt.

  Ik kan niet wachten tot het zaterdag is 😀

  Groet, Pieter

 2. Ronald schreef:

  Hey Pompie,…

  Zei er iemand “de aanhouder wint?”

  Die heeft wel gelijk, al die uren buffelen en bikkelen en dan krijg je een dikke krent uit de pap.

  Hij is je van harte gegund man,…. wat een bak van een Zeelt.

  Gefeliciteerd met je supervangst en je nieuwe PR.

  GreetZ
  Ron.

 3. Kevin Diederen schreef:

  Thumbs up voor Pomp!

  Ik wilde net trots melden dat ik mijn PB heb weten te verbreken met een stokoude zeelt van 54,5cm (toch weer 5mm langer), zie ik dat jij een echte bak hebt gevangen.
  Daarnaast denk ik dat de gemiddelde nederlandse zeelt echt nog een stuk minder zwaar is dan het door jou genoemde gewicht. Hier in de omgeving mag je namelijk al in je handen klappen met een vis van 50cm en zijn ze ook een stuk slanker.
  Wellicht moet ik maar eens een beetje rondneuzen op zoek naar een geschikt water met wat “vollere” vissen.

  Groetjes,

  Kevin

 4. Thijs schreef:

  Haa Pomp, gefeliciteerd man! Wat een schitterend bakbeest! Ik ben zelf weer terug in Nederland en het lijkt er op dat het BZR-virus zich al heeft verspreid. Ik ben namelijk gisteravond totaal buiten mijn religie geklommen en heb het ook op de zeelt geprobeerd. Nog geen succes, maar ik stop niet tot ik zo’n slijmerige rakker te pakken heb. Je hoort ervan!

  Hoooi

 5. Grietha schreef:

  Van Harte Marcel,

  Wat een mooie vis en wat een mooi gewicht. Dat is loon naar werken.

  Hoewel, ik vermoed dat bij jou de honger naar nog iets groter en nog iets zwaarder alleen maar is aangewakkerd en niet is gestild.

  Geniet hier nou maar even van en wie weet gaat het binnenkort gebeuren.

  Gr.
  Grietha

 6. Marcel schreef:

  @Pieter: Hoi Pieter, ik maak inderdaad ook wel foto’s met het water als achtergrond, maar zoals je wel snapt niet voor het www. Aan het einde van het jaar laat ik tegenwoordig een fotoboek maken. Daar komen ze natuurlijk wel in. Ja, sorry folks 🙂
  @Hee Ronnie, we binnenkort maar eens zorgen dat jij je eerste zeelt vangt he.
  Dat lijkt me zo kicken!!! We zien elkaar snel en thanx voor de felicitaties.
  @Kevin: Ha Kevin, ook gefeliciteerd met je nieuwe PB. Je gaat ook lekker he
  Tja, net als Pieter merk je terecht op dat het gewicht wel wat lager ligt.
  Ik denk dat ik gisteravond een moment van verstandsverbijstering had hahaah. Ben de afgelopen tijd behoorlijk verwend geraakt door de mooie vissen en heb alleen het overzicht van 2010 bekeken hahaha. Zo net boven de 2 kg zal meer in de richting komen, maar het hangt ook een beetje van het water af he. Sorry voor het ongemak 🙂
  @Thijs: Hee Thijs!! Kijk dat vind ik nou leuk man. Een echte roofvisser overhalen om een zeelt te vangen, cool! Zou het super vinden als het je lukt man. Niet te moeilijk doen hoor. Zeelt vangen is makkelijker dan je denkt!!
  En opsturen naar Pomp he!!!
  @Grietha: Hoi Grietha. U vraagt, wij draaien hahaha.
  Nee alle gekheid op een stokje. Ik kan hier zeker nog een tijd op teren. Dit is echt een supervangst. Maar ik ben zeker niet verzadigd. Die 60er heb ik mijn zinnen nog op gezet. Dat is toch ook een vis om naar uit te kijken.
  We doen ons best. Bedankt voor je steun he 😉

 7. Pomp senior schreef:

  Pompmans,
  Gefeliciteerd
  Geweldig wat een bakbeest van een zeelt.
  Nou nog één wens, als het kan 2 cm langer.
  Mag het iets meer zijn.
  Nou Pompmans dit wordt het dit seizoen, ik voel het aan mijn viswater.
  Top man.

 8. Dennis schreef:

  Wat een bak joh ,een duikboot …het diehard vissen op grote zeelt is alles of niks vaak.Merendeels is het afzien,zitvlees en hoe vaak slaat de vertwijfeling wel niet toe na de zoveelste keer blanken?De frustatie lijkt het te winnen van je doorzettingvermogen maar dan…sta je opeens met die ene kapitale vis op de kant en blijken je twijfels grotendeels allemaal onzin.Gefeliciteerd Pomp !Die 60er is voor jou niet meer veilig hhaha.Doeiii!

 9. Pieter Beelen schreef:

  Hej Pomp,

  Mijn been knapt bijna uit het gips bij het zien van deze vis. Wat een vrachtschip van een zeelt zeg! En dan dat gewicht man man wat een vis…..

  Van harte!

  Groeten,

  Pieter

 10. Nico schreef:

  Heeyy Marcel!

  Wat kan ik nog toevoegen na al die reacties….tis gewoon een heeel dikke mooie vis en hij is je van harte gegund. Loon naar werken….je zit in de halve finale….in de finale pak je die 60-er 🙂

  groet
  Nikos

 11. Koen schreef:

  Hier word ik stil van……..

  Gefeliciteerd!!!!!

  Gr Koen.

 12. Marco schreef:

  Man wat Mooi. Congrats Marcel

 13. Marcel schreef:

  @Pa: Het zou toch wat zijn he..nog 2 centimeter. We gaan ons best doen.
  Dat monster moet daar nog ergens zwemmen. Kan niet anders
  @Dennis: Dennis, ik hoop dat jullie een beetje hoop kunnen putten uit deze vangst. Zo zie je inderdaad maar weer dat het een kwestie van doorzetten is. Eens komt die vis.
  @Pieter B: Hee Pieter. Wat een bak he. Dit zijn echte droomvissen. Wie weet zit er nog meer in het vat. Maar ga eerst hier nog even van genieten.
  @Nico: We zullen zien Nico. Mijn zeeltjaar kan nu al niet meer stuk.
  @Koen: Geeft niet Koen 🙂
  @Marco: Dank je Marco. Ben er superblij mee

 14. John schreef:

  Hoi Marcel,

  Lees het verhaal nu pas, maar wat een pracht vis!!!
  Van harte met je nieuwe pr!!!

  Gr. John

 15. Marcel schreef:

  Hoi John, bedankt man!!!

 16. Duncan schreef:

  zo dan!!.. wat een beest! is het je toch eindelijk gelukt. En je trotse nieuwe pb zal je dan ook niet snel verbreken.
  Ik denk dat Martin Bowler er een concurent bij heeft haha.
  ga zo door! Zou er bijna jaloers op worden (stiekem ben ik dat ook)

Laat een reactie achter