Abramis Brama Influenza


Met een opgezette keel zit ik achter het stuur. Het BZR virus zit in een volgend stadium, namelijk de Abramis Brama Influenza fase. Ik heb al dagen last van een griep en mijn luchtwegen zitten aardig verstopt.  De hele dag loop ik te hoesten.

Maar niet getreurd, ik ga vandaag weer eens vissen. Ik heb een afspraak met Gert Broeze alias Mr. IJssel. Broeze en ik hebben voor het laatst in 2008 met elkaar gevist en hoewel we nog regelmatig digitaal contact hebben, wordt het wel weer eens tijd om samen aan de mooie IJssel te hengelen.

Welnu, ik rijd de IJsseldijk op en passeer de mooiste plasjes en meertjes. Ik droom weg bij het idee van maagdelijke vissen met buitenproportionele  afmetingen.

In de verte zie ik Broeze al zitten. Hij zit in de deurpost van zijn auto. Sjekkie op de lip en genietend van de rust. Die rust wordt compleet verstoord door ene Pomp uit het westen des land. “Moi Broeze”, zeg ik wanneer ik uit de auto stap. Ik word begroet met het bekende Oosters accent en ik moet lachen.

Voor degene die mij nog niet zo goed kennen.
Mijn roots liggen eigenlijk in het Noordoosten van het land. Ik kom uut Emmen. Dialect is me nait vremd en ik ken dan ook allus wat ook moar uit Gröning, Drentu of Overiesol gezegd wut, verstoan.

Nu ben ik een Drent in het Westen,maar alles went, laten we maar zeggen.
Het is voor mij dan ook heerlijk om weer in gezelschap van iemand uit het Oosten te zijn. Beetje dialect praten, ook al komen we niet echt uit dezelfde regio. Het lijk toch wel op elkaar.

Enfin, Gert en ik pakken de spullen en zoeken een mooie stek aan de prachtige IJssel.
Het is voor mij een knap een uur rijden, maar ik doe het graag. De schitterende rivier met zijn mooie omgeving doet mijn hart sneller kloppen. Je hoeft hier niet eens wat te vangen om een goede dag te hebben. Zo ook deze dag.

Foto 3: Gert met een mooie vlagdobber.
Gert brengt ons naar een mooi plekje. De stand van het water is laag en we kunnen overal goed zitten. Hengels worden tevoorschijn gehaald en we kunnen beginnen. Maar wat is dat?
“Zeg Gert, hest de verkeerde hengel metnoom??” , Gert tovert een vaste stok tevoorschijn. Type Fierljepstok en ik kijk hem raar aan.
“Ik ga met de vaste stok vissn.”, zegt Gert.
Mijn vismaat haalt een dobber tevoorschijn waar je u tegen zegt. 30 tot 50 gram rivierdobbers zitten in zijn koffer.

Foto 4: Een peilloodje….nou ja….loodje??
De 45 gram hangt aan zijn lijn, daaronder drie bukloodjes( nou ja, bulkloodjes)  van 15 gram, gevolgd door een onderlijn en een haakje. Het peilloodje kun je in een antitankwapen stoppen. Wat een kogel. Wanneer de dobber te water gaat blijft deze rustig en stabiel staan. Ongelofelijk!!!! Dat is knap.

Pomp heeft een simpele feederhengel meegenomen. Ik vis met 1 hengel op de steun en dat is het.
Hopen op een dikke platte, want dat is vandaag het doel.

Foto 5: Aan de IJssel met Mr. IJssel. Tjonge wat was het een mooie dag.
Gert weet van het BZR virus. De hele weg naar de stek  loop ik ook  te hoesten. Grote  slijmklompen komen soms naar boven. Het gaat dus niet echt goed met Pomp en daarom gaan Gert en ik op zoek naar die 60+ brasems.

‘Alleen door toedienen van 60+ Brasemelixer zal de griep in 2 weken doen verdwijnen.’ , staat in het grote BZR medicijnen boek.  Ik ben er maar klaar mee. “Pomp, die brasems gaan wij wel vang”, Gert geeft me een steuntje in de rug, terwijl ik weer zo’n groene klodder het gras in jaag.

Een kwartier later staan twee hengeltoppen boven de IJssel te wuiven. We voeren wat en dan is het wachten.
Meteen krijgen we al beet. Mijn hengeltop stuitert een paar keer goed, maar ik kan de haak niet zetten. De vlagdobber van Gert verdwijnt ook een paar keer, maar ook mijn vismaat weet niets te verzilveren.

Ik besluit een fel roze pop-up boilie te presenteren. Op onze lokale plasjes mogen die brasems daar ook graag op happen.
Rinko Oosterveen had er op de rivier ook succes mee. Het is hem gelukt om op de IJsse,l met felle roze fluo pop-ups barbeel en grote brasem te vangen. Onvoorstelbaar op zo’n snelstromende rivier. Dat dwarrelt toch aan alle kanten, zou je zeggen. Maar toch….

Het felroze pop-upje  gaat te water en ik wacht. Nog geen tien minuten later staat mijn hengel te stuiteren.  De vis bonkt, ik weet niet wat het is…kon brasem zijn, maar die vecht niet zo hard.
Binnen de minuut komt de vis boven. Een enorme brasem ligt te spartelen en wil nog niet naar de kant. De vis is enorm sterk. Dit verwacht je niet van zo’n platte.

Foto 6: Pomp met een mooie hoge 60er. Mooie hoge rug bedoel ik he….

Ik land de vis met de hand, kan net onder de borst van de vis komen. Maar dan komt er een probleem. De brasem is groter dan ik dacht en is nauwelijks vast te pakken.
Mijn landingsmat met meetlint ligt al klaar en de vis leg ik in een ruk op het matje. Ik kan de vis meteen meten en dan….

“Hoe lang moest de vis ook alweer zijn voor je brasemelixer?”, vraagt Gert.
“Uhhh 60 cm, Gert!!”, en snel kijken we naar het meetlint.
De vis gaat voorbij de 60 cm en haalt net de 61 niet, maar dat kan me geen donder schelen.
“Yes!!!! Een mooie 60er, die zie je bij ons niet zoveel.”, zeg ik. En ik ben helemaal in mijn nopjes.
“Nou Pomp, spullen pakken. Je kunt noar huus.” , en samen lachen we om dit tafereel.

Jammer genoeg ben ik mijn unster vergeten, kan mezelf wel voor mijn kop slaan. Het ding ligt nog in de schuur op de werkbank.
Ik weet precies waar het ligt, maar daar hebben we nu niks aan. Ik ga dan ook niet gokken hoe zwaar de vis was. Helaas.

Foto 7: Een close-upje van deze gebochelde Brasem. Zo vind ik ze het mooist.
Gert schiet wat platen en de vis mag daarna terug.
We vissen vrolijk verder, maar het wil niet echt lukken, de aanbeten blijven uit….totdat.
Mr. IJssel zet wat mais op de haak en gooit weer in. Al snel volgt een aanbeet en de dobber duikt onder. De 10 meter stok buigt door en het dikke  elastiek schiet eruit.

“Pomp, kheb er een!”
Ik kijk hoe Gert de dikke slagboom in toom houdt. Een forse brasem komt een paar minuten later boven drijven. “Zo hee, dat is weer een beste brasem, Gert.”

Foto 8: De vlagdobber van Gert blijft mooi staan in de stroming.
Gert drilt de vis en ik kijk mijn ogen uit. De vis duikt de stroming in, maar mijn vismaat houdt de boel in bedwang.
Een dikke barbeel was er waarschijnlijk vandoor gegaan, maar deze vis heeft Broeze al in z’n zak.
Na een strijd van minuten komt de vis aan de kant. Zonder het net nat te maken wil Gert de dikke brasem landen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Probeer maar eens zo’n grote slijmjurk vast te houden.

Wanneer Gert de vis onder controle heeft wordt de brasem gemeten.Ook deze is 60 cm!!! Geweldig.
“Zou het dezelfde vis zijn?” “Nee, andere bouw, minder hoog, maar wel groot.”
“Weer een brasem om het BZR virus te verdrijven, super!!”

Foto 9: Ook een mooie 60 cm voor Gert. En jawel met die dikke dobber gevangen.
Wanneer ook deze vis het ruime sop heeft opgezocht vallen de aanbeten helemaal weg. Het zit vandaag niet mee. Tot 16:00 uur vissen we door en houden het dan voor gezien. Het blijft die dag bij twee 60-ers.
“Heb je nu genoeg voor je brasemelixer?”,grapt Gert.
“Ik weet het niet, we zullen zien. Anders moet ik nog een keer op pad.”

Wanneer de auto’s weer volgeladen zijn. Gert en ik elkaar de hand hebben geschud. Rij ik weer terug over de dijk met 2 flesjes Brasemelixer. Zal dit de Abramis Brama Influenza kunnen tegengaan? Zal dit de eerste fase van de BZR wegnemen?
Onderweg naar huis zit ik me af te vragen wat erger is. Dat virus met de bijbehorende slijmophopingen in de luchtwegen, of het innemen van dit goedje dat zich voordoet als brasemelixer.
Hier moet ik nog even over nadenken. En ik schraap mijn keel nog maar eens.

9 reacties

 1. Frank schreef:

  Niet bepaald een straf die brasems! Topvissen!

 2. André schreef:

  Hey Kerels. Wat is het weer wat met die virussen! Maar ondanks het ziektebeeld toch mooie vangsten :-).
  Die Ijssel brasems zijn prachtig om te vangen. Mooie sterke vissen en absoluut geen straf om te vangen!!

 3. Rinko schreef:

  Mooi verslag!

  En ehhh…. ook op zo’n lelijke popup boilie in de kleur roze???? hehe.

  Succes met je virussen 🙂

 4. Nico schreef:

  Leuk verslag en geweldige foto’s man!!
  Erg stoer dat Gert met zo’n polstok in de weer is en zeker te weten prachtvissen. Nog ietsies groter en je hebt straks alleen nog maar last van het ZR-virus…dan ben je van het B-virus genezen!!

  groet
  Nico

 5. Gert schreef:

  Pomp

  Om eerlijk te zijn schrok ik een beetje van de belabberde toestand waarin ik jouw aantrof.Nu kun je dit gelijk aanpakken met een kilo of 50 brasem maar dat kan ook gevaarlijk zijn en als overdosis werken.
  Vandaar deze iets voorzichtigere aanpak maar je knapte toch zienderogen op aan de waterkant.
  Misschien verstandig dat je even contact opneemt met de behandeld arts voor een herhalingsrecept met een bijpassende dosering.

  Atjoooo

 6. Ronald schreef:

  Ha, ha, ha,…. geweldig,….

  Fierljeppen aan (over) de IJssel met Gert Broeze,….

  Enneh een echte die hard hé Pomp,… al hoestend en proestend toch aan de waterkant.

  Mooi gedaan mannen !

  GreetZ
  Ron.

 7. Grietha schreef:

  Mooie brasems Marcel en Gert.

  Dat soort formaten vangen we hier ook op de rivier. Mocht je te weinig elixer hebben dan geef maar een seintje, ik kan je helpen aan meer. Je moet ze echter wel zelf vangen om het virus goed aan te kunnen pakken.

  Gr.
  Grietha

 8. Joey schreef:

  Dikke brasems hoor! Hier in het zuiden des lands willen de echt grote brasems nog niet bijten. Mijn grootste dit jaar is tot nu toe 54 cm.

  Leuk verslag met mooie foto’s

  Ik blijf je site volgen.

  Groeten Joey

 9. Marcel schreef:

  @Frank: Hoi Frank, thanx. Zag dat je vismaat een knoert van een ruisvoorn had. Super!!!!
  @Andre: Heee Dree, Hoest met je. Nog een beetje aan het vissen?? je moet nodig weer eens naar de Ijsel. Ze beginnen nu weer te bijten hoor.
  @Rinko: Gefeliciteerd met je nieuwe PR Brasem Rinko. Mijn vismaat Roeland had ook zo’n lap!!!
  @Nico: Hee Nikos..Die Ijsselbrasems zijn overigens loeisterk zeg. Lang geleden dat ik een brasem aan de Ijssel had. Jij nog naar de IJssel?
  @Gert: Hee Gert, gaat al beter met me hoor, maar ben benieuwd voor hoelang. Anders moeten we maar een herhalingsrecept halen hahaah
  @Ronnie: Ronnie…Ik zie al tegen Nico, dat ik even was vergeten hoe sterk die rivierbrasems waren. Mooie sport man. Zeker aan een mediumfeeder. ben benieuwd naar je ervaringen op de waa;
  @Grietha: Haaa Grietha, bedankt voor het aanbod hahaha. Het is jammer dat ik een uur moet rijden om aan de ijssel te vissen, anders was ik er zeker vaker naar toe gegaan. Maar met 2 60ers kunnen we er even mee door he. Succes met je zeelterij Grietha. Het seizoen begint weer 🙂
  @Joey: Heee Joey, ik krijg verschillende meldingen. Bij de een zijn ze nog niet los, in een ander gedeelte van het land wel. Ligt ook een beetje aan het weer he. Regen is bij ons altijd huilen met de pet op qua zeelten. Brasems gaat nog wel. Gewoon stug volhouden. Straks gaat het lopen. Ennuh, zit er een zeelt tussen…stuur maar op 🙂

Laat een reactie achter