Brutus (Nieuw Waalrecord)

Kijk en huiver!!!! Vandaag was mijn dag. Vandaag een Waalsessie met Ferdinand,voormalig lid van de visvangstcrew. Doel was om Ferdinand barbeel te leren vangen en dat lukte. We vingen 4 vissen in totaal, hadden 2 lossers en ik ving….dit Waalmonster, nog nooit vertoond!!! Maak kennis met BRUTUS. A Dream came true!!!

Brutus is DE Waalbarbeel van dit moment. De Mastodont heerst van Brakel tot aan Pannerden en doet nauwelijks onder voor het IJsselmonster van Rinko Oosterveen.
Waar Brutus komt, wijken soortgenoten, waar Brutus aast, aast hij alleen.
De koning van de kribben is in aantocht. De keizer van de kaas is los.

Foto 2: Brutus, één bonk spieren.
Toch schijnen er nog grotere barbelen te zwemmen, dikke 90ers van 7 kilo en zwaarder, maar niemand heeft ze ooit op camera vast kunnen leggen. Zelfs Brutus is ze nog niet tegengekomen, want ze zwemmen in select gezelschap en azen alleen ’s nachts.
Totdat er bewijs is geleverd is Brutus “The Boss” en Brutus ging gisteren na een lange winterslaap weer eens op pad.

Foto 3: Brutus, 6,3 kg en moeilijk te ondersteunen.
Het is prachtig weer. De watertemperatuur stijgt en de koning ontdoet zich van de modder waarin hij de wintermaanden heeft vertoefd. De grote staart wordt eens goed uitgeschud en rek en strekoefeningen worden gedaan. Het is tijd om op krachten te komen, het is tijd om de onderdanen gedag te zeggen. En met een grote zwieper beweegt hij zich naar de Waalkribben.

Ondertussen zit Pomp op een krib. Ik heb zo meteen een afspraak met Ferdinand.
Ferdinand wil eens ervaren hoe er op barbeel wordt gevist en op uitnodiging van Pomp mag hij eens meekijken
Ik zit al op de krib, een half uur voor de afgesproken tijd. Via Frans heb ik vernomen dat voorvoeren wel eens kan helpen.
Zodoende zit ik er al. De vangsten zijn op dit moment nog magertjes, maar toch heb ik goede hoop.

We vissen vandaag met de lange Extreme Heavy Feeders van Shakespeare. De 4.20 m lange stokken moeten de vissen boven de basaltblokken houden en de eerste hengel wordt reeds op de steun geplaatst.De 2e hengel wil ik vast gereed maken, maar voordat ik mij omdraai, staat de stok al te stuiteren en ik pak de eerste hengel.
Ik voel duidelijk bonken en het is een barbeel. Snel meet ik de vis en deze meet 59 cm. Niet slecht voor een beginnetje he

Foto 4: Ik kon er echt niet meer van maken.
Frans wordt ingelicht. De goeroe staat binnen no time naast me en vindt het echt ongelofelijk.
Dan komt Ferdinand aanhobbelen en we geven elkaar een hand. Frans wenst ons geluk en verkast naar zijn eigen krib. Om een lang verhaal kort te maken. Ik leg het 1 en ander uit en we besluiten met mijn hengels te vissen. De lange stokken zijn iets steviger, kunnen wat makkelijker korven wegzetten en daar gaan we.

Foto 5: Fer met zijn PR van 60 cm!! Ooit het Pwaar ik mee begon.
Ik kan me niet meer inhouden dus hier komen de vissen.
De eerste is dus voor mij en is 59 cm.
Fer lost de 2e vis en moet jammer genoeg nog even wachten. De 3e vis is wederom voor Fer en hij zet zijn PR op 39 cm.
Dan gebeurd er iets vreemds. We krijgen een tikje op de top , maar ik vertrouw het niet. Ik sla toch maar aan en dan begint de stoomboot op gang te komen.

Hevig kopschuddend spurt de vis weg. Het water staat nog hoog en ik hou de toch al lange hengel goed hoog. De vis krijgt geen kans en na een kwartier duimen draaien en schietgebedjes komt Brutus naar boven. Ik schrik van de kop, wat een bak. Ferdinand schept en de vis is van mij.

Even later sta ik met een gigant in mijn handen. We meten wel 10x, dan is ie 84, dan is ie 85. Dan ligt de mat niet goed, dan moet het meetlint onder de
vis. Ik besluit het gemiddelde te nemen en zal thuis controleren. Feit is dat het een supervis is en ik ben helemaal perplex.


Foto 6: Check mijn grote handen en vergelijk met jezelf. Wat een kop.
84,5 cm!!! Omdat halve centimeters niet tellen houd ik het bij 84 cm.
1 centimeter onder Rinko’s Nederlands record. Wauw!!! Fer schiet een filmpje en we wegen de vis. Deze is met net 6.6 kg en het net weegt 3 ons. 6,3 kg!!!!
Ik ben zo blij, niet normaal meer, wat ben ik blij en Fer weet niet wat hem overkomt, wat een bak. Telefoontjes gaan over en weer. Frans, Ronald, Nico, Jos, iedereen wordt gebeld en iedereen staat versteld. 84 hele centimeters en ik word helemaal nuts!!!!

Ik klots over de kribben, mijn laarzen zitten vol water, ik kon niet meer normaal denken bij het terugzetten en vanaf dat punt zijn alle hengels voor Fer. Deze vangt nog een 60 cm en lost nog een vis en Pomp loopt er als een zombie bij. Dit was zo mooi, zo mooi, ik kon er niet van slapen.
Thuis worden de foto’s nog eens gechecked en ik houd het bij 84 cm. Man man man wat een dag.


Fer, sorry dat ik er als een zombie bijliep. Ik hoop dat je je hebt vermaakt. 2 vissen voor jou en 3 lossers. Het had erger gekund.
Ik ben inmiddels helemaal gaar en kan er nog steeds niet bij. Vierentachtig dikke centimeters.

De vis betekent een nieuw PR voor mezelf. Dat stond sinds november 2007 op 73 cm. Brutus is tot nu toe ook de grootste gevangen Waalbarbeel (met meetlat en foto)
Het vorige record van 83 cm stond op naam van vriend en Barbeelgoeroe, Frans Vogels en daarom ben ik eigenlijk wel supertrots op dit record. Toch denk ik dat dit maar van korte duur is. De 90ers zwemmen er, dat is een feit. Nu is het wachten totdat ze gevangen worden. Ik hoop dat ik dan weer degene ben die aan de andere kant van de lijn staat te trekken.

De koning van de kribben lag in mijn armen. De keizer van de kaas heb ik mogen aanschouwen. De grootste Waalbarbeel was heel even van mij. Ik ben zo happy.

Lees hier deel 2 over Brutus de Monsterbarbeel.

28 reacties

 1. Jos Raaijmakers schreef:

  Met een woord geweldig Marcel
  Volgens mij een nieuw Waalrecord.
  Hij is je van harte gegund.
  Hier kan je van genieten.

 2. bart schreef:

  Jeetje Marcel

  Dat is idd een super barbeel ben benieuwd naar je verslag ,zal het een ?????? record zijn, je nieuwe pr is het zowiezo TOP man

  bart

 3. Rinko Oosterveen schreef:

  Super Marcel,

  Wat een monster!!!!!

  Kicken is dat he, Marcel zo’n super barbeel vangen, en dat belooft heel wat voor dit seizoen, dat ze zo vroeg in het seizoen zo groot al gevangen worden.!!!!

  Ik zal nog even in spanning afwachten naar de lengte van deze Waal monster…….spannend

 4. Mark van de Waal schreef:

  Waanzinnig Marcel!

  Erg benieuwd naar de lengte van de vis!

 5. dennis schreef:

  G E W E L D I G !

  Niet alleen die vis, maar zeer zeker ook het verhaal eromheen, het geluk drupt ervanaf en zo mogen wij het hier ook meebeleven! Thnx, en hij is je gewoon gegund, die kribkoning of kaaskeizer, hoe je m noemen wil, het is gewoon een dikke vette Waalbak!

 6. Ferdinand schreef:

  He pomp,

  Ik had de eer dat ik er bij mocht zijn! Zoals ik al zei het is BIJNA net zo mooi om erbij te zijn als hem te vangen. Ik ben er trots op dat mijn eerste zelfgeknoopte barbeelrig deze buffel opleverde. YES!

 7. Rinko Oosterveen schreef:

  Nogmaals gefeliciteerd Marcel, bijna mijn record, maar ik weet het zeker dit jaar word er wel een eerste 90-er gevangen en gefotografeerd, en ik denk dat die uit de waal moet komen, daar worden over het algemeen toch de dikkere barbelen boven water gehaald.
  In elk geval een nieuw Waal record naast je nieuwe PR, Marcel!!!! Super!
  En bij je verslag kwam bij mij het gevoel ook weer naar boven toen ik de ijssel monster van 85 cm had gevangen………………met geen pen te beschrijven, dit moet je gewoon zelf meemaken.
  Na een week heb je nog steeds een roze wolk waar je op zweeft, hahaha.

  OP NAAR DIE 90-ER, MARCEL ( 84-ER ) POMP

 8. Harold Zeebregts schreef:

  Gefeliciteerd Marcel met deze supervangst!!
  Monster van Loch Ness is er niks bij!!
  Nu loop je ineens wel heel erg uit qua persoonlijke-records h

 9. Pomp senior schreef:

  Mas,
  Geweldig wat een kanjer.
  Gefeliciteerd met je nieuwe geweldige PR.
  Hier geniet je nog weken van na.
  Ferdinand jij ook natuurlijk gefeliciteerd met je PR. Er liggen nog veel mooie momenten op je te wachten met de Barbeel.

 10. Koen schreef:

  Toen ik die foto’s zag moest ik echt even goed kijken. Ik dacht: ‘Hoe groot is dat beest wel niet???!!!’.

  Echt super geweldig voor je man! Gefeliciteerd!!

  Gr Koen.

 11. Wolf schreef:

  84cm, ….ongeloofelijk dat er zulke grote barbelen in de Waal zwemmen, binnenkort ook maar eens aan mijn pr gaan werken, ha ha ha,….hopelijk wordt er nog een dikke 90’tiger gevangen.

  We komen wel steeds dichterbij, dus,….

  Maarre Pompie, gefeliciteerd met je PR en WaalRecord Barbeel.

  Je gabber
  Ron

 12. Frank schreef:

  Van harte Marcel! 😀

  Vergeet die luizige 73cm vis niet te schrappen uit je PR lijstje 😉

 13. Andr schreef:

  Van harte Marcel! Wat een beest man! Jij hebt dit jaar al zo ongeloofelijk veel uren gemaakt dat deze vis je meer dan gegund is!

  Ben beniwued of die 90cm barbeel dit jaar nog boven water komt 🙂

 14. dick schreef:

  Marcel gefeliciteerd man met dit Waalmonster, wat een kanjer zeg. Na jaren vissen op barbeel is het doorzetten eindelijk beloond. En ik gun het je van harte, want als er iemand een barbeel van 84 cm verdiend, dan is Pomps het wel na jaren gedroomd te hebben van dit kaasmonster.

  Nogmaals proficiat Marcel.

  groet dick

 15. robbin schreef:

  gefeliciteerd pomp
  super vis
  hopen dat je nu nog eens Brutus’ vader of moeder mag vangen 😛

 16. Nico schreef:

  Marcel jongen…in 1 woord super!!!
  Toen je sms’te ‘84,5 voor pomp’…dacht ik eerste dat je de km-stand van je auto bedoelde..maar als snel drong tot mijn door dat je een zwemmend plateau met baarddraden had gevangen!! Gezien al die tijd en enthiousiasme die je er in hebt gestopt is het je van harte gegund… Pomp is de koning van de kaas de baas!

 17. frans vogels schreef:

  Marcel,

  proficiat, helemaal top. Inderdaad, nu naar de 90 cm toeleven. Dat wordt de volgende missie.

 18. Leon schreef:

  Hee Pomp,

  gefeliciteerd man, wat een bak. Blijkbaar heb je geluk als er iemand met een visvangst achtergrond met je aan het water staat. Ben super blij voor je.

  @Fer, potver kerel. Mooie nette vissen. ‘k Hoorde dat je al weer wat meer viste…

  Trouwens vanavond zelf sinds lange tijd weer eens gevist. Met de feeder op de witjes. Viel niet tegen. Begon het zelfs weer leuk te vinden. Maar die barbeel ben ik nog niet vergeten Pomp!

 19. Marcel schreef:

  @Allemaal: Luitjes, geweldig al die reacties.
  Ik vind het echt leuk dat iedereen me dit ook wel gunt, helemaal top.
  Ik kan iedereen hier persoonlijk even aanspreken, maar daar heb ik dit moment de puf niet voor. Ik heb in deze 24 uur, maar 2,5 uur geslapen en eigenlijk wil ik nog niet naar mijn bed. In gedachten sta ik nog op die krib en ik wil er voorlopig nog niet af 🙂
  Nogmaals bedankt allemaal, ik vind het super!!!

 20. Ferdinand schreef:

  Haha, super man. Het wordt een internationale bekendheid! Het is ook een geweldige foto dat je zo om die rugvin heen kijkt.

 21. sander schreef:

  gewldig man!!!
  erg mooie dikke vis.
  waar stopt het?
  p.s. weer een boot op de achtergond!hou het isin de gaten.hahaha

 22. Marcel schreef:

  @Hoi Fer: Het is nu bijna een week geleden en ik zit nog steeds in een roes hahaha.
  Overigens wel leuk om te weten. Het wereldrecord barbeel (Barbus Barbus) staat nog op 90 cm.
  @Sander:Hoi Sander, ze schijnen rond een meter te kunnen worden, dus dat zal nog wat worden.
  Die Boten komen daar af en en aan hahahah

 23. Leon Haenen schreef:

  Hey Marcel,
  Ik wil toch ook ff reageren op je site, ik had je wel al persoonlijk gefeliciteerd, maar toch..
  Ik ben blij dat je tomeloze inzet, je gedrevenheid, je leergierigheid en het maken van duidelijke doelstellingen uiteindelijk die vruchten afwerpt waarvan de meesten van ons tot nu toe enkel kunnen dromen.
  Als er een barbeelvisser rondloopt die ik zo’n vis gun dan ben jij het wel.
  Ik zou bijna jaloers worden………
  Van harte!!!

  Leon Haenen

 24. Marcel schreef:

  @Leon: Super om dit van jou te mogen horen. Doet me erg goed. Thanx man.
  @Catwiezel:We weten dat er grotere barbelen zijn en dat ze worden gevangen. Het is de keus die jezelf maakt om het met anderen te delen.
  Ik schreeuw het het liefst van de daken en laat mensen met me mee genieten.Ik groei van de aardige en prachtige reacties en kan met jan en alleman er over praten. Een ander wil het liever voor zich houden,niemand vertellen, gaat roemloos onder wanneer ook zijn vis wordt overtroffen. Het zij zo 🙂

 25. Andre schreef:

  Hey Marcel, ik zie dat je foto ook nogeens genomineerd is op totalfishing!
  Ik blijf je feliciteren 🙂

 26. Volkmar schreef:

  Ha Marcel wat een super geweldige barbeel is dat zeg! Hoop dat je er nog lang van nageniet! We spreken elkaar,

  Groet,
  Volkmar

 27. Marcel schreef:

  @Andre: Hee Andre thanx man hahahaha
  @Volkmar: Ha Volkmar, ik zit nog steeds op die roze wolk hahah. We gaan binnenkort maar eens een datum prikken. Spreek je man.

 28. daan schreef:

  WOOOOOW supergaaaf!!!!

Laat een reactie achter