Barbusbloed


Barbelen is in, barbelen is hot. Toen ik in 2007 in aanraking kwam met deze vis, sloegen de stoppen volledig door. Gewapend met een Spro heavy feeder, 28/00 technium nylon als hoofdlijn, een 80 grams korfje, een gekocht karperonderlijntje en kaas als haakaas, stond ik aan de rivier de IJssel. Onwennig gooide ik mijn lijn vol in de hoofdstroming van  deze rivier. Mijn montage werd weer net zo hard de kant op gedrukt. ”Was dit wel de bedoeling?”, “Sta ik hier niet mijn tijd te verdoen?” Ik bleef het proberen. Ergens had ik gelezen dat het zo moest en zo liet Pomp zijn (k)aasje liggen. Niet veel later zie ik mijn hengel over de driepootsteun zwiepen. Ik kan de feeder nog net bij het handvat pakken alvorens deze het water in stuitert, ik weet niet wat ik meemaak!!

Een barbeel heeft mijn aas gegrepen en zo staat Pomp zijn eerste Barbus barbus te drillen. Wanneer ik na circa tien minuten het net onder de vis schuif sta ik met stomheid geslagen. In mijn net ligt een vis van formaat ontbijtkoek. Hoe kan het dat deze vis zoveel power heeft, me alle hoeken van de krib laat zien? Ik ben helemaal verslaafd.

We leven inmiddels in 2011. De barbussen heb ik al een tijdje ingeruild voor mijn zeeltmissie, maar wanneer ik dan eindelijk de langverwachte zestiger heb gevangen, valt Pomp toch in dat zwarte gat. Wat moet ik na dat zeelten gaan doen? Voor Roxy en Estelle is het nog te vroeg. De ruisvoornstek is volledig dichtgegroeid met wier. Ik heb een probleem.

Er wordt wat met vismaten gesproken. “Pomp, ga weer eens mee naar de IJssel!” Ik twijfel,  maar ga toch op de uitnodiging van Nico in. We hebben een prachtige avond, we vangen ons klem aan brasem, maar de barbeel blijft uit. Tijdens het opruimen krijgt Nico dan toch een run. Een echte opruimbarbeel. (Ik leen em ff Pierre 🙂 En tijdens de ondergaande zon staat mijn vismaat met een barbeel te poseren. Dit smaakt naar meer.
Foto: Nicos Barbelos aan de IJsselos:)
De week erop zit ik weer aan de IJssel. Dit keer in het gezelschap van Nico, Tim en Jurrien. Nico en Tim zitten samen op een krib en Jurrien en ik op de andere. Op de krib van Nico en Tim breekt de hel los. De mannen tillen zich een breuk aan prachtige barbelen. Ik geloof dat ze er in totaal 12 vangen. Bij ons gebeurd er nauwelijks iets en we worden uitgenodigd om op de krib van Nico en Tim te vissen.

Nog steeds is het gekkenhuis, want er staan ineens drie hengels tegelijk te stuiteren. Even later staan zowel Tim, Jurrien als van Pompenstein met een barbus in de klauwen. Ik vertel Jurrien, (die zijn allereerste barbelen vangt) dat dit niet normaal is.  Overal klagen de mensen en wij staan hier met z’n allen te knallen. Met dank aan Tim Janssen.

Foto: Tim Janssen met zijn IJssel tachtiger. Lekker bezig!!!
Overigens is het wat barbeel betreft wel het jaar van deze Tim. De beste jongen heeft zich inmiddels opgewerkt tot een grote barbeelcrack. Tim heeft in een jaar tijd gevist in de Ardennen, Engeland, Duitsland en de Nederlandse rivieren en wordt beloond met een werkelijk fenomenale  IJsseltachtiger. Die jongen is goed bezig.

Aan de andere kant van Nederland schrijft Leon Haenen zijn column in Totalfishing. De man laat in Witvisperikelen weer eens zien dat je voor de barbeel toch echt wel in Limburg moet zijn. Wekelijks vangt hij mooie vissen en…. aantallen. En wederom wordt Pomp getriggerd om naar de rivier te gaan.

Foto: Leon Haenen in Witvisperikelen. Check it out op www.totalfishing.nl
Op zondag 11 september rijd ik naar de IJssel. Deze keer om met Pierre ter Bogt te vissen.
Met Pierre heb ik al een tijdje mailcontact. Het is wel eens tijd om eens met deze alleskunner te vissen en zo staan Pomp de Drent en Pierre de Achterhoeker samen aan de waterkant.

Ook deze dag wordt een barbusdag. Eerst moeten er een paar brasems en een winde eraan geloven. Pas in de middag worden onze baitrunners getest. Pomp krijgt het aan de stok met een 50er barbeel. Ik dacht werkelijk dat ik een bakbeest gehaakt had. Wat een power, wat een kracht. De hengel gaat krom tot in het bekende handvat. Nu moet ik ook zeggen dat ik met Dynema als hoofdlijn vis hoor. Mijn hengel is de enige buffer.

Foto: Pompies hengel buigt en buigt!
Op mijn iphone zie ik buien in aantocht en vertel Pierre dat het verstandig is om 14:30 uur te stoppen. Niet voordat Pierre zijn barbeel op de mat heeft en vlak voor tijd krijgt hij een run vanjewelste. Voor de kant zwemt een gigant. Ik schep de vis en even later ligt er een moddervette 68 centimeter op de mat ‘zum apegapen’.  Wat kicken!!
We breien er meteen een einde aan. Het is mooi geweest.  Om 15:00 uur zitten we in de auto en de regen komt met bakken naar beneden. Weer een succesvolle sessie. Thanx Pierre!

Foto: Pierrre met een dikke IJsselbarbeel.
Ik heb de smaak goed te pakken. Weer ga ik naar de IJssel, maar wordt met beide voeten op de grond gezet. Ik krijg geen enkele tik!  Ik was even vergeten dat  blanken eerder regel dan uitzondering is. Met nul op rekest ga ik naar huis.

Pomp blijft met zijn gedachten bij de barbeel en ik kom na lange tijd weer eens in contact met Ronald van Leeuwen van Barbeel.eu.
Samen met Ron heb ik in 2007 flink wat uren aan de waal gemaakt. We noemden onszelf toentertijd ook wel stormtroopers. In de stromende regen en winterse omstandigheden hebben we de waalbarbelen bestookt. Bikkels die tot ver in december op de kribben neerstreken om de barbeel te verleiden. The good old times.
Van het weekend was het zover. Om 07:00 schud ik Ron de hand en als vanouds bikkelen we over de vele basaltblokken die de Waal kent. Ron draait dit jaar één van zijn beste barbeelseizoenen en hoewel er door anderen wordt geklaagd doet Ron, net als Tim en Leon, erg goede zaken.

Daar zitten we dan. Ik merk al gauw dat mijn 11 ft zeelthengels het niet gaan redden op de woeste waal. Ron biedt mij een hengel aan. Zo vissen we ieder met één hengel. We beazen onze haken en deze gaan te water. Binnen het half uur is het raak. Pomp moet in de beugels en ik sta een monster te drillen. Ik dans over het tapijt basaltblokken dat door de lage waterstand is ontstaan. Met moeite houd ik me staande. Dan verlost Ron mij van de druk en ligt er een kolos van een barbeel in het net. Ron legt de vis op de meetplank. Het is een barbeel van maar liefst 77 cm. Echt helemaal top!! Foto’s worden gemaakt en de vis gaat weer te water.

Foto: Pompie, dolgelukkig met zijn waalbig!
We praten over de goeie oude jaren. De tijd dat kaas nog aas nummer een was. De tijd dat je nog op alle kribben op de waal kon zitten en geen last had van de verlaging. Een periode waar verzanding van de waalbodem nog niet bestond. Heel veel kribben hebben de afgelopen winter te lijden gekregen door de hoge waterstand. Hele topstekken met grindbodems zijn compleet verdwenen. Desondanks is de barbeelvisserij populairder dan ooit.

Onze sessie loopt als een dolle. Ik mis een aanbeet, los nog een vis en land nog een mooie vijftiger. Dan is Ron aan de beurt. Hij krijgt een snoeiharde aanbeet en de baitrunner draait als een malle molen. Vijf minuten later zien we de kop van weer een dikke 70er boven water draaien.
Even zoveel minuten later ligt er een 73 cm barbeel en 4.2 kg in de armen van Mister Barbeel.eu

Foto:Ronald van Leeuwen met zijn waalmonster.
De wijzers van de klok vertellen ons inmiddels dat het nog maar 10:15 uur is, maar de aanbeten zijn nog niet over. Een half uur later staat de baitrunner weer te brullen en mag ook Ron zijn tweede barbeel drillen. De zestiger maakt het Ron nog knap lastig.

We worden in het laatste uurtje nog een keer verrast. Ook tijdens deze sessie krijgen we een opruimaanbeet. Een brasem laat ons nog even in spanning, maar het is goed zo. We blijven steken op vier barbelen, eerlijk verdeeld. En zo eindigt ook deze sessie in een ouderwets knalfestijn. Ron, bedankt! (Kijk ook eens op www.barbeel.eu voor meer barbeelinfo)
Overigens blijken wij niet de enige barbeelvissers die goed hebben geboerd. Nico mailt mij dat hij er zaterdag 8 heeft gevangen. Tim komt zelfs op 14 en Leon Haenen? Dat kun je weer lezen op Totalfishing.

Ondanks de radiostilte op de site heb ik dus niet stilgezeten.  Op dit moment vloeit er barbusbloed door mijn aderen. Ik moet gewoon toegeven dat ik opnieuw verliefd ben geworden op de barbeelvisserij. Hoe het nu verder moet? Mmm, ik piel nog even lekker door wat betreft de barbelen, om vervolgens helemaal los te gaan op de omasnoeken. Jiehaaaa!

15 reacties

 1. Nico schreef:

  haha…het barbeel-bloed kruipt waar het niet gaan kan!!! Heerlijk om je weer in de barbeel-modus te zien en super om in die paar sessies die je hebt gedaan meteen weer zo duwbak van een barbeel te vangen!! Prachtige foto trouwens.

  groet Nikos B.

 2. Jurriën G. schreef:

  Marcel,

  Eindelijk weer wat te lezen op je site, bedankt!
  En erg leuk dat je weer achter Roxy en Estelle aan gaat.

  Succes,
  Jurriën

 3. Tim schreef:

  Hey Marcel.
  Eindelijk lees ik hier weer Barbeel! haha, nee grapje ik geniet van al je verhalen.
  Binnenkort zitten we samen weer ergens aan het water, heb er zin an!
  Tot Snel!

  Groet

 4. Ronald schreef:

  @ Pompie :
  Ziet er weer gelikt uit man en heerlijk leesvoer.
  Het was weer een super sessie en heb je helaas weer aan het barbeelvirus geholpen.

  Heb ondertussen ook een verslag on-line gezet.

  GreetZ
  Ronald.

 5. Pierre schreef:

  Jaja…ik voelde hem al aankomen Marcel…ik vond het een te gekke sessie , al was ie wat kort…
  Maar dat het virus weer aan het toeslaan was , vermoede ik al..

  maar wat heb je het weer geweldig onder woorden gebracht…heb d’r weer volop van genoten…top , top , en nog eens top!!
  Ik heb echt het gevoel dat het top barbeeltijd is….dus zolang het s’nachts niet vriest zit ik achter m’n spro’tjes!!

  Groet’n uut Grolle
  Pierre

 6. Kees schreef:

  Woi Marcel,
  Super verslag weer over de barbus! jammer genoeg zelf nog geen hollandse baarddraager kunnen vangen, maar we ( Henk en ik ) gaan het zeker vaker proberen! Werkt zeer verslavend die rivier. Hou je in elk geval op de hoogte.
  Drentse visgroet,n
  Kees

 7. Mark schreef:

  Mooi verhaal weer!
  Ik volg je site al heel lang en check bijna dagelijks of er nieuwe updates zijn, ik word er altijd weer vrolijk van om te zien dat er iets nieuws op staat, of het nu om ruisers, rovers of barbelen gaat al moet ik zeggen dat die inmiddels door de prachtige verhalen boven aan mn verlanglijstje staan!

  Ik was inmiddels weleens verplicht te reageren op alle prachtige verhalen die je hier publiceert, keep ‘m coming!

  Mark

 8. Bart schreef:

  Dacht al wat is het stil op Vispomp, maar achter de schermen was Marcel
  druk in de weer met vissen op barbeel en niet zonder suc6

  Prachtig verslag weer met mooie vangsten
  zelf dit jaar helaas niet gevist op de ijssel (ligt ook niet naast de deur)

  Bart

 9. Piet schreef:

  Heel leuk om te lezen zelf dit jaar verschillende sessies aan de Waal en IJssel maar ben nog niet zo succesvol geweest als wat jullie meegemaakt hebben. Maar wat niet is kan nog komen vrijdag maar weer proberen.

 10. Leon haenen schreef:

  ………over triggeren gesproken……….wanneer kom je weer eens naar een dobbertje turen…..
  Waanzinnige vis, prachtfoto’s…..

  Tot snel

  Leon

 11. Simon schreef:

  Balen dat ik zelf zo ver weg van de grote rivieren woon.
  Anders had ik zeker op deze vis gaan vissen.
  Wat een prachtige vangsten zijn er gedaan en Marcel dankzij Ronald een mooie
  dikkert. Hij hebt al heel wat mensen gelukkig gemaakt als ik dat lees op zijn site.
  Maar jou site is ook heel erg mooi. Deze ga ik vaker bekijken.

 12. Rinko schreef:

  Hey, wat zie ik nou??
  Barbeel? goed bezig Marcel welkom terug 😉
  Net wat de Limburgse barbeel master zegt: wat een prachtige foto’s!

 13. Dennis schreef:

  Ik had al zo’n vermoeden dat er een update was,want ik zag pompie met een barbeel op TF ;)dus kon niet missen want Marcel was druk met barbeelvissen.Een trio barbeel,leuke foto!Mooie visserij lijkt me,helaas heb ik daar de mogelijkheid niet voor,anders had ik het wel geweten 😮 Groet Dennis.

 14. Marcel schreef:

  @Nico:Duwbak hahah, prachtige uitdrukking voor een 70+ barbeel. Die moeten we erin houden:)
  @Jurrien G: Ha Jurrien, goed opgelet:) We gaan straks knallen!!
  @Tim: He topper, Tot binnenkort 🙂
  @Ron: Ronnie, topfotos zijn het geworden gozer. Smaakt naar meer!
  @Pierre: He pi-air. Was een superleuke sessie. Er volgen er geheid meer. Was top!! Succes van het weekend 🙂
  @Kees: Kees, ik hoop dat jullie met de info jullie eerste Nederlandse barbussen vangen. Het is jammer dat ik dit weekend zelf niet kan, maar ik zou als ik jullie was, naar de waterkant gaan. Succes!!
  @Mark: Hoi Mark, ik kan echt genieten van dit soort reacties. Ik zie wel bezoekersaantallen, maar het is nog mooier wanneer de bezoeker ook eens een reactie plaatst. Dank je!!!
  @Bart: Ha Bart, leuk weer van je te horen. Tja, daar stonden we dan samen aan de IJssel in 2007 he. Is alweer lang geleden, maar herinner het me als de dag van gisteren 😉 Mocht je nog eens gaan, succes!
  @Piet: Ook leuk dat je komt buurten. Succes ook!!
  @Leon: Leon, ouwe barbelenbeuker. Thanx en je hebt een pm-tje
  @Simon: Hoi Simon, leuk iets van je te horen. Misschien eens een dagje prikken om er toch eens op uit te gaan. FF een mailtje naar Ron en voila:)
  @Rinko: Heee Rinko, thanx. Helemaal terugkomen doen we maar niet hoor.
  Kost me weer een bak geld aan benzine en tijd hehehe. Zo nu en dan is ok:) Maar voelt wel weer als vanouds!
  @Dennis: Valt wel mee hoor Dennis. Half uurtje rijden voor je, echt!!
  Zou het een keer proberen 🙂 Moet je wel van je karpers en snoeken af hehehe. Mooie big op TF overigens.

 15. Niels van de Ven schreef:

  Hallo Marcel,

  Wat een mooie vissen weer! De Barbus Barbus staat nog op mijn lijstje, na de verhalen op je site en het filmpje van de barbeelaanbeet van eerder ben ik overstag!

  Ik hou je op de hoogte!

  groet, Niels

Laat een reactie achter