Barbel Days in England (Hit & Hold)


“Pomp, opstaan!!!” Door de kiertjes van mijn ogen zie ik hoe Nico mij wakker probeert te schudden. “Pompie, we moeten eruit! Het is al 07:00 uur!!!”
Met een mompelende “Ja, ik kom eraan” weet ik mijn plaaggeest te verdrijven. Ik draai me nog even om. Kennelijk breekt me dat ‘midden in de nacht wakker worden’ toch op en zo zit ik even later als laatste aan de ontbijttafel.

Rik en Frans zitten aan de eggs met bacon,terwijl Nico een broodje geitenkaas naar binnen worstelt.
Ik krijg een plak vette spek op mijn bord. Samen met wat witbrood en jus d’orange is dit mijn ontbijt.
Echt geen straf hoor, aangezien ik wel fan ben van een Engels ontbijtje.

“Marcel, we hebben unaniem besloten dat jij vandaag op de ‘Hit and Hold’ stek mag zitten.” Al gniffelend kijken mijn vismaten elkaar aan. Argwanend bekijk ik die twinkelende oogjes en vraag Frans: “En wat is er zo bijzonder aan die ‘Hit and Hold’ stek?”
“Nou, Marcel. Dat zal ik je uitleggen.”

‘Hit and Hold’
Eigenlijk zeggen die drie woordjes het al. Als visser ben je vandaag het bokje.
De stek is eigenlijk geen stek. Het is een stukje water met weinig speelruimte. In dit geval een stukje water van vier bij twee meter. Aan weerszijden van dit stuk liggen obstakels. Aan de ene kant een boomstronk, waar je de vis nooit en te nimmer meer uitkrijgt.  Aan de andere kant een walhalla van takken. Weet de vis zich daar in vast te zwemmen, zeg dan maar dag tegen je handje. Je kunt opnieuw montages gaan knopen. Het is dus zaak, kort op je hengel te zitten. Meteen aanslaan tijdens een aanbeet en de vis kort houden en blokken, zodat deze geen moment de kans krijgt om de takken in te duiken . Kortom, obstakelvissen van de bovenste plank. Frans neemt nog een hap van zijn gebakken eitje.

“ En waarom zou ik hier gaan vissen?” , is mijn volgende vraag.
“Omdat tussen die obstakels toch wel grote barbelen zwemmen, Marcel”, antwoordt onze barbeelgoeroe. “En natuurlijk omdat de andere stekken door ons bezet zijn.”
De mannen gieren van het lachen. Ik vind het allemaal best en wacht wat komen gaat. Zo erg kan het toch niet zijn?  Dat had ik beter niet kunnen zeggen.

De borden zijn leeg. Onze magen zijn gevuld. We stappen zo in de auto. De heerlijke geur van eieren en bacon maakt plaats voor stinkende visnetten en fishinggear.

Het is bewolkt wanneer we bij de rivier aankomen.  De groep wordt weer gesplitst.
Vandaag zitten Nico en Rik  wat meer bij elkaar. Frans zit helemaal links en ik? Frans wijst me de weg naar DE stek.

Onze wegen scheiden.  Langzaam loop ik naar het water.  Ik zie nog niks, omdat de kant hoog is. Dan sta ik stil en laat mijn spullen vallen.
Foto: De Hit & Hold stek. Pompies uitdaging voor vandaag.
Ik ben aangekomen bij de ‘Hit and Hold’ stek. Een stukje water van vier bij twee. Aan de linkerkant staat een boomstronk en aan de rechterkant een warboel van takken. Daartussen moet schijnbaar gevist worden. Is dit mijn visstek???
Ik draai me om en kijk naar Frans. Frans ziet me staan en knikt. Dan kijk ik weer naar het water en peins. Mmm….dat wordt een moeilijk dagje.

Foto: Pompie op H&H stek. Zoooo spannend!!!
Terwijl Nico en Rik al een bakkie doen, kijk ik waar ik mijn haakaas kan plaatsen. Al heel snel heb ik door dat ik vlak tegen de struiken aan kan vissen. Het haakaas wordt gedropt, de slip staat muurvast, de baitrunner wordt vandaag niet gebruikt .

Pomp heeft de hand op de hengel. Bij een aanbeet is het meteen de vis blokken en de kop draaien. Zodra de barbeel zich onder die struiken weet te wurmen is het voorbij. Ik ben op mijn hoede.
Zo zit ik een uur te turen. Mijn hand komt niet los van de hengel en mijn concentratie verzwakt. Ik waag het om af en toe even wat koffie te pakken. Er gebeurt namelijk helemaal……niets…

Foto: Rik drilt en Nico tilt.
Als een donderslag bij heldere hemel hoor ik Nico gillen. Onze Nikos Barbelos zit 30 meter verderop en heeft beet. Maar wat gebeurt er nog meer? Op hetzelfde ogenblik krijgt Rik een aanbeet en zo zijn we getuige van een dubbele run. De twee mannen staan gelijktijdig te drillen. Vissen schieten naar links en naar rechts. Even is er nog spanning of ze in elkaars lijn zwemmen, maar dit gaat wonder boven wonder goed.

Foto: The Dutch Masters. Kijk ze eens blij zijn. Vette foto trouwens!!
De mannen joelen het uit wanneer er twee vette barbelen in het schepnet zwemmen.
Gebroederlijk  gaan ze op de foto met werkelijk twee prachtvissen.  De vissen zijn dik. Zijn waarschijnlijk al aan het eten voor de winter.  Met 3 kilo zijn deze echt geen straf. Zeker wanneer er twee tegelijk worden gevangen.
Als dat het begin van de dag is, kunnen we nog heel wat verwachten. Als kinderen zo blij feliciteren we de mannen met hun vissen. Nu is het wachten op de rest.

Foto: Frans in opperste concentratie. Dit is toch genieten zo!
Het duurt een paar uur voordat ik Frans hoor roepen.  De Brabander staat met een kromme hengel waar je u tegen zegt. Ik draai met een noodgang mijn hengel binnen en spurt naar Frans.
Nico en Rik komen ook aangesneld, maar hulp is eigenlijk niet nodig. Behendig drilt ons Frans de barbeel uit. En zo ligt er alweer een barbeel in het net.

Foto: Frans met een barbeel. Een prachtige omgeving op de achtergrond.
De komende paar uur erna worden er heel wat vissen gevangen door mijn vismaten. Vooral op Rik zijn stek is het bal.  Eén iemand zit niet helemaal lekker. Pomp zit allemachtig al dik 5 uur naar een hengeltop te staren die geen sjoege geeft. Wat voor stek is dit?
‘Ik peins en ik ben het zat. Ik ga hier nog een uurtje zitten en dan is het welletjes.’
‘Hit and Hold’?………… ‘Hit my Ass,  zul je bedoelen!!!’


Foto: Deze foto wilde ik jullie niet onthouden. Nico aan de Severn. Geweldig!!
Wanneer mijn geduld langzaam begint op te raken, mijn wenkbrauwen op onweer staan en mijn vismaten zich de ballen uit hun broek vangen, gooi ik nog een keer opnieuw in.
Ik blijf geconcentreerd en kijk naar de top van de hengel en dan….
Uit het niets een vette aanbeet en ik sla aan. Als een gek blok ik de vis voordat deze onder de takken zwemt en mijn hengel zet zich schrap.
“Jaaaaaaaaaaaaa!!!!!” , roep ik. Twee seconden later schiet het boeltje los. “Gloeiende, gloeiende!”

Achter mij staat Nico met de camera. “Pomp, ik heb je aanbeet vastgelegd!” Ineens ben ik weer enthousiast. Nico en ik bekijken de video. Mijn vismaat was precies op tijd. Besloten wordt om de videocamera achter mij op te stellen. Het statief komt er aan te pas.

Daar zit ik dan. Gespannen. Mijn hart bonkt in mijn keel. Zal het nog een keer gebeuren??
Als een reiger die klaar staat om zich op de vis te storten staar ik naar de top. En dan gebeurt het.
Ineens zie ik de boel lichtjes kromtrekken. In een reflex pak ik de hengel en sla aan. Dit is em. Dit is de vis en met moeite spring  ik uit mijn stoel. Met de slip muurvast sta ik de vis te drillen. De 37/00 Daiwa Sensor houdt het  goed, terwijl ik mijn tegenstander de weg naar de takken versper. In mijn poging de vis te sturen roep ik Nico. Mijn vismaat komt aangesneld met het schepnet. Voordat de barbeel ook maar iets door heeft ligt ze al in het net. Het is zoals Frans al zei, een hele beste!
Pomp heeft er lang op moeten wachten, maar met 71 cm en 4 kg was het alle moeite waard.

Foto: Het was vandaag bikkelen en blokken. Kanonne wat had ik het zwaar.
Wanneer de vis terugzwemt en de rust is wedergekeerd, ren ik naar mijn videocamera. De aanbeet staat er op. Wat kicken!

In de uren daarna wordt er nog goed vis gevangen. Nico, Frans en Rik vangen allen nog flink vis.
Ik heb het moeilijk op de stek, maar pers er in de slotfase nog een mooie barbeel uit.
Het maakt  verder niks meer uit. Iedereen heeft goed gevangen en zo komt er ook een einde aan deze dag.

Foto: Eindelijk is daar de beloning. Vier kilo Engels Hit & Hold geweld.
Als vier gedropte commando’s lopen we met volle bepakking en hoofdlampen de heuvels op. Op naar de auto. Op naar onze stapelbedden.

“Pomp, mag dat licht uit?”, vraagt  Nico slaperig.
“Ja, nog een minuutje! “, antwoord ik.
“Wat?? Nog een minuutje? Wat ben je aan het doen?”
“Och, ik keek nog even naar mezelf op de “Hit & Hold” stek.”
Een minuut later, doe ik de videocamera uit.

p.s. Rechts van de site vind je het filmpje van de Hit & Hold stek. Check it out.

Dit was een greep uit 2 dagen barbelen in Engeland. Als ik meer tijd had, had ik deel III misschien nog geschreven. Helaas is dat niet zo en wil ik het hier bij laten. Op naar de volgende visserijen. Wat we gaan doen, ga ik de komende weken even bekijken.

16 reacties

 1. G.Pomp schreef:

  Mas,

  Toch weer een top story en mooie vissen.
  Ook het filmpje hartstikke leuk.
  Alleen dat uit die stoel komen Pompmans dat moet wat soepeler, hoewel
  die tweede keer ging het al beter.
  Top mannen daar over de plas.

 2. Koen schreef:

  Sjonge jonge, wat mooi allemaal!! Leuk om te lezen hoor. Uit het verhaal kan ik opmaken dat jullie echt een top tijd hebben gehad. Geweldig!

  Marcel, mooi om te zien hoe blij jij bent in dat filmpje. Kan ik me helemaal in verplaatsen, ook al reageer ik meestal iets introverter dan jij.

  Gr Koen.

 3. Rob schreef:

  Wederom goed schrijf-, fraai foto- en amusant filmwerk.
  Zo blijft het ’t waard om je site regelmatig te bezoeken.

  Greetz Rob

 4. Andre schreef:

  Wat een gaaf avontuur mannen! Dit was is volgens mij een vistrip om in te lijsten!

  Gr,

  André

 5. Kevin Diederen schreef:

  Wat een landschap en wat een vissen! Ze zien er stukken beter uit dan de meeste vissen van de nederlandse rivieren. Mooi man!

 6. Jurgen schreef:

  He Marcel weer een top verhaal met super mooie vangsten.
  Nu kan je jeweer op gaan maken voor het roofvissen!
  Ik heb de doodaas hengels igg weer te voorschijn gehaald hahaha.

  Groetjes, Jurgen

 7. Nico schreef:

  Wederom nagenieten van dit avontuur…..heb ’t uitgeprint en als nieuw hoofstuk aan mijn jongensboek toegevoegd!! gr. Nikos B.

 8. Mike schreef:

  Mooi verlag Marcel en mooi beelden om te water tanden.
  Kijk uit naar het volgende deel.

 9. Frank schreef:

  Heel boeiend en enerverend geschreven, en mooie foto’s.

  Heb er erg van genoten.

  grjus

  Frank

 10. Ronald schreef:

  Echt een waanzinnig mooi avontuur en het ook nog eens op video vast hebben liggen van de aanbeet op de hit & hold stek, ….
  Prachtig.

  Heb weer lekker genoten van jullie avontuur.

  GreetZ
  Ron.

 11. Harold schreef:

  Weer een geweldig stukje leesvoer, helemaal super… en dan de opname van die aanbeet/dril als kers op de taart, heerlijk!

 12. Dennis schreef:

  Gaaf toch,barbelen vangen in een sprookjeslandschap…je kan het slechter treffen.Nu komt het doodaas vissen weer in het vizier denk ik,we wachten het af.Grtszz Dennis

 13. Rinko Oosterveen schreef:

  Super Vet!!

  Ik heb weer genoten!

 14. Marcel schreef:

  Mannen, allemaal bedankt voor de complimenten en de leuke reacties. Gr. Marcel

 15. Grietha schreef:

  Wat een prachtige verhalen over het barbelen in Engeland. En wat heb je er veel voor over. Top!
  Bedankt dat je ons hier thuis laat meegenieten door middel van de verhalen, foto’s en filmpjes.

  En nu weer achter Roxy en Estelle aan?
  Gr.
  Grietha

 16. Dennis schreef:

  Je moet lekker gaan vlokvissen nu Pompie hhaaiihihoo ,de ruisvoorns gaan helemaal los op al die sneeuwvlokken :p

Laat een reactie achter