Barbel Clinic


Verslag van zondag 28 Oktober 2007.

Bastiaan is eigenaar van Hengelsport Emmen. Pa Pomp komt daar regelmatig en vertelt natuurlijk ook over de barbeelperikelen van zoonlief.

Eigenlijk leek Bastiaan dat ook wel wat, maar om nou op de bonnefooi naar de IJssel te gaan vond hij toch niet zo’n goed plan. Vader Henk zag het ook wel zitten en omdat Pa Pomp ook nog geen barbeel van dichtbij had gezien maakten we een afspraak.

Zo stonden er om 07:45 uur 4 Drentse boertjes bepakt en bezakt aan de IJssel.
Weken van te voren had ik een kleine handleiding geschreven. Welk materiaal ik gebruik, dat ze zelf onderlijntjes moesten knopen, Heavy feeders mee moesten nemen etc…
Maar ja, als je een hengelsportzaak hebt is dat toch geen probleem en zo stonden we met z’n vieren op een krib.

Allereerst liet ik ze allemaal een hengel optuigen. De hoofdlijnen werden van onderlijntjes voorzien en er werden 2 hengels te water gelaten. Ik vertelde de 3 studenten wat over de nering, het drillen en de release, maar goed, er moest eerst maar eens vis gevangen worden.

Ik had de luitjes al gewaarschuwd dat het best pittig kon worden. De vangsten in de IJssel waren niet denderend en met 1 vis mogen we toch wel heel tevreden zijn. De barbeel houdt namelijk niet van de kou. Ze groeperen zich in de winter en zoeken kuilen en obstakels om te overwinteren. De mannen waren dus aardig voorbereid en het belangrijkste was dat het maar gezellig zou zijn.

Foto 2: Pa bezig met het drillen van zijn eerste barbeel

De koffie werd ingeschonken en daar stonden we dan te turen. Ik gaf nog wat uitleg over rigjes maken en dat ze de vis zo hoog mogelijk moesten drillen om vastlopers te voorkomen en terwijl ik dat deed ziet Bastiaan dat de hengel krom gaat. Pa Pomp pakt snel de hengel en heel even twijfel ik of het een barbeelaanbeet is. 2 seconden houd ik de hengel vast en ik voel bonken. Barbeel!!!

Foto 3: 58 CM IJsselbarbeel. Zien jullie de overeenkomst van die 2?

Het zal toch niet? Binnen een uur een barbeel aan de haak en Pa begint te drillen. De vis geeft niet echt weerstand en al gauw kan ik em scheppen. Toch geen kleine vis en de eerste barbeel van Pa ligt op het matje. De heren kijken met grote ogen naar de vis. Voor het eerst een barbeel en de vis is maar liefst 58 cm. Cool!
Pa gaat snel op de foto en omdat ik de enige ben met laarzen aan, zet ik de vis terug in het veel te laag staande water.
De handen worden geschud en we zijn helemaal blij. Ook ik ben zo blij als een kind. Heerlijk die bekkies te zien glunderen.Wat een schitterende witte vis is dit en de hengels staan weer in het gareel.

Foto 4. Bastiaan in opperste concentratie.

Nog geen kwartier later ziet Bastiaan zijn hengel stuiteren en snel pakt hij zijn Feeder. De vis heeft er zin in en giert door de slip en Bastiaan heeft moeite met drillen. Al Bonkend en kopschuddend probeert de vis zich te ontdoen van zijn haak, maar de vis verliest langzaam lijn.

Foto 5: Pomp was vandaag het slaafje hehehe
Ik sta klaar met het schepnet en dan zie ik de eerste schim van de vis en het is….een barbeel!!!! Deze is grote dan de vorige, scheelt niet veel maar heeft een dikkere buik en op het juiste moment schep ik de vis. Yes!!!

Bastiaan mag zijn eerste vis begroeten en met 62 cm is ook een nieuw PR geboren. 62 cm Barbus Barbus ligt er in zijn armen en met een grote grijns fotografeer ik de trotse visser.

Foto 6: Bastiaan, zo trots als een pauw met zijn 62 cm Barbeel. Wauw!

2 Barbelen in 1,5 uur tijd, wat een verrassing. Dit had ik niet durven dromen en iedereen is blij. Het mooiste zou zijn als Henk nog wat zou vangen en als het 2 uur stil blijft overleggen we het volgende. Bastiaan en ik gaan een krib terug en even later pakken Pa en Henk een krib achter ons. Het levert ons een losser op en we moeten dus nog even wachten op nummer 3.
We besluiten even te pauzeren en een soepje te eten en na de soep verkassen Bastiaan en ik naar een andere krib.

Foto 7: Even genieten van het af en toe doorkomende zonnetje.

De oudjes blijven nog even waar ze zijn en als wij richting krib lopen horen we ineens geschreeuw. Jaaaa…..!!! En Henk staat even later met een 53 cm barbeel in de koude handjes.Wat een feest en de missie is geslaagd. Alle 3 de heren hebben inmiddels barbeel en dat is ongelofelijk.

Foto 8: Ook Henk heeft zijn barbeel te pakken. 53 cm Barbus Barbus

Wij komen aangerend, maar de vis is alweer te water gelaten. Het ging allemaal zo snel. We geloven onze oren niet en willen de foto’s zien. Het kan namelijk ook een winde zijn ofzo,maar de mannen weten het zeker. Het was een barbeel. De foto’s spreken voor zich.

Foto 9: Het ging zo snel. De vis ging er als een speer vandoor.

Inmiddels is het erg hard gaan waaien en zitten we te wachten op een aanbeet.We verkassen regelmatig, voeren af en toe wat bij, maar echte aanbeten zijn er niet.Af en toe rennen we weer naar Pa en Henk voor een vermeende aanbeet, maar na 3 vastlopers rennen Bas en ik niet zo hard meer en meestal hebben we dan ook nog gelijk.Weer een valse aanbeet

Foto 10: Opruimen die handel. De buit is binnen.

We besluiten om 15:00 uur te stoppen. De lucht ziet er dreigend uit en het lijkt alsof de regen elk moment kan vallen. Gelukkig hebben wij alle spullen binnen en mag het van ons wel beginnen met druppelen, maar dat blijft ons bespaard.
Ik ben inmiddels op. Het zal wel aan de wintertijd liggen, maar ik ben eigenlijk kapot.

M’n benen beginnen te protesteren en m’n rug wil ook wel even rust .We schudden elkaar de handen en bedanken elkaar voor de gezelligheid.Ik geloof dat ze het allemaal prachtig vonden en ik hoor hier en daar dat dit wel voor herhaling vatbaar is.Dan zoeken we onze weg naar huis terug en op de snelweg scheiden onze wegen.Wat een topdag!

Foto 11: Barbeelteam Emmen. Succes verzekerd

Misschien is zo’n miniclinic wel voor herhaling vatbaar, maar dan voor wat andere visvrienden. Lijkt me leuk om jullie ook eens kennis te laten maken met deze vis. In het voorjaar maar eens polsen of er animo voor is. Dan gaan we er een leuk daggie van maken aan de Waal of IJssel. Laat maar even weten in de comments. Ciao

 

13 reacties

 1. Koen schreef:

  Ha! Mooi zo. Het is dus gelukt. Ben benieuwd naar het verslag.

 2. Andre schreef:

  Haha die Marcel ;-p je maakt iedereen gek van dat barbeel vissen.
  Hele volksverhuizingen voor die zilverkleurige mooie rakkers.
  En hij gaat lekker moet ik zeggen…je blijft maar scoren :))
  Mijn benieuwen hoe lang je deze barbabella,s door kan vangen in de kribbetjes

 3. Wolf schreef:

  Nou nou Marcel, ….

  Je bent echt verslaafd geraakt h

 4. Pomp senior schreef:

  Marcel, bedankt voor deze dag, toch knap dat je bij alle drie de leerlingen er

 5. Gert schreef:

  Zou Barbus ook mijn hart kunnen veroveren Marcel? 😛

  Haha… leuk verslag weer! Cool! 🙂

 6. Rolo schreef:

  Kijk die ouwe Pomp eens gaan, hehe… Een bekkie dat strak staat van de kou, geweldig! Erg cool dat er toch weer gescoord is… Tien jaar geleden dacht men ook dat karper niet was te vangen in de winter… Nu lees ik dat je inmiddels weet waar de barbelen zich ophouden in de winter… 1 en 1 = 2? Je krijgt een Mepps Aglia 4 van me als je een foto maakt van jezelf met een barbeel in de sneeuw…. Game on!

 7. Koen schreef:

  Nou, gefeliciteerd mannen! Allemaal een barbeel, wat wil je nog meer. Voor jou moet het ook een geweldig gevoel geven Marcel. Als je zo iets organiseert hoop je echt dat er naast de gezelligheid toch ook wat gevangen wordt. Dat weet ik nog van onze graskarpersessie 🙂
  Jij hebt zoveel bijgeleerd wat betreft barbeel dat ik graag zo’n miniclinic bij wil wonen in het voorjaar 🙂

 8. Marcel schreef:

  @Andre: He Dre, hoelang we door kunnen vissen ga ik uitproberen. Misschien iets voor jou om een keer mee te gaan naar de Waal in het voorjaar. Als het roofvisseizoen is gesloten kunnen we er een keer op wagen. 45 minuutjes rijden denk ik.
  @Wolf: Hoor wie het zegt hahah, ja Ronald, ik ben verslaafd, ik geef het toe, maar het is ook zo’n prachtige beleving. Al die rompslomp er omheen, de spanning, de dril, prachtig. Zie je morgen gozer
  @Pa:Geen dank Pa. Het was super. Heb echt genoten!
  @Gert: Ik denk dat iedereen dit een keer mee moet maken Gert. Roofvissen heeft zijn eigen charmes, maar de dril van een 70+ barbeel geeft ook een enorme kick.
  Je hengel staat in de steun en je krijgt een tikje. Vervolgns wordt je hengel bijna over de steun getrokken en vouwt bijna dubbel.
  Dan pak je je hengel en wordt er 10 minuten vol aan je lijn getrokken. De vis duikt steeds diep, waardoor je grote klappen op je top krijgt, soms tot aan het handvat. Pas als de vis opgeeft zie je em bovenkomen en zakt het adrenalinepeil weer tot normale proporties. Gewoon een keer meemaken, dus….inschrijven voor die clinic hahah
  Heb je een feederhengel?Anders probeer een stevige spinhengel hehehe
  @Rolo: Ook jij gaat volgend seizoen voor de bijl. Het is niet zoals karperen, dat kun je niet vergelijken, maar met volledig afgestemde materiaal gaan we toch wel een beetje die kant op. Gewoon eens leuk om mee te maken. Andere omgeving, andere manier van vissen. Ennnuh ik ga die uitdaging aan hoor. Mits er sneeuwt valt natuurlijk hahaha
  @Koen: Het was geweldig Koen. Jij bent als eerste meegeweest en het voelde voor hen net als jij vakantie. Andere omgeving, andere tak van sport en vangen. Ik heb erg genoten van die koppies, echt en ik heb zelf geen vis gedrild hahaha geweldig toch.
  Leuk dat je nog een keer meewilt man. Top!

 9. dick schreef:

  Marcel weer een mooi kwartet daar aan de ijssel. En nog snorremans gevangen ook,ik zag pa pomp trots met zijn snorremans poseren als twee druppels water allebei een prachtige snor. Marcel jij hebt weer drie mensen enthousiast gemaakt om op deze mooie vis te gaan hengelen. De baarddragers zitten er nog wel als ik jou site steeds weer lees,profiteer nog maar voordat de barbelen zich opmaken voor hun winterslaap.

  het ga je goed dick.

 10. Bastiaan schreef:

  Hallo, Marcel

  Het was een leuke dag.
  En ja ik ben verkocht aan barbeel vissen.
  Volgend jaar weer.

  Groeten,

  Bastiaan en Henk

 11. Marcel schreef:

  @Dick: Afgelopen weekend is er aan de IJssel een witviswedstrijd gehouden. Er is geen enkele barbeel gevangen. Dit betekent dat ze niet op maden aan het azen waren. Kun je nagaan dat ze soms toch selectief qua aas zijn. We mogen onze handjes dichtknijpen met onze vangsten.
  @Bastiaan en Henk: Leuk te horen mannen.
  Geniet er maar van en tot in het voorjaar 🙂

 12. Andre schreef:

  Lijkt me erg leuk Marcel….kijken of het ook met een lichte karper uitrusting lukt.
  Shimano twinpowers van 2 pond een horizon rodpot en misschien een foxswinger ;-p.
  Maar dat het gezellig wordt dat lijkt me duidelijk en ik ga zekers een keer mee op die zilver kleurige kaas snoepers.

 13. Marcel schreef:

  @Dre: Neem maar mee, we zien wel wat het wordt 🙂 Ikzelf heb nog wel extra feederhengels en anders kan ik wel wat regelen. Komt helemaal goed en leuk dat je er interesse voor hebt.
  Wordt nog een leuke opgave volgend seizoen.
  Je eerste zeelt na lange tijd en barbeel.
  Mooi streven voor volgend jaar Dre 🙂

Laat een reactie achter