Barbeelforumdag (Deel II)

Waalbarbelen. De waal was voor mij onbekend terrein. Net als de Rijn en de Maas, maar de waal is op dit moment toch wel het Mekka voor de barbeelvissers. 2 weken geleden heb ik meegedaan aan een barbeelforumdagje aan de IJssel. De barbeelvissers van Visserslatijn.nl verzamelden zich,om eens een dagje te gaan vissen aan deze rivier. Dit was supergezellig en leerzaam.Afgelopen zondag op herhaling, maar dit keer werd de Waal het strijdtoneel.

Het begint te wennen, vroeg opstaan en vroeg rijden. Onderweg gaat de zon zinloos op, vanavond gaat zij toch weer onder.*
Dikke mist strekt zich over de wegen, maar ik vind mijn weg.

Ik rij het land van maas en waal binnen en dat geeft mij een vakantiegevoel. Dat komt waarschijnlijk omdat ik hier niet zo vaak kom en ik kijk mijn ogen uit. Ik zie de waal en mijn ogen tollen in mijn kassen van al dat water, wauw!!!

Om iets voor achten arriveer ik op de afgesproken plek. 12 deelnemers geven Acte de Présence. Er zijn overigens maar 5 deelnemers die er bij de IJssel ook bij waren en in colonne rijden we richting water. Wat me meteen opvalt als we langs de waal rijden is dat de kribben in de eerste plaats
langer zijn dan de IJsselkribben De IJsselkribben mag je na het zien van de waalkribben eigenlijk geen kribben noemen. De kribben die ik gezien heb waren een meter of 6 lang en
de kribben lagen een meter of 50 uit elkaar.

We lopen een weiland door en komen vervolgens op een soort strandje met veel schelpjes en kiezels. Dan doemt er een enorme berg stenen op dat zo’n meter of 50 het water inloopt. De Waalkribben!!!!

Frans, Nico en ik besluiten de linker krib te nemen. Erik en z’n maat gaan een krib verder en de rest pakt weer kribben voor ons. Wel lastig allemaal, want de kribben liggen denk ik zo’n 200 meter uit elkaar als het niet meer is. We zijn dus genoodzaakt om op de krib te blijven en hebben dus niet zoveel contact met elkaar. Dan maar proberen het zo gezellig mogelijk te maken en de sfeer is super goed.


Frans zet 2 hengels op de kop. Nico en ik aan de zijkant en daar gaan we. De hengelsteun heb ik vastgezet tussen de rotsblokken en we zijn er klaar voor. Na 7 minuten horen we kabaal . Mijn hengel valt voorover en beukt op de basaltblokken en voordat deze door het water wordt verorberd heb ik em vast.
Beuken!!! Echt grove beuken op de stok. Er staat een harde stroming en de hengel wordt getest. Frans en Nico schieten platen terwijl ik de vis tegen de stroming in probeer te drillen.

Diep, dieper, de hengel wordt naar beneden getrokken en de vis probeert onder de basaltblokken te komen. Jeetje Mina, wat een geweld. De vis komt boven, laat zich heel even zien om vervolgens weer de diepte in te duiken en Frans moet moeite doen om plaatjes te schieten.

Een glimp, een glimp van de vis en Frans schiet. Tik, tik, tik, tik, doet zijn fototoestel en we drillen verder.”Een dikke zeventiger”, zegt Frans en mijn adrenaline giert door mijn lichaam.
Nog steeds is de vis bezig met kopschudden en Frans adviseert mij de slip nog losser te zetten.

Daar gaat ze weer. Ze neemt meters lijn en mijn korfje zakt weer de diepte in. Mijn voorslag verdwijnt en ik begin weer met binnenhalen. Wat een sport.

Dan komt ze boven. Machtig mooi, sterk en groot en ik gier het uit van blijdschap. De eerste waalbarbeel is een feit en dat na 7 minuten in de steun. Ik weet niet meer wie de vis heeft geschept, ik was door het dolle. De vis ligt inmiddels op mijn landingsmat en de duimstok komt tevoorschijn. 70 cm!!! En toch ietwat verbaasd kijken we allemaal naar de duimstok.
De buffel is wel groot en zwaar maar redt het net niet om mijn nieuwe PR(71) te worden. Niet getreurd. We zijn net amper een half uur bezig en we maken snel wat foto’s.

De vis is prachtig, iets witter dan de IJsselbarbelen lijkt het wel en zo trots als een pauw poseer ik voor de meegekomen fotografen, Nico en Frans 🙂
Dan gaat de vis terug en na reanimeren zwemt de vis weg. Ik zei het al eerder. De vissen zijn enorm kwetsbaar. Ze vechten zich helemaal het snot voor de ogen en daarom ook logisch dat ze meestal moeten bijkomen om vervolgens de diepte weer op te zoeken.


De kop is er inmiddels af. De hengels liggen weer op de steun,de koffie wordt opgedronken en Frans zag dat het goed was.
Frans Vogels is overigens DE Barbeelman in ons gezelschap. De beste man heeft dit jaar al bijna 250 barbelen op z’n naam staan en maakt er inmiddels een complete studie van. Foto’s, logboeken en het hele jaar door vissen. Alles wil hij te weten komen en Nico en ik mogen onze handen dichtknijpen met zo iemand in ons gezelschap.

We vissen verder, maar na 2 uur zitten begint het te kriebelen. Een paar honderd meter verder zijn ze inmiddels aan het kribhoppen en wij besluiten daarna hetzelfde te doen. De mensen die kwamen kijken verlaten ons en zo lopen we nog met z’n drieën naar de volgende krib.Daar wordt het hele handeltje weer opgetuigd en even later staan de hengels weer richting hemel.

Wederom gaat de slip van de rechterhengel en wederom is het mijn hengel. Ik pak de stok en voel de vis. Zo te voelen barbeel en het gevecht ga ik gretig aan.

Het is weer een vechtersbaas die me alle hoeken van de krib probeert te laten zien en ik moet alle zeilen bijzetten. De duik naar de rotsblokken, dan weer bonken, het is prachtig om te voelen, maar ik ben er niet gerust op.

Ik was inmiddels geswitched van 50 naar 90 gram korfjes, maar het deert de vis niets.Ze zwemt net zo makkelijk tegen de stroming in en ik moet maar geduld hebben. Dan geeft ze op en zwemt ze het net in.

De vis is kleiner dan de vorige. Dat konden we meteen wel zien. Echter blijft het ontzettend goede sport die deze vis van 52 cm blijft geven. Wederom zit ik te stralen en is het tijd dat de anderen eens beet krijgen.

Dat hoef ik geen 2 keer te zeggen. Frans ziet een van z’n hengels tekeer gaan en oppert Nico de stok te pakken. Na even aarzelen staat Nico te drillen.

We worden getrakteerd op hetzelfde tafereel en het is dus barbeel. Nico drilt, Pomp staat klaar met het schepnet en Frans schiet weer prachtige platen

Dan schep ik de vis en noteren we nummer 3. Deze prachtige vis is 60 cm en ook Nico’s eerste Waalbarbeel is een feit. Trots poseert hij en mag ook deze vis op de foto.

Zo zitten we tot een uurtje of 1 en daarna vinden we het wel welletjes.
Het is warm geworden. Temperaturen van 22 graden werd er voorspeld en bij het verder ontbreken van aanbeten besluiten we op te ruimen. We besluiten nog even bij de anderen te kijken en de score is toch vrij laag moet ik zeggen. Op de 1e krib heeft Dennis een 71 cm gevangen. Op de 2e krib vingen Wolf en Collin allebei een vis van 60 en 54 en de laatste krib met Erik en Highlander (Forumnaam) vingen vissen van 70,68,56 en 54.
De meesten pakken daarna ook hun boeltje in na deze geslaagde dag. Ik heb me prima vermaakt en ik weet dat Nico hetzelfde gevoel heeft. Jammer is dat je zover uit elkaar zit en zo weinig van anderen meekrijgt. Misschien kunnen we daar een volgende keer eens over brainstormen.

Ik heb in ieder geval een superdag gehad met Nico en Frans. Nico wil ik daarom dan ook bedanken voor de gezelligheid, we gaan samen nog eens vissen aan de waal.
En Frans wil ik met name bedanken voor het delen van zijn kennis en gastvrijheid. Zonder hem waren wij nu niet zoveel te weten gekomen over deze prachtige vis. Cheers en respect!

Met dank aan de foto’s van Frans Vogels en Nico Breevaart.

*=Quote Herman Finkers 🙂

15 reacties

 1. sander schreef:

  wat een verhaal wat een spannig.
  zeer mooie fotos.
  vooral die glip van die 70er.
  ps kijk eens naar je lijn!hangt ietsjes slap lijkt wel,is een mogelijkheid tot breuk?maarja geluk dwing je af he!
  en nu op de waal zelf is de ene donkerder als de ander!was toch eens een vraag van rolo?ijssel en waal verschillende kleur van vis,of zou hij overgestoken zijn.

 2. Rob schreef:

  Beste Pomp,

  toch een geweldige dag. Eigenlijk had Herman het verkeerd. De zon gaat zinloos onder. Morgen….

 3. Pomps senior schreef:

  Prachtige vissen Pomps,jammer dat het geen PR heeft opgeleverd, maar je hebt wel weer jouw adrenaline op peil gebracht niet waar.
  De echte Waalkanjer zal er heus nog wel komen.

 4. Koen schreef:

  Weer een prachtig avontuur zeg. En ja, wat is een vrij lage score?? Er wordt toch maar weer gevangen. Dat vind ik knap en ik zou daar zeer tevreden mee zijn 🙂
  Die 7-tiger is een mooie dikke barbeel Marcel.

 5. Marcel schreef:

  @Sander: Thanx man, ik heb dacht ik van Frans vernomen dat de IJsselbarbelen licht zijn van kleur met een gouden gloed aan de bovenkant.
  De waalbarbelen zijn helemaal wit lijkt het wel, maar net wat je zegt zijn ook daar verschillen te zien. De foto’s zijn in sportmodus gemaakt. De vis is zo bewegelijk dat er blijkbaar foto’s zijn gemaakt wanneer de lijn even slap hangt. Tevens heb je nog te maken met het gewicht van de korf he 🙂
  @Rob: Was een superdag Rob. Goed gelezen overigens 🙂
  @Pa:Ik heb er weer een nieuwe visstek bie Pa, geweldig en dat PR komt heus wel hahah
  @Koen: Frans vertelde mij dat hij de dag daarvoor in z’n eentje 13 stuks had gevangen in 3 uur tijd. Als je gemiddeld nog geen 1 barbeel per persoon die dag vangt valt het tegen haahha. Mij hoor je overigens niet klagen hoor.Het was een constatering van de waalvissers. Ja, prachtige dikke vis die 70er. De volgende keer neem ik mijn unster mee.

 6. Ziet er weer picobello uit meneertje Pomp. Wat een visgeweld weer. Ik zei vorige week toch al tegen je dat ik de kribjes in de IJssel wat klein vond…. Ik was die dingen van de waal gewend..

  ’t jeukt, en dan moet je krabben hoor ik wel eens. 😉

 7. Rolo schreef:

  Wat een buitengewoon mooie foto’s! Echt spectaculair! Vissen op groot, stromend water is

 8. Nico schreef:

  Super om dit zo terug te lezen, ik heb er denk ik hetzelfde gevoel bij als jou: Schitterende rivier, heerlijk weer, vissen met de master of barbels en dan ook nog barbeel zelf vangen. Het was inderdaad super gezellig, dus gaan we ’t zeker nog een keer over doen!

  Knap werk trouwens zoals je het verhaal weer in elkaar gezet hebt, foto’s die je kan vergroten en je hebt er weer een mooi spannend avontuur van gemaakt… en dat was het ook!

  groet en meet you on the riverside
  Nico

 9. dick schreef:

  Marcel,mooie vis hoor die zeventiger ga zo door mijn viend, en die tachtiger komt ook nog wel. Mooie rivier zeker de waal, om op barbus te vissen breder, ruiger en veel harder stromend dan de ijssel denk ik.
  Ik ga zeker nog een keer een bezoekje brengen aan deze rivier. Maar mijn thuiswater de ijssel, heeft mij de afgelopen zomer ook heel veel visplezier gegeven met het vangen van onze viend barbus.

  goed gaan dick

 10. Wolf schreef:

  Hey die Marcel, wat een ontzettend leuk verslag over de Waal en zeker mooie foto’s.
  Ben er nog steeds jaloers op, ha ha ha ,…

  Ook vind ik het leuk om te horen dat de Waal zoveel indruk maakt op mensen die er voor de 1e keer gaan vissen, ik weet niet beter, maar het is een verslavende rivier waar je altijd vis vangt.

  Zo heeft de Ijssel heeft ook indruk op mij gemaakt en ga er ook zeker nog naar toe.

  Ik heb ook een ontzettend leuke dag gehad aan de Waal met de overige Barbeelverslaafden en is zeker voor een herhaling vatbaar.

  Groetjes
  Wolf

 11. Rinko schreef:

  Hey, Marcel!!

  mooie foto’s
  Ik zal ooit ook eens een Waalbarbeel vangen, maar hou het voorlopig toch bij de ijsselbarbelen, en zeg nou zelf, de ijsselbarbelen zijn toch veel mooier van kleur(ha,ha,ha,ha).

 12. Marcel schreef:

  @Leon: Je had gelijk wat die kribben betreft, maar ja, zoiets moet jezelf ervaren he.
  Je weet overigens hoe zo’n 70er drillen voelt he, ouwe barbelenbonker 🙂
  @Rolo:Thanx Mate: Het is ook vrij lastig om een keuze te maken, van het weekend waarschijnlijk met Martijn een paar uurtjes op de rovers.
  @Nico: Thanx voor je cd met foto’s, ik zag dat er nog meer foto’s op stonden die ik kon gebruiken. Beetje misverstand, mijn fout.
  Mooie foto’s van die 70er, die heb ik uiteraard gebruikt. Thanx man en zie je on the riverside 🙂
  @Dick:Dank je Dick, word altijd blij van je enthousiaste commentaar en jij bewijst o.a. dat je op de IJssel zeker mooie barbelen kunt vangen. Toppie man:)
  @Wolf: He die Wolf, leuk dat je komt buurten.
  Ik was inderdaad erg onder de indruk van de waal. Prachtige kolossale rivier en ga er zeker vaker naartoe. Jammer dat we elkaar niet zagen, maar dat krijg je met die kribben zo ver uitelkaar.
  De foto’s zijn overigens gemaakt door Frans en Nico. Ik heb alleen een selectie gemaakt, ingezoomed, uitgesneden en wat met de belichting gespeeld.Even oefenen Wolf, komt wel goed.
  @Rinko: Je woont zowat aan de IJssel man, je hoeft dus niet te kiezen:) Ik woon in het midden en voor mij maakt het niet uit waar ik naar toe rij. Jammer dat je niet mee was, had ik leuk gevonden:)

 13. de bomber schreef:

  Het ziet er weer mooi uit marcel heb genoten van het verhaal. het begint bij mij heel erg te kriebelen om ook eens te gaan barbelen.
  Wie weet zien we elkaar wel aan de waterkant
  groetjes de bomber

 14. Gert schreef:

  Wederom een mooi verslag Marcel en hele mooie fotos! Dat PR gaat er misschien dit jaar niet aan, maar volgend jaar zeker! 🙂

  Groet,
  Gert

 15. Marcel schreef:

  Bjorn, Gert: Alsnog thanx voor de complimenten. Bjorn, het is zeker de moeite waard om de vis te zien en te voelen. Geweldige vissoort. Gert, ik heb geduld hoor.
  Het barbeelseizoen is bijna over dus we hebben nog een paar kansen. Wordt het dit jaar niet, volgend seizoen een mooie uitdaging.

Laat een reactie achter