Barbeel(dig)


Verslag van maandagochtend 30 Juli 2007.

Terug van een lange vakantie begon het weer te kriebelen.
Na alle Poolse perikelen rond de zeeltstek, waar ik overigens goed ziek van ben, besloot ik mij voor de vakantie eens te gaan verdiepen in de barbeel. De vis die een jaar geleden eigenlijk alleen nog maar bij de grensmaas te verschalken viel is met een opmars bezig richting andere grote rivieren als de Rijn, Ijsel en de Waal en omdat ik eens wat anders wilde, ben ik een beetje gaan struinen op het net en gaan lezen.

De barbeel leeft in grote snelstromende rivieren en beken. Deze riviersterke vis heeft 4 baardharen en een langgerekt lichaam. De vissen prefereren grind als ondergrond en leven van bodemdieren.
De meest gebruikte methode is toch wel het blokje kaas als ik het allemaal zo lees en het werd dus tijd om mijn Heavy Feeder uit de kast te trekken.


Misschien kunnen jullie je het nog wel herinneren. Mijn eerste ervaring met de Spro Precisionfeeder liep uit op een ramp. 2x gooien en de stok brak in 2en. Ik kreeg na terugsturen een hagelnieuwe Heavyfeeder terug en ik ben blij dat ik die ruil gedaan heb, want anders zat ik nu met een medium heavy feeder. Ik vertel later waarom.

Enfin, zaterdag terug van een super vakantie. Ik heb 3 prachtige dagen gehad en ik ben daarom ook goed verkleurd. Goed gemutst kwam ik terug en ben meteen de schuur gaan opruimen. Alle hengelspullen weer uit de kast. Alle dozen omgekieperd en opnieuw ingedeeld. Aha, daar zie ik wat voerkorfjes, speedkorfjes en wat onderlijnen. Allemaal spullen die ik nodig denk te hebben en ik bereid mij voor om maandag op zoek te gaan naar de barbeel.

Als aas zal ik gebruik maken van oude kaas, gesneden in blokjes van 1 a 2 cm, want zo doen de andere barbeelvissers het en ik heb dus ook geen flauw benul hoe zo’n beest dat blokje naar binnen krijgt.
Ik heb eigenlijk helemaal geen idee hoe die bek van een barbeel eruit ziet en op vele foto’s kan ik het ook niet vinden, dus het blijft een gok.

Als korfvoer gebruik ik gewoon feedervoer, maar als toevoeging gebruik ik geraspte kaas en zo heb ik een hele bak vol met oude kaas en een bakkie geraspte kaas. Alles is klaar, laat ze maar komen en het is tijd om m’n mandje in te duiken.

Om 06:15 uur ga ik er vandoor. Ik heb een aardige rit voor de boeg en ik weet mijn God niet waar ik naartoe rijd. Gewoon op de bonnefooi naar een grote rivier. Kribbe pakken en gaan.
Zo gezegd, zo gedaan. Om 08:00 uur zet ik mijn stukkie kaas aan de rig en gooi in. Mijn korfje is nog leeg en vul ik straks wel, want ik moet eerst lokvoer maken en ik besluit deze bij de volgende worp te vullen.

De hengel staat in de steun, zo verticaal mogelijk en ik wacht. Nog geen 20 minuten later begint de hengel te klapperen en deze klappert bijna van de steun. Ik grijp de hengel en voel weerstand.
Jemig!!! Die gaat tekeer en de vis blijft diep en vecht als een bezetene.
Ik moet natuurlijk gokken wat het is, want heb geen idee wat ik heb gehaakt en als ik na een kwartier schep zie ik de vis. YES!!!!!!! Een barbeel en ik spring een gat in de lucht.
Onvoorstelbaar! Zo snel, zo mooi, geweldig gewoon en van gekkigheid weet ik niet waar ik moet beginnen. Eerst een foto, nee video, uuhh foto, wacht….haak verwijderen en het is weer zo’n typische Pomp actie. Snel maak ik wat foto’s, meet de vis (60 cm), maak een videootje en zet de vis terug.
De vis moet ik wel 30 seconden reanimeren, maar dan zwemt ze weg, prachtig.

Ik ben compleet van m’n stuk gebracht en weet eigenlijk niet wat me allemaal overkomt.
Niet echt genoeg tijd genomen om de vis goed te bekijken en ik bekijk de foto’s
Dan zet ik weer een blokkie kaas op de hair en gooi in.
In de tussentijd kan ik mooi kijken naar mijn barbeel en ik heb ook een foto gemaakt van de bek.
Check it out here en ik weet nu ook hoe groot een blokje kaas kan zijn.

Ok, 60 cm Barbeel dat is wel heel erg cool.
Ik weet dat het Nederlands record op 83 cm staat en 60 cm is daarom niet eens zo slecht.
We zijn inmiddels weer terug op aarde en ik ben weer bij.
Hoe vissen we eigenlijk?
Ik vis dus met een Spro Precision Heavy Feeder en een 4000FA Catana molentje van Shimano.
Misschien niet de beste spulletjes, maar het werkt dus voor mij.


Het voerkorfje dat ik gebruik is 60 gram, veel te licht voor deze rivier en ik moet dus op zoek naar minimaal 100 gram. Bij ingooien zie je gewoon dat de lijn wordt meegesleept door de sterkte stroming en daar moeten we dus nog even aan sleutelen.
We zijn inmiddels 2 uur verder en ik heb geen tikje meer gezien. De wind is aan gaan wakkeren en af en toe ben ik genoodzaakt de rig weer van kaas te voorzien. Eerlijk gezegd denk ik dat het voorbij is en alternatieven heb ik ook niet bij me. Zondag waren de winkels dicht en zodoende moest ik het zonder maden doen. Een bosje maden is misschien nog een goed alternatief, maar dat is iets voor een volgende keer. Ik pak mijn boeltje in en nog voor de regen naar beneden komt zit ik in de auto.
Wat een geweldig avontuur. Hier gaat een vervolg op komen.

 

7 reacties

 1. Pomps senior schreef:

  Nou Pompmans dat is een heel mooie vis.
  60 cm misschien niet de grootste maar het lijkt mij schitterend om zo

 2. Rolo schreef:

  Oei! Wat een mooie vis! Volgens mijn Poolse vriend Lech smaakt barbeel een beetje naar kip…. :))

  Goed dat je weer terug bent, was saai op het net!

 3. EHT schreef:

  He man!
  welkom terug enne…. “Pomp is bahaack…”
  Top dat je een nieuwe uitdaging hebt gevonden na het Poolse drama.

  ben benieuwd wat er gaat gebeuren als je al je materiaal gaat finetunen…

  Spannend man….

  Groeten EHT.

 4. Andre schreef:

  Hoi Marcel

  Welkom terug man !!!fijn weer een update te lezen ;-p .
  Lekker hoor zo,n barbeel…weer een nieuw pr erbij

 5. Tom schreef:

  Super. 🙂 Volgende keer meer vis!

 6. Marcel schreef:

  Mannen, leuk die reacties te horen. Ik moet zeggen dat het naar meer smaakt en ben zeker van plan het nog eens te proberen, overigens morgen weer eens met Koen op pad. Hopelijk gaat het ons eindelijk die roofblei opleveren. Zou mooi zijn 🙂

 7. Koen schreef:

  Altijd erg leuk zo’n filmpje erbij. Wat een mooie vis is het zeg!!
  Marcel, tot morgen. Ik heb er zin in.

Laat een reactie achter