Babeel Rivieren


Grensmaas, Waal, Ourthe, Ambleve en IJssel. The lucky bastard heeft deze rivieren het afgelopen jaar mogen bevissen en dat hebben jullie kunnen lezen. Menigmaal wordt mij gevraagd wat mijn favoriete rivier is en daarom vond ik het leuk om daar eens over te schrijven. Check it out.

De Waal:
Iedere visser heeft zijn eigen favoriete stek. Iedereen heeft zijn eigen favoriete rivier en dat is voor barbeelvissers niet anders. De Waal heeft al een tijd de naam “Het Mekka van de Nederlandse Barbeel” gekregen, omdat er zeer goed barbeel gevangen kan worden.

Foto 2: Frans Vogels aan de woeste Waal.
In de zomer kun je er heel goed aantallen vangen en 70ers zijn geen uitzondering. Even onder de niet-barbeelvissers. Barbelen in de 70 cm zijn een beetje de 90ers onder de snoeken. Vang je ze boven de 75 dan kun je ze vergelijken met metersnoeken en dan heb ik het nog niet over de 80+ barbelen. Aan de Waal zijn de 70ers in de zomer goed te vangen. Hele hordes barbeelvissers vind je dan ook aan deze rivier.

Foto 3: Frans met zijn 83 cm Waalmonster.
Maar waar vind je de Waal eigenlijk?
Als we de internetencyclopedie Wikipedia moeten geloven is de Waal de grootste arm van de Rijn, die zich ter hoogte van Pannerden splitst in het Pannerdensch Kanaal naar rechts en de Waal naar links. De Waal stroomt dan van de kop van Pannerden tot aan Woudrichem. Even kort door de bocht. Je zou kunnen zeggen dat de Waal zich verplaatst van Nijmegen tot aan Gorichem over een afstand van 82 km.

Foto 4: De Waalkribben, Bruut, lang ,maar potentieel.
Het thuiswater van Barbeelgoeroe Frans Vogels kenmerkt zich ook door lange kribben (25-100 meter) en er is veel scheepvaart. Ook heel typerend zijn de vele grindbedden tussen de kribben en dat zijn nu juist de kribben waar de barbeel zich in zijn element voelt. Vergeleken bij de andere rivieren doet de Waal zich voor als woest en bruut en pompt het water zich met een enorme hoeveelheid door het land. Ideaal voor onze barbeel, want deze vis houdt van snelstromend water.
Ook kun je hier met meerdere mensen op 1 krib zitten. De kribben zijn lang genoeg,maar het is niet het meest ideaal. Je wilt natuurlijk allebei de beste neringen bevissen.

Favoriete aas is op dit moment kaas. Hoewel je de barbelen ook op andere manieren kunt vangen m.b.v. Smac, pellets en maden is kaas nog steeds nummer 1 aas aan de Waal en ik vis hier dus ook nog steeds mee.

Foto 5: Mijn allereerste Waalbarbeel en meteen 70 cm lang.
Je zou verwachten dat de Waal mijn favoriete water is na het vangen van het Waalrecord, maar dat is dus niet zo. De Waal is logistiek gezien het meest aantrekkelijk voor mij.
Binnen 50 minuten zit ik op een krib, terwijl ik er iets langer over doe om aan de IJssel te komen. Daar komt bij dat de Waal me meer mogelijkheden biedt om te gaan kribhoppen en goede stekken liggen bij
elkaar in de buurt. Toch heeft mijn favoriete water andere aspecten die me erg aanspreken, ik kom hier later op terug.

Let er wel op dat je de juiste vergunningen in het bezit hebt. Zo heb je meerdere vergunningen nodig wanneer je de kribben tussen Pannerden en Nijmegen wilt bevissen, terwijl je op stukken tussen Oosterhout en Zaltbommel voldoende hebt aan de grote Vispas.


Foto 6: De poorten van de Grensmaas, Borgharen.
De Grensmaas:
De Grensmaas is de natuurlijke grens tussen Belgisch – en Nederlands Limburg. Voordat bekend werd dat er in heel Nederland barbeel gevangen kon worden moest je voor Barbeel toch naar het land van Leon Haenen en Jos Raaijmakers.

In Maart en April heb ik zelf kennis mogen maken met deze donkere barbelen en ook dit was een prachtige ervaring. Grensmaasgoeroe Jos liet mij kennis maken met deze Grensmaasbarbeel. Ik mag wel zeggen dat
aan deze rivier de mooiste Nederlandse barbelen te vinden zijn.
De kleur van de barbelen is goudbruin en je zou bijna zeggen dat het andere vissen zijn dan in de Waal en de IJssel. De donkere kleur wordt mede veroorzaakt door de waterkwaliteit, voedselaanbod en de bodemgesteldheid.

Foto 7: Pomp aan de dobber.
En de barbelen aan de Waal en de IJssel?
De Barbelen aan de IJssel hebben soms een gele of witte gloed, terwijl ze aan de Waal voornamelijk wit van kleur zijn. Prachtig om die verschillen te zien overigens.

Weer terug naar de Grensmaas.
Er is waarschijnlijk geen rivier in Nederland die meer vissoorten herbergt dan de Maas. In deze rivier zwemmen zeldzame vissoorten als Sneep,Kopvoorn en zelfs Meerval en natuurlijk de vissoorten die we allemaal kennen. Het is daarom een rivier waar je voor alle vissoorten terecht kunt en dus heel interessant voor ons sportvissers.

Foto 8: Jos R met een echte Grensmaasbarbeel.
Eén van de prachtige dingen die ik daar heb meegemaakt is het wadend vissen met de dobber.
Grensmaasgoeroe Leon Haenen is hier erg bedreven in en heeft hier menig vissoort op gevangen. Gestoken in Waadpak en gewapend met een matchhengel en dikke rivierdobber kun je hier prachtig trotten.
Vissen met zink kan hier ook goed en heel frappant is dat het favoriete aas Smac is. Natuurlijk zullen de barbelen het doen op kaas en maden, maar kennelijk doen ze het hier erg goed op smac.
Was het voor een paar jaar geleden uitzonderlijk om een 70er te vangen. Ik krijg steeds meer meldingen van dikke 70ers en dat is natuurlijk goed te horen.

Foto 9: Pomp met zijn Grensmaas Barbus.
Wat ook erg interessant is, maar iets wat nog niet iedereen weet is dat je in de winter heel goed barbeel kunt vangen aan de Grensmaas. Ik durf zelfs te beweren dat je het hele jaar in Nederland goed barbeel
kunt vangen, zonder al te veel visloze dagen, wanneer je ook deze rivier aandoet. Kortom, een pracht rivier om te vissen, waar ik helaas nog veel te weinig heb gevist.

Een smetje op deze rivier is de giflozing van vorig jaar waarbij enorm veel vis verloren ging. Ook de hoeveelheid aan rommel langs de oevers is een kenmerk van ergernis en het is echt jammer dat het landschap en water zo wordt vervuild.

Voor het vissen aan de Grensmaas zijn op sommige trajecten aparte vergunningen nodig.

Foto 10: Prachtige plaat van de Ambleve.

De Ardennen:
Ik maak even een uitstapje naar de Belgische wateren die ik tot nu toe samen met maatje Nico en Leon Haenen heb mogen bevissen. Als je van pittoreske plaatjes houdt en geniet van de natuur, moet je als barbeelvisser een keer in de Ardennen hebben gevist. De Ourthe, de Ambleve en ook de Semois zijn prachtige rivieren waar de barbelen eveneens mooi bruin van kleur zijn.
Met dank aan Leon hebben Nico en ik er in februari en maart gevist en niet zonder succes zoals jullie weten.

Foto 11: Pomp en Nico met een Ardenner barbeel.
De vissen zijn bijzonder sterk en 50ers zijn eerder groot dan klein. De vissen zijn erg goed te vangen op Smac. Op kaas zullen deze vissen uiteraard ook te vangen zijn, maar de vangsten schijnen minder denderend te zijn dan de vangsten op smac.

Je kunt zelfs aantallen vissen op deze rivieren. Zo vingen Nico en ik in 3,5 uur tijd 4 prachtige barbelen. Een nadeel voor ons is dat het ons 2,5 uur kost om daar te komen. Maar het is zeker de moeite waard. Overigens kun je hier ook andere soorten vissen vangen, zoals kopvoorn en forellen.

Foto 12:Leon Haenen aan de Semois.
De omgeving is als in de brochures. Bergen, rotspartijen en veel bossen. Het kabbelende water geeft nog eens extra charme aan deze prachtige plaatjes. Let ook hier op de benodigde vergunningen. Vergunningen zijn te verkrijgen bij het locale postkantoor of via internet. De kosten zijn 16 euro voor het kantvissen. Waadvergunningen zijn ook te verkrijgen, maar daar betaal je uiteraard meer voor.

Foto 13: Pomp aan de Ourthe.

De IJssel:
De rivier de IJssel of Gelderse IJssel is een aftakking van de Rijn, welke loopt van Westervoort (Oosten van Arnhem) tot aan het IJsselmeer. De rivier stroomt o.a. langs Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen en strekt zich over een afstand van 125 km en heeft al een hele tijd mijn hart gestolen.
Hier begon voor mij het barbeelavontuur in juli 2007. Bepakt en bezakt liep ik een weiland in om vervolgens oog in oog te staan met de zilveren kronkel.

Foto 13: De IJssel straalt enorm veel rust uit.
Het water was die dag mooi helder, de zon scheen volop en ik zat in the middle of nowhere. De kribben zijn korter dan die aan de Waal, je mag ze in vergelijking met de Waalkribben niet eens kribben noemen,
want ze zijn hooguit een meter of 10 lang.
De omgeving geeft me rust, er is vrij weinig scheepvaart en vergeleken bij de Waal is de IJssel een slootje.
Ook zijn er heel veel stukken waar je ongestoord kunt vissen, waar je bij de Waal langs de kribben kunt rijden en je een prima object bent voor stekkenjagers.

De IJssel heeft iets romantisch en herbergt hele mooie stukken natuur, waar ik zeker in de herfst erg van heb genoten. Wel een nadeel zijn de vele vissers uit de Oostbloklanden.
Dat ze er vissen is weinig tegen in te brengen, maar er wordt enorm veel rommel achtergelaten en vis wordt niet teruggezet. Dit wekt toch behoorlijk wat ergernis op.
Toch zijn er heel veel stukken waar je rustig kunt vissen en reken maar dat er barbeel zit.
Foto 14: Mijn allereerste IJssel 70er. 71 cm om precies te zijn
Het is niemand minder dan Gert Broeze gelukt om aan de IJssel elke maand van het kalenderjaar barbeel te vangen, terwijl dat aan de Waal nog niet is gelukt..
Tevens is het Nederlands record (85 cm) van Rinko Oosterveen ook aan de IJssel gevangen, dus wat nou de Waal is het Mekka van Nederland 🙂

Wat vergunningen betreft zit je aan de IJssel ook gebeiteld. Op de meeste stekken kun je vissen met de grote vispas. Ik weet alleen dat je bij Zutphen een extra vergunning nodig hebt en volgens mij ook bij
Kampen. Grote stukken zijn verder vrij gegeven door de lokale visverenigingen.

Het meest gebruikte aas om barbeel te vangen is hier ook het blokje kaas. Maar dat is logisch, omdat de Waal en de IJssel aftakkingen zijn van de Rijn.

Je voelt em al een beetje aankomen en de meeste mensen die mij kennen weten wat mijn voorkeur is. Ondanks dat ik een Waalmonster van 84 cm heb gevangen heb ik toch voorkeur voor de IJssel. De rivieren in de Ardennen zijn een sprookje, maar voelt meer als vakantie. De Grensmaas heeft iets magisch, hier begon het allemaal en lijkt veel op de IJssel, maar toch heb ik mijn hart verpand aan de zilveren kronkel.

Foto 15: Ook in november zit ik graag aan de IJssel
Een rivier die me al menig vis heeft opgeleverd, de rivier met de vele weilanden en de mooie natuur, de rivier waar het allemaal begon, veel nostalgische waarde, maar daarom is het ook mijn voorkeur.Maar nogmaals dat is persoonlijk.

Er zijn natuurlijk nog meer rivieren waar ik nog niet gevist heb. De Rijn vanaf Pannerden richting Duitse grens, de Nederrijn en bijvoorbeeld de Lek . Sommigen zeggen dat het stukje Rijn zelfs nog meer vis
op zou moeten leveren dan de Waal. Eigenlijk ook wel logisch omdat de Waal en de IJssel vertakkingen zijn van de Rijn. Kortom, ook weer een leuke uitdaging.
Foto 16: Broeze met een prachtbarbeel
Het gaat dus goed met de barbeel in Nederland. De 80ers zijn inmiddels gevangen, naar verluid ook de magische 90ers. Feit is dat de barbeel het prima doet in onze rivieren en dat de Barbeel in populariteit toeneemt.

Het zal me niets verbazen wanneer het in de toekomst loodjes trekken wordt om op de kribben te komen.
Gelukkig is dat nog niet zo en kunnen we nu nog overal de barbeel bevissen.
Er is zelfs een echte barbeelwedstrijd georganiseerd. Dit alles vindt plaats op 1 juni 2008. Strijdtoneel is de Waal. De grote vraag is natuurlijk of de 90er gevangen zal worden. En het mooie is. Wij zijn er die dag bij.

Hoop dat geïnteresseerden wat aan deze informatie hebben en feel free om aanvullende informatie te geven.

p.s. Foto’s zijn o.a. gemaakt door Frans Vogels, Leon Haenen, Gert Broeze en ondergetekende. Bedankt luitjes!

19 reacties

 1. Tsak schreef:

  Goh Marcel, dat zeker wat moois worden.
  Ik kijk er naar uit wat je allemaal gaat vertellen en laten zien.

  grtz, Tsak

 2. Ferdinand schreef:

  He Marcel,

  Mooi stukje kerel. Mijn hart ligt persoonlijk bij de waal. Dit omdat ik er natuurlijk opgegroeid ben, maar ook omdat je er vrij gemakkelijk grote vis vangt, waar je ook voor gaat. Daarnaast is de Nederrijn me ook erg goed gaan bevallen. Nog niet gericht op barbeel gevist, maar dat ga ik dit jaar zeker doen. Als je een keer mee wilt, weet je me te vinden toch?

 3. manolo schreef:

  hey Marcel,

  weer een erg leuk stukje tekst geschreven man.

  hoop zelf ook nog een aantal van die rivieren te mogen bevissen dit jaar, maar dat gaat vast wel goed komen..
  op de grensmaas is de nul er al af. de ardennen zijn dichtbij en een waaltochtje staat op de planning.
  succes nog en veel plezier met deze mooie vissen

 4. Rinko Oosterveen schreef:

  Prachtig stukje Marcel!

  Wat kan Nederland toch mooi zijn…..(en belgie ook)
  en wat hebben wij een geluk dat wij in dit kleine landje toch relatief gezien heel veel verschillende soorten wateren hebben waar barbeel wordt gevangen.

  en succes Marcel, en een ieder op 1 juni aan de waal, en dat die 90+er maar gevangen mag worden.

 5. Jos . R schreef:

  Hoi Marcel
  Niet gevist en toch een heel mooi verslag.
  Op deze manier de rivieren bijelkaar gebracht is een heel leuk idee . CHAPEAU !!!

  Groeten Jos. R

 6. Wolf schreef:

  Hey Pompie,….
  Wat een heerlijk leesvoer, als i zo de foto’s bekijk dan hebben e een prachtig landschap waar ik nog niet eens de helft van heb gezien in mijn 40 jaar.

  Net als wij toen langs de IJssel aan het zoeken waren hadden we het er al over.

  De Waal is voor mij zo dichtbij, de IJssel heeft ook een plekje in mijn hart, maar door continu materiaalverlies vis ik er niet graag.

  De Grensmaas wil ik ook nog een keer naar toe, Nederrijn, Lek en Maas heb ik al gehad maar dan alleen witvissen met de feeder.
  Mooie vangsten geboekt, maar nooit een barbeel weten te scoren daar.

  Het verschil van Barbeel uit de Waal, IJssel of Grensmaas wil ik ook nog wel eens live meemaken en zo’n goudbruine torpedo op mijn handen zien.

  Nog zo veel missies te gaan en zo weinig tijd, ….toch wil ik net als jij op dat avontuur af.

  GreetZ
  Ron

 7. Nico schreef:

  Heej Marcel,

  Super om in zo’n verslag van rivier naar rivier te hoppen…ik heb zelf ook al deze rivieren (meeste met jou) bevist en de flashbacks vliegen je om de oren, aangezien ik op de grensmaas na ook in al deze rivieren barbeel heb gevangen!!!

  Bij de rivieren in de Ardennen krijg ik ook sterk het vakantiegevoel, ver weg van huis en in een compleet andere omgeving met schitterende natuur en dito rivieren. Ook zijn de barbelen daar heel mooi gekleurd en beresterk.

  De grensmaas hebben we alleen met hoog water bevist, maar ik ken de zomerplaatjes van deze rivier en deze neigt meer naar de Ardenner rivieren dan naar de nederlandse waal en ijssel.
  Ook bij de grensmaas krijg ik een soort van vakantiegevoel en wil hier graag nog een keer met laagwater vissen.

  De waal is veruit de meest brute rivier waar ik gevist heb, de thuishaven van Brutus is zo kolossaal en machtig en het geeft dan ook een heel goed gevoel om uit zo’n bak met water krachtpatsers te vangen. De kribben zijn hier super en op veel plaatsen makkelijk te bereiken, mits de waterstanden meewerken….

  De ijssel heeft een compleet andere entourage en geeft mij een ontspannen gevoel en ik kom er soms echt tot rust. Soms vis ik 5 uur zonder iemand te zien!! De vissen laten je daar echter niet met rust, aangezien ik daar veruit de meeste en grootste barbelen heb gevangen en dit in een schitterende omgeving. Ondanks dat het ver van huis is, is de ijssel echt mijn ’thuisrivier’ en dus ook favoriete rivier geworden.

  Naast bovenstaande rivieren ook nog op de Sure (luxemburg) en de Dordogne (frankrijk) gevist op barbeel. De Sure is te vergelijken met de Ardenner rivieren terwijl de Dordogne mij meer een ijssel-gevoel geeft. In totaal nu op 6 rivieren barbeel gevangen…op de naar de 7e!

  Groet
  Nico

 8. Koen schreef:

  Een mooi verslag hoor! Leuk om over al die verschillende eigenschappen van die wateren te lezen. Ik ben natuurlijk met hele andere dingen bezig dan het barbeelvissen, maar de IJssel is voor mij qua afstand wel te doen en ik wil daar zeker dit jaar nog een keer gaan vissen. Vorig jaar is het me dan ook goed bevallen met jou aan de IJssel maar je weet wat mijn echte passie is 🙂
  He Marcel,nogmaals een mooi verslag zeg, knap gedaan!

 9. Pomp senior schreef:

  Mas, een prachtig verhaal en wat een natuur, helemaal te gek.
  Wat hebben jullie barbeelvissers al veel ervaring met elkaar opgedaan.
  Dit is eigenlijk best een boek waard.
  Ik wens jullie allemaal heel veel barbeel plezier en natuurlijk die barbeelrecord.
  Wanneer komt de 90 er op het droge?
  Ik ben benieuwd naar de nieuwe avonturen
  en de prachtige exemplaren.

 10. Andr schreef:

  Macel, wat een prachtig artikel! Elke rivier heeft zijn eigen charme en eigenaardigheden. Met je keuze voor de Ijssel als mooiste rivier ben ik het helemaal met je eens.

  Ik krijg vaak de vraag waarom ik niet in Friesland vis want daar is toch water genoeg… Water genoeg inderdaad maar zo mooi als de Ijssel plus omgeving is er helaas niet te vinden bij ons in Fryslan.

  Vandaag weer naar de Ijssel. Ik had 1 barbeel en mijn vriendin had er 1 🙂

 11. dick schreef:

  Marcel, weer een prachtig artikel over onze mooie rivieren die ons kikkerlandje rijk zijn.
  Mijn hart ligt toch wel bij de IJssel, alwaar ik mijn hele leven al vis. Als kleine jongen al met Pa mee naar deze rustgevende rivier, en nu een kleine 40 jaar later ben ik nog verliefd op dit water. En vanavond ga ik het weer proberen om een barbeel te vangen, hopelijk de eerste van het jaar.

  groet dick.

 12. Leon Haenen schreef:

  Hey Pompus,

  wanneer gaan we weer? Ik krijg jeuk als je stukje lees.Nog een week en dan gaan de Ardeense stromen weer open…. Kristalhelder water, gecombineerd met een betoverend mooie natuur. Als je in zo’n setting ook nog barbeel kunt vangen, dan heb je toch het gevoel dat je de staatsloterij gewonnen…..of ben ik gek?

  Groeten uit Limburg

 13. Bart schreef:

  Marcel mooie omschrijving van de rivieren in nederland en belgie ook al vis ik sinds vorigjaar pas op een rivier en dan wel op de ijssel,tja tog 300km rijden voor mij per sessie maar met je omschrijving van de ijssel ben ik het helemaal eens (ook al ben ik wel jaloers op je ardennen sessies ziet er ook prachtig uit )

  bart

 14. Marcel schreef:

  @Tsak: He Tsak, hoop dat je er wat wijzer uit bent geworden 🙂
  @Ferdinand:Die Nederrijn is zeker een mooie missie om te doen zeg en daar zit ook barbeel, kan niet anders.
  @Manolo: He Manolo. Als je nog niet bij de Waal bent geweest, zul je schrikken van al het geweld. Wel ontzettend cool omdat eens mee te maken hoor.
  @Rinko: En er zijn nog zoveel wateren die ook de moeite waard zijn he. Ik gok overigens dat de Rijn nog meer vis zal opleveren dan de Waal. Die 90er zal eerlijk gezegd nog wel even op zich laten wachten denk ik zelf. Ik verwacht em eerder in september
  @Jos: Gelukkig hoor ik her en der dat er gevangen wordt en zo ben ik er toch een beetje bij hahaha Zie je 1 juni.
  @Wolf: Je moet eens voor de gein eens terugkijken naar het afgelopen jaar. Weet je wel hoeveel we eigenlijk al meegemaakt en gedaan hebben? Er staat ons nog heel wat moois te wachten, ouwe.
  @Nico: He Topper, jij gaat echt lekker met al die rivieren op je naam, gaaf hoor en de meeste ook nog gevangen ook. Binnenkort maar weer eens naar de Grensmaas voor zo’n gouden rakker. Spreek je snel Nico
  @Koen: Als je zin hebt gaan we nog een keer samen, kunnen we hopelijk dat PR van je even aanscherpen en dat moet wel lukken dacht ik.
  @Pa: Ik zei het al Pa, ik denk dat die 90er eerlijk gezegd nog wel even op zich laat wachten. Mijn gevoel zegt dat deze in september gevangen en gefotografeerd gaat worden door iemand. Ik hoop dat ik erbij ben 🙂
  @Andre: He Andre, weer lekker gevist zeg! Ik kan pas 1 juni weer, dus moet even geduld hebben hahah, het is niet anders. Jammer dat je er niet bent die dag.
  @Dick: Dick, ik ben heel benieuwd of het je gaat lukken dit weekend. Laat het me even weten, vind ik altijd wel leuk om te horen.
  @Leon: We gaan in Juni maar weer eens een afspraak maken, lijkt me leuk. Eens even kijken of we er nog wat van kunnen 🙂
  @Bart: Hoi Bart, 300 km is toch wel ver hoor. Ik wil best wat kilometers rijden, maar 300 om bij de IJssel of Waal te komen ga ik ook nog eens over nadenken. Kijk een ritje Belgie is een keer te doen, maar om je wekelijkse portie barbeel te halen, pfoe
  Petje af man 🙂

 15. Koen schreef:

  Zin heb ik wel hoor!! We mailen of bellen nog wel even. Leuk 🙂

 16. IamBarbeel schreef:

  Hey Marcel,
  Wat heb je er toch weer een mooi verslag van gemaakt!! We moeten snel wat afspreken voor een sessie aan de IJssel,

  Groeten

 17. Harold Zeebregts schreef:

  Mooi verhaal marcel.
  Ik ben alleen nog aan de Waal geweest, voornamelijk omdat dit het dichtst bij is! Wil het zeker ook een keer aan de IJssel of de Grensmaas gaan proberen!!

  Groet

  Harold

 18. Frans Vogels schreef:

  Marcel,

  ik kan alleen maar beamen wat je schrijft. ik was er zelf een paar keer bij…
  Voor mij is de waal momenteel nog de hotspot voor de barbeel. Ik weet aan de ijssel zijn meer mogelijkheden qua voeren en dergelijke, maar het onvoorspelbare van de waal trekt ook. En wil ik naar de ijssel komen, dan moet ik over de waal, en meestal sla ik dan onbewust af.. Tot voor sept 2007 lagen de vangsten op de ijssel ook ruim 10 cm lager dan op de waal. Tot die tijd was een 75 tiger groot op de ijssel. Bij Rinko keerde het tij en in een paar weken kwamen er meldingen op de ijssel van 77- 78 en zelfs 80. Momenteel zijn de vangsten op de ijssel slecht, op de waal is het wisselend.soms 5 in een sessie, dan weer een dag geen beet.
  Vergeleken bij de waal is de ijssel inderdaad een slootje. De waal is constant in beweging alleen al door de ruim 600 schepen die er per dag doorheen gaan. En wat denk je van de waterafvoer. Nu bij een lage stand van 690 meter bij Nijmegen toch nog 1200 kub per seconde!!!!
  Ik ben nog niet klaar met de waal. De uitstapjes voor jou naar de grensmaas, is voor mij de ijssel. De grensmaas trekt me dan weer meer….

 19. Marcel schreef:

  @Koen: Koen, gaan we doen, eerst vakantie 🙂
  @IamBarbeel: Hoi Tim, gaan we gauw doen man.
  @Harold: Harold, is zeker de moeite waar man
  @Frans: Frans, leuke bijdrage.
  De gemiddelde lengte van een Barbeel is aardig opgelopen het laatste half jaar, maar dat komt natuurlijk ook doordat er meer mensen op Barbeel zijn gaan vissen he
  Verder moeten we in de winter de Grensmaas maar weer eens aandoen. We weten nu hoe het moet he