Actuele Zeeltvangsten (wk29)


Per 1 augustus neem ik een maand vakantie. Een maand niet schrijven, een maand geen verslagen online, even uitwaaien. Dat zal afkicken worden. Natuurlijk blijven we vissen, wees niet getreurd. Het zal niet altijd zeelten worden. We gaan nog een tripje naar de Waal en de IJssel maken. Ik ga nog een nachtje karperen met Koen.Even vissen met oude bekenden. Misschien komt daar ook nog een leuk verslag uit.

Ondertussen is er gezeelt. De afgelopen week 2 x naar groot water geweest en 1 keer naar het lokale slootje. Dat laatste had ook een reden. De 2 sessies aan groot water leverde helaas geen zeelt op. Misschien had ik wat langer moeten zitten. Met 2 x 4 uur vissen kun je natuurlijk net de boot missen. We houden stug vol.
Het was daarom even goed voor mijn zelfvertrouwen om naar het lokale slootje te gaan. De drie vissen van rond de 50 deden me goed. Het was mooi om te zien dat deze zeelten totaal anders gebouwd zijn dan de vissen uit het grote water.
Niet zo massief, niet zo hoog. Interessant dat ook onder de zeelten toch weer hele grote verschillen zijn per water.

Zeeltvissers in Nederland
Aan de waterkant kom je natuurlijk met collegavissers aan de praat.Vissers vragen zich af waarom ik specifiek op zeelt zit te vissen, terwijl er op hetzelfde water ook karpers en bijvoorbeeld grote snoeken zwemmen. Gekscherend wordt er dan geroepen dat zeeltvissers het grote werk niet aandurven. Misschien is dat wel zo 🙂
Ook wordt mij wel eens gevraagd hoeveel hardcore zeeltvissers er in Nederland zijn. Persoonlijk denk ik dat je ze echt op 1 of 2 handen kunt tellen.

Waarom? Ik heb geen flauw idee. Misschien omdat de andere vissoorten meer in trek zijn. Misschien omdat men in Nederland nog steeds denkt dat je niet gericht op zeelt kunt vissen?
Ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen er nou echt gericht op zeelt vissen. Misschien wel meer dan wij denken?
Het zou toch mooi zijn als we in de toekomst een soort zeeltcommunity kunnen oprichten. Een Nederlandse Tenchfishers Club.Waar kennis en passie worden gedeeld. Wie weet.

Foto (Kevin Diederen): Wie kent DobberRob nu niet?
Overige Zeeltvangsten
Ondanks dat er niet zo veel zeeltvissers zijn, ben ik blij dat ik af en toe mail krijg van een klein clubje mensen:)
Zo is Kevin weer actief achter de zeelt aan geweest. Dat doet hij op een erg leuke manier. Namelijk met de centerpin en de pen. Een discipline die mij steeds meer trekt moet ik je zeggen. Stiekem kijk ik af en toe op marktplaats naar een mooie pin. Okuma schijnt leuke betaalbare centerpins te hebben. 🙂

Marcel,
Vandaag heb ik gelukkig nog even een paar uurtjes aan het water kunnen pakken. Helaas heb ik een mooi kans op een bijvangst in de vorm van een karper voorbij zien schieten toen er een brasem mijn haakaas als aantrekkelijk hapje zag.

Foto (Kevin Diederen):Kevin’s Gear.
Maar ik heb weinig te klagen met 4 brasems, een stuk of 5 voorns, een zeeltje van rond de 25cm en een groter (en helaas ook mager en niet al te gaaf) mannetje van 50cm.
En nu op naar bed zodat ik er morgen weer vroeg uit kan om op een festival te fotograferen.
Groetjes, Kevin

Foto (Kevin Diederen):Tadaaaa……..
@Kevin: Hee Kevin, je gaat lekker en mooie Chris Yates pet heb je daar! Top!

Op zaterdagochtend krijg ik een sms van vismaat Roeland. De Fishaholic had weer een nachtje gedraaid en ving i.p.v. karper, 3 zeelten. De grootste vis was 54 cm. Een voercampagne levert weer vis op. super!!

Op zondag krijg ik mail van Koen. Met Koen heb ik nog steeds goed contact. De man vangt prachtige karpers bij de vleet en heeft al heel wat 30 ponders gevangen dit jaar. Ineens krijg ik een mailtje van een ander kaliber.

Hoi Marcel,

Gisterenavond heb ik mijn matchhengel weer eens klaar gemaakt. Na al het karpergeweld van de afgelopen maanden vond ik het wel weer eens tijd om met weinig en licht materiaal naar de waterkant te gaan.

Met alleen een blikje maïs, mijn hengel, een netje, een onthaakmat, en nog wat klein materiaal zoals een hakensteker, voel je je wel heerlijk vrij. Dat is toch heel wat anders dan kilo’s boilies, tentjes, stretchers, meerdere hengels, stoel, etc.

Met wat maïs heb ik gisteren vijf voerplekjes gemaakt en deze ben ik om de beurt gaan afvissen. Ik ving veel ruisvoorns (gewoon van de bodem) van mooi formaat en nog wat brasems. Toch duurde het niet lang voordat ik de eerste zeelt had. Het was een mannetje die aan het lichte materiaal een mooie strijd leverde. Genieten was het. Geen PR, geen 30 ponds karpers, maar wel optimaal twee uurtjes genieten. Voor herhaling vatbaar dus 🙂

Gr Koen.

Foto (Koen Verweij): Mooi mannetje voor Koen.
@Koen: Hoi Koen, Ook leuk je eens met wat kleinere vis te zien hahah. Zie je snel man!

De vangstmeldingen vielen dus een beetje tegen.Ik hoop dat ik zelf nog wat moois weet te scoren in mijn vakantie. Meer tijd, meer kans:)
Dit was voorlopig de laatste ‘Actuele Zeeltvangsten’. Het zou mooi zijn als ik straks in mijn vakantieperiode overstelpt word met prachtige zeeltvangsten, zodat ik op woensdag 1 september weer wat leuks te melden heb. Dus, blijf sturen, blijf schrijven.
Deze week nog een BZR verslag. Erg kicken kan ik je zeggen. Hou het in de gaten!

Marcel (Vis)Pomp

Oproep:
Lezers die ook zeeltmeldingen willen doen kunnen foto’s en/of een klein verslagje sturen naar tincatinca@vispomp[nospam].nl
Zo houden we elkaar een beetje op de hoogte.

5 reacties

 1. Kevin Diederen schreef:

  Heej Marcel,

  Ik herken dat over de bouw van de zeelten. Zelf vis ik altijd op klein (ondiep) water en zijn de zeelten ook allemaal slank (en kleiner). Maar de vissen van gemiddeld 45cm geven wel aardig sport op de lichte Hardy Avon en als je geluk hebt loopt er af en toe eens iets groters tussendoor. Ik denk dat je de komende week ook een mailtje gaat krijgen van een vismaat van me met een speldwaardige vis.
  Mocht je nog een centrepin zoeken, dan raad ik je aan om op Ebay te kijken.
  Het idee van die Tenchfishers-club vind ik zo gek nog niet. Zo kan ik eerlijk gezegd wel wat hulp gebruiken met het zoeken naar echt grote brabantse zeelten.

  Groetjes,

  Kevin

 2. Bas schreef:

  Prachtige vangsten weer Marcel, en fraaie plaatjes, top!
  Een goeie vakantie gewenst, en misschien nog samen ook nog een keer achter de zeelten aan!

  Groet,
  Bas

 3. Ronald schreef:

  Hey Pompie

  Wederom een mooi verslag en mooie foto’s.

  Fijne vakantie, neem het er van en tot onverwachts aan de waterkant.

  GreetZ
  Ron

 4. Koen schreef:

  Hé Marcel, geniet van je maandje vrij. Kun je daarna weer vol goede moed doorgaan met deze prachtige site 🙂

  Zouden er echt zo weinig hardcore zeeltvissers in Nederland zijn? Misschien zijn het er wel meer dan jij denkt, maar sowieso zijn het er weinig in verhouding tot het karpervissen, witvissen, snoeken, etc. Wat dat betreft ben je wel iets redelijk unieks aan het doen Marcel. Er zijn maar weinig Nederlandse sites waar je met regelmaat iets interessants kunt lezen over zeeltvissen, toch?

  Marcel, ik zie je snel. Erg leuk om weer een keer samen te vissen 🙂

  Gr Koen.

 5. Marcel schreef:

  Ha Kevin: Laat maar komen die zeelt van je vismaat. Ben erg benieuwd.
  Natuurlijk kunnen die kleinere vissen aardig weerstand geven.Zeker op die 1 LB Avon lijkt me dat erg kicken!!! Wat die zeeltcommunity moeten we maar even kijken of er animo voor is. Zal eens bij mensen informeren.
  @Hoi Bas: Dank je en een keer samen vissen moet zeker gaan lukken. Komt goed!!
  @Ronald: Hee Ronnie, tot binnenkort en succes met je nieuwe dobbers 🙂
  @Koen: Ha Koen, ik denk echt dat er maar heel weinig mensen zijn die gericht vissen op zeelt. Ik denk zelfs minder dan het aantal barbeelvissers. Een vis die aardig in opmars is en toch al een aardige kliek aan gerichte vissers heeft. Maar misschien komen we daar wel eens achter. We zien elkaar gauw Koen en thanx voor het compliment.

Laat een reactie achter