Actuele Zeeltvangsten (wk21)


“Het Pinksterweekend zat het hier vol met vissers. Maar er werd geen vis gevangen.”
De karpervisser had zojuist mijn laatste sprankje hoop de grond in geboord.
Een paar uur later ruim ik het boeltje op. Weer een blank om te noteren.

Ik gokte daarom maar op donderdag. Voertjes worden in de schuur in elkaar geflanst. Hennep wordt weer geweekt en gekookt. Maar dan belt Coen. Of ik zin heb om donderdagavond eens achter de kroeskarper aan te gaan? Mmm…dat zou betekenen dat ik mijn zeeltsessie moet laten schieten.
Ach, kan mij het ook schelen. Het miezert, het is fris , het is totaal geen zeeltweer en donderdagavond vertrek ik met Coen richting Kroeskarperstek.
We vangen schubkarpertjes tot een cm of 25, vangen baarzen tot 30 cm, blankvoorn, kolblei, maar geen kroeskarper. Toch was het een gezellige penavond. Even wat anders dan blanken. En zo was er weer een week zonder vangsten voor Pomp.

Gelukkig is Pieter Stam weer succesvol op zijn nieuwe zeeltwater. De beste man is twee weken vrij en vangt de ene mooie zeelt na de andere. Hier een prachtig fotoverslag.

Ik ben vanochtend weer geweest op de nieuwe stek.
Het begon leuk want toen ik net aan het voeren was kwam er op zn dooie akkertje een ree over de brug wandelen. Blijkbaar was het gras aan de overkant groener. Qua weer was het minder leuk: 10 graden en windkracht orkaan, het was heel moeilijk vissen met de pen. Daarnaast was het water nog helderder dan vorig week, net kraanwater.


Foto 1: Ingredienten voor een ochtendje pennen op zeelt.
Het begon stroefjes maar na een uurtje ving ik de eerste zeelt en daarna viel het niet meer stil. Uitstekend gevangen: 4 brasems en 4 zeelten. 41 m, 48 m, 51 m, 52 v. Alle vissen zijn heel sterk, zelfs de brasems vechten redelijk.

Foto 2: Weggedoken tussen het gras
De mannetjeszeelt van 48 had een heel raar voorhoofd / bek, een natuurlijke vergroeiing. Leek wel een ruisvoorn (bovenstandige bek :-P). Ik heb het niet gefotografeerd maar het zag er niet uit. Achteraf jammer, was wel een uniek beest.


Foto 3: Moeilijk vissen in de golven


Foto 4: Mooie dame van 52 cm


Foto 5: Mannetje van 51 cm, ik denk een oude vis (grote vinnen, getekende huid, kapotte rugvin)
Het zeeltmannetje van 51 zag er bejaard uit, was ontzettend sterk en had extreem grote buikvinnen. Ik heb een fotoverslagje bijgevoegd, dat zegt meer dan woorden.

Pieter, bedankt voor het verslag en de mooie foto’s.

Ondertussen heb ik ook foto’s gekregen van Robert Pluimers en gezelschap.
De mannen waren naar Zweden geweest voor een paar onvervalste zeeltsessies. Jammergenoeg hadden ze het weer niet echt mee.
Toch wisten ze wat zeelten te scoren.

Foto 7: Een mooie zonsondergang!
Hieronder een aangepast verslagje van Robert en Kornuiten.

Hallo Marcel.

Hier een klein verslagje. We zijn een week geweest, waarvan twee dagen wezen zeelten. Twee personen hadden zich genesteld op de eerste zeeltstek, ik zelf zat met een maat op de bekende stek. Urenlang volgde er niets, maar in de namiddag werd de eerste zeelt op de eerste stek gevangen (50cm).

Foto 8: Een van de mooie zeelten in Zweden.
Eindelijk kreeg ik beet, maar zwom de zeelt zich vast in het riet (dit riet was bijna nog niet te zien).
Nadat wederom op de eerste stek 2 lossers waren geweest kreeg ik een zeelt in mijn net. Mijn persoonlijk record was verscherpt van 53 naar 54 cm.

Foto 9: Robert op een voor ons bekende stek!
Totaal hadden we 6 aanbeten gehad, waarvan 2 lossers, 2 vast in het riet en 2 gevangen. Ondanks de pessimistische voorspellingen waren we volop tevreden en blij dat we deze keuze hadden gemaakt.

De laatste dag:
We zaten dus met 4 man op het zeeltwalhalla. Het weer was een stuk minder
(kouder) met een veel meer wind. Misschien waren we iets te optimistisch. De dag ervoor viel niet tegen, en er lag meer voer in het water, dus………
Helaas was deze dag niet zoals gehoopt. Ik had een aanbeet, die ik missloeg, maar mijn maat ving wel een zeelt van 54 cm (PR).


Foto 1: Nog een buffel van een Zweedse zeelt.

De mannen hebben zich daar prima vermaakt en ik heb vernomen dat ze waarschijnlijk nog een keer gaan dit jaar.Mazzelkonten 🙂

Voor de rest was stilletjes rond het zeeltfront.  Ikzelf had zondag nog willen vissen,maar de regen viel werkelijk met bakken naar beneden.
Nou ben ik niet bang voor een beetje water, maar het was ook niet echt zeeltweer.

Maar niet getreurd. De komende week nieuwe kansen. Het weer wordt super en ik verwacht wel wat mailtjes. Ik zal ook weer aan de waterkant te vinden zijn. Tot volgende week.

Oproep:
Lezers die ook zeeltmeldingen willen doen kunnen foto’s en/of een klein verslagje sturen naar tincatinca@vispomp[nospam].nl
Zo houden we elkaar een beetje op de hoogte. Tot volgende week.

0 Reacties

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter