De Waterkippen

Afbeelding
Elk jaar wil ik mezelf uitdagen. Ik leg de lat hoog, geef de missie een naam en probeer die doelstellingen te halen. Zo hadden we de ‘Zeeltkolder’, ‘Pompie wil een meter’, ‘Op zoek naar Goud’ en vorig jaar ‘Het BZR-Virus’. Voor dit jaar had ik nog geen naam. Dat hoefde ook niet, aangezien het witvisseizoen pas in April begint. Ik had dus nog even de tijd. Dacht ik…

Het is woensdagmiddag  9 maart 2011 en ik zit aan het zeeltwater. Ik werd namelijk lekker gemaakt door wat vismaten die tijdens het karperen zeelt wisten te strikken. Voor mij het startsein om deze vis weer eens te gaan belagen. Vorig jaar ving ik mijn eerste op 31 maart.  Zouden ze het dit jaar eerder doen?

Pomp zit achter de moderne hengels. Ondanks dat ik op de vintage tour ben heb ik nog geen klassieke stokken voor de zeelterij kunnen bemachtigen. Ik heb geduld.
De Shimano Catana AX Barbel Classics doen het overigens nog prima.  Barbeelhengels, waar al behoorlijk wat vissen mee gevangen zijn. De hengeltoppen staan weer als vanouds richting water te wijzen.

Afbeelding
Foto: De meerkoeten maken zich weer erg geliefd.

Er is vandaag volop zon. ’s Ochtends kwam de regen nog met bakken naar beneden. Van diezelfde regen  is geen spoor meer te bekennen. Ik geniet van het zonnetje ook al doet de wind een goede poging mijn paraplu omver te blazen.

Waterkippen
Iedere karpervisser krijgt er mee te maken. Meerkoeten die precies weten waar jij je aasje hebt neergelegd. Ook vroeg in het jaar weten ze mijn stek te vinden. Ik wist niet dat mijn bloed soms kon koken.  Eerst sta ik te zwaaien met mijn handen, dan  zwaai ik met het schepnet. Het haalt allemaal niets uit. Die kippen weten niet van wijken. Eén ding is zeker. Op mijn stek heerst onrust en daar gaat mijn kans op zeelt.

Afbeelding
Foto: Toch ook wel weer leuk hoor, wakertjes kijken!
Wanneer ik de omgewaaide paraplu maar weer eens voor de zoveelste keer overeind zet, klapt een waker tegen de hengel. Mijn pieper fluit. Ik werp een snelle blik op de koeten, maar die zijn allebei boven.  Het zal toch niet??
De hengel wordt gepakt en ik voel heel lichtjes bonken aan de andere kant. Mijn zeelthart begint sneller te kloppen.

Voor de kant weet ik het pas. De vis vecht nog niet als in de zomer, waar felle uithalen kenbaar zijn voor de zeelt. Nu is het meer een brasemdril, waarbij ze snel opgeeft en behoorlijk vlug bovenkomt. Een brasem is het dus niet. Het is mijn allereerste zeelt van het jaar 2011!!!

Fototoestel
Ik net de vis en leg haar op de onthaaktmat, maar merk op dat ik de camera nog niet klaar heb staan.
Vlug zet ik de vis met schepnet en al in het water en wil het camerastatief pakken. Ai, vergeten. Waar is mijn afstandsbediening? Ai, vergeten. Ik kan duidelijk merken dat ik nog niet in de zeeltmodus ben en besluit alleen een foto van de vis op de mat te maken.Afbeelding
Foto: Mijn eerste tinca tinca van 2011.

Dan zet ik de vis voorzichtig terug en ben ik een happy man!!
Maar de koek is nog niet op. Terwijl de meerkoeten mijn aas weer bestoken, krijgt de tweede hengel een poeier.Nu gaat de andere pieper te keer en wederom mag ik in de ankers. Ik voel al heel snel dat het een tweede zeelt is en voor ik het weet, ligt er weer een prachtig tinca op de mat. Kennelijk zijn die zeelten die meerkoeten gewend. Onvoorstelbaar!!

In drie uur tijd krijg ik nog een run, vang mijn derde vis van de middag en besluit om 17:15 uur alle hengels binnen te draaien. Met vissen van 46, 52 en 51 cm is mijn zeeltseizoen begonnen en moet ik als de sodemieter een naam voor mijn missie bedenken.

Ik zit dus weer helemaal in de zeeltmodus. Kan niet wachten om weer op pad te gaan. Ik ben weer helemaal om.
Ik hoop tevens mensen te triggeren om ook weer op zeeltjacht te gaan en dit samen met mij te delen in de actuele zeeltvangsten. Ik ben er in ieder geval weer klaar voor en hoop dat jullie me ook dit seizoen gaan volgen in ‘Zeeltmania’. Het jaar dat er weer mooie dingen gaan gebeuren op zeeltgebied. Tot gauw!

Afbeelding

25
Reageer op dit artikel

avatar
25 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
LaurensPeterAchterhoekseWitvisserStefanMarcel Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Frank
Gast
Frank

Er zijn sessies die in de lente/zomer minder opleveren dan deze! Van dit soort dagen die je verwachtingen te boven gaan zijn de mooiste dagen. De toon is gezet. Enjoy!

Nico
Gast
Nico

Wauw…dat is echt een bliksemstart van je zeeltseizoen man!!!
Je zou bij zo’n eerste sessie max. 1 vis verwachten en jij weet er weer 3 uit te peuteren, klasse man!!
Ik denk dat ik de hengel hier in de achtertuin ook maar weer in de gereedheid gaat brengen….dit jaar ga ik er zeker weer voor!! :))

groet
Nico

Pieter Stam
Gast
Pieter Stam

Mooi Pomp, nogmaals gefeliciteerd.
Goede start!

Pomp senior
Gast
Pomp senior

Pompmans,
Mooi werk Pompmans , de eerste zeelten liggen weer op de wal.
Dat terwijl ik nog moet beginnen.
Maar jouw vangst stimuleert natuurlijk wel.
Het begint weer te kriebelen.
En je weet Goed begin is het halve werk.
Jouw opvolger begint ook dit jaar, niet waar.
Succes ook voor de kleine visser.

Koen Verweij
Gast
Koen Verweij

Hoi Marcel,

Ik zie het helemaal voor me….de routine zit er nog niet helemaal in….je vangt boven verwachting nu al je eerste zeelten……prettige chaos aan de waterkant dus, hahaha. Echt super hoor, dat je nu al succesvol bent geweest. Ik vind het trouwens niet erg dat je je afstandsbediening was vergeten. Mooie close-ups!

Groet,

Koen.

Roger
Gast
Roger

Hoi Marcel,

Mooi verslagje weer! Ik kom graag op deze prachtige site van je.
Maar hoe is het eigenlijk met Bertus Brasem? Al héééél niks meer van vernomen, leeft ie eigenlijk nog?
Het zou leuk zijn als we eindelijk weer eens een avnotuur van hem zouden zien. Vond ze altijd om te gillen!

Marcel
Gast

@Roger: Hee Roger. Grappig dat je er naar vraagt. Krijg zo nu en dan dezelfde vraag. Op dit moment zeg ik dat er geen nieuwe VisPomp de missies meer komen. Het was ontzettend leuk om te doen. Heb enorm veel lol gehad, maar wil er geen tijd en energie meer insteken. Voor de fans heel jammer. Voor mij meer tijd om gewoon een hengeltje uit te gooien. Dat komt met name door mijn privésituatie. Lees in de comments hier verder maar waarom 🙂 Concreet: Geen VisPomp de Missie meer. Helaas! @Frank:Hee Frank, ik realiseer me dat zeker hoor. Ben ook… Lees verder »

Ronald
Gast

Hey Pompie.

Wat een fantastisch avontuur, met totaal geen verwachting toch een goede vangst hebben, hoe mooi wil je het hebben.
Enneh de opstart is altijd weer ff stroef hé, geen ab. geen statief, ha ha ha,… geweldig.
En nu maar hopen dat de kleine man dit jaar ook getriggerd kan worden en z’n papa gaat evenaren.

GreetZ
Ronald

Marcel
Gast

Hee Ronald, verwacht van jou ook wel een zeelt dit jaar 🙂
En het lijkt me super die kleine man mee te nemen. Gaat zeker gebeuren!!

Laurens
Gast
Laurens

Beste Marcel,

Prachtig verslag,alweer…
Nu ik in de examens zit,is dit prachtig om tussendoor eens te lezen,vandaar dat ik dit weekend het ook eens zal proberen,met de pen.

Hopelijk komt er snel een nieuw verslag.

Gr.

Marcel
Gast

Dag Laurens, leuk dat je meeleest. Mocht je zelf nog zeelt vangen, stuur maar op 🙂

Laurens
Gast
Laurens

Zal ik zeker doen =)watertemperatuur ligt in het kanaal Brugge-Sluis nu rond de 11 graden,tussen tegen het weekend moet het wel stilletjes aan beginnen gaan.

Gr.

vantorre peter
Gast

Hoi,

het is de eerste keer dat ik dit hier bezoek,mijn vraag is hoe begin je er aan ,aan dit zeelt vissen.ik ben een fervent lichter visser met hengels van fairplay.ik lees hier ook over laurens,waarschijnlijk iemand uit belgie,die vist in kanaal brugge -sluis.ik wist niet dat er daar ook zeelt zit.
het is een mooie site en hierlangs vraag ik toestemming om een link te mogen zetten op mijn blog

M.v.g Peter

vantorre peter
Gast

Marcel,

bedankt voor de snelle reactie,ikzelf ben een belg,maar woon voor mijn werk in Den Helder.Over zeelt hoor je daar niet veel,daarom de vraag die ik heb gesteld

groet peter

AchterhoekseWitvisser
Gast
AchterhoekseWitvisser

Hallo allemaal, Ik ben een Witvisser uit de Achterhoek en ik vis zelf ook veel op zeelt. Ik heb de viskriebels weer helemaal te pakken door het mooie weer van afgelopen tijd en door alle mooie verhalen die ik her en der lees. Als ik lees dat op 9 maart in 1 sessie al 3 zeelten worden gevangen, dan moet het donderdag 7 april a.s. ook wel lukken in mijn “thuiswater”. Dit is een klein, ondiep plasje wat grenst aan één van de mooie Achterhoekse beken. Ik weet sowieso dat er zeelt zit, heb er afgelopen zomer genoeg gevangen. Het… Lees verder »

Laurens
Gast
Laurens

Beste,
Waarom niet gewoon met de pen?Verder als het water voldoende opgewarmd is moet het wel lukken,varier met je aas:maden,mais,wormen etc.Verder veel succes,want ik kruip nu weer achter m’n bureau.

Vriendelijke groeten,
Laurens

Marcel
Gast

Hallo AchterhoekseWitvisser, misschien volgende keer even je echte naam gebruiken, dat typt wat makkelijker:) De watertemperatuur is stijgende dus de kans wordt al groter dat je vangt.Mocht je wat vangen, stuur je foto maar op naar tincatinca@vispomp[nospam].nl dan kunnen we meegenieten. Succes. Geef je een goede kans voor donderdag.

Stefan
Gast
Stefan

He achterhoekse visser,

Met de method en minibolie’s moet het goed lukken, ik heb er dit jaar al 9 met minibolie’s.

Met vriendelike groet,

Stefan

AchterhoekseWitvisser
Gast
AchterhoekseWitvisser

Hallo allemaal, Bedankt voor jullie reacties! Mijn echte naam is Max en ik ben een witvisgek uit de achterhoek. Ik ben 18 jaar en ik vind feederen op brasem en zeelt een leuke bezigheid. Ik ben zoals ik eerder al heb vermeld vandaag wezen vissen op zeelt. En het is gelukt! De 1e vis van het seizoen was gelijk een hele beste. Een beresterke zeelt van 56 cm! Minstens 2/2.5 kg. Daarna was een mooie, forse brasem aan de beurt. Deze was 64 cm. Daarna geen enkel beetje meer gezien, maar dat mocht de pret niet drukken na 2 van… Lees verder »

Peter
Gast
Peter

hey Max

proficiat man,en direkt een mooie
ik moet de eerste nog vangen,nog nooit heb ik een zeelt gevangen

Laurens
Gast
Laurens

Peter Vanthorre,ik ga morgen eens vissen in de damsevaart op zeelt met mais,ik vertel zeker hoe het gaan is!alleen zal ik geen foto’s kunnen trekken…
Vandaag de derde karper op de korst gevangen!

Gr.

Peter
Gast
Peter

@laurens,
ik kijk uit naar je verslag,vanaf 18/04 ben ik ook van de partij
mag je dan nog vissen op de damse(gesloten tijd?)
succes morgen
Mvg Peter

Laurens
Gast
Laurens

@Peter,het is er toch niet van gekomen…
morgen zal ik m’n boillies maken,eind volgende week,zal ik het eens proberen.Verder mag je in de DamseVaart vissen in de gesloten tijd,maar alleen van Brugge tot de siphon.

Gr.

Laurens
Gast
Laurens

Beste lezers,
Ik heb een vraag:hoeveel eieren doen jullie in 1 kilo droge mix(boillies voor zeelt)?ik zou ze vandaag willen gaan maken,vandaar.

Alvast bedankt,
Laurens