Zeeltkriebels – Mannetjes

2017-55 cm mannetje op 3180 gram op nieuw water.

Het zal de meeste mensen een worst zijn wat voor zeelt ze vangen, als er maar zeelt gevangen wordt. Groot klein, dik of dun. Zeelt is zeelt! We kijken nog even of de 50 of 60 centimeter wordt gehaald en daar blijft het dan bij. Toch wil ik even iets onder de aandacht brengen.

Wij, als tincahunters hebben een mazzeltje. Dat mazzeltje is dat wij mannetjes en vrouwtjes in één oogopslag kunnen onderscheiden. Zoals je in het Kennisdocument zeelt van Sportvisserij Nederland kunt lezen hebben mannetjes verlengde buikvinnen (tot voorbij de aars reikend), met een verdikte tweede straal.

Wat is hier nou speciaal aan?
Vrouwtjes zijn over het algemeen groter en zwaarder dan de mannetjes. De grote vissen van een water zijn vrijwel allemaal vrouwtjes. Toch zwemt er zo nu en dan een buitenproportioneel mannetje mijn net in. Zo ving ik er meerdere boven de 55 cm, waarvan de grootste 57 cm was. De zwaarste was er één van 55 cm en precies 3500 gram. Hoog gebouwde vissen waar ik echt van kan genieten.

2011-57cm mannetje en 3450 gram

Het is al een tijdje geleden dat ik zulke mannetjes heb gevangen. Ik bevis momenteel andere wateren dan een aantal jaren geleden.  Op zoek naar nieuwe hoog gebouwde vissen. En toen…. zwom er onlangs weer eentje mijn net in. Een ontzettend mooie vis. Ik stond perplex. Ik plaatste mijn hand op de vis om te zien hoe groot dit mannetje was.

2017-52 cm mannetje en 3280 gram

Mijn hele hand bedekte deze tinca en ik was razend enthousiast. (Ik ben 1.86m en heb namelijk niet echt kleine handen) Vervolgens werd de vis opgemeten, maar dat viel ietwat tegen. De vis was maar 52 cm, maar oogt door de hoge rug veel groter. Dat werd ook nog eens bevestigd, wanneer ik deze zeelt weeg. De vis woog met deze lengte maar liefst 3280 gram en dat is voor die lengte best zwaar. (Ik meet alle vissen en weeg de bijzondere).

2017-Ik heb toch geen kleine handen.

Het is inmiddels een aparte sport in het zeeltvissen geworden. In Engeland zullen ze daarom niet alleen naar het gewicht van een zeelt vragen, maar tevens of het om een mannetje of vrouwtje ging.
Dus vind je het ook interessant en is je vis boven de 55 cm, check even of het een mannetje of vrouwtje is en houd dat onderscheid eens bij. Reuze interessant. Mannetjes zijn de bom!

Hieronder een specimentabelletje.
Specimen Mannetjes:
Mannetje 50+ en 3000+ gram = brons
Mannetje 55+ en 3500+ gram = zilver
Mannetje 55+ en 4000+ gram = goud
Mannetje 60+ = BEL MARCEL POMP

2011-55 cm mannetje en 3500 gram. Wat een baas!

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op