The Lucky Bastard


Verslag van zondag 18 November 2007.

Wolf en ik stonden donderdag wat beteuterd aan de waterkant.
De kribben stonden op een halve meter na, onder water en dat was toch wel een behoorlijke domper op deze visdag. Teleurgesteld dropen we af en dat betekende dat ik pas zondag weer zou kunnen vissen.

Zaterdagavond 20:16 uur. De telefoon gaat en aan de andere kant hangt Nico te stuiteren.
”Ga je morgen nog mee vissen? “,” Natuurlijk gaan we morgen vissen!”, zeg ik en we staan allebei te popelen.Nico mag graag vroeg beginnen en dat ligt mij ook wel goed. Afgesproken wordt om om 07:00 uur op de stek aanwezig te zijn en na het telefoontje begin ik met inpakken.

Zondagochtend 05:30 uur
Het is de 3e keer in een week tijd dat ik er zo vroeg uit moet. Het heeft vannacht weer gevroren, het ijs ligt op de daken en Pomp moet zonodig gaan vissen. “Wat een idioot!”, denk ik bij mezelf. Een half uur later sta ik de autoruiten te krabben en voor ik het doorheb zit ik op de snelweg.

Foto 2: Het vriest en wij gaan vissen. Hoe gek moet je zijn?

Ik ben te vroeg. Ik heb veel te hard gereden en ben gewoon 10 minuten te vroeg.Even later rijdt Nico achter me en die kon zich blijkbaar ook niet inhouden.
Met -2 graden op de thermometer rijden we naar de stek.Het is koud. Rijp ligt op de takken en het gras en al bibberend stappen we uit de auto.
We schudden elkaar de hand in het donker en we besluiten eerst een bak koffie te nuttigen.Een kwartier later wordt het licht en beginnen we onze spullen op te tuigen.
Maar eerst moeten de warmtepakken aan. Man, man, man wat is het koud.


Foto 3: Bij dit soort beelden blijf je toch liever thuis?

Wanneer ik om me heen kijk, lijkt het wel een sprookje.Het is elke week een gevoel van op vakantie gaan. Dan weer aan de Waal, dan weer aan de IJssel. Honderden kribben naar keuze en telkens een nieuw verhaal en avontuur. Zo’n kick geeft dat, geweldig.Enfin, Nico en ik zien dat het water flink is gestegen. De stroming is enorm sterk en 120 grams korfjes worden gewoon naar de kant geduwd. Om de haverklap zitten we vast en we verspelen in no time tuigjes en korven.

Foto 4: Nico in opperste concentratie.

 

We staren uren naar onze toppen, proberen wat lichtjes bij te voeren, maar het levert helaas niks op. Alleen 2 paar koude voeten en met wat bakken koffie proberen  we het warm te krijgen. Af en toe krijgen we wat tikken op de top van de golfslag die door duwboten worden veroorzaakt, maar verder is het jammer genoeg rustig.
Foto 5: Het gras moest zelfs nog ontdooien.

Ik probeer wat anders en knoop wat garnaaltjes aan de rig. Ook dit levert niet het gewenste resultaat op. Dan stopt er een auto achter ons.
Aan het nummerbord te zien is het een oosterbuur en in het Duits vraagt de man of je hier met de vispas mag vissen. Na wat woordenwisseling rijdt de man weg, maar kennelijk om zijn spullen te halen, want een uur later stopt hij bij ons en gaat doodleuk 30 meter verderop zitten. Hij heeft ons mooi in beeld en kan alles goed zien.
Het stoort ons, maar goed, wat kun je er aan doen. We laten de boel de boel en vissen vrolijk verder.

Foto 6: Mijn korf/lood verzameling slinkt gestaag.

 

De zon komt nu door en we ontdooien langzaam. Nico verspeeld zijn 5e korfje en ik zit ook weer eens vast. Kapitalen aan korfjes moeten er in die grote rivieren liggen.

De telefoon rinkelt. Het is Frans Vogels. Of we al wat gevangen hebben?Ik vertel hem welke spannende dingen wij allemaal al gezien hebben en Frans verteld ons dat het bij hun ook niks is. Ze vissen aan de andere kant van de telefoon aan de Waal. Ronald, Harold en Frans proberen het op hoog water, maar tot dan ook zonder enig resultaat. Jammer.

Het is inmiddels 12 uur geweest en nog steeds zijn we ervan overtuigd dat er wat gaat gebeuren. Nico ziet nog even een tik op de top en wordt wakker. Pomp gooit er voor de verandering nog maar eens een bal voer in en zelf nemen we nog wat boterhammen.

Foto 7: Kleine tikjes, om vervolgens los te gaan.

 

Dan…De top van de linker hengel begint heel licht te trillen en ik denk eerst dat mijn korf aan het doorrollen is. Weer een korte trilling, vlak na een korte stop. Bij de volgende kleine trilling sla ik voor de zekerheid aan en ja hoor…2 seconden later staat de hengel krom!!!

“Is het vis?”, roept Nico en als ik naar mijn top kijk zie ik bonken. Yes!!! roep ik en Nico snelt naar het schepnet. De vis vecht goed en zet zich tot 3 x toe vast achter een rotsblok.
Geduldig wacht ik tot de vis zich los zwemt en ik weer lijn kan indraaien.
Dan komt de vis boven en zien we de kenmerken van onze vriend Barbus.


Foto 8: Yes, eindelijk maar toch. Barbeel!.

Niet de grootste barbeel die we hebben gezien, maar een vis die zeer welkom is en terwijl Nico schept vieren we gezamenlijk een feestje.
Na meten blijkt de vis 47 cm te zijn. Wel onder het gemiddelde van (53 cm), maar dat deert helemaal niet. We zijn blij dat we vis hebben met deze temperaturen en wanneer ik de vis terugzet voel ik goed hoe koud het water is. Brrr

Foto 9: Nog een keer met 47 cm op de foto.

Eigenlijk moeten we die watertemperatuur eens opmeten. Toch wel goed om te weten en terwijl ik terugloop krijg ik het helemaal warm. Cool! Wat een vangst en onze dag is helemaal goed. Snel sms ik Frans en Ronald en al snel krijg ik een smsje van Ronald en een belletje van Frans. “Ouwe MazzelPik” en ik smile van oor tot oor.


Foto 10: Die Hard Nico geloof er nog steeds in!

Na alle commotie besluiten we uiteindelijk om 13:00 uur te stoppen.
Het is mooi geweest en onze oosterbuur zit er ook nog visloos bij.
De zon brandt inmiddels goed en Nico en ik bedanken elkaar voor de leuke dag.
Soms zit het mee, soms zit het tegen en we hadden er al een hard hoofd in.
Maar als je dan toch die prachtige vis aan de haak slaat, maakt dat alles weer goed, geweldig gewoon. Het gaf Nico en mij weer extra energie om weer door te gaan en we hebben weer geleerd.


Foto 11: De deelnemers van VisPomp – de Wintermissie.

Het begint nu echt koud te worden en het zal nog wel even duren voordat het water ook onder de 10 graden duikt. Dan wordt het echt bikkelen en zullen we vaker visloos thuiskomen. Toch is het een uitdaging om te kijken of onze vriend “Barbeel” dan nog te vangen is. Dat zou toch super zijn.
Nico, bedankt. Het was weer erg gezellig en we gaan zeker weer op wintermissie.

Tot gauw,

The Lucky Bastard

16
Reageer op dit artikel

avatar
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MarcelGertRoloLeon (Visvangst Crew)Harold Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Rolo
Gast
Rolo

Dat kun je afdwingen. In het water spugen is bijvoorbeeld een erg goede techniek die mij op magere momenten toch nog een valreepie deed opleveren…..

Sander
Gast
Sander

geluk bestaat niet,die dwing je af.
zoals jullie al door naar het water gaan,is de eerste stap in de goede richting.

Marcel
Gast
Marcel

@Rolo: Jij hebt al jaren een gouden pik, ouwe.
Daar hoef je niet voor in het water te spugen 🙂
@Sander:Jusstum en om maar met Nico termen te smijten, ‘niet gevist is altijd een droog schepnet’, is dat wel een vereiste hehehe

Rinko
Gast

Op nieuw weer een Barbeel!
Je nieuwe bijnaam Lucky Barbel Basterd heb je hiermee te pakken.
Opnieuw ook weer een nieuw persoonlijk record?

Leon (Visvangst Crew)
Gast

Et tu Barbus? Geluk dwing je niet af. Geluk heb je. Een vangst dwing je af…

Wolf
Gast

Hey Pompie

’t is je weer gelukt,…..
en
’t is je weer gegund,…..

enneh toepasselijke naam uitgekozen hoor, hoe kom je er op !?? ha ha ha LoL

GreetingZZZZZ
Ronald alias Barbeeljager

Koen
Gast
Koen

Mooi plekje man. Vooral op foto 3 en 4 kan ik de sfeer echt voelen. Helemaal mooi dat je er ook nog

dick
Gast
dick

Marcel jullie lijken wel twee ijsberen daar aan de rivier. Maar wel tof dat je met deze temperaturen de jacht op barbus voortzet.
Eerlijk gezegd, had ik niet meer verwacht dat er nog barbeel gevangen zou worden met deze temperaturen. Maar jij bewijst het tegendeel door weer een baarddrager op het droge te krijgen.

groet dick.

frans Vogels
Gast
frans Vogels

Marcel,

Het is momenteel niet wie de grootste vangt, maar wie de laatste vangt…
Tot de volgende sessie.

Pomps senior
Gast
Pomps senior

Top Mas, om met dit Bar(beel) weer nog aan het water te zitten.
Toch weer de moeite waard de 47er.
Nu nog de sneeuw!

Harold
Gast

Goed bezig Marcel, die ene vis maakt het toch zeker weer de moeite waard!
Jammer dat Frans, Ronald en ik niks hebben kunnen vangen.
Ik ga het komende vrijdag nog maar eens proberen, dan staat het water wat lager en is het iets minder koud, misschien dat het dan beter is.

Groet,

Harold

Marcel
Gast
Marcel

@Rinko: Hahaha Rinko, dan maar de lucky bastard he. Ik ben nu de gelukkige, voor je het weet staat er weer iemand anders met een barbeel in de klauwtjes. Het is net wat Frans zegt. Het is momenteel wie de laatste vangt. Op naar de volgende Lucky Bastard, ik heb zo’n vermoeden dat Wolf nu al 5 dagen achter elkaar aan het vissen is om de titel te bemachtigen 🙂 Go Wolf!!! @Leon: Dat is een goeie Leon, leuk dat je er weer bent gozer! @Wolf: Van wie zou ik dat nou hebben hehehe Spreek je snel man! @Koen: Ja… Lees verder »

Leon (Visvangst Crew)
Gast

Ik zag je weer staan op TF bij vangstverslagen. Geplaatst onder het stukje van Willem Stolk… Nog even en je bent te beroemd voor ons… 😉

’t Is je gegund. De aanhouder wint toch?

Rolo
Gast
Rolo

Yoyo, Ondanks die gouwe pik ben ik nog steeds vreselijk bijgelovig wanneer het op hengelen aankomt. Spugen in het water is iedere keer weer een must, let maar eens op…. Het water waar ik vis is behalve erg diep (tot 30m) ook nog eens vrij groot. De temp op die sloot was vorige week 8 graden op 4m en 6,5 graden vandaag. Maar ook nu aasde de vis (karper). Ik zou inderdaad eens een thermometertje meenemen, is wel leuk om te weten wat de temp is, samen met de luchtdruk en eventueel de Ph kan je na een paar jaar… Lees verder »

Gert
Gast
Gert

Netjes hoor Marcel, mooie fotos, mooi verslag, en wederom een mooie vis! Gefeliciteerd! Zag ook indd dat je foto op TF stond… Tof! 🙂

Marcel
Gast
Marcel

@Leon: Uuuh ja..cool he, zonder het zelf opgestuurd te hebben :)De man houdt kennelijk van barbeel hehe, maar beroemd worden, hou op zeg, gewoon lucky. @Rolo: Kennis maakt macht, daar heb je gelijk in. Maar soms wordt je van al die gegevens horendol. We hebben nu met een paar mensen gegevens bijgehouden over bijvoorbeeld de waterstand en je wordt er gek van. Zo concludeerde Frans bijv. na een jaar dat de vissen niet wilden bijten bij de 2e dag dat het water aan het stijgen was. Ronald en ik vingen toch 2 vissen. Weg conclusie. Concludeerden ze op gegevens van… Lees verder »