Dressuur of geen dressuur

Barbeelvissers keken al een tijdje uit naar de maanden augustus en september.
Op basis van vorig jaar waren deze maanden Oogstmaanden om het zo maar even te noemen. Aan de Waal werd er gegrossierd in 70 plussers en aan de IJssel werd het Nederlands record gevangen. Barbeelvissers konden hun lol op. Maar ook bij deze groep toekomstvoorspellers geldt tegenwoordig de bijsluiter.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

September is niet meer en men vraagt zich tegenwoordig af waar het grote gros van de barbelen is gebleven.
Menigmaal krijg ik mail van barbeelvissers en evenzoveel wordt mij gevraagd of het bij de hardcore barbeelbelagers ook zo slecht gaat?

Tja, wat is slecht? Vang je deze maand een gemiddeld aantal barbelen van 2 per sessie, dan doe je het toch niet zo slecht zou je zeggen? “Ja maar vorig jaar ving ik er veel meer in diezelfde maanden” , krijg ik dan als antwoord. Tja, je gaat je afvragen of vorig jaar niet een verkeerde graadmeter is.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk niet echt goed kan vergelijken met vorig jaar.
Natuurlijk, vorig jaar ving ik lekker aantallen met in de maand Augustus en September een gemiddelde van 3 barbelen over 13 sessies, inclusief 1 blankdag. Ga je naar de afgelopen 2 maanden kijken dan heb ik veel minder gevist, toch aardig gevangen, maar ook 4 blanksessies gehad. Heb je het dan slecht gedaan? Nee toch?

De mensen die er vorig jaar ook bij waren zullen het beamen. Vorig jaar augustus en september waren topmaanden. Tegenwoordig mag je blij zijn met iedere vis.

Maar hoe kan het toch dat de vangsten veel minder zijn dan vorig jaar?
Kunnen we al van Dressuur spreken in de nog zo jonge barbeelvisserij?

Laten we hier eens over nadenken. Wat verstaan we in dit geval onder dressuur? Onder dressuur in de visserij worden verschillende dingen verstaan, maar ik wil even kijken naar aasdressuur en stekdressuur.
Aasdressuur kan ontstaan doordat we steeds hetzelfde (k)aasje aanbieden.
Vissen gaan het steeds meer associëren met gevaar en laten het vervolgens links liggen.
Stekdressuur kun je even simpel omschrijven doordat vissen op bepaalde stekken voorzichtiger worden.

Aasdressuur:
Daar we allemaal overtuigd zijn dat ons Hollands kaasje nog steeds nummer 1 is, ga ik ervan uit dat de meeste mensen daar nog steeds mee vissen.
M.b.v. de vangstmeldingen zagen we de laatste tijd een tendens.
Zo vingen we tot het midden van Augustus voornamelijk op kaas, maar was het qua vangsten niet denderend
Eind Augustus brak de hel los. Er werd volgens de vangstmeldingen heel weinig op kaas gevangen en de boys die naar maden switchten waren spekkoper. Iedereen was in rep en roer, dressuur, dressuur, het is zover. De hele barbeelscene was ontgoocheld.

Er werd druk gespeculeerd.”Jongens hebben we dan toch te maken met het feit dat de barbeel kaas associeert met gevaar?.” Wat dacht je van strakke lijnen, herkennen van lood, korfjes? Mmm…

In principe zou het kunnen dat de barbelen voorzichtiger zijn geworden. Minuten lang aftasten, pulken of er niets verdachts achter dat stukje kaas zit, of de boel gewoon negeren. Het zijn tenslotte karperachtigen en dressuur is al jaren een bekend verschijnsel.

Stekdressuur:
Laten we het eens over een andere boeg gooien.
Inmiddels hebben alle hardcore barbeelvisssers favoriete stekken.
Tevens weten we allemaal welke mensen wekelijks hun portie barbeel vangen, welke mensen grote vissen vangen en welke mensen er in de winter vangen. Wat doen we met z’n allen?

We trekken massaal naar dezelfde stekken toe. Als de toppers daar vis vangen, dan moeten wij er ook zijn. Heb je vrijdag een 80er gevangen, dan weet je dat er zaterdag en zondag mensen op die kribben zitten. Het is soms werkelijk niet te geloven. We klitten lekker bij elkaar en er ontstaat een enorme hengeldruk.

“Maar er zwemmen toch een heleboel barbelen rond??? Dus dat zal wel meevallen toch?” Mmm, dat kan wel zo zijn maar er zou meer aan de hand kunnen zijn.

Kijk even naar de Waal. 85 km klotsend water, 85 kilometer rivier met barbeel. Zou het nu al zo zijn dat we iedere barbeel hebben gevangen? Heeft dus iedere barbeel inmiddels kennis gemaakt met ons gouden blokje Hollands trots? Ik denk het niet.
Sterker nog, ik denk dat de Waal en IJssel barsten van de barbeel. En dat betekent dat we nog aardig wat te vangen hebben.
Maar hoe kan het dan dat we toch minder vangen?

Ik heb menig discussie gehad met verscheidene barbeelvissers.
Het zou toch best kunnen dat vissen alleen in bepaalde sectoren zwemmen? Ik bedoel, net als zeelten zouden die barbelen een bepaalde aasroute kunnen hebben, toch?

We horen steeds vaker dat vissen meerdere keren gevangen worden.
Mooie voorbeelden zijn Leo met zijn gebochelde barbeel, Jos met zijn 76 cm PR, Frans met een domme 77 cm en zo kan ik nog wel meer vissen opnoemen. Geheimpje, “Mijn” Brutus is nog een keer gevangen, oeps…


Wat dit zou kunnen betekenen?

Sommige vissen worden dus gedubbeld, zelfs getrippled. Dit bewijst dus dat ze in dezelfde sector azen. Je zou verwachten dat deze vissen hun lesje geleerd hebben, maar dat is bij deze vissen dus niet het geval. Ze gaan nog steeds voor dat stukje kaas, onweerstaanbaar, weegt niet op tegen het af en toe beet genomen worden. Je hebt dus altijd hard lerende vissen. Maar waar het om gaat is dat deze vissen in dezelfde sector blijven. Gaan we nog iets verder, dan weten we allemaal dat barbelen in scholen leven he!

Het schijnt dus moeilijk te verklaren waarom we in verhouding tot vorig jaar veel minder vangen. Hooooo..correctie!
We schijnen veel minder te vangen op onze vertrouwde stekken.Hoe dat komt? Ik heb wel een idee en het was gewoon weer vangen met kaas de afgelopen 2 sessies.

11
Reageer op dit artikel

avatar
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MartieGertWolfMark van de WaalHarold Zeebregts Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Frans Vogels
Gast
Frans Vogels

Tja het blijft een moeilijk onderwerp….we hebben het er al vaak over gehad. Momenteel bezoek ik veel nieuwe kribben, allemaal ver lopen. Soms kom je stukken tegen waar nog nooit geen mensen geweest zijn….op die kribben wordt dan meteen goed gevangen, veel aantallen. Daarna is het ook met die stekken snel gedaan. De hengeldruk op bepaalde stekken is enorm, de ene is aan het inpakken, de volgende staat al weer klaar. Dressuur? Of herkenning en bang zijn, of juist een kunstje leren en telkens opvoeren. Momenteel heb ik ruzie met een barbeel. Al 4 vrijdagavonden lang haak ik hem op… Lees verder »

Martie
Gast
Martie

Kaas kaas kaaas kaaaaaaaaaaaaaas en nog eens kaas(of toch niet?).

De laatste tijd wordt er flink gediscuteerd over een aanname dat de barbelen kaas op veel dezelfde beviste stekken het blokje gaan associ

Martie
Gast
Martie

waarheid Heb het al zo vaak meegemaakt dat de barbelen in de herfst gaan groepperen voor de winteropmaak. Kijk maar naar de berichten op de forums. Vaak dezelfde afmetingen in korte vistijd. Ze zijn aan het migreren naar de winterplaatsen. In het hoogseizoen is het een wir war van diverse afmetingen, en dat maakt het zo verleidelijk om telkens je knuisten om het handvat te krommen. We gaan weer op zoek naar de overwintering plaatsen van de barbeel. We zijn weer aan het zoeken naar antwoorden, en soms heel soms krijg je voldoening hiervoor in de vorm van een wintervis.… Lees verder »

Nico
Gast
Nico

Ik kan in deze moeilijk een stelling nemen. Dressuur?? Vorig jaar waren september en oktober inderdaad hele goede maanden. Dit jaar waren juni en juli en augustus super. September heb ik maar 2 keer kunnen vissen. 1x blank en afgelopen weekend wel een mooie barbeel. Tijdens die blank sessie werd er door bijna iedereen dat weekend slecht gevangen, m.i. mede door de plots hoge waterstand. Vorig jaar heb ik niet in juni/juli en augustus op barbeel in Nederland gevist dus kan ik dat vergelijk in die maanden met vorig jaar niet trekken. Ik registreer sinds vorig jaar wel alles qua… Lees verder »

Leo
Gast
Leo

Ik denk dat er meer aan de hand is dan dressuur of aas aanbieden of diverse montages
Als ik met andere sport vissers praat klaagt iedereen over de vangsten,met de vaste stok,feeder,match,karper en niet te vergeten de roofvissers kijk de grootte wedstrijden maar eens allemaal mindere vangsten dan andere jaren natuurlijk zijn er uitzonderingen maar die dagen heb je met barbelen ook.
Ervaring is er genoeg bij die vissers lijkt mij die lopen al jaren voor.Dus waar het wel aan lig ik weet het niet.We zullen het misschien nooit weten maar daardoor blijft het vissen wel spannend.

Pieter beelen
Gast
Pieter beelen

Marcel een super actueel stuk weer hoor toppie! In het stuk van Marti staan veel waarheden! Mijn complimenten hiervoor. Kan me er goed in vinden. Kom zelf onderandere uit de karperwereld en kan je vertellen dat je op 100 verschillende manieren kan vissen met hetzelfde aas. Haal hier dus ook je winst uit zonder meteen paniekerig over te schakelen naar allemaal vreemde aassoorten. Het is natuurlijk wel leuk om te expirimenteren maar kaas zullen de barbelen altijd blijven eten. De manier van azen zal zeker door negatieve conditionering verandren. Sonja bakker babelen of veganistische barblen zullen er nooit rond zwemmen.… Lees verder »

Marcel
Gast
Marcel

De barbeelscene bestaat voor het grootste gros uit witvissers en deze club maakt over het algemeen voor het eerst kennis met eventuele dressuur. Karpervissers hebben wat dat betreft een hele ruime voorsprong en kennen het klappen van de zweep. Het is daarom super te horen hoe zij daar mee omgaan en hopelijk kunnen we daar van leren i.c.m. met onze witvis en barelenkennis die we reeds hebben opgedaan. Ik heb hier met Martie natuurlijk al eens eerder over gesproken. Het leek me daarom leuk om andere ervaringen te horen en er is duidelijk animo voor,aan de bezoekersaantallen te zien. Aleen… Lees verder »

Harold Zeebregts
Gast

Een tijdje terug viste ik meestal op een redelijk druk bezocht stuk van de Waal. Toen de vangsten daar sterk minder werden ben ik op zoek gegaan naar andere stekken. Ik belandde zo bij een stek waar ik vooral qua formaat een aantal mooie vissen heb mogen vangen. Afgelopen 2x was het echter erg slecht. De eerste keer heb ik nog 2x vis gevoeld, 1x lijnbreuk en 1x een losser. De laatste keer heb ik de hele dag geen vis gevoeld, de enige aanbeet die ik kreeg sloeg ik mis. Om na 2x op deze stek geblankt te hebben te… Lees verder »

Mark van de Waal
Gast
Mark van de Waal

Er zijn een aantal zaken gaande onder water dat staat buiten kijf. Dressuur is daar vermoedelijk één van, een andere factor kan zijn de toenemende hengeldruk met name op de hotspots maar ook in het algemeen. Ook kunnen we een deel van de schuld denk ik geven aan de kwakkelzomer die we net achter de rug hebben. Zo zullen er nog tal van factoren zijn die van invloed kunnen zijn op onze vangsten. Langs de IJssel heb ik o.a. samen met jou Marcel met eigen ogen kunnen zien dat kaas soms totaal genegeerd werd en dat we op alternatieve aassoorten… Lees verder »

Wolf
Gast

Verandering van spijs doet eten is mijn motto, ook ik ben van alleen kaas af gegaan en heb diverse soorten haakaas bij me, ik heb net als Marcel altijd gevist met hele korte onderlijnen, tot wel 15cm en de Barbelen hebben die truc echt wel door, want afgelopen jaar heb ik er niet veel mee gevangen, na heel veel experimenteren en wisselen van lengte in onderlijnen, hair en haakmaat wist ik op dezelfde stek waar ik een uur daarvoor geen enkele beet kreeg, alsnog een paar Barbelen te vangen. dressuur, tja, ik laat het antwoord in het midden, want er… Lees verder »

Gert
Gast
Gert

Dressuur? 100% zeker. Vissen die eenmaal gehaakt zijn zullen dat aas wantrouwen tenzij er voedselnijd ontstaat of als je het aas net even op een andere manier aanbiedt. 2 dingen om over na te denken. Is het niet opvallend dat heel veel beginnende barbeelvissers gelijk een P.R. vangen en daarna de grootste moeite hebben dat P.R. te verbreken. Beginnersgeluk wordt dat altijd genoemd maar volgens mij komt dat gewoon omdat die net even ” anders” vissen. En ik vis nog weleens in het buitenland en de laaste paar weken was dat in de kreeks rondom Parimaribo en hier is geen… Lees verder »