De Monsters van de IJssel


De lucht wordt donker en mijn hoofdlamp gaat aan. Ik besluit voor de verandering eens in het donker te gaan vissen en tot de duisternis staat de teller op 2 barbelen en een paling.

Wat Pompstra echter was vergeten is dat er in de duisternis nog andere wezens actief worden in de IJssel. Dat zorgde weer voor een historisch moment in mijn hengelsport bestaan. Dus..hold your horses en beleef het mee.

Het is geen pretje om alleen in het donker te zitten.
Af en toe hoor je geritsel tussen de struiken, dan weer vliegt er een uil over. Vleermuizen fladderen over m’n bol, er is wat gaande. De hengelstokken hebben al 3 keer staan stuiteren. De eerste vis was een barbeel van in de 50. De tweede barbeel was een lage 60er en als slotakkoord een paling van een cm of 30.

Eigenlijk wacht ik op Pieter. Pieter zit een paar kribben verderop te kloten. Het is daar bar en boos, maar dan hoor ik voetstappen. “Heee Marcel….hoe gaat ie hier”, fluistert onze specimenhunter.

Foto 2: Drillen in de schemer.

Marcel: “Ik mag niet klagen.”, fluister ik terug en ik vertel welke vissen ik vandaag al heb afgestreept.
Pieter: “Je had ook een paling? Dat is mooi en ik denk dat we ook nog wel kans maken op een andere vissoort! Meerval!!”
Marcel: “Meerval???”, “Ja, Daag. Daar mag ik alleen maar van dromen” en zoefffff daar raast weer een vleermuis voorbij.
Marcel: “Eigenljik zou dat wel mooi zijn, want dan kan ik meteen naar huis.”, “Dat vissen in het donker hier vind ik maar niks, je zal er maar in het donker inkukelen.” en heel even richt ik mijn hoofdlampje weer richting hengeltoppen.
Pieter: “Nou, de meervallen worden de laatste tijd toch aardig gevangen, op maden, kaas, worm, die beesten vreten alles.” en ik staar voor me uit voor zover ik in het donker kan kijken.

Tien minuten later. Ik zie geen hand meer voor ogen en ik doe de hoofdlamp aan. Ik heb geen zin om de breekstaafjes nog in top te zetten dat laatste half uur en omdat we toch een aardig eindje uit de kant vissen kan het geen kwaad.

Pieter: “Marcel, je hebt beet!” De hengel staat tussen de basaltblokken en wordt nu helemaal naar voren getrokken. Vervolgens begint de hengel als een gek te stuiteren om daarna weer helemaal voorover te buigen. Ik sla aan!!

De hengel kromt nu tot het handvat, stuitert terug en ik begin met drillen. Dan lijkt het weer makkelijk te gaan , dan weer moeilijk, klap op de top, dan weer binnenhalen en dan….


Foto 2: KIJK DIE POMP EENS STRALEN, WAUW!!!

Mijn hoofdlamp schijnt op het water en uit de keerstroming komt een dikke slang boven. MEERVAL!!!!!
Snel schept Pieter deze Silurus Glanis en ik brul het uit van vreugde.

Pieter: “Marcel, ik zei het je toch!! Ze zitten er gewoon!!” en Pieter feliciteert me met mijn allereerste Nederlandse Meerval.

We leggen de vis op de meetplank en meet 45 cm!! Niet echt groot, maar who cares, ik vang een vis die op menig verlanglijstje staat. Een echte Meerval whoeehoeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!


Foto 2: Prachtig Beestje!

De meerval wordt bevrijd van haakje 6 met een bos maden en na de fotoshoot gaat de vis weer te water.
Ik straal van oor tot oor en voor de zoveelste keer feliciteert Pieter mij met mijn vangst.
Daarna is het Meerval voor en Meerval na en de stokken worden uit het water gehaald. We ruimen ons zaakje op en Pieter en ik nemen afscheid. Thuis aangekomen bekijk ik de foto’s op de computer. Wauw!!! Weer een mooie vis erbij.

In het Intro heb ik het een beetje aangedikt natuurlijk. Ik vond de vangst zo mooi dat ik er toch wat moois van wilde maken. Ik hoop dat jullie het begrijpen

Overigens… zoals Frank in de comments al aankondigde is het heel goed mogelijk dat de Meerval best eens de vissoort van de toekomst kan worden. Ik bedoel, aan de Waal worden al aardig grote jonges boven de 1.50 m gevangen en in de IJssel worden ook al meldingen gemaakt van buffels boven deze lengte. Dat zou betekenen dat we na de Roofblei en de Barbeel, weer een mooie vis krijgen om van te genieten. Dat zal nog wel even duren, want de Meerval staat nog op de lijst van beschermde diersoorten geloof ik..

Maar goed, dat ze er zitten is wel duidelijk en zelfs te vangen op maden
To be continued??

p.s. Je kunt weer klikken op de foto’s
p.s.2. Pieter, Thanx voor je hulp en het maken van de foto’s. Toch veel leuker als je het met iemand kan delen

26
Reageer op dit artikel

avatar
26 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
FrankMarcelKoenRob RijkersNico Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Frank
Gast
Frank

Je eerste meerval ooit? 😉 Van harte Marcel! De vis van het jaar 2008? 🙂

Pieter S
Gast
Pieter S

Dat lijkt me duidelijk 🙂 ik ben benieuwd naar het formaat.

Wolf
Gast

Ha ha ha,….Pomp’s monster adventure,….

Paul
Gast
Paul

Meerval overduidelijk:) ben benieuwd

Pomps senior
Gast
Pomps senior

Mas,

Wat voor een verassende story heb je weer voor ons Pompmans.
Ben benieuwd!

Tim aka IamBarbeel
Gast
Tim aka IamBarbeel

Geweldig Marcel!! Binnekort ook maar eens een poging wagen na het barbeel vissen!!
Gefeliciteerd met weer een geweldige vangst!!
Ik heb Frans Vogel er dit jaar ook 1tje zien vangen! Geweldig!

Bart
Gast
Bart

Haha wat weer een avontuur Marcel, tog weer toppie dat je je eerste meerval hebt gevangen Is zoon 45 cm meerval nou net zo sterk of sterker dan een barbeel van 45 cm

Bart

Pieter Beelen
Gast
Pieter Beelen

Gaaf verslag man! was echt een mooie avond. De komende tijd ga ik volop expirimenteren met verschillende aassoorten op barbeel en misschien loopt er nog eens een meerval tussendoor. De meest vreemde aassoorten hangen straks aan de haak!

sander
Gast
sander

kon met moeite en pijn mijn harsses houden(Dus..hold your horses)maar het is gelukt.
maarre is dit alles? verwachte er een van een dikke meter!na je comment.
nee geintje van harte gefeliciteerd met je bijzondere vangst man.45cm of 156cm de eerste is het gewilligste en het mooiste.ik zit met een lach dit te lezen.het is je zeer zeker gegund.
ps:ben weer achter de snoek geweest en 1 tje in de schemering op zon slootje als bij jou van 90 cm op nog geen meter water en bagger vet.
ps2:alles ok ?heb je de kaart nog gehad?

Andr
Gast

Hey pompstra! Wat een vangst weer man! Had ik het gisteren dus toch bij het juiste einde toen ik zei dat je een meerval gevangen had :-).

Een collega vertelde me vandaag dat er in Deventer een meerval van 175cm is gevangen. Check de foto maar even: http://www.destentor.nl/regio/deventer/3660985/Lezersfoto–Meerval-van-175-cm.ece

Maar eh, gefeliciteerd met deze mooie vangst!!

Jos R.
Gast
Jos R.

Hoi Marcel
Wat aas betreft zijn maden misschien wel het meest veelzijdig. Bijna alle vissoorten pakken er op .Heel bijzonder dat je een meerval vangt. Weer een soort erbij op je lijstje, Proficiat Marcel.
Groeten Jos

Wolf
Gast

W.T.G. Pompie

Een meerval gevangen, ik hoop er ook nog eens op om er

Ferdinand
Gast
Ferdinand

He pomp,

Klasse man en dat op een trosje maden! Ik las laatst toevallig een artikeltje dat de meerval met een enorme opkomst bezig is. Gefeliciteerd met je mooie vangst.

dennis
Gast

Jemig gaaf Pompie, zo een staat ook heel hoog op mijn verlangslijstje. Die grijns op je bakkes is volledig terecht. Als er nog een gerichte revanche komt op zijn grotere zussen dan hou ik me aanbevolen 😉

Overigens ook goed om te zien dat die beesten zich steeds beter lijken voort te kunnen planten….

Gefelicteerd & Groet,

DT

Rinko Oosterveen
Gast

Wat een prachtige vangst Marcel,
Ik hoop er ooit ook eens 1 te mogen vangen.
Het zinnetje ‘ik heb mijn jas weg moeten gooien’ in het intro wekte toch vragen bij me op….Wat zal het zijn geweest?
Achteraf viel het mee en bleek dat het slechts om een klein monstertje te gaan, wat een pracht beest!!!!Marcel klasse!

Harold Zeebregts
Gast

Zie die grijns dan!
Hahaha, mooie vis man!
Een hele leuke bijvangst!!

Groet Harold

dick
Gast
dick

Marcel gefeliciteerd met deze bijzondere vangst, een mooie IJssel meerval die er mag wezen. Ik hoop in de toekomst er ook eentje te mogen vangen, en dat de meerval terug is heb ik al meerdere keren gehoord, ook over vangsten in onze mooie IJssel.
Mooi artikel met weer een verrassend einde.

Groet Dick

Marcel
Gast
Marcel

Beste Mensen Allemaal bedankt voor jullie leuke reacties. @Frank: Zie mijn verslag, ik denk dat je gelijk gaat krijgen Ik hoop dat het goed blijft gaan met die meerval. Is toch een prachtige verschijning, ook al zijn ze zo klein @Pieter: Goed geraden,maar misschien wat teleurstellend wat de lengte betreft:) Ik vond em super!!! @Wolf: He Wolf, leuke titel he 🙂 @Paul: Ook goed geraden, Paul @Pa: Mooi he Pa, kan er echt van genieten @Tim: Hoi Tim, thanx en zie je heel snel 🙂 @Bart: Hoi Bart, eerlijk gezegd stelde de dril niks voor. Een 45 cm barbeel geeft… Lees verder »

Mark van de Waal
Gast
Mark van de Waal

Klein maar fijn Marcel!! Super!

We hadden het er laatst nog over en een week later vang je er al een haha

Nico
Gast
Nico

Hey Marcel!

Supergaaf man….paling is tegenwoordig al steeds unieker en meerval wordt het steeds minder!!! Echt een verassende vangst en dat maakt het vissen nou juist zo leuk!!

In Frankrijk heb ik ook al menig meerval(letjes) mogen vangen en dat blijft toch elke keer weer bijzonder. Heb er trouwens ook 2 uit Frankrijk thuis in mijn aquarium zitten. Die waren zo’n 12cm toen ik ze in 2006 ving en nu bijna 30cm!!

Stoere vangst en een spannend verhaal!!

Marcel
Gast
Marcel

@Mark: sh.t,dat was ik vergeten in dit verslag te zetten hahah. Ik had het nog expres in ons verslag geplaatst. Ach, we doen het gewoon nog een keer over he 🙂
@Nico: Hee Nico, jij ouwe meervalkoning. Tja, tegen jou aantal meervallen kan ik niet op he, maar ik weet nu hoe het is om er 1 te vangen. Ont..zet..tend cool
Spreek je ouwe en vang ze daar 🙂

Rob Rijkers
Gast
Rob Rijkers

Heej marcel!
Ik zat toen op die 2de krib langs jullie. Behalve twee kolbleien was het bij mij niks.
Dan hebben jullie het toch goed gedaan daar! Ik zag je al de hele tijd met het lampje schijnen en de flitsen van de camera, dus toen wist ik het eigenlijk al. Ook pieter af en toe nog telefonisch up to date gehouden van de vangsten en hij mij, dus had er al een aardig beeld van.
Haha geeft ook een enorme kick h

Marcel
Gast
Marcel

Heej Rob:) Leuk dat je even komt buurten zeg. Wel leuk om te horen hoe jij het hebt ervaren hahaha Tja, die eerste meerval is toch wel weer een mijlpaal hoor, hoe klein deze ook was. Ik ben er in ieder geval superblij mee, dat kun je inderdaad wel zien aan de foto’s haahh

Kom anders een keer langs als je me weer ziet zitten, even bijpraten, altijd leuk.
En Bertus??? die is alweer aan het plannen, leuk he 🙂

Marcel

@Pieter: Witvin-grondel? Wat is dat voor beest hehehehee

Koen
Gast
Koen

Zo, daar ben ik weer, haha. Ik heb het eventjes druk gehad en dan zie ik dat je gewoon een meerval hebt gevangen!!! Geweldig man! En gefeliciteerd!

Gr Koen.

Marcel
Gast
Marcel

Heee Koen: Ik had em eigenlijk met jou moeten vangen he 🙂 Maar goed, dit jaar loopt het toch anders dan anders he. Thanx man, wat is ie mooi he
@Frank: Je hebt helemaal gelijk man, die kopvoorn staat er inmiddels bij 🙂

Frank
Gast
Frank

Cool, dit is nog eens een interactieve site 😉