De 1e IJsselbarbeel van 2008


Verslag van Woensdag 02 April 2008.

De zomertijd is voor mij het startsein om ook na het werk eens een hengeltje uit te gooien.. Meestal begin ik vroeg zodat ik rond half 5 opgetuigd en wel kan beginnen met vissen. Zodoende pak ik ook doordeweeks nog wat uurtjes mee en afgelopen weekend was het zover. Het uurtje extra daglicht is een feit en dat betekent dat ik woensdag mijn eerste visuurtjes na werktijd kon maken.

Dit keer had ik mijn zinnen gezet op de IJssel. Deze rivier heeft toch ook wel mijn hart gestolen hoor. De rivier is echt een slootje vergeleken bij de Waal, maar heeft zo zijn eigen charmes. De weilanden, de kleine kribben, het heldere water, prachtig.

Foto 2:Toch nog een paar kribben die begaanbaar zijn

Er was echter 1 grote “Mits”. Het waterpeil staat alweer een tijdje hoog. Het was nu dan wel dalende, maar of het woensdag op het gewenste peil zou staan was nog maar de vraag.Het is dinsdagavond en ik kijk ook weer naar de watertemperatuur. Afgelopen weekend stond deze nog op 6.3 graden. Dinsdagavond stond deze op 8.9!!!Ik gokte het erop en ik besloot die avond mijn spullen te pakken. We maken een sprongetje naar woensdagmiddag. Ik zit werkelijk te popelen.

De watertemperatuur is nu 9.2 graden,de zon schijnt af en toe en het is gewoon 12 graden buiten. Wanneer ik richting IJssel rijd drijven grote stapelwolken voorbij, maar voor een spatje regen ben ik niet bang. Om goed 16:30 uur zit ik aan de waterkant en wil met kaas vissen.

Foto 3:De IJssel levert mooie plaatjes op

Kaas:

Gisteravond heb ik blokjes gesneden, in zilverfolie gerold en in de vriezer gelegd.Wanneer ik de kaas wil gebruiken, is de sterke geur stukken minder geworden.”He, hoe kan dat??”
Oef, dit had ik nog niet getest. Ik kan het natuurlijk verkeerd hebben, maar echt, het geurt veel minder dan wanneer het “nieuw” uit het pak komt.
(Is dit jullie ook opgevallen?)

Jullie zullen wel denken “die Pomp is niet goed wijs” en dat klopt ook wel een beetje, want bij elke barbeelsessie pak ik namelijk een nieuw pak kaas. Ik wil telkens dezelfde geur hebben als wanneer ik het plastic pak open knip. Echt waar, wanneer ik de gebruikte kaas in de koelkast leg en de volgende dag weer gebruik, is de geur minder sterk.

Daarom open ik normaal gesproken het gloednieuwe pak kaas aan de waterkant hahah Bijgeloof? Misschien wel.

Foto 4:Toch maar weer eens over op de halibut pellets

Enfin, ik zit dus met die 2e rangs kaas in mijn maag, figuurlijk dan, maar ik baal wel een beetje. Bji gebrek aan beter ga ik er toch mee vissen.Een uur later besluit ik te verkassen en wederom begin ik met kaas, maar niks op het request. Dan probeer ik het een tijdje met smac, maar ook daarmee laten de tikken op de top het afweten.

We gaan het eens anders proberen. Ik heb geen vertrouwen in de kaas en kijk in mijn tas. Op de bodem zie ik een bakje pellets liggen. Halibut pellets van 6 en
20 mm dik en ik wil het daar maar eens mee proberen. Je leest er zoveel over tegenwoordig en heel Witvis-Nederland moet over op deze tot voedselopname aanzettende korrels. De “Witvis Totaal” schrijft er de laatste tijd ook veel over en ik vind het erg interessant. Wat dat betreft kunnen we veel van karpervissers leren wat aas en aasaanbieding betreft.


Foto 5:De halibut pellet deed z’n werk.
Ik besluit 1 hengel te voorzien van een 6 mm pellet en ik gooi in. Een kwartier later krijg ik een snoeier op de pellethengel. Echt zo’n stuiterstok, waarbij je hengel zowat uit de steun wordt gerukt. Verbaasd pak ik de hengel en sta te drillen. Ik voel bonken! Echt herkenbare bonken en ik wil het haast niet geloven.

Het is een moeizame dril. De vis verstopt zich telkens achter basaltblokken of blijft op de bodem liggen en ik moet vaak lijn geven zodat de vis weer wegzwemt.

Foto 6:Prachtige vis en mooi van kleur
Toch geeft de vis op en komt boven en heel snel schep ik de barbeel.

Nog steeds verbaasd loop ik met de vis naar de onthaakmat en daar realiseer ik me pas echt dat ik mijn eerste IJsselbarbeel van 2008 heb
gevangen. Yes!!!

Foto 7:Grappige foto, we noemen em “Een Rinkootje”

De vis is donker van kleur, donkerder dan ik normaal van een IJsselbarbeel verwacht en snel schiet ik platen. Voor ik het vergeet
meet ik 53 cm en in rap tempo schiet de vis de diepte in.

Verbouwereerd stuur ik smsjes naar Frans, Ronald en Nico en ook zij zijn verbaasd, maar ook blij.
Foto 8:Prachtige blauwe lucht op de achtergrond.
Hierna besluit ik mijn beide hengels te voorzien van die wonderbolletjes, maar dan is het afgelopen met de pret. Ik krijg de ene vastloper na de andere en ik verlies een hele rits tuigjes.
Wanneer ook mijn laatste tuigje is verorberd door het wassende water, besluit ik in te pakken en om 20:05 uur stap ik in de auto.

Uitgeput maar voldaan zit ik in de auto en kijk naar de ondergaande zon.
Het was prachtig weer en de kribben waren goed begaanbaar. Weer een hoogwater stek gevonden en i.c.m. de pellets en de eerste IJsselbarbeel van het seizoen was het weer een productief dagje.

De zon vindt het ook mooi geweest en is bezig met de reis naar beneden. Op de dijk zie ik 2 oudjes, ze zitten hand ik hand en kijken naar de ondergaande zon. Wat een prachtige dag.

13
Reageer op dit artikel

avatar
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MarceldickdennisWolfKoen Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jos R
Gast
Jos R

Proficiat alvast,je maakt het weer spannend.

Ron
Gast
Ron

Toppie Marcel we gaan toch wel voor een PR dit jaar, en niet alleen op de barbeel.

Rinko
Gast

Gefeliciteerd Marcel met je eerste ijssel barbeel van dit jaar.
Vandaag 3 april heb ik mijn April Barbeel ook alweer op de onthaak mat mogen leggen.
Laat de lente nu maar komen!
Je verslag zal zoals gewoonlijk weer top zijn, dus nogmaals proficiat!!

frans vogels
Gast
frans vogels

Marcel,

je ziet wel, je kunt nooit te veel aas bij hebben, en durven proberen. Nu was het bijna noodgedwongen. Houd dit goed in je achterhoofd, en op tijd een keer rond laten gaan……..

De kaas uit de vriezer wist ik ook niet.

Nico
Gast
Nico

Super Marcel!! de 1e hollandse barbeel is een feit en wat voor 1, echt een mooie donker gekleurde vis….heb je die uit de de ardennen meegenomen en daar los gelaten…hahaha!
Trouwens weer een leuk verslag met vooral mooie foto’s!!!

Pomp senior
Gast
Pomp senior

Mas, een mooi exemplaar deze ijsselbarbeel
Schitterend dat je er altijd weer een draai aan kan geven die weer tot succes leidt.
De eerste IJsselbarbeel is binnen, ben benieuwd waar je op uit zult komen, wat je PR betreft.

Koen
Gast
Koen

H

Wolf
Gast

H

Marcel
Gast
Marcel

@Jos: Dank je Jos, jammer van de blank @Ron: He Jongen, leuk dat je even meeleest, spreek je snel. @Rinko: Rinko, thanx en ook proficiat hoor. Het is niet makkelijk om ze te verschalken, dat heb ik wel gemerkt. Toch kunnen we april alweer bijschrijven. Top man! @Frans: Hoi Frans. Ik heb die pellets altijd bij me, maar het vertrouwen was er gewoon nog niet he. Maar net wat je zegt. Een geluk bij een ongeluk zeg maar. Overigens ben ik nog steeds benieuwd wat die vriezerkaas betreft. Ben benieuwd of jij hetzelfde hebt. @Nico: Hey Nico, de allereerste van… Lees verder »

dennis
Gast

Hee Pompie, mooi joh ik volg de barbeel rivier sessies op de voet!
Ben zelf nu veel op karper aan het vissen op de rivier, gebeurt het bij jullie nooit dat er wel eens karper gehaakt wordt tijdens barbeelvissen? Met al die Halibuts, kaas en smac zie ik er ook nog wel een karper uitkomen…..

Marcel
Gast
Marcel

@Dennis: Heeee Dennis, leuk te horen dat je de barbeelsessies volgt man, misschien kun je ons af en toe eens voorlichten wat boilies, pellets en andere technieken/karperweetjes. Een antwoord op je vraag of het wel eens gebeurd dat we tijdens het barbelen karper vangen? Tot nu toe is het bij mij en bekenden nog niet gebeurd. Andersom lees ik dat karpervissers aan de rivieren als bijvangst wel eens barbelen vangen. Ik weet niet waar karper zich in de rivieren ophoudt. Barbelenvissers aan de Waal en IJssel vissen met name rond de neringen. Dat zijn om het even makkelijk te zeggen,… Lees verder »

dick
Gast
dick

Marcel proficiat met je eerste IJsselbarbeel van 2008, en hopelijk worden er meer gevangen dit jaar.
Het water staat nog behoorlijk hoog zag ik toen ik van de week over de IJsselbrug reed.
Wat de pellets betreft lijkt dat steeds meer op een superaas voor barbus, toch maar eens proberen in de toekomst.

groet dick

Marcel
Gast
Marcel

@Dick: Dank je Dick,
Het was erg zwaar en met zoals ik al zei, veel vastlopers. Toch doet zo’n vis alles weer vergeten.

In Engeland schijnen pellets Hot te zijn en je kunt geen visblad openslaan of er staat een artikel over “witvissen met pellets” in. Ik heb begrepen dat het ook in Nederland een hype is. Volgens jaar weten we waarschijnlijk niet beter 🙂

p.s. Het waterpeil is weer aan het zakken, Dick!